Válassza az Oldal lehetőséget

Tesztpadon a GameSir G4s játékvezérlő

Tesztpadon a GameSir G4s játékvezérlő

A gamepad prémium megjelenésével már korábban felkeltette figyelmünket, most végre lehetőségünk nyílt alaposan szemügyre venni.

gamesir g4s

 

Azt semmiképp nem állíthatjuk, hogy egy vérbeli újdonsággal szolgálhatunk nektek, hiszen a G4s kontroller már több mint egy éve piacon van. Azt figyeltük meg ezen idő alatt, hogy a kütyü igencsak pozitív visszajelzéseket kap. Minden egyes visszacsatolás csak „olaj volt a tűzre”, végül aztán nem bírtunk tovább ellenállni, úgyhogy a virtuális kosárba helyeztük a GameSir eme gamepadját.

Uram, ki maga?

Ezúttal sem fogunk abba a hibába esni, hogy egy terméket a gyártó szemrevételezése nélkül vizsgálunk meg. Némi kutakodás után megtudtuk, a GameSir egy feltörekvő hongkongi székhelyű cég, melyet 2013-ban alapítottak. Elmondásuk szerint arra törekednek, hogy könnyebbé és szórakoztatóbbá tegyék a mobilos játékokat, maximalizálják a különböző eszközökben rejtőző játékos potenciált. A G4s távolról sem egy belépőszintű megoldásuk, láthatóan erősen törekedtek arra, hogy egy valóban minőségi terméket alkossanak. Úgy látjuk, a terméktámogatás is átlagon felüli: részletes FAQ, aktív közösségi élet (Facebook és Youtube), 24 órán belül reagáló email ügyfélszolgálat.

Teljes specifikáció

Termék adatai

Típus: G4s
Kapcsolatok: 2,4 GHz vezetéknélküli, Bluetooth, vezetékes 
Támogatott rendszerek: Android, PC
Anyag: ABS

Akkumulátor: beépített 
Akkumulátor kapacitása: 800 mAh
Töltés: USB kábel használatával 
Töltési idő: 2 – 3 óra 
Üzemidő: 18 óra

A kézikönyv innen letölthető!

Csomag tartalma1×GameSir G4s, 1×angol nyelvű útmutó, 1×USB-kábel, 1×rögzítőcsipesz
doboz 0doboz 1

Csomagolás

Az ízléses doboz láttán méginkább fokozódott a kíváncsiságunk, ha még ez egyáltalán lehetséges volt. A játékvezérlőt kiemelve találjuk az USB kábelt, illetve az angol nyelvű kézikönyvet. A 2,4 GHz-es vezeték nélküli kommunikációs modul USB-s vevőegysége a gamepadban található, ennek előbányászása minimális kézügyességet, jobban mondva körmöt igényel, de arra legalább mérget vehetünk, hogy biztonságos helyen tudhatjuk.

gamesir g4s gombok v2

Technikai alapok

A GameSir G4s sokrétűségét egyértelműen az adja, hogy a Bluetooth 4.0-s csatorna mellett rendelkezésünkre áll egy USB port és a már fent említett 2,4 GHz-es tartomány is. Ezen adatcsatornákon keresztül a következő eszközökkel tudunk kapcsolatot létrehozni: okostelefonok, táblagépek, TV Box-ok, PC és PlayStation 3. A kérdés itt bizonyára bennetek is megfogalmazódott, a válasz pedig az, hogy sajnos nem, a PS4 nincs a támogatott platformok listáján. A robotos rendszernél legalább a 4.0-s kiadással kell rendelkeznünk, még Windows alapú környezetben a minimum a 7-es verzió – mi a Windows 10-es rendszeren teszteltük a játékvezérlőt. Ha már itt tartunk: praktikus dolog, hogy a telefonokat 3,5-től 6,0 colig könnyedén elhelyezhetjük a gamepad erre a célra kialakított tartójában. A rögzítés kellően biztonságos, de a maximalisták használhatják a mellékelt csipeszt is a teljesség élménye okán. A tartó egyébként két fokozatban rögzíthető, a felső elemet egy meglepően erős rugó húzza vissza, az alsó részét pedig gumis bevonattal látták el.

