Válassza az Oldal lehetőséget

Lecsekkoltunk egy jópofa hordozható hangszórót!

Lecsekkoltunk egy jópofa hordozható hangszórót!

Nem dobtunk tőle hátast, de az ára alapján sokkal rosszabbra számítottunk!

Lecsekkoltunk egy jópofa hordozható hangszórót!

Ha hiszitek, ha nem, közeledik a tavasz, még ha ez az ablakon kinézve hihetetlennek is tűnik. A tavasszal eljönnek a kerti partik, később pedig a strandszezon, így ideje körülnézni a Bluetooth hangszórók piacán. Olyan eszközt kerestünk, ami legalább papíron jónak mutatkozik, de az ára miatt akkor sem vágunk eret magunkon, ha véletlenül a strandon felejtjük. A cikkben szereplő hangsugárzó pont ilyen, és összességében sokkal jobb benyomást tett ránk, mint amit kinéztünk belőle.

Külső

A nem túl bizalomgerjesztő dobozból egy mókás külsejű hangszóró bújt elő, mely szemlátomást egy objektívre hasonlít. A képek is elég jól visszaadják, hogy eme szerzeményünk egészen praktikus méreteket öltött: 60×60×50 mm-es, a tömege alig 230 gramm. Ekkora méretbe sikerült belepréselni a 45 mm-es hangszórót és az 520 mAh kapacitású akkumulátort. A specifikációk véleményem szerint nem rugaszkodtak el túlságosan a valóságtól:

 • Bluetooth 2.1, 10 méteres hatótáv (méréseink szerint 6-7 méter)
 • Teljesítmény: 3 watt
 • Frekvenciaválasz: 60 Hz-18 Khz
 • Érzékenység: 96 dB
 • Töltési idő: 2 óra
 • Működési idő: 5 óra

A frekvenciát illetően ellentmondásos információkat találni, persze a többi adatért sem tennénk tűzbe a kezünket. A töltés például érdekesen alakult, az eszközt a számítógéphez csatlakoztatva felgyulladt egy piros lámpa. Itt azt feltételeztük, hogy két órán belül ez zöld színre vált, így jelezve azt, hogy a telep fullon van. Nos, ez nem így lett, a jelzőfény 4 órát követően sem mutatott változást. Most nézzük azt, ami már az elvárható módon tette a dolgát.

dg530 specs

 1. SD kártya foglalat
 2. Mikrofon
 3. Állapotjelző LED
 4. Micro USB port (töltés/AUX kapcsolat)
 5. Hangerőszabályzó
 6. Módválasztó gomb
 7. Hangerő csökkentése/előző szám
 8. Hangerő növelése/következő szám
 9. Szünet/Lejátszás
 10. Be-kikapcsoló

Indulhat a móka

A bekapcsolást követően a hangszóró azonnal Bluetooth üzemmódba lép, amit egy agresszíven villogó kék led demonstrál. Az alján lévő „M” gomb a funkcióváltó, a következő lehetőségekkel számolhatunk: Bluetooth, AUX, FM rádió. Utóbbit nem sikerült életre kelteni, a többivel viszont nem volt gond. A vezeték nélküli mód az alapértelmezett, az eszközök pillanatokon belül megtalálják egymást. A kütyü külső hangszóróként is alkalmazható, a mellékelt kábelt egyszerűen csak csatlakoztatni kell a zenelejátszóhoz, telefonhoz, táblagéphez. Sajnos a madzagot elég spórolósra vették, a hossza alig 40 cm. Gyanítom, hogy az 5 órás működési idő így közelíthető meg, a Bluetooth mellőzése a hangforrásként szolgáló eszköznél is előnyös lehet az üzemidőre nézve.

doboz
Egy hangyányit megviselte az utazás.

Ha végképp nem akarjuk túlbonyolítani a dolgot, akkor a TF foglalatba kell helyeznünk egy zenékkel megpakolt memóriakártyát, így már semmi másra nem lesz szükségünk. A microSD kártyánál az érzékelő rész legyen felül, így kell teljesen betolni, amíg a gépi hang be nem mondja, hogy sikerült a csatlakoztatás. Kifelé elég nehézkes a dolog, friss körömvágás után ötletem sincs, hogy miként húzható ki a foglalatból.

dobozbol ki
Nem túl hosszú.

