Válassza az Oldal lehetőséget

Pitaka telefontok teszt, avagy legyen golyóálló az iPhone-od!

Pitaka telefontok teszt, avagy legyen golyóálló az iPhone-od!

Hihetetlenül vékony, hihetetlenül könnyű és hihetetlenül ellenálló.

 Pitaka telefontok teszt, avagy legyen golyóálló az iPhone-od!


Bevezető

Őszintén megmondom, a Pitaka tokokról nagyjából két héttel ezelőttig nem is hallottam. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy sosem használtam almás telefont, a Pitaka pedig ezekhez gyárt kiegészítőket, ráadásul egészen különlegeseket. A cég jelmondata a Stay slim, stay simple, és ez a mondat hűen tükrözi is azt a szemléletmódot, amivel termékeiket gyártják.

pitaka logo


 

Csomagolás

Azt hiszem mindent elmond a csomagolás minőségéről, hogy amikor meghozta a posta a tokot, akkor a párom felhívott, hogy valaki küldött nekem egy telefont. Igaz, ki nem nyitotta, így csak a dobozból következtethetett, és végül is nem is tévedett nagyot.

pitaka4

A csomagolás már magában is megér egy külön cikket, mert ennyire ritkán adják meg a módját a gyártók, főleg egy telefontok esetén. A vastag kartonból készült doboz mágneszáras fedelet kapott, nem mintha ki tudna nyílni, hiszen a fedél felnyitása előtt le kell húznunk róla egy felső papír borítást is, amin a dobozban rejtőző Pitaka tok fotóját láthatjuk.

pitaka3

A doboz fedelét felhajtva rögtön megpillantjuk vágyaink tárgyát és egy kis üdvözlőkártyát, amin a cég megköszöni, hogy az Ő terméküket vásároltuk meg. Igazán figyelmes apróság, de jól esik a szívünknek. A tokot kiemelve egy háromrét hajtott vékonyabb kartonban rejtettek el egy edzetüveg előlapot, vagy ahogy mondani szokták fóliát, és itt találjuk a felhelyezéshez szükséges eszközöket, nedves törlőkendőt és hasonlókat.

pitaka9


 

A tok

pitaka14

Első ránézésre azt mondanám, hogy ez egy kevlár tok, és nem is tévednék túl nagyot. A mintázat minden esetre erre utal. Jobban utána nézve kiderül, hogy a Pitaka tokja 100 százalék aramidból készül, amit más néven aromás poliamidnak is mondanak. Mivel kémiából mindig is rossz voltam engedjétek meg, hogy a magyar Wikipedia ide vonatkozó fejezetét idézzem:

„Az aramidok az aromás poliamidok csoportjába tartozó vegyületek. Főleg kevlár néven ismertek, azonban a Kevlar® a DuPont által birtokolt márkanév.

Többféle változata is ismert:

para-feniléndiamin-ftálsavamid (Kevlar® -DuPont)

meta-feniléndiamin-ftálsavamid (Nomex® -DuPont)

részben aromás poliamid (Trogamid® -Hüls)

A műanyagok közül leginkább a nagyon magas – 3000 MPa feletti – szakítószilárdságukkal tűnnek ki (hasonló súlyú acélnál körülbelül ötször nagyobb a szakítószilárdságuk), emellett jóval kisebb a sűrűségük, korrózióállóak és a savaknak-lúgoknak is ellenállnak.

A hőtágulási együtthatójuk negatív, ezért amikor az őket körülvevő ún. mátrixgyanta tágul, az aramidok zsugorodnak. Ennek köszönhetően az aramid alapú kompozitok hő hatására is tartják a méretüket.

pitaka12

Megmunkálás

Nagy a vízfelvevő képességük (még a levegő páratartalma is hatással van rájuk), ezért kb. 15%-kal több gyantát kell használni a kompozit anyag készítésekor. Vágásuk hagyományos ollóval szinte lehetetlen, mert kicsúsznak az olló élei közül a szálak, csiszolásuk pedig nagy szakértelmet igényel.