A technikai részletek kedvelőinek a következőket tudjuk mondani: állítható rezgéserősség (két rezgőmotor), 32 bites MCU chip a gyorsabb válaszidő miatt, automatikus energiatakarékos mód (inaktivitás esetén), töltöttségi szintet jelző ledek. A beépített telep mérete 800 mAh, 2-3 óra alatt töltődik fel, utána elvileg 18 órán át képes életben tartani a játékvezérlőt, ám ez nyilván erősen függ a használattól is – a rezgésszám és a világítás bizonyára komoly kihatással lesz a rendelkezésre állásra. A gyártó úgy kalkulál, hogy az egymillió használatra hitelesített gombok legalább 5 év élettartamot jelentenek.

Használat

Mindenekelőtt fontosnak tartjuk leszögezni, hogy prémium szintű kütyü révén most az átlagostól sokkalta szigorúbbak leszünk. Akkor tehát jöjjön a beüzemelés folyamata; a részletgazdag, jól illusztrált kézikönyv érdemi segítség, örömmel forgattuk, továbbá a GameSir egy mindenre kiterjedő tutorialt is életre hívott. Nem mintha nagyon bonyolult procedúráról lenne szó, mégis tetszetős ez a figyelmesség, szimpatikus a hozzáállás. A lényeg egyébként csak annyi, hogy a Bluetooth kapcsolat az „A” gomb és a „Home” nyomva tartásával aktiválható, még PC-n, a miniatűr méretű WiFi dongle használatakor az „X” és „Home” kombinációt kell észben tartanunk. A GameSir G4s Plug-and-Play, vagyis egyik platform esetében sincs szükségünk semmilyen illesztőprogramra, a szükséges meghajtót az operációs rendszer automatikusan élesíti.

doboz 2 doboz 3

A játékvezérlőt kézbe véve azonnal feltűnik, hogy oldalt gumírozott, ami magától értetődően jobb és kényelmesebb fogást biztosít. Kétség nem fér hozzá, a tervezéskor az Xbox 360 kontroller volt a minta, a Windows 10 is nemes egyszerűséggel ezen név alatt detektálja az eszközt. Az analóg botkormányok akadásmentesen mozognak minden irányban, az X, Y, B és A gombok nyomás erőssége kiváló, ideális mértékben emelkednek ki a készülékházból. Hasonlóan elégedett voltam a jobb és a bal oldali ütközőkkel, ezek is kifogástalanul működtek. Ugyanezt tudom elmondani a bal oldali ravaszról is, azonban a túloldalra telepített mása már az első használatbavétel után ugyan alig hallható, mindamellett konstansan érzékelhető nyikorgással lepett meg – azt nem tudjuk, hogy ez minek köszönhető. Funkcionálisan egyáltalán nem volt vele gond, a jelenségre valószínűleg kevesen kapnák fel a fejüket, csak hát mégis figyelemfelkeltő, hogy nem jár olyan teljesen sima úton, mint a tőle pár centiméterre lévő társa.

cucc

Az irányválasztóval (D-pad) sem voltam maradéktalanul elégedett, az alsó állást nem vette olyan könnyen, mint a többi irányt. Ez alatt egészen pontosan azt értem, hogy ha (szokásomhoz híven) leheletfinoman kezeltem a négyállású kapcsolót, akkor bizony előfordult, hogy a G4s nem rögzítette a műveletet, holott a „kattogó hang” jelezte a lenyomást. A gyorstüzelő Turbó gomb és az alatta lévő Clear kapcsán felróható, hogy jobban is kiemelkedhetnének a burkolatból, egyébként nem volt velük gond.

