Válassza az Oldal lehetőséget

4K-s árbajnok a nappalimban – Xiaomi TV teszt

4K-s árbajnok a nappalimban – Xiaomi TV teszt

A Xiaomi Mi TV 4S sokat tud, meglepően olcsó, de hol itt a buktató? Sehol!

4K-s árbajnok a nappalimban – Xiaomi TV teszt


 

Xiaomi Mi TV 4S – Bevezető

Egy ideje érett a TV-m cseréje, és mivel évek óta a Xiaomi termékek lelkes gyűjtője vagyok, nem volt kérdés, hogy a következő televízióm tőlük jön majd.

Nem volt kérdés a gyártó, és nem volt kérdés a méret sem. Sokan lefitymálják a 43 colos képátlót, de hozzánk pont elég. Eddig is ilyen méretű tévét néztem, és ezen nem is akartam változtatni. Amúgy sem a tévézés az életem központi eleme, hogy mást ne mondjak, nincs TV előfizetésem sem. Legalábbis a hagyományos szolgáltatóknál nincs.

Egy ok volt, ami miatt nem ugrottam előbb bele a vásárlásba, a Netflix hivatalos támogatásának hiánya. Ahogy olvasom azóta van megoldás a többi tévére történő telepítésre is, de azért én maradtam a hivatalos verziónál. Mivel úgyis meg akartam várni a karácsonyi szezont, és az ilyenkor alacsonyabb árakat, bőven belefért, hogy várjak egy kicsit, hátha lesz dedikált Netflixes verzió is.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 1

És lett. Néhány hete meg is rendeltem, és immár majd négy hete használom is a tévét, így ideje leírni a tapasztalataimat.


 

Csomagolás, tartozékok

A Xiaomi TV 4S 43 colos verziója egy egészen apró, legalábbis a tévé méreteihez képest aprónak tűnő dobozban érkezik. A méreténél már csak egy dolog kisebb, a tömege, ami szerintem csomagolással sem éri el a 8 kilót.

A dobozt kibontva nem találkozunk túl sok kacattal. Egy nagyon rövid beüzemelési leírás, két láb, négy csavar, egy kettőhúszas borotvakábel és a távirányító. Ennyi jutott, nem is kell több.

A nikecell borításból kiemelve az első dolog, hogy 2-2 csavarral felcsavarozzuk a lábat, azután, már tehetjük is a helyére.


 

Külső

 

Van ebben a tévében egy kettősség. Elölről vérprofi, az oldalt és felül alig fél- alul pedig nem egész másfél centis fém kerettel. Nem egy formatervezési orgia, de kimondottan mutatós, és az éleket nézve vastagnak sem tűnik. Szóval profi, a szemnek igencsak tetsző iparosmunka!

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 2

Azonban, ha a hátoldalát kezdjük vizslatni, akkor kiütközik az olcsóság. A műanyag minősége, a középső részen a TV vastagsága, a csatlakozók elhelyezése már nem kap nálam 100-ból 100 pontot, inkább csak úgy 90-et.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 3

Nem, nincsenek komoly hibák, nem találkozunk használhatatlan csatlakozókkal, rossz helyre tett gombokkal, csak valahogy az összhatás olyan egyszerű. Persze, a tévét szemből nézzük, a hátulját jó esetben csak akkor fogjuk látni, ha a port töröljük róla.

Ami egy picit erősíti még az olcsóság érzését, azok a lábak. Két vékony, fordított V alakú láb, ami egyszerű is, jól is tartja a tévét, ám én jobban szeretem a vastagabb talpakat, mert azokon elálldogál egy vékonyabb polcon is.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 4

Az eddigiek alapján azt gondolhatjátok, hogy ez akkor felejtős, de nem, egyáltalán nem az, hiszen vannak a tévének olyan pozitívumai – hogy mást ne mondjak az ára-, ami miatt bőven elnézzük neki hátlap csúnyaságát.


