Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó

A Xiaomi Dreame Bot L10 Pro olyan újdonságokat pakoltak bele, amik komoly változásokat hozhatnak.

A Xiaomi Dreame Bot L10 Pro olyan újdonságokat pakoltak bele, amik komoly változásokat hozhatnak.


Nézd meg a néhány perces bemutató videónkat is!

 


Bevezető

Dreame, Roborock, Roidmi, Viomi, Mijia. Tudjátok mi a közös ezekben a cégekben? Biztos sokan kitaláltátok, hogy két dolog. Az egyik, hogy mind a Xiaomi alá tartoznak így vagy úgy, a másik, hogy mind gyártanak robotporszívót, ahogy a Xiaomi is.

Sokat gondolkoztam rajta, hogy mi értelme van a dolognak, aztán azt hittem megtaláltam a megoldást. A kereskedelemben van egy olyan tétel, hogy megéri a piacot többszörösen is lefedni, mert a vásárló elé kerül, mondjuk 50 gépből így nem 5, hanem 25 lesz a céghez tartozó, vagyis nagyobb a valószínűsége, hogy tőlük vásárlunk.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 1

Próbáltam valami ésszerűséget is felfedezni a gyártók és a gépek tudása között. Értitek, mint például a telefonoknál, ahol a Redmi az olcsóbb, a Xiaomi meg a drágább készülékeket adja, de ilyet nem találtam, sőt!

Azt vettem észre, hogy a csúcsot a Roborock adja (nem a Xiaomi). Az olcsókat a Mijia adja, a legjobb ár-érték aránnyal a Viomi bír, és így tovább. Szóval hol itt az észszerűség?

Az utóbbi években a Viomi gépeit ajánlgattam mindenkinek. Ők voltak azok, akik megfizethető áron behozták a több térkép kezelését, a külön, nagykapacitású víztartályt, meg egy csomó dolgot. Az utóbbi időben viszont kicsit leálltak. A Viomi SE után kaptuk tőlük az S9-et, ami remek gép (hamarosan arról is lesz teszt), csak egy csöppet drága.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 2

Viszont, most itt egy új almárka, a Dreame, aminek legújabb gépe, az ebben a cikkben szereplő Bot L10 Pro valami egészen szenzációsra sikerült, legalábbis a papírforma alapján. Olyan újításokat tettek a gépbe, amik kivétel nélkül piacvezetőhöz méltó dolgok.

Az újdonságok között van drága technológia, de filléres tétel is, ettől függetlenül mindegyik említésre méltó lesz, be is számolok róluk a cikkben. És van még egy dolog, ez pedig az ár. A Dreame Bot L10 Pro olyan pofátlanul alacsony árat kapott, amivel teljesen felborítja a piacot. Nem is értem, melyik gyártó tud majd mellette labdába rúgni. Talán egyik sem!


 

Csomagolás és tartozékok

A Dreame Bot L10 Pro doboza pont olyan, mint amit egy drága felsőkategóriás géptől elvárhatunk. Szépek a képek, elegáns a fekete szín, a doboz informatív is, tényleg, ennél jobb nem is kell!

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 3

A fedelet felnyitva a szokásos dolgokat látjuk. Egy vaskos kezelési leírás, egy víztartály, amit a gép hasára csatolhatunk, alatta a porszívó. A gép mellet találjuk a dokkolót az EU csatlakozós borotvakábellel, alatta pedig egy körkefét.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 4

Nos, a tartozékok száma már közel sem felsőkategóriás, sőt, meglepően kevés dolgot kapunk. Mostanában a minimum a tartalék körkefe szokott lenni, de sokszor csomagolnak második MOP-ot, plusz HEPA filtert is a gépek mellé. Úgy tűnik, a Dreame a tartozékok számának redukálásával is próbálja az árat alacsonyan tartani. Ez mondjuk sikerült is nekik, bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy pont a tartalék HEPA filter miatt.


 

Külső

A Dreame Bot L10 Pro külsőleg nagyon hasonlít az általam használt Viomi S3-hoz, ami sokáig a Viomi csúcsgépe volt. Valószínűleg ezért kapta a menő zongoralakk fényezést, ami jól néz ki, amíg el nem kezded használni.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 5

Ha viszont használod, attól kezdve minden ujjnyom, minden porszem meglátszik rajta. Oké, nem őrült nagy probléma ez, hiszen alaphelyzetben nincs szem előtt, amikor meg takarít nem megyek utána, és nézem mennyire poros a fedele.

Szóval, a Bot L10 Pro is szép fekete, mondjuk úgy, exkluzív hatást keltő „fényezést” kapott. Tényleg agyon mutatós, ezt el kell ismerni!