Tapasztalatok

A szimulátor rajongók most valószínűleg egy emberként kapnak a fejükhöz, én mindenesetre a GTR sorozat második részét vettem elő a teszteléshez. Mivel a játék gond nélkül detektálta a vezérlőt (Xbox 360 kontroller), ezért joggal feltételezhetem, hogy a dolog talán mégsem volt akkora őrültség. A GTR 2 egyébként abból a szempontból biztosan ideális választás volt, hogy a G4s teljes tárházát be bírtam vetni:

 • a ravaszok – fék- és gázpedál;
 • az ütközők – pillangó váltók;
 • joystick – kormányzás;
 • D-pad – jobbra és balra nézés, fékerő-szabályozás;
 • X, Y, B és A – léptetés a középső kijelzőn, sebességlimiter, pit stop kérés.

A billentyűzethez mérten egyértelmű előny mutatkozott a finoman szabályozható gyorsításnál, fékezésnél, emellett az „F1-es váltókarok” is számottevően élvezetesebb játékélményt kínáltak, mint az általam favorizált CTRL-Shift páros. A botkormány viszont megszokást igényel, alapjában véve van benne potenciál, csak a finom kézmozdulatokra kell ráállni – ehhez biztosan szükség lesz néhány körre napra. A játék hevében a „rakoncátlankodó” D-pad nem csinált galibákat, ami inkább meglepetést okozott, az az USB-s vevőegység hatótávja. A hátsó portba dugva 3-5 méter távolságnál már előfordultak pillanatnyi kihagyások, ez pedig volt, hogy végzetes eseménybe torkollott. Úgy fest, hogy ha kedvenc fotelünkből szeretnénk gamelni, akkor egy előlapi portot be kell áldoznunk. Ahogy az várható is volt, a gáz- és fékkarok tényleg a sokévi átlag felett teljesítettek, a fordulatszám pontos tartása gyerekjáték volt. Kalibrációra nem volt szükség, a Windows 10 konyhakész állapotban találtam nekem a G4s-t.

Androidon az ingyenesen beszerezhető Traffic Ridert próbáltam ki. Talán még nem említettük, hogy a gyártó az újdonsült tulajoknak két applikációt ajánl, melyek révén pillanatok alatt találunk gamepad-optimalizált játékot: Happy Chick és GameSir World. Az előbb említett alkotás javarészt a botkormányt nyüstölte, úgyhogy ismét megbizonyosodhattam arról, hogy milyen pontos a vezérlés.

Közös tapasztalat volt mind a két alkotásnál, hogy a gamepadot egyszerűen jó kézben tartani, még egy (jobban mondva kettő) átlagostól jócskán nagyobb kézfejjel is kényelmes a használat. Pillanatok alatt megtaláltam azt a fogást, ahol minden szükséges kapcsolót komfortos módon érek el, úgyhogy a „tesztelés” a Katalán ringen fölöttébb elhúzódott… hiába, nálunk mindig az Olvasó az első!

Összegzés

Ínycsiklandó tálalás, minőségi körítés, az összkép azonban így sem kifogástalan. Elismerjük, a jobb oldali ravasznál felrótt „hiba” a szőrszálhasogatás tipikus esete, ellenben az irányváltó helyzete már más kategóriában mozog. Nehéz mire vélni a dolgot, hiszen ezernyi ponton érhető tetten, hogy a GameSir tényleg odatette magát, a bosszantó apróságok mellett mégsem mehetünk el szó nélkül. Úgy érezzük, minimális finomhangolással egy minden igényt kielégítő, hibátlan eszköz születhetett volna, és a kihagyott ziccer ismét bosszant minket.

 • Akcióban emészthető árazás
 • Pompás formatervezés, jó használhatóság
 • Példás támogatói háttér
 • Alapjában véve kielégítő karok és gombok
 • Univerzális, több platformnál is alkalmazható
 • Erőteljes háttérvilágítás… 
 • már-már túlzottan is, ráadásul a szabályozást minden kikapcsolás után elfelejti
 • Nincs PS4 támogatás
 • Lehetne még kedvezőbb az alapára
 • A D-pad és a mobiltartó alatt lévő gombok lehetnének jobbak

Tesztpadon a GameSir G4s játékvezérlő 1

A GameSir G4s a Gearbesten jelenleg is megvásárolható (katt a képre!), az ára 37,99 dollár (akciós!). Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!