Válassza az Oldal lehetőséget

Néhány tipp a látásod védelmére!

Néhány tipp a látásod védelmére!

Látószervünk komoly terhelésnek van kitéve, amikor hosszú órákon át ülünk a gép előtt. A következőkben néhány olyan javaslatot fogalmazunk meg, melyek remélhetőleg a hasznotokra válnak.

szemvedelem htg

Bátran nagyítsd fel a betűket a weboldalon és a szövegszerkesztőben!

Az előző cikkben már kifejtettük hogy a túlságosan apró betűméretű szövegek olvasása milyen kockázatokkal jár. Törekedjünk tehát az optimális nagyítási szintre. A legtöbb alkalmazásban ehhez egyszerűen csak le kell nyomni a Control gombot, majd a görgővel a megfelelő szintet beállítani.

ebook

Olvassunk offline!

A produktivitás szempontjából nem mindig előnyös a monitor előtt végzett munka. Ha lehetőségünk van rá, akkor használjunk e-könyv-olvasót. Egy hosszabb cikket vagy dokumentumot nem csak kényelmesebb (kivihetjük a szabadba, még az erős napsütés sem akadály), hanem sokkalta szemkímélőbb is ezeken áttanulmányozni. Érdemes megjegyezni, hogy az okostelefonok és táblagépek sajnos ebben a tekintetben nem jobbak, mint a monitorok.

Tartsuk be a „20-20-20” szabályt!

A masinák (általában) jól bírják az egész napos munkát, úgyhogy könnyű megfeledkezni a pihenőidőről – „ ezt még befejezem, csak még azt megnézem, ezt gyorsan elküldöm, stb.” Az úgynevezett „20-20-20” ajánlást azonban mindenképp érdemes észben tartani, vagyis 20 percenként 20 másodperc szünet, amikor legalább 20 láb távolságra (kb. 6,0 méter) nézünk.

idealis nezoszint

A monitor magasságának helyes beállítása

A számítógép előtt ülve kevesebbet pislogunk, ami egyenes út a szemszárazsághoz. Ennek elkerülése végett érdemes  megfogadni a következő javaslatot: a képernyő felső sora kismértékben a szemmagasság alatt legyen!

Relaxáció

Optimális esetben egy, de inkább két hosszabb szünetet is kellene tartanunk egy 8 órás műszakban. Ilyenkor mindenképpen keljünk fel a gép elől, járjunk egy keveset, csukjuk be a szemünket. Amennyire lehetséges, próbáljunk meg fejben is kikapcsolódni. Ha mégsem tudunk eltávolodni az asztaltól, akkor is van mód néhány egyszerű gyakorlat elvégzésére: fejkörzés, a vállak megmozgatása, a karok nyújtása stb.

fenyero

Figyeljünk a világításra!

Ez egy igen gyakori probléma; a túl sok fény idő előtti szemfáradtságot okozhat! A monitorgyártók általában gyárilag nagyon magas fényerőt és kontrasztot állítanak be, hogy így első pillantásra megkapó látványt érjenek el. Csökkentsük ezeket az értékeket addig  amíg az olvasás a lehető legkényelmesebbé nem válik.

vilagitas

A fentiek után jöhet a környezeti fényviszonyok felmérése. Fontos itt is megtalálni az optimális szintet. Ha túl sötét van, akkor hajlamosabbak vagyunk nagyobb monitor fényerőt állítani. A másik végletnél megnő az esélye a tükröződéseknek, a számítógép körül heverő fehér papírlapok miatt a szemet túlzott fényhatás érheti.

Erről a témáról kicsit bővebben itt olvashattok!

filter htg

Használjunk kékfény-szűrőt!

A fejlesztők az elmúlt években alaposan ráfeküdtek erre a témára: a Windows 10 mellett az iOS és az Android is gyárilag tartalmazza az úgynevezett éjszakai módot. Az előbb sorolt rendszerek mindegyiken alkalmazhatók időzítést, ha pedig még több lehetősége vágyunk, akkor remek alternatívákat fedezhetünk fel.

Végül jöjjön néhány további javaslat zárásként:

  • Ha tehetjük, akkor időnkénti tornáztassuk meg szemünket: tekintsünk egy közeli tárgyra, majd egy távoli pontra!
  • Ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra és az egészséges étrendre!
  • Kerüljük a megerőltető tevékenységet munkaidő után: pl. olvasás nem megfelelő betűmérettel, hosszú tévézés, stb.!
  • Ha kontaktlencsét használunk, akkor kérdezzük meg szemészünket, hogy melyik a legjobb számítógépes munkavégzésre. Ajánlott külön egy otthoni és egy munkahelyi szemcseppet alkalmaznunk. 
  • Évente ellenőriztessük látásunkat!

Forrás: howtogeek.com