Szóljon hangosan a… 

Most pedig nézzük a hangminőséget. Nem akarok senkit illúziókba kergetni, nem ez lesz a házibulik legfőbb kelléke. Legyünk tisztába az alapokkal, a minőségi hangtechnika nem itt kezdődik. Jó, ez eddig közhely volt, de szerintem nem érdemes ködösíteni, hogy ezzel most vagyonokat fogtok spórolni, a cél ismételten a tisztes helytállás.

Térjünk a lényegre; a DG530-nál döntenünk kell, hogy magas hangerőt, avagy (viszonylag) élvezhető minőséget szeretnénk. Utóbbihoz a teljes tartomány nagyjából felénél meg kell állnunk, még előbbinél értelemszerűen a csúszka vége jelenti a határt. Egyébként ez sem jelent pokolian rossz hangminőséget – legalábbis ilyen árcédula mellett rosszabbra számítottam –, az mindenesetre vitán felül áll, hogy a magas hangok némi mellékzörejt kapnak, amivel párhuzamosan az egész tartomány „elcsúszik”. A Coldplay – Hymn For The Weekend első két perce érezhetően meghaladta az eszköz kepésségeit, de ismét hangsúlyozom, a hangerő megzabolázása után sokat javul a helyzet.

A magas tartomány igazság szerint végig „hiánycikk”, a „super bass” mintha a hangszín eltolásában nyilvánulna meg. Bizonyos stílusnak ez még akár megfelelő is lehet, például DMX munkássága meglepően tűrhetően jön át, ellenben Demi Lovato talán egy átmulatott éjszaka után is erőteljesebb magast produkálna, mint jelen cikkünk alanya.

DG530

Fentről lefele: fém, gumi, fém, műanyag.

Az aprócska méretű ház okoz némi dobozos hangzást, itt is az segít, ha nem erőltetjük túl a dolgot. Az üzemidő értelemszerűen erősen függ a kapcsolattól és a hangerőtől, 3 óra különösebb nehézségek nélkül kihozható belőle. Az aksi papíron elég korrekt kapacitású, nyilván az árat erősen észben tartva.

dg 530 es az eger
Őt persze nem zavarta, amikor odatekertünk neki.

Összegzés

Elég egyértelmű a kép. Ez a hangszóró remek ajándéktárgy lehet, főleg akkor, ha ismerősünk a fotózás megszállottja; könnyen hordozható, praktikus méretű és olcsó. A külső ház meglepően masszív, ugyanakkor roppant mutatós is. Kapaszkodjatok meg, de pusztán a külsőségekre tekintve minőségi darab benyomását kelti, amit a maga módján a körbefutó tárcsa (a hangerő módosítására szolgál) is erősít.

Betekerve őrült hangerőre képes, értelemszerűen ilyenkor a vájt fülűek jobb, ha rövid úton távoznak mellőle. Ne kerteljünk, ilyen ár mellett nem várhatjuk el, hogy a kütyü minden téren maradéktalanul megfeleljen – elképzelni sem tudjuk, hogy milyen nehéz ilyen szerény összegből ennyi mindent kihozni. Ebből a szempontból tehát elégedettek lehetünk, a DG530 az elemi követelményeket megugorja, ha az extrákra már nem is volt ereje.

dg530

Értékelés

DG530 hordozható hangszóró
 Előnyök:  Hátrányok:
 • Roppant kellemes árazás (itthon majdnem kétszer ennyibe kerülne)
 • Stílusos, masszív, minőségi hatású készülékház
 • Remek ajándéktárgy
 • Mellékelt AUX kábel 
 • Elfogadható üzemidő
 • A Bluetooth gyorsan és megbízhatóan kapcsolódik
 • Betekerve brutálisan hangos
 • Az FM rádió (nálunk) nem működött, a mikrofont sem sikerült életre kelteni
 • A hangminőség nagyjából féltávnál emészthető (számunkra)
 • A kábel elég rövid

Ha röviden akarnám jellemezni ezt a csodát, akkor azt mondanám, hogy ennyit megér, ennyiért jó. Valamelyest olyan, mint a magyar narancs esete; kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk lehet fillérekért.

 


Lecsekkoltunk egy jópofa hordozható hangszórót! 1

A cikkben olvasható hangszóró a Gearbesten jelenleg is megvásárolható (katt a képre!), az ára mindösszesen 9,30 dollár. Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!

A szerzőről