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 6

A gép tetejének az első fele szokás szerint nyitható, ezalatt találjuk a nagyméretű portartályt. Ennek a víztartállyal nem kell osztozkodni, így tényleg kényelmes méretű, nálam elég kb. két takarításonként üríteni.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 7

A fedél alatt találjuk a kis kefét a pengével, amivel a feltekeredett hajszálakat tudjuk a körkeféről eltávolítani. Lehet, hogy erre ennél a porszívónál nem lesz szükség, de erről később még írok! Meglepetés, hogy a fedél alatt van a reset gomb és egy visszajelző LED a wifihez.

A gép tetején szokás szerint megtaláljuk a lézeres lövegtornyot, mögötte pedig három nyomógomb sorakozik.

Alul megint csak a szokásos dolgok. Egy körkefe, egy hengerkefe, nagy gumikerekek középen, kis gumigörgős kerék elől. Körben a leeséstől védő szenzorok, hátul pedig a víztartállyal egybeépített MOP helye. Itt találunk két érintkezőt is, amire később vissza fogok térni!

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 8

A porszívó peremén körben vannak megszokott dolgok és van érdekesség is. Hátul a kiáramló levegő rácsa, kétoldalon és elől 2-2 infraérzékelő az akadályok elkerüléséhez, elől pedig egy olyan ablak, amit eddig porszívón még nem láthattunk. Erről is írok a következő fejezetben!


 

Képességek, újdonságok

Ha nem haragszotok a megszokott robotporszívós dolgokat kihagyom, mert van néhány újdonság, amire koncentrálni kell, és ez sem lesz kevés!

Kezdjük a szívóerővel, ami ennél a porszívónál 4000 Pa. Ez gondolom nem sok embernek mond valamit, így kontextusba kell ezt az adatot helyezni, hogy érthető legyen.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 9

Szóval, a robotporszívók szívóereje egy normális morzsaporszívóéval egyezik meg, ami nem sok. Mégis működik a dolog, ami sok trükknek köszönhető. A körkefe és a hengerkefe működésének a porszívó alján, a légcsatorna és a portartály kialakításának, és még egy csomó dolognak.

A kis szívóerőn persze próbálnak javítani a gyártók. A kezdeti 400 Pa értékről előbb eljutottunk az 1000-ig, aztán jöttek a 2000-es gépek, a jelenlegi csúcsgépek pedig közelítik a 3000 Pa értéket.

A Viomi S3, ami egy nagyon jó porszívó 2600 Pa, az újabb, drágább Viomi S9 pedig 2700 Pa.

Na, és akkor itt a Dreame, ami rárúgta a porszívógyártókra az ajtót, és nem hogy megugrotta a 3000 Pa értéket, hanem rögtön 4000 Pa szívóerővel nyitott. Ez egy átlag középkategóriás gép teljesítményének majd a duplája.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 10

Ez az első pont, ami miatt érdekes lesz a cikk végén az ár!

Következzen a második pont, a második újítás, amit a hengerkefénél találunk! Fent említettem a pengét, amivel a hosszú, feltekeredett hajszálakat vagy kutyaszőrt kell levágni a keféről. Nos, erre lehet, hogy tényleg nem lesz szükség!

A gyártó ugyanis kitalálta, hogy a kefe alatti részre apró műanyag fogakat tesz, amik forgás közben elvágják, leválasztják a keféről a hajat és a szőrt, ezzel is javítva a gép hatásfokát. Apró, filléres trükk ez, de ha bejön, akkor sokan fogják áldani a tervező agyát és ötletességét!

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 11

Nos, ez a két pont máris kívánatossá teheti egy célcsoport számára a gépet. Nem, nem a hosszúhajúak csoportjára gondolok, hanem azokra, akik pl. kutyát tartanak.

Nagyon sokszor kérdezik tőlem, hogy melyik robotot ajánlom kutyás háztartásba. Eddig csak hümmögtem, és azt mondtam, hogy hát a legerősebbet, hogy felszívja a szőrt a szőnyegről is. Nos, mostantól nyugodtan mondhatom, hogy a Dreame Bot L10 Pro lesz a jó választás!

A következő újítás még érdekesebb, de hogy megértések miért, előbb mesélnem kell egy kicsit.

A robotok esetén nagyon fontos a tájékozódási képesség. Eleinte a gyártók ezt infraszenzorokkal és ütközésérzékelővel oldották meg. A porszívóknak akkoriban még nem volt „agyuk”, nem terveztek útvonalat, mentek, amíg nem találkoztak egy fallal vagy egy széklábbal.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 12

A gyártók próbálták az érzékelési képességeket javítani. Jöttek a kamerák, majd a LIDAR. Előbbit a magam részéről nem csípem, és ha megkérdezik miért, akkor viccesen azt válaszolom, hogy mert belátnak a szoknyám alá.

