Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper!

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper!

A Xiaomi akkumulátoros porszívója igazi erőmű a maga kategóriájában.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper!


 

Xiaomi JIMMY JV63 – Bevezető

Tavaly nyáron érett meg a gondolat, hogy az addig használt állóporszívónkat lecseréljük egy erősebbre. Az ok egyszerű volt, a fiaink cseperednek, immár háromévesek, és mondanom sem kell, van mit takarítani utánuk.

Számomra nyilvánvaló volt, hogy Xiaomi terméket válasszak, mert a gyártóban még nem kellett csalódnom.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 1

A Xiaomi nagyon sok állóporszívót gyárt, vannak ezek között olcsók, és vannak kimondottan drágák is, akár okosfunkcióval, de úgy gondoltam, hogy az okosság nem lényeges, az erő annál inkább. Emiatt esett a választás a címben is említett JIMMY JV63-ra, ami erős, de még megfizethető porszívó.

Nos, eltelt fél év, így bőven eljött az idő, hogy megírjam a tapasztalataimat a géppel kapcsolatban.


 

Csomagolás, tartozékok

Természetesen ismét a cikk végére hagyom a tapasztalatokat, ha Téged nem érdekelnek a tartozékok, és a következő fejezetben a képességek, akkor nyugodtan görgess le!

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 2

A gép egy meglehetősen méretes, de minőségi csomagolásban érkezik. Ez persze nem is csoda, hiszen egy porszívó van a fehér dobozban, a gép mellett pedig egy rakat tartozékot találunk, szóval kell nekik a hely.

A dobozt felnyitva erősödik az érzés, hogy ismét minőségi cuccot vásároltunk, a tartozékok és a gép szép rendben várják, hogy kicsomagoljuk őket.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 3

A dobozból előkerül maga a porszívó, egy nagy szívófej a padlóhoz és szőnyegekhez, egy kis szívófej a kárpitos bútorokhoz és persze a hozzájuk tartozó cső. Ezek mellett találunk még egy második kefét a nagyobb fejhez, kapunk két féle részszívófejet, egy akasztót, amivel a falra tudjuk akasztani a gépet, és persze a töltőt, ami EU dugós.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 4

Ami lényeges, hogy a nagyobbik fejben gyárilag a keménypadlókhoz ajánlott kefe van, míg a sörtés verzió állítólag inkább szőnyegpadlókhoz, szőnyegekhez lesz jó. Hogy így van, a tapasztalatoknál leírom majd.

Ötletes, hogy a kisebb résszívófejek is kaptak kefét, ezek lehúzhatók a fej aljára, segítségükkel ki lehet söprögetni a résekbe szorult szennyeződést is.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 5

Az alkatrészek mindegyike minőségi darab, itt is érezhető, hogy bizony Xiaomi termékkel van dolgunk.


 

Képességek

Ahogy a bevezetőben írtam, a cél egy erős, de kicsi, könnyen kezelhető porszívó beszerzése volt. Emiatt aztán sok gépet nézegettem végig teljesítmény és szívóerő adatokat összevetve.

A Xiaomi JIMMY JV63 egyértelműen az erősebb masinák közül való. A benne található, digitális vezérlésű, szénkefementes motor névleges teljesítménye 450 watt, a szívóerő pedig 20 000 Pa. Érdekes adat, hogy a motor a maximális fordulaton 100 000 fordulat /perc sebességen működik, ami azért megsüvegelendő képesség.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 6

A gépbe épített akkumulátorhoz azt írják, hogy az áramellátást egy 7 x 2500 mAh kapacitású akkumulátor csomag biztosítja, és a papírforma szerint akár 60 percig is működhet a porszívó egy töltéssel. Hogy ez mennyire igaz, azt ismét a tapasztalatoknál olvashatjátok el.

Oké, mit tud még?

A porszívófejekben, a nagyobbikban és a kárpittisztítóban motor is dolgozik, vagyis maga a kefe is forog, segítve a kosz, por, piszok bejuttatását a fejbe, onnan a portartályba.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 7

A gép természetesen porzsák nélküli kivitel a megszokott tartozékokkal. Van HEPA filter a porhoz, pollenhez, atkákhoz és társaikhoz, és van egy nagyobb lyukakkal ellátott nemesacél betét a méretesebb piszkokhoz. Annyit már most elárulok, hogy a megoldás rendkívül hatékony, fél év alatt nem, hogy por nem jutott át, még annyira sem koszosodott a motort is tartalmazó rész, hogy egy porronggyal áttöröljem.

Maga a tartály amúgy félliteres kapacitású, szóval fél bele elég kosz, nem kell naponta üríteni.

A gyári adatok szerint említést érdemel még, hogy a gyártó kiemeli, a porszívófej alkalmas akár hosszú szőrű háziállatok mellé is, mert a kefe nem tekeri magára a hosszú szálakat (hajszálakat sem), így hatékonyan juttatja a szőrt a gép tartályába.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 8

A végére még egy adat, a maximális zajszint 78 dBA. Hogy ez sok vagy kevés a következő fejezetből megtudjátok!


 

Tapasztalatok

Az előző fejezeteket direkt nem eresztettem bőlére, a lényeg úgyis itt lesz!

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 9

Kezdjük az elején, a fent már említett 60 perces üzemidővel. Nos, ez igaz is, meg nem is. A porszívó tényleg tudja, de csak a legalacsonyabb fordulaton és csak az aktív, motoros kefe nélkül. A Xiaomi javára szól, hogy nem titkolja el a többi adatot sem, vagyis tisztában lehetünk azzal, hogy milyen üzemidővel számolhatunk.

