Válassza az Oldal lehetőséget

Szenzációs üzemanyagcella a Toshibától

Szenzációs üzemanyagcella a Toshibától

Úgy tűnik ismét elérkeztünk egy jelentős pillanathoz a tápegységek történetében.

A Toshiba már tavaly ősszel mutatott be üzemanyagcellás megoldásokat, és már akkor szó volt olyan töltőkről is, melyek nem igényelnek elektromos hálózattal kapcsolatot. Az akkori tervek most öltöttek végleges formát, és már októberben az üzletek polcaira kerülhet a Toshiba üzemanyagcellás töltője.

A Dynario üzemanyagcellás töltő direct-methanol fuel-cell (DMFC) elnevezésű technológiát használja, melynek működése metanol, víz és levegő reakcióján alapul. Működése közben némi széndioxid és vízpára keletkezik, mely által jóval környezet kímélőbb, mint a jelenleg használatos elemek.

Szenzációs üzemanyagcella a Toshibától

A készülék ára 330 dollár magasságában várható, míg az 5 darabos 50 milliliteres üzemanyagot tartalmazó tartályok ára nagyjából 34 dollár lesz. A töltő 14 millilteres tartályát nagyjából 20 másodperc alatt lehet feltölteni, ezután már indulhat is a rácsatlakoztatott készülék töltése. A készülék üzemanyaggal való töltöttségét az átlátszó oldalú tartályban szemmel állapíthatjuk meg.

A Toshiba az eszközből az első nekifutásra mindössze 3000 darabot gyárt, hogy felmérhessék a piaci igényeket és a fogadtatást. Ezzel együtt nyugodtan mondhatjuk, hogy a Toshiba Dynario igazi áttörés kezdetét jelentheti, hiszen a fejlesztések már egy évvel ezelőtt is azt mutatták, hogy hamarosan beköszönthet az üzemanyagcellák világa, ahol a jelenleg megszokott akkumulátorok helyett ezeket az új energiaforrásokat használhatjuk hordozható készülékeinkben. A Toshiba töltője azt mutatja, hogy ezek az üzemanyagcellák immár piacképes állapotban vannak. Kíváncsian várjuk mit hoznak az elkövetkező hónapok!

A szerzőről