Viccesen mondom, de ez egyáltalán nem vicc. Pontosabban a szoknya igen, férfiként nem hordok ilyet, skót sem vagyok, szóval…

Na, de a lényeg nem is ez. Sokszor kapok olyan kérdést, hogy a kiskínai nem kémkedik-e, és nem érzem-e problémásnak, hogy a lakásom alaprajza esetleg egy kínai szerveren tárolódik. Nos, a válaszom röviden ennyi: nem! Kit érdekel? Melyik az a kiskínai, akit pont az én lakásom alaprajza érdekel?

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 13

Van azonban a privát szférának egy határa, amit nem engedek átlépni egyetlen gyártónak sem. Nem engedek kamerát a lakásba. Semmilyet! Ne legyen kamera a tévémen, és ne legyen kamera a porszívómon se, még akkor sem, ha azt nem kamerának, hanem opto érzékelőnek, optikai érzékelőnek, vagy bárhogy nevezik.

Ezek kamerák, a gépek látnak velük, és alapesetben arra használják, hogy felismerjenek tárgyakat, ha viszont ember nézi a porszívó képét, akkor bizonyára nem azt fogja nézni, hogy nézd már, milyen vicces papucsa van a figurának, hanem ezer egyéb dolgot.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 14

Manapság a robotporszívók, legalábbis a jobbak egy része el van látva lézer érzékelővel. Ez forog a gépek tetején. Lézer kimegy, a visszaverődő fényt fogadja egyszenzor, és máris „lát” a porszívó. Érzékeli a tárgyakat, asztallábakat, falakat. Kiszámítja a tárgytól, faltól való távolságát, ennek segítségével pedig valós időben tervez útvonalat. Királyság, de van egy apró bökkenő!

Ez a bökkenő pedig az, hogy a lakásunk nem egy múzeum, nem egy statikus valami, ahol minden tárgy mindig ugyanott van. Néha ott marad az ágy alatt vagy akár a szoba közepén egy gyerekjáték. Nem ugyan oda tesszük a papucsunkat. Arrébb toljuk a széket. Elfelejtjük összetekerni a hosszabbítót, elfelejtjük eltenni a teregetőt és még sorolhatnám.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 15

A sima lézerszenzoros porszívók ilyenkor két dolgot tehetnek. Vagy figyelmen kívül hagyják az akadályt és átmennek rajta, vagy ha olyan magas, hogy beleütköznek, akkor kikerülik. Utóbbi esetben nincs baj, előbbiben viszont több is.

Ha áthág az akadályon a gép, akkor sok minden történhet. Pl. feltekeri a hosszabbító kábelét, felakad a teregető csőlábán, felszívja a gyerek játékát, szétkeni a kutyaszart a lakásban. És mit tettek a gyártók, hogy ezt elkerüljék? Nos, pont azt, amire nem vágytam, kamerát szereltek a legújabb porszívóik elejére.

És a rengeteg szöveg után most jutottunk el oda, hogy mit találunk a Dreame Bot L10 Pro elején! Hát nem kamerát, hanem valami sokkal jobb dolgot, egy második lézeres érzékelőt, de nem akármilyet, hanem olyat, mint amit például az iPhone telefonokon is találunk.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 16

Ez a lézer kétirányból világítja meg és tapogatja le az elő kerülő tárgyakat, és ezekről 3D-s képet „lát”, sőt, nem csak látja, hanem jobb esetben fel is ismeri, hogy mi került elé. Szóval a szőnyegen hagyott könyvet nem fogja küszöbként azonosítani, és bizony jó eséllyel látni, és felismerni is képes lesz a kutyánk által gyártott, kupacosított végterméket.

Ez az egészen különleges extra, vagyis a 3D lézerszkenner volt a második olyan dolog, ami miatt különösen érdekes lesz a cikk végén az ár!

Van még egy újdonság, ami igazából nem is újdonság, mindössze csak olcsóbb robotban most találkozhatunk velük először. Együtt említem őket, mert a működésük részben összefügg. Szóval nem másról van szó, mint a szőnyegérzékelésről és a felmosótartályban lévő szivattyúról!

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 17

Előbbi két dolog miatt jó. Az egyik, hogy érzékeli, ha szőnyegre téved, ilyenkor automatikusan megemeli a szívási teljesítményt (ha nem a maximumon használtuk a gépet), hogy a szőnyeg szálai közül is kiszívja a koszt. A másik, hogy a szőnyegérzékelés esetén kikapcsolja a felmosást.

