Válassza az Oldal lehetőséget

Umidigi Bison teszt – a legelegánsabb strapatelefon

Umidigi Bison teszt – a legelegánsabb strapatelefon

Meglepően szép lett, ennek ellenére vérbeli strapakészülék az UMIDIGI Bison. Kipróbáltuk!

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon


Nézd meg tesztünket a YouTube-on is!


 

Bevezető

Az UMIDIGI eddig is a jobb gyártók közé tartozott, de 2020-ben két mobiljukkal is alaposan megleptek. Az egyik a nyár elején bemutatkozó Umidigi S5 Pro volt, ami egészen nevetséges pénzért ad AMOLED kijelzőt, üveg alatti ujjlenyomatszenzort, sok memóriát és hatalmas kijelzőt. Nem mellesleg nagyon jól néz ki.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 1

A második meglepetés az ősszel érkező Bison volt, ez az, amivel ebben a cikkben Ti is megismerkedhettek.

A Bison magyarul bölényt jelent, ami illő név egy strapatelefonnak, mert a bölényről eszünkbe jut a robosztusság. Azonban már itt meg kell állapítanunk, hogy a név meglehetősen félrevezető, mert az UMIDIGI Bison minden, csak nem robosztus, annak ellenére sem, hogy legalább annyit, vagy akár többet is ad, mint a strapatelefonok többsége.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 2

Ez a bevezető kezd már elég spoileres lenni, így lépjünk is tovább, jöjjön a cikk érdemi része!


 

Csomagolás, tartozékok

Az Umidigi Bison egy fehér dobozban érkezik. Úgy értem teljesen fehér dobozban. Az enyhén tesztúrált fedlapon láthatjuk a gyártó nevét, a doboz alján a telefon főbb tulajdonságait, de semmi más nem vár minket.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 3

A fehér szín amúgy elegáns, szóval nincs ezzel semmi baj, nekem jobban bejön, mint a tiri-tarka dobozok.

Tartozékokkal sem halmoznak el minket. Egy 15 wattos EU dugós töltőfej, egy, az UMIDIGI-től megszokott piros Type-C kábel, SIM-tű és egy leírás, amiben magyar szót egy darabot sem találunk, de angolt igen. Ez is valami.

Léphetünk is tovább a külsőre, a többit a képeken Ti is látjátok!


 

Külső

Hol is kezdjem?

Kezdjük talán ott, hogy a Bison legnagyobb fegyvere a vevőkért folytatott harcban, pont a dizájn lesz. Ez a mobil elképesztően jól néz ki!

Sem a mérete (162,5 x 79,9 x 12,8 mm), sem a tömege (250 gramm) nem utal arra, hogy strapatelefon lenne. Talán csak a vastagság, bár az sem igazán, mert ha egy tetszőleges telefonra ráteszünk egy szilikon tokot, az sem lesz sokkal vékonyabb, a Bisonra meg nem kell ilyesmi, hiszen amúgy is strapaálló.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 4

Szemből a baloldalon négy gombot találunk, a szokásos hangerő és bekapcsoló mellé egy programozható is került, amire több funkciót is be tudunk állítani.

Az alsó élen egy Type-C csatlakozó és egy mikrofon, felül viszont csak a fülhallgató csatlakozója vár minket.

Szemből a jobb oldalon legfelül a SIM-tálca, amibe szokás szerint vagy két SIM- vagy egy SIM- és egy memóriakártyát tehetünk. Alatta az ujjlenyomatszenzor, ezalatt pedig egy második gomb, amit víz alatti fényképezésnél használhatunk, vagy programozhatunk rá egyéb funkciókat is.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 5

A kijelző méretes, és ahhoz képest, hogy strapatelefonról beszélünk, az előlap meglehetősen nagy százalékát elfoglalja. Ez számszerűleg, egészen pontosan 92,7 százalékot jelent, ami a strapatelefonok között kiemelkedően jó értéknek számít.

A szelfikamera egy átlagos, csepp alakú szigeten ücsörög a kijelző felső- középső részén.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 6

A hátlapon a kameraszigetet és a hangszórót találjuk. Előbbi a megszokott UMIDIGI forma, ami lassan a cég ismertetőjegyévé válik, rajta négy optika és egy méretes LED. Utóbbi a bal alsó saroknál egy mélyedésben. Az alsó peremnél találunk egy fület, amire például csuklópántot köthetünk.