 

Hardver, csatlakozók

A Xiaomi TV 4S-ben egy MediaTek lapkakészlet dolgozik. A processzor négymagos, minden mag Cortex A53-as, a maximális órajel 1,5 GHz, vagyis nem egy erőgép, de mivel ez egy tévé, nem pedig egy csúcstelefon, ez bőven elegendő mindenre. A proci mellett egy ARM Mali-470 MP3 grafikus gyorsító dolgozik, ennek maximális órajele 750 MHz.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 5

Memóriából kapunk 2 GB-ot, háttértárból 8 GB-ot. Előbbi teljesen elegendő a 4K tévézéshez, utóbbira pedig letölthetünk néhány részt kedvenc sorozatunkból, esetleg néhány alkalmazást az Androidos áruházból.

A kijelző 4K felbontást tud, vagyis konkrétan 3840 x 2160 pixelt. A panel fajtája VA, ez valahol az LCD és az IPS között van minőségben, szerencsére inkább az utóbbihoz közelebb.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 6

Papírforma szerint a betekintési szög 178 fokos, a legnagyobb fényerő 250 nit (HDR alatt magasabb), a képfrissítés 60 Hz. Ezek egészen átlagos értékeknek mondhatók. Kapunk HDR-t, és egy Motion Smooth nevű eljárást, ami a gyors mozgásoknál simítja ki a képet.

Csatlakozókból van éppen elég, talán a normál koaxiális S/PDIF hiányzik. Kapunk Ethernet csatlakozót, 3 HDMI-t, amiből az egyik ARC jelölést is kapott, van AV bemenet, három USB, egy fejhallgató kimenet, kártyahely, egy optikai kimenet, és két antenna csatlakozó, egy műholdas és egy sima.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 7

Persze van Bluetooth és Wi-Fi is, utóbbi kétcsatornás. A hang előállítását két darab 8 wattos sugárzó végzi, a TV Dolby + DTS támogatással is rendelkezik.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 8

Végezetül néhány szó a távirányítóról. A puritán egyszerűségű Xiaomi TV-boxhoz képest egyel fejlettebb a távvezérlő, van dedikált Amazon Prime és Netflix gomb is, tudunk váltani a hagyományos TV és az Android TV között, és kapunk egy dedikált gombot a szövegfelismeréshez, és egyet a beállítások eléréséhez is.


 

Szoftver

Jó ideje Xiaomi TV-Boxot használok. Sok félét kipróbáltam, de ez volt a legjobb, legstabilabb, az online tévézés tökéletes hardvere. A Xiaomi TV-re történő váltás, így viszonylag eseménytelen volt, hiszen a televízión ugyanaz a szoftver fut (minimális különbségekkel), mint a kis dobozon. Ez pedig az Android TV, ami jelenleg az Android 9-es verziójára épül.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 9

A Xiaomi tévékben elérhető egy PatchWall nevű felület is, ami tetszetősebb, és könnyebb hozzáférést kínál például a bemenetek kezeléséhez, de ez egyetlen olyan országot sem támogat, ami nekünk megfelelne. Talán még a Spanyol áll ehhez a legközelebb, mert Venezuela és India annyira nem bejövős a lokalizált tartalom miatt. Nem mintha spanyolul beszélnék…

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 10

Szóval, jobb, ha maradunk az Android TV felületnél, amit én speciel nem bánok. Faék egyszerűségű, itt a lényeg az online tartalmak elérésén van. A „csatornák” sorrendje állítható, előre telepítve kapjunk az Amazon Prime-ot, és a Netflixet, én ezek mellé a Telenoros MyTV alkalmazást és az HBO Go-t telepítettem, ezek is gond nélkül futnak.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 11

A beállítások az a rész, ami különbözik a Xiaomi TV-boxtól, ami érthető, hiszen ez egy tévé, így kapunk menüpontokat a kép és a hang beállításához is, hogy mást ne mondjak. A szoftver nem mellesleg beszél magyarul is (igaz, itt-ott maradt angol a szöveg), vagyis nyelvtudás nem kell a működtetéshez.