Ez utóbbihoz kell a szivattyú!

Szóval, a legtöbb porszívó a vizet a gravitáció segítségével továbbítja a MOP-ra. Vagyis, ha van víz a tartályban, az ki fog folyni, ha parkettát, ha követ, és akkor is, ha szőnyeget porszívóz éppen a gép. Na most, azt beláthatjuk, hogy a szőnyeg felmosásának sok értelme nincs. Erre szokták javasolni, hogy a térképen húzzunk virtuális falat oda, ahol szőnyeg van.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 18

A virtuális fallal két baj van. Az egyik, hogy marha nehéz pontosan oda rajzolni, ahol a szőnyeg van, a másik, hogy a szőnyegek általában nincsenek leszögelve, így alkalmasint néha arrébb kerülnek, és máris semmit sem ér a rajzolt fal.

Ha viszont van szivattyúnk és a gép érzékeli a szőnyeget, akkor azt is meg tudja tenni, hogy kikapcsolja a szivattyút, így nem mossa fel a szőnyeget. Vagy csak kicsit, mert azért a MOP-on marad víz, azzal nem tudunk mit kezdeni.


 

Tapasztalatok

Oké, a papírformán túl vagyunk, gondolom mindenki tűkön ülve várja, hogy kiderüljön, a sok ígéretből, a rengeteg újításból mit érzékelünk a valóságban!

Nos, a tapasztalataim vegyesek, de mielőtt ezt részletezném, meg kell ismerkednünk a szoftverrel is!

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 19

A legfontosabb, hogy mivel a porszívó a Xiaomihoz tartozik, így a Xiaomi okosotthon rendszerbe illeszkedik. Sajnos más okosotthon ökoszisztémát nem ismer, de ez később még változhat.

A Xiaomi Mi Home applikációt szeretjük, könnyen használható, felhasználóbarát. A porszívó telepítése is egyszerű, lényegében csak be kell kapcsolnunk, a programot elindítani, az felismeri, beállítja. Megadjuk mi legyen a neve, beállítjuk fizikailag melyik szobában van, aztán indulhat is a munka.

Ha nem ismeri fel a szoftver, akkor a jobb felső sarokban található + jel kell, arra kattintva, majd kiválasztva a porszívókat hozzá adhatjuk a rendszerhez.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 20

Most, hogy el tudtuk indítani, lássuk hogy teljesített!

Nos, a szívási erősséget négy fokozatban állíthatjuk, a legerősebb nem sokkal hangosabb, mint a Viomi V3-mam esetén a maximum, pedig az csak 2600 Pa, ez meg 4000. Örömmel mondanám, hogy a 4000 Pa már mindenre elég, de sajnos nem. Még ilyen erőnél is marad némi kosz a szőnyegben, legalábbis, ha hosszabb szálú, mint nálunk.

Azt nehéz lenne mérni, hogy ez a maradék több-e, mint a Viomi esetén, de valószínűleg nem, hiszen jobban szív.

A hosszú hajszálakat és a kutyaszőr porszívózását nem tudtam kipróbálni. Páromnak ugyan hosszú a haja, de az valamiért csak a fürdőszobában hullik. Kutyánk nincs, így se a szőr, se a kutyakaki tesztet nem tudtam elvégezni, arra meg nem vett rá a lélek, hogy a térről hozzak be egy kupacot. Azért mindennek van határa…

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 21

Ezzel együtt a tárgyfelismerést kipróbáltam, mégpedig három dologgal. Egy kupac könyvvel, egy telefontöltő és egy hosszabbító kábelével, valamint a teregetőnk lábával. Ez utóbbi, amit különösen utálok, eddig minden porszívónk megpróbált átmenni rajta, és mind fel is akadt.

Szóval, az eredmény vegyes. Határozottan jobb, mint eddig bármelyik nálam járt gép, de azért van még mit tanulni.

A hosszabbító vastagabb kábelét mindig elkerülte, 5 alkalomból egy sem volt, amikor átment rajta. A telefontöltő kábele az 5 tesztből négyszer érintetlen maradt. Az utolsónál viszont feltekerte a hengerkefe, de nem azért, mert nem „látta” a gép, hanem azért, mert nem elég nagy ívben kerülte ki, és a körkefe beleakadt a kábel végébe, behúzta a gép alá.