A kijelző és a kamerák kivételével mindenhol gumiborítást találunk. A telefon vékonyságát azzal sikerült megőrizni, hogy vastag borítást csak a sarkoknál tettek rá, igaz, itt arra is gondoltak, hogy a gumi kicsit a kijelző síkja fölé is belógjon, így ezt is védi.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 7

Az élek felöli védelmet rendkívül mutatós fém betét biztosítja.

A leírtak persze nem sokat mondanak arról, hogy a készülék mennyire jól néz ki, de remélem a képek beszélnek helyettem is.

A hátlap mintázata, az előlapon a kamera feletti beszédhangszóró kialakítása, a kamerasziget, a fém elemek az oldallapon, és még sorolhatnám az apró, ám annál gondosabban megtervezett részleteket, amik kimondottan szép telefonná teszik a Bisont.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 8

Robosztus, de még sem, strapatelefon érzés, de valahogy még sem érzem, hogy egy féltégla lenne a kezemben. Hihetetlenül jól eltalálták az arányokat, ügyesen egyensúlyoznak a megfelelő védelem, a strapatelefonos képességek és az elegáns kialakítás között.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 9

Nyugodtan merem állítani, az utóbbi évek egyik, ha nem legszebb strapatelefonját tették az asztalra.


 

Hardver

Nos, a hardver, vagy legalábbis a központi lapka esetén már nincs az a hűha érzés, mint a külső kapcsán.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 10

A MediaTek Helio P60 nem rossz egység, de lassan kezd eljárni felette az idő. A teljesítménye természetesen bőven elég egy telefonhoz, főleg egy strapatelefonhoz. Nyolc mag, amiből négy Cortex-A73-as, 2 GHz maximális órajel és a Mali G72 grafikus gyorsító elég kell, hogy legyen szinte mindenre.

A proci kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a telefon kapott folyadékhűtést is, ami segít a keletkező hőt szétosztani, elteríteni, így a melegedéssel sem lesz probémánk.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 11

Ha eddig fanyalogtál a vas miatt, akkor innen kezdve nem fogsz!

A proci mellé adnak ugyanis 6 GB LPDDR4X kétcsatornás memóriát és 128 GB háttértárat, utóbbi ráadásul UFS 2.1-es.

A kijelző méretes. Az IPS panel képátlója 6,3 col, felbontása pedig 2340 x 1080 pixel, vagyis FHD+. A kijelző felett természetesen Gorilla Glass üveget találunk.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 12


 

Hardver tesztek

Ne is lépjünk tovább, nézzük meg gyorsan, hogy teljesít a telefon a tesztekben!

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 13

Mint írtam, a Helio P60 nem a csúcs most már, de azért egész tisztességesen helyt tud állni. A jobb eredmények, a MediaTek lapkáitól már megszokott módon, a hétköznapi felhasználást modellező 3DMark tesztjeiből került elő, míg a gyengébbek a játékokhoz szükséges erőforrásokat vizsgálókból érkeztek.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a telefonnal ne lehetne játszani, de az újabb címeknél azért kell majd butítani a grafikán, hogy a játék ne akadjon. Ha ezzel együtt tudsz élni, akkor úgy gondolom, a teljesítményre nem lesz panaszod!

UMIDIGI BisonXiaomi Mi Note 10UMIDIGI S5 Pro
Processzor (SoC)MediaTek Helio P60Qualcomm Snapdragon 730GMediaTek Helio G90T
Tesztprogram
AnTuTu Bench. 7.x175376 pont263723 pont289 241 pont
AnTuTu Bench CPU/GPU/UX/MEM64650/30004/
34025/46697 pont
93442/70193/
49522/50566 pont
95164/82546/
56063/55468 pont
Geekbench 5.x (score/single/multi)1284/567/1769 pont1112/540/1716 pont1652 / 499 / 1652
PC Mark Work 2.06606 pont7355 pont10 431 pont
PC Mark Computer Vision2633 pont4455 pont6768 pont
PC Mark Storage13805 pont12969 pont8318 pont
3DMark Sling shot /extreme opengl / Vulkan1672 / 1268 / x pont3405 / 2387 / 2255 pont2831 / 2723 / 2423
3D Mark Wild Life641 pont
3D Mark API Overhead OpenGL/Vulkan 320272/297784 pont87 060 / 551 384

 

Kamerák

Az előlapon a szelfikamera a Sony 24 megapixeles szenzorával dolgozik.