Felhasználás

Felhasználják többek között golyóálló mellényekben, katonai felszereléseknél, a repülés- és űrtechnikában, hajóknál, tenger alatt húzódó kábelek védőborításaként és vágás álló kesztyűknél is.”

Azt hiszem ennyiből is sejthető, hogy a Pitaka aramidból készülő tokja igazán különleges darab. Egyrészről borzasztó ellenálló mindenféle fizikai behatásokkal szemben, majdhogynem golyóállónak mondhatjuk. Ráadásul ez az anyag nagyon könnyű és hihetelenül vékony tok elkészítését teszi lehetővé. Hogy számszerűsítsük is a dolgot, a tok vastagsága mindössze 0,65 milliméter vastag.


 

Használat

pitaka5

Ahogy feljebb jeleztem nem volt még almás telefonom, így kénytelen voltam kölcsönkérni egy iPhone X-et, hogy kipróbáljam a tokot. Mielőtt felpattintottam a telefonra vettem magamnak a bátorságot és megpróbáltam eltörni. Nem mondom, lehet, hogy egy satu és egy samu segítségével sikerült volna, de kézzel hajlítgatva esélytelen voltam.

pitaka6

A telefonra felhelyezve az első és legfontosabb, hogy egyáltalán nem volt olyan érzésem, hogy tok van rajta. Természetesen a 0,65 milliméter sem nulla vastagság, de a tok kidolgozottsága, a peremek tökéletes kerekítése miatt egyáltalán nem volt zavaró. A gyártó a gomboknál megfelelő méretű kivágásokat alkalmazott, így a telefon kezelése sem szenvedett hátrányt. A kameránál kiálló peremet találunk, ami megóvja a karcolásoktól.

pitaka7

Fontos, hogy a gyártó által alkalmazott vákuum formázási technológia és a speciális csúszásmentesített felületnek hála kisebb lesz az esélye, hogy elejtsük.

pitaka13

A használathoz tartozik, hogy az Aramid tokba egy fémlapot is elrejtett gyártó, így a tok kompatibilis a Pitaka által gyártott mágneses autós tartóval, ami természetesen vezeték nélküli töltőként is funkcionál. Ezt nem volt módomban kipróbálni, de a képek alapján pont olyan minőségi termékről van szó, mint a tok.

pitaka8

A végére még egy dolog. Készülj fel rá, hogy a telefonra felpattintott tokot nehezen fogod tudni levenni. Nem lehetetlen a dolog, de a megszokottnál jóval nehezebb. A tok merevsége az ok, és persze az, hogy tökéletesen illeszkedik a telefonra, a felhelyezés után szinte a részévé válik.


 

Összegzés

Kezdjük egy hatalmas közhellyel! Az egyik szemem sír, a másik nevet. A nevetős szem oka, hogy A Pitaka tokja egészen szenzációs darab. Nem véletlenül mondják, hogy a világ egyik legjobb telefontokja, ilyet még én sem láttam, pedig megfordult már a kezemben számtalan darab. Vékony, könnyű, és csodálatos a kidolgozottsága. Nehéz ilyen tulzónak tűnő jelzők nélkül leírni mit is érezhet az, aki Pitaka tokot pattint a telefonjára.

A sírós szem oka csak annyi, hogy egy Pitaka tok miatt nem fogok iPhone-t vásárolni, így, amíg más márkákhoz, most jelesül Xiaomihoz nem gyártanak védelmet, addig kénytelen leszek továbbra is más gyártót választani.

pitaka2

A végső kérdés mindig az, hogy egy termék megéri e az árát. Nos, a Pitaka tokja nem olcsó, 15 ezer forint körüli árat kérnek érte. Ez egy tokért nagyon sok pénz, de lássuk be, egy iPhone X sem olcsó, és ha elejtjük, akkor a javítás is többszörösébe fog egy tok árának kerülni.

Forgalmazót most nem ajánlunk, mivel a tok egyenesen a Pitakától érkezett hozzánk. Természetesen lehet itthon is kapni, nem is egy helyen, a Google pedig a barátotok, szóval keresgéljetek bátran! A Pitakának ezúton köszönjük a lehetőséget a tok kipróbálására!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.