 

Használat, tapasztalatok

Nos, eddig tartott a papírforma, érdekes volt, de gyanítom mindenki arra kíváncsi, hogy milyen a tévé, milyen a 4K felbontás, egyáltalán, milyen használni.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 12

A netes teszteket olvasva igen szélsőséges véleményekkel találkozhatunk, kevés az elfogulatlan, alapos indokokkal alátámasztott írás. Természetesen az igazság most is valahol félúton található. Nem szabad hinni a hurrá optimizmustól csöpögő cikkeknek, ahogy azoknak sem, amik a sárba gyalázzák.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 13

Elsőként fontos megemlíteni, hogy bár a Xiaomi tévéje 4K felbontású, egyáltalán nem a csúcskategóriát képviseli. Oda az OLED paneles készülékek tartoznak, de azok ára nagyságrendekkel magasabb is. A Xiaomi tévéje viszont a kategóriájában kiemelkedő, és ez leginkább a rajta használt szoftvernek, és a benne található hardvernek köszönhető. Utóbbin nem a kijelző panelját, hanem a rendszer futtatására beépített hardvert értem.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 14

Ez a hardver semmiképpen nem mondható kiemelkedőnek, inkább „csak” jóval átlag felettinek. A legtöbb nagy gyártó ugyanis, legyen az LG, Samsung, vagy bármi más, a saját rendszerét, kezelőfelületét adja, és ezekhez elég gyenge hardvert mellékelnek. Ez a használat, a kezelhetőség és a sebesség rovására megy.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 15

És itt át is kanyarodhatunk a szoftverre, ami véleményem szerint – a hardver mellett -, a legjobb dolog a Xiaomi tévéiben.

Ahogy már írtam, a tévén ott van a Xiaomi saját felülete, a Patchwall is, ami sajnos nálunk nem használható. Illetve igen, de például angol tartalom nem érhető el rajta, magyar pedig végképp nem.

Emiatt marad a Google TV.

Mielőtt elkeserednétek, azért fontos megjegyeznem, hogy bár elég fapados, és közel sem napjaink túlcsicsázott felületeire hasonlít, talán pont ez a legnagyobb előnye. Hihetetlenül gyors, könnyen átlátható, testreszabható, és ahogy a fejezet elején írtam, ez az, ami leginkább kívánatossá teszi az Mi TV 4S-t.

Nem véletlenül használtam a régebbi LG televízióm mellett is inkább egy Xiaomi dobozt. Lehetett ugyan az LG-re is telepíteni mindent, ami kellett, de annyira lassú és nyögvenyelős volt a használata, hogy sírni tudtam tőle. Ehhez képest az Android TV igazi felüdülés!

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 16

A Xiaomi TV 4S egészen más, sokkal jobb felhasználói élményt ad, mint a nagyobb gyártók hasonló áron kapható televíziói, és még egyszer mondom, ez nem a színes, szagos kinézet, hanem a használhatóság miatt van így.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 17

Bár a bootolás, vagyis a TV indulása néhány másodperccel tovább tart, de ha elindul, akkor vajpuhán szalad minden. A programok gyorsan betöltődnek és elindulnak, igaz, ehhez kell jó internet is, mert az online streaming szolgáltatók esetén, a tartalom a netről töltődik be.

Lássuk most a kijelzőt!

A VA panel betekintési szöge minimálisan elmarad a papírformától, vagyis a 178 fok, bár megvan, azért ilyen éles szögből (lényegében a TV éle felől nézve) már kicsit torzulnak a színek.