A hátlapon, ahogy már említettem négy optikát találunk, ezek közül a főkamera a Sony nagyon kedvelt 48 megás megoldását kapta, mellette találunk egy 16 megapixeles ultraszéles látószögű egységet, 5 megás makrót és egy 5 megás mélységszenzort.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 14

Meglepő, hogy a jobb képességekkel rendelkező Umidigi S5 Pro-ban 48 megás Samsung szenzor dolgozik, míg a Bisonban a Sony IMX582 EXMOR RS. A Sony megoldása véleményem szerint jobb, mint a Samsungé, bár azért nagy különbségeket nem tapasztalhatunk.

A főkamera lencserendszere hattagú, ami talán inkább átlag felettinek mondható, bár a kategória legtöbb készülékében már ilyet találunk.

A képeket nézve láthatjuk, hogy normális fényviszonyok mellett használható fotókat lőhetünk. A színek jók, a torzítás minimális, szóval, ez a kamera nem fog csalódást okozni. Persze, azért azt mindenki sejtheti, hogy ebben az árkategóriában tökéletes kamerát nem kapunk. A Bison esetén a képek közepe éles, részletes, viszont a szélek felé homályosodik az elkészült fotó.

Ezzel együtt a kapott eredmény nem mondható vállalhatatlannak, de láttunk már jobbat is.

A ultra-széles optika és a 16 megás szenzor már közel sem ennyire jó, de azért még ez is használható. Tény, kell hozzá fény, tény, hogy a színek elmásznak kicsit és a részletesség, a dinamika sem túl jó, de azért nem fogja senki a haját tépni miatta.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 15

Az 5 megás makró meglepetés abból a szempontból, hogy például a Xiaomi a közép- és alsókategóriában egyaránt a semmire sem használható 2 megás makrókamerákat erőlteti. Leszokhatnának már róla, de tényleg. Az UMIDIGI 5 megás megoldása egyel jobb, és nem csak a felbontás miatt. Jobbak a színek is, az élesség is, úgy általában minden jobb, mint a Xiaominál.

Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Xiaomi 2 megás kameráját felülmúlni nem egy nagy etvasz, de ettől még tény, az UMIDIGI ötöse jobban sikerült.

Amire viszont panaszkodhatunk a videós képességek. FHD 30 FPS-nél azért már illene többet adni, arról pedig ne is szóljunk, hogy a rezgéscsillapítás is hiányzik.

Mondjuk, ha ezzel kibékülünk, akkor viszonylag jó színeket, és élvezhető képeket kapunk, csak legyen nálunk egy állvány, hogy ne a kezünkben remegjen a mobil.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 16Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 17
Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 18Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 19
Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 20Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 21

 


 

Egyéb képességek

Szerencsére a Wi-Fi már támogatja az ac szabványt, vagyis új nevén a Wi-Fi5-öt. A Bluetooth még 4.2-es, ez lehetne jobb. Navigációhoz van GPS, GLONASS és Galileo támogatás. Ez a pozitív oldalra kerül, mert az európai Galileo-nak talán több hasznát vesszük, mint a kínai telefonokban található Beidou támogatásnak, ami a kínai navigációs rendszert jelenti.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 22

Van sok szenzorunk. Ujjlenyomat, közelségérzékelő, fényérzékelő, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű, a végére pedig a hab a tortán, hogy kapunk egy Bosch szenzort a légnyomásmérésre is. Van továbbá FM rádió, viszont nincs értesítési LED. Kapunk ugyanakkor NFC-T (hurrá, hurrá), amivel mehet a mobilos fizetés is.

A telefonban 5000 mAh kapacitású akkumulátort találunk, ami természetesen elég az egy napos akkumulátoros használathoz, kicsit spórolva akár két naphoz is.


 

Szoftver

Az UMIDIGI Bison az Android 10-es verziójával érkezik. A nálam lévő készüléken a biztonsági csomag és az utolsó rendszerfrissítés is tavaly őszi.

