Válassza az Oldal lehetőséget

Párbaj a középkategóriában: HD 4830 vs. 9800 GT

Elérkeztünk cikkünk végére, megpróbáljuk összegezni a látottakat. Nyilvánvalóan ezen írásunk a két (alsó-)középkategóriás versenyző párbajáról szólt, ezért elsőként ebből a szemszögből közelítünk. Amit egyértelműen le tudunk olvasni a grafikonokból: az AMD ebben a szegmensben (is) az NVIDIA elé tudott kerülni egy karnyújtásnyival, magyarul átlagosan több FPS-t várhatunk a 4830-astól. Persze azért most sem minden fekete vagy fehér, a kép itt is valamennyire árnyalt — természetesen vannak olyan játékok, melyben a 9800 GT lekörözi ellenfelét –, de talán nem annyira, mint azt az utóbbi időkben megszokhattuk.

Párbaj a középkategóriában: HD 4830 vs. 9800 GT 1

Két centiméterrel hosszabb a GeForce

Beszéljünk konkrétan a hozzánk érkezett két VGA-ról! A második és harmadik oldalt böngészve egyértelmű, hogy (szerencsére) nem referencia kártyákról van szó. Egyik videovezérlőre sem lehet panaszunk tulajdonképpen, mindkét gyártó “emészthető” terméket dobott piacra. A hűtéseket jónak értékelhetjük, egyik sem jobb a másiknál, mivel a GeForce alapjáraton jobb valamivel, ám hosszú idejű terhelés alatt bizony eléggé megemelkedhet a fordulatszám – és persze a zajszint is. Sajnos 65 nm-es 9800 GT-vel volt dolgunk (?), mely azért a tuningeredményen némiképp meg is látszott. (Vele ellentétben a Sapphire Radeonja szinte szárnyalt tuningpadunkon.) Áruk 13,5 %-os eltérést mutat a Radeon javára — vagyis a Sapphire terméke az olcsóbb –, mely eldönti a vitát: mi mindenképpen az AMD kártyáját választanánk magunknak.

Sapphire Radeon HD 4830

30 410 Ft

Sparkle GeForce 9800 GT 512 MB

34 490 Ft

Bruttó végfelhasználói árak

A legfőbb kérdés eldőlt, azonban valami még hátravan: érdemes-e eggyel drágább VGA-ra beruháznunk? Itt természetesen előző cikkünk “sztárjára”, a 4850-esre gondolunk elsősorban. Ha az árakat nézzük, akkor a nagyobbik tesó minimum 20 %-kal drágább a 4830-asnál. Ha újra végigböngésszük grafikonjainkat, akkor azt látjuk, hogy átlagosan ezt a többletet korántsem tudja produkálni a nagytesó, vagyis jobb vételnek tartjuk az olcsóbbik Radeont:

alt

Sapphire Radeon HD 4830

Két főszereplőnket a www.bpnotebook.hu-tól kaptuk, köszönjük.

Cikkünkhöz fórumunkban szólhattok hozzá.

A cikket írta: Pintér Gábor (gabi123) és Czabaj Gábor (Skipper)

A szerzőről