A kupac könyv (2-3 vékonyabb) sem kifogott rajta. Itt számomra az volt a kérdés, hogy a küszöb magasságba rakott könyveket vajon leküzdendő vagy kikerülendő akadálynak látja e. A küszöböt küszöbnek kell látni, át kell rajta haladni, a de a könyvek esetén ez nem biztos, hogy jó ötlet, főleg, ha a MOP is használatban van.

Szóval, a könyves teszt is kipipálva.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 22

A tárgyfelismerés tehát láthatóan működik. Azt persze nem tudom megmondani, hogy a tárgyakat helyesen ismerte-e fel a gép, de az biztos, hogy precízen kikerülte, amit ki kellett kerülni.

Ami még meglepett, hogy a Bot L10 Pro mennyire jól kezelte, ha takarítás közben változott a környezet.

Az eddig nálam járt porszívóknál megfigyeltem, hogy a lakást egy statikus, nem változó területként kezelték. Ha a sötétítő be volt húzva a térképezésnél, akkor azt falnak nézték, és hiába húztam ki a következő takarításnál, az előző térkép miatt már meg sem próbálták a „fal” helyét kitakarítani.

Ugyan így jártam tavaly, amikor költöztünk. A lakásban random helyeken dobozok voltak. Néha csak 1-2 napig, néha tovább is. Előfordult, hogy a feltérképezett lakásba bekerült a doboz is, aztán a következő takarításnál hiába nem volt már ott, a porszívó akkurátusan kikerülte, mintha semmi sem változott volna.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 23

Nos, a Dreame Bot L10 Pro esetén ez nem így működik. Ha a takarítás közben letettem egy könyvkupacot a szoba közepére, akkor szépen kikerülte, de nem hagyott a dolog a térképen végleges nyomot.

Ha elvettem újra a kupacot, és a porszívó szépen kitakarította utólag a helyét. Persze ehhez valószínűleg kell az is, hogy „észre vegye” már nincsenek ott a könyvek, de a lényeg nem ez. A lényeg az, hogy jól láthatóan dinamikusként kezeli a környezetet, ami bizony változhat, akár még a takarítás közben is.


 

Összegzés

Egy csomó dologra nem tértem ki a cikkben. Olyanokra, hogy milyen a feltörlés, milyen a porszívózás, hogy leesik-e a lépcsőn, meg ilyenek. Nem tértem ki rájuk, mert ezek az alap dolgok lényegében tökéletesek, nincs nagyon mit vizsgálni rajtuk.

A 4000 Pa szívóerő jó, a tárgyfelismerés is jó (többé-kevésbé), a szivattyús víztartály is üdvözlendő, bár annyi negatívum ezzel kapcsolatban van, hogy a csapvizet lehetőség szerint kerülni kell, hogy ne vízkövesedjen el az apró szivattyú.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 24

Összességében a Dreame Bot L10 Pro igazán jó gép lett. Erős is, szép is, jól is takarít. Az eddigi szép képet csak egy dolog ronthatja el, az ár, de mint az eddig leírtakból már sejthetitek, ez sem lesz rossz!

A porszívó bevezető akciója május 8-án, 19 órakor indul a gyártó hivatalos Aliexpress shopjában. Megvásárolható lesz EU raktárból is, az ára pedig a bevezető akció miatt mindössze 379,49 dollár, vagyis nagyjából 113 ezer forint lesz. Pontosabban lenne, ha nem kaptam volna még spéci kuponkódot is a cikkhez. A DREAMEL10PR0 kóddal ugyanis az ár 104 ezer forintra csökkenthető. Akinek pedig ez sem lenne elég, annak elárulom, hogy az első 210 vásárló ajándékba kap egy Oclean X Pro elektromos fogkefét is, ami egyébként 15 ezer forintba kerülne.

Xiaomi Dreame Bot L10 Pro teszt – végre egy innovatív robotporszívó 25

Szóval, ha ezt is levonjuk a porszívó árából, akkor végösszegként 90 ezer forintot kapunk, ami nem csak jó, hanem tényleg szenzációs, hiszen sok tízezer forinttal olcsóbb, mint bármilyen más robot, amit a felső-középkategóriában találunk.

Még egy fontos információ: Mivel a gépet a gyártó hivatalos webshopjában vásároljuk, a szokásos egy helyett két év garanciát kapunk rá!

Ha megtetszett, akkor az alábbi linkre kattintva megvehetitek. Ne felejtsétek el használni a DREAMEL10PR0 kuponkódot! Ha EU raktárból rendeltek nem lesz se vám, se áfa, de a szállítás jóval gyorsabb lesz, mint egy kínai rendelés esetén.

Vásárlás itt:

Dreame Bot L10 Pro robotporszívó – Kuponkód: DREAMEL10PR0

 

Hasonló cikkek oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.