Ez így néz ki:

  • Működési idő elektromos kefével (Normál / Erős / Max szívó üzemmód): Körülbelül 8/20/40 perc
  • Működési idő elektromos kefe nélkül (Normál / Erős / Max szívó üzemmód): Körülbelül 9/25/ 60 perc

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 10

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha állóporszívót vásárolunk, akkor tudnunk kell, hogy ezek a gépek a kis tömeg és méret miatt nem tartalmaznak hatalmas akkumulátort. Ha magasabb teljesítményt és szívóerőt szeretnénk, akkor számolnunk kell azzal, hogy rövidebb üzemidőt kapunk. Ez sajnos típus és gyártótól független dolog.

Miért nem baj ez mégsem?

Azért, mert az állóporszívókat nem arra találták ki, hogy az egész lakást körbe porszívózzuk velük. Ha valaki tanácsot kér tőlem ilyen gép vásárlásához, akkor mindig figyelmeztetem erre a tényre, és elmondom, hogy ezek a gépek inkább hatékony és gyors helyettesítői egy seprű+lapát kombónak.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 11

Arra valók, hogy a szétszóródott morzsákat, a konyhában a főzés közben leszóródott szennyeződéseket, az előszobában a cipőnkről lehulló sarat pillanatok alatt, és hatékonyan össze tudjuk takarítani.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 12

Emiatt aztán még a 8 perces működési idő sem az ördögtől való, hiszen 8 perc alatt egy nagyobb konyhát, előszobát is ki tudunk porszívózni, igaz, egy teljes lakást már biztos nem.

Persze van mód arra, hogy takarékoskodjunk az energiával, leírom, hogy én, hogy csinálom.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 13

Nálunk kemény laminált parketta van, illetve a mellékhelyiségekben természetesen kő. Ennek takarítására az erre való kefét használom (ez a képeken látható piros-kék-fekete csíkos). Ennek a kefének a nagy előnye, hogy nem kergeti maga előtt például a kisebb morzsákat, hatékonyan bejut a kosz a porszívófejbe.

Ezt kihasználva elegendő a takarítást a közepes fordulaton végezni (ez rögtön nem 8, hanem 20 perces működési idő), majd, ami előtt felemelem a porszívófejet a földről, néhány pillanatig átváltok a legerősebb fokozatra, így a kosz a fejből garantáltan a tartályban köt ki.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 14

Kárpitos bútoroknál, szőnyegnél ez a módszer nem működik, ezeknél a szennyeződés mértékétől függően mérlegelnünk kell a legerősebb szívóerő használatát.

Ami viszont nem lényegtelen, hogy ez a porszívó tényleg erősen szív, így arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ami itt közepes teljesítménynek számít, az egy olcsóbb gépnél már a maximumot jelenti, szóval nem lebecsülendő a közepes fordulat és a 20 perces takarítási idő.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 15

Ígértem, hogy a zajról is írok. Nos, a 78 dBA nem kevés, de mivel egy porszívóról beszélünk nem is sok. Összességében a legmagasabb fordulaton pont annyira hangos, mint egy halkabb rendes méretű, hagyományos porszívó. Közepes fordulaton már ennyire sem hangos, a legalacsonyabb fordulaton pedig már inkább halknak mondanám.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 16

És milyen használni?

Ezzel kapcsolatban nincs panaszom. A gép könnyű, kicsi. A fejek széles tartományban fordulnak, így könnyen be tudjuk őket tolni bútorok alá is. A szívóerőről már írtam, tényleg van kakaó a gépben, maximális fordulaton már egy kisebb hagyományos porszívóval is felveszi a versenyt.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 17

A portartály ürítése egyszerű, tényleg nagyon könnyű. Nyugodtan levehetem a gépről a lakásban, nem kell az egész porszívót elvinnem a kukáig, ha ki szeretném üríteni.

Ha negatívumról kell írnom, akkor csak egy dolgot tudok említeni, örültem volna, ha a fali tartó egyben töltő is lett volna. Persze ez nem egy katasztrófa, de egyel több mozdulat, ha a lemerült gépet fel akarom a tölteni, mert a felső végébe kézzel kell bedugnom a töltőkábelt.


 

Konklúzió

Összegzésképpen azt mondhatom, hogy a Xiaomi JIMMY JV63 nálunk bevált. Pont azt kaptuk, amire számítottunk. Persze tisztában kell lenni ezeknél a gépeknél a határokkal, ha hagyományos porszívó helyett veszed, akkor garantáltan csalódni fogsz. Ahogy írtam, nem azt, hanem a sepregetést váltja ki.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 18

A gép ár-értékaránya tényleg nagyon jó, viszonylag kevés pénzért kapunk nagy szívóerőt és a méretéhez képest nagy akkumulátort. Nyilván van a piacon ennél olcsóbb megoldás is, de ha ilyet választunk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a kevesebb pénzért kisebb teljesítményt és akkumulátort kapunk, és amikor ott a maximumon hajtjuk a gépet, itt még lesz egy plusz bevethető fokozatunk.

Xiaomi JIMMY JV63 – az új seprűnk igen jól seper! 19

Szokásos módon, a cikk végére maradt az ár. A Xiaomi porszívója a BGEJMYJV63 kuponkóddal a cseh raktárból kereken 49 700 forintért vásárolható meg. Mivel a raktár az EU-n belül van, így természetesen se vámot, se ÁFA-t nem kell fizetnünk, és várhatóan a szállítási idő sem lesz annyi, mintha kínai raktárból akarnánk beszerezni.

Ha a cikk és a képek alapján megtetszett a porszívó, akkor itt tudod megvásárolni:

Xiaomi JIMMY JV63 porszívó

Hasonló cikkek oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.