Amúgy, az RGB színtér lefedettségével nincs baj (közel 100 százalék), de a DCI-P3 színtér esetén már nem olyan jó a helyzet, itt már nem éri el a 90 százalékot sem a televízió. A VA panel jó választás volt. Az IPS kijelzők lassúságuk, a sima LCD-k meg a borzalmas színeik miatt útálat tárgyai. A VA, a képminőség tekintetében minimálisan elmarad az IPS-től, sebességben pedig jóval gyorsabb annál, szóval a lehető legjobb kompromisszum, amit a Xiaomi mérnökei köthettek.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 18

Szóval a hiányosságok, ha lehet ezeket egyáltalán annak nevezni, a VA panel technológiájából adódnak, amiket nem igazán lehet kiküszöbölni, mert ahhoz, hogy jobb feketéket, jobb fehéreket, nagyobb színtér lefedettséget, jobb kontrasztarányt érjünk el, ez a panel egész egyszerűen nem elegendő. Aki jobbat akar, annak sokkal, de sokkal mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, és vennie kell egy OLED paneles készüléket.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Röviden azt, hogy bár kapunk HDR-t ennek hatása közel sem lesz olyan mellbevágó, mint egy OLED panel esetén. Megjegyzem, én például nem is szeretem a HDR nyújtotta harsogó színeket, nekem túlszaturáltnak, a valóságtól eltérőnek, túlontúl színesnek, szagosnak hatnak. Persze, van, aki ezt szereti, ez ízlés kérdése.

Szóval, számomra a HDR ilyetén gyengesége nem probléma kicsit sem. A tévé pedig, normál, tehát nem HDR módban felveszi a versenyt a kategóriatársakkal, sőt, a saját kategóriájában a legjobbak közé tartozik.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 19

Ugyanez a helyzet a hanggal is. A két beépített 8 wattos hangsugárzó használható, de közel sem csúcskategória. Hiába a Dolby támogatás, mélyet például csak egészen minimális mértékben kapunk, így, ha valaki jobbat akar, kénytelen lesz külső hangszórókat, soundbart, mélynyomót beszerezni.

Persze ez is olyan pont, ami nem mondható rossznak, kivéve, ha a jóval drágább csúcskategóriához akarjuk hasonlítani. Almát körtével, teljesen értelmetlen.

A Xiaomi hangszórói teljesen átlagosan szólnak, semmivel jobb, vagy rosszabb, mint például az eddig használt LG tévém volt. Nem torzítanak, nincs recsegés, nem bántja a fület a hang, egyszerűen csak ez az, ami az ár miatt belefért a költségvetésbe.

Ha már a hangnál, és a külső hangsugárzónál járunk, akkor fontos megemlíteni az ARC jelölésű HDMI csatlakozót.

Ez annyiban tér el a normál HDMI csatlakozóktól, hogy vezérelni tudja a külső eszközt, persze csak akkor, ha az is ARC képességű. Vagyis, ha bekapcsoljuk a tévét, akkor az a HDMI-n keresztül bekapcsolja az erősítőt vagy a soundbart, ha kikapcsoljuk, akkor pedig kikapcsolja. Ha a hangerőt változtatjuk a tévé távirányítójával, akkor az a külső hangeszköz hangerejét fogja szabályozni közvetlenül, nem a tévéjét.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 20

Ezzel az ARC csatlakozóval azonban megszenvedtem kicsit, de leírom a megoldást, hogy nektek ne kelljen. A lényeg, hogy nem csak az ARC funkciót kell bekapcsolni a beállítások között, hanem le is kell görgetni, mert ott találjuk az ARC funkciók engedélyezését.

Alapértelmezetten ezek a kapcsolók nem látszanak, csak legörgetve, emiatt jó darabig nem is vettem észre, hogy ott vannak, és nem értettem, miért nem megy át a hang a soundbar-ra. Nos, a megoldás ennyire egyszerű volt.

Mivel ez egy televízió, fontos, hogy a TV funkciókról is beszéljünk!

Bár javarészt az online tévézést választom, azért előfordul, hogy a digitális földfelszíni adás felé fordulok. Ennek oka, hogy a MyTV ingyenes adói között nincs ott az M4 a sportcsatorna, míg a MindigTV ingyenesen elérhető adásai között megtalálható. Magyarán a focit a földfelszíni adással nézem.