Maga a rendszer a megszokott, teljesen alap Android, megspékelve némi strapatelefonos sallanggal. A sallang itt a jó értelemben értendő, hiszen kapunk egy korrekt programcsomagot, amikkel ki tudjuk használni a telefon képességeit.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 23

A Toolbox nevű könyvtárban van zajszint mérő, elemlámpa, vízszintmérő. Megtudjuk mérni távoli épületek, hegyek magasságát, van nagyító, riasztó, vízszintező, szögmérő, iránytű, légnyomásmérő és végül lépésszámláló is.

Ezen felül csak a Zello nevű appot kapjuk pluszban, ami egy üzenetküldő alkalmazás, amit a gyártó a strapatelefonokhoz illőnek ítélt.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 24

A beállítások között a legnagyobb eltérés a plusz gombok miatt van, amire különböző funkciókat tudunk beállítani. Van egygombos segélyhívás, ahol egy előre megírt üzenetet tudunk egy előre megadott telefonszámra továbbítani. De ezekkel a gombokkal lehet például a víz alatti fényképezést is kezelni, a víz alatt ugyanis az érintőkijelzőt nem tudjuk használni.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 25

Külön érdekesség még, hogy találunk kesztyű módot is, amivel, nem túl vastag kesztyűben is tudjuk a kijelzőn keresztül a telefont vezérelni.


 

Strapaképességek

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 26

A végére hagytam a strapaképességeket. Ezek lényegében a mai jobb strapatelefonokkal megegyező képességek, mind az ütés, mind a víz- és porállóság tekintetében. A teljesen alapnak mondható IP68 mellett van IP69K és a MIL-STD-810G katonai szabványnak történő megfelelés is, így a telefon ellenáll a nagynyomású víznek, a közvetlen napsugárzásnak, a savas környezetnek, gőzöknek is.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 27

A vízállóság terén másfél méter mélységig 30 percen át kell a mobilnak működőképesnek maradnia.

Szóval, összegezve a dolgot, amit egy mai strapatelefonnak tudnia kell, azt az Umidigi Bison tudja is!


 

Összegezés

Azt hiszem a külsővel kapcsolatban már mindent leírtam. Nekem nagyon tetszik a Bison, tényleg kilóg a féltégla méretű strapakészülékek közül. Nyugodtan mondhatjuk elegánsnak is, olyannyira, hogy ezt a mobilt használva akkor sem fognak megnézni minket, ha éppen nem egy építkezésen vagy hegymászás közben, hanem egy tárgyalóasztal mellett vesszük elő.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 28

A telefonos képességekkel kapcsolatban nincs említésre méltó. A teszt egy hete alatt elsődleges készüléknek használtam, így kipróbálhattam a telefonálást, a navigációt, meg úgy általában mindent, amit kellett. Hibát nem tapasztaltam.

Az ujjlenyomat szenzor gyors, de teljesen jól és gyorsan működik az arc alapú feloldás is. Rossz fényviszonyok esetén automatikusan átvált a kijelző teljesen fehér háttérre, ami megvilágítja arcunkat. Tökéletes.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 29

A kijelző ugyan csak IPS, egyáltalán nem rossz. A színek jók, a háttérvilágítás is rendben van, bár azt túlzás lenne mondani, hogy erősebb fényűvel nem találkoztam már. Használható napsütésben is, persze ilyenkor azért már kiütközik az IPS hátránya az AMOLED-hez képest.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 30

Szóval a lényeg, az UMIDIGI Bison megdönt minden tabut, felborít minden elképzelést, amit eddig a strapatelefonokról hittünk.

A strapaképességek ellenére egy nagyon szép mobil lett, és ami lényeges, az árcédula láttán sem szédülünk el. Jelenleg 150 dollárt, vagyis a cikk írásakor 44 851 forintot kérnek érte, ez pedig finoman szólva is barátságos ár.

Umidigi Bison teszt - a legelegánsabb strapatelefon 31

Ha megtetszett, akkor az alábbi linken meg tudod vásárolni. Figyelj oda a szállítási mód kiválasztására. Ha szeretnéd, hogy az áruház fizesse meg a forgalmiadót és a vámot, akkor válaszd a 900 forintba kerülő EU Priority Line szállítást.

Vásárlás itt:

UMIDIGI Bison 6/128 GB

 

Hasonló cikkek oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.