Ahol lakunk, ott a MindigTV oldala azt mondja, hogy a lefedettség, a jelerősség indokolja a kültéri antenna használatát. Ehhez képest, én egy lassan 20 éves Gigabyte TV-tuner kártya antennáját dugtam be a csatlakozóba, és ezzel is használható a földfelszíni adás.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 21

A MindigTV szolgáltatásait nem fogom bemutatni, gondolom sokan használják, ami fontos, hogy természetesen minden opció elérhető a Xiaomi tévéjén is.

A lényeg tehát, hogy aki továbbra is szeretné a MindigTV adásait használni, annak ezek működni fognak.

Nincs értelme az adás minőségéről sem esszét írni, 1080i-nél jobbat nem kapunk, a tévé meg 4K felbontást tud, vagyis jócskán túlteljesíti az elvárásokat. A kép szép, nem esik szét, a kisebb felbontás szoftveresen szépen fel van skálázva, szóval ezzel sincs hiba.

Most néhány szó a vezérlésről!

Ahogy említettem, a Xiaomi TV Boksszal megegyező távirányítót lecserélték egy több gombos megoldásra, ahol van külön gomb a beállítások előhívására.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 22

Ezen igazából minden meg van, ami a kényelmes használathoz kell. Dedikált Netflix és Amazon Prime gomb (erősen gondolkozom, hogy előfizetek az utóbbira is), és dedikált gomb a mikrofonhoz. Ez utóbbit nagyon szeretem.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 23

Nem, egyáltalán nem kell, hogy tökéletesen beszéljünk angolul, egészen jól megérti a magyar akcentust is. Használható az áruházban, ha programokat keresünk, használható a Youtube-on és a streaming szolgáltatóknál, ha filmet keresünk, és ez nagyon jó, mert nem kell a virtuális billentyűzeten bepötyögni, hogy mit szeretnénk megtalálni.


 

Összegzés

Az elmúlt hetekben nagyon megszerettem a Xiaomi tévéjét, de igyekeztem a cikkben objektív képet festeni róla, remélem sikerült.

Feljebb már írtam, de szögezzük le újra! Ha valahol azt olvassátok, hogy a Xiaomi tévéje lenyűgöző képességekkel bír, akkor azt a cikket sürgősen felejtsétek el, ahogy persze azokat az írásokat is, amik azt írják, hogy minden tekintetben elmarad az elvárt minőségtől.

A Xiaomi Mi TV 4S viszont a kategóriájának egyik legjobbja. Az Android TV szoftver, és az azt működtető hardver, a használhatóság tekintetében a jóval drágább készülékek szintjére emeli, a kép és hangminőségben viszont, ha nem is mérföldekkel, de a kategóriatársak felett teljesít.

4K-s árbajnok a nappalimban - Xiaomi TV teszt 24

A kérdésre, hogy megvásárlásra merem-e ajánlani, akkor a válasz egy nagyon határozott igen. Hagyományos, tehát nem HDR módban kitűnő, nagyon jól használható. Tiszta, éles kép, a színek is rendben vannak. A technológia korlátait azonban, teljesen érthető módon nem tudja átlépni, és nem tud egy olcsóbb VA panelből egy OLED minőséget kisajtolni. Erre még a Xiaominál sem képesek, ez már a csoda kategóriába tartozna.

Szóval, ha szeretnél egy olcsó, szép képpel, jó hanggal, mutatós külsővel (legalábbis szemből) rendelkező tévét alig 100 ezer forintért, aminek a szoftverétől nem hullik ki a hajad, akkor ez a Te tévéd lesz, szeretni fogod!

Kattints ide, ha szeretnél vásárolni egyet:

Xiaomi Mi TV 4S 43 Inch 4K – Kuponkód:BGHIFG156

 

További hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.