Válassza az Oldal lehetőséget

A tökéletes atkaporszívó – Smarock S10 teszt

A tökéletes atkaporszívó – Smarock S10 teszt

Karácsonyi ajándék volt, imádom a Jézuskát!

A tökéletes atkaporszívó – Smarock S10 teszt


Nézd meg 2 perces videónkat is a gépről:


 

Bevezető

Allergiás vagyok, nem kicsit, nagyon. Érdekes, hogy a 12 éves korom óta tartó allergia valamikor 10 évvel ezelőtt szinte teljesen megszűnt, de az utóbbi években sajnos újult erővel tért vissza.

Allergiásként sok mindenre figyelnem kell, hogy a tünetek a lehető leggyengébbek legyenek. Sűrűn kell hajat mosnom, sűrűn kell a lakást takarítani és hasonlók. Becsülettel megteszek mindent annak érdekében, hogy a lehető legkevesebbet szenvedjek a szénanáthától.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 2

Azonban, a durván allergiás időszakok így sem kellemesek, emiatt aztán párom úgy döntött, hogy „meglep” karácsonyra egy atkaporszívóval. A meglep nem véletlenül került macskakörömbe, végül is együtt választottuk ki a gépet, így az igazi karácsonyi meglepetés ajándék nem ez volt. De a karácsony azért egy kicsit így is más ízt adott a dolognak, szóval kibontottam a fa alatt.

Persze, ha már megérkezett ki is próbáltam, és ha már kipróbáltam egy cikket is írtam mellé, mert hogy ez a munkám. Az alábbiakban ezt olvashatjátok.


 

Csomagolás, tartozékok, külső

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 3

Teljesen egyszerű kartondobozban jött a porszívó. Azt hittem a sima kartonon belül lesz egy dizájnosabb doboz is, de nem volt. Sebaj Tóbiás, a lényeg amúgy sem a csomagolás, hanem ami benne van. Amúgy ezzel a dobozzal baj nincs, vastag, van benne éppen elég ütéscsillapítás, vagyis elég erős fizikai behatás kell ahhoz, hogy sérülten érkezzen hozzánk.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 4

A doboz belsejében sok meglepetés nem vár minket. Egy leírást és egy tisztítókefét vehetünk ki elsőként, aztán megtaláljuk a pót szűrőket. Bizony, a többesszám nem véletlen, hiszen két adagot adnak a gép mellé, egy meg persze benne van, így kapásból három adag szűrővel nyitunk. Ezek szerintem az idők végezetéig elegek lesznek, de erről később még írok!

A masina kívülről pont olyan, mint egy atkaporszívó. Ha valaki látott már ilyet, akkor kis túlzással mondhatjuk, hogy mindet látta. Persze vannak eltérések, de a forma megegyezik.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 5

Az első amit szemet szúr a gépen, hogy ennyire kínai beütésű műanyag borítást rég láttam. Anno, sok évvel ezelőtt már messziről ki lehetett szúrni, ha valami Kínából érkezett. Túldíszített, túlszínezett giccsek voltak mind, legyen szó bármilyen termékről. Azután a Kínaiak is igazodtak az európai ízléshez, gondoljunk csak a Xiaomi készülékeire.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 6

A Smarock S10 viszont egy kicsit visszavitt az időben a piros, csillogós, tükröződő műanyag borítóelemekkel és gombokkal.

A gép tehát szokványos kinézetű, és minden a megszokott helyen van. Felül a két részre osztott portartály, mögötte a nyél, amit fogunk, ezen a bekapcsológomb és a tartály eltávolítására szolgáló gomb.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 7

Alul egy motoros hengerkefe és az UV LED-ek, aztán nagyjából ennyi. Lényeges, hogy ez a gép nem akkumulátoros, van rajta egy kettőhúszas tápkábel, ami jó hosszú, 5 méteres.


 

Papírforma

A Smarock S10 325 x 273 x 190 milliméteres kiterjedéssel bír, a tömege 2 kilogramm és még 5 gramm. Ezek az adatok nagyjából átlagosak egy ilyen gép esetén.

Fontos, hogy a Smarock S10 nem tartalmaz akkumulátort, ami egyrészről azt jelenti, hogy kell egy konnektor a takarítás helyszíntől maximum 5 méterre (ilyen hosszú ugyanis a tápkábel), és azt is, hogy ennél a gépnél nem kell az üzemidőről értekeznünk, mert sosem merül le.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 8

Az atkaporszívó motorja 500 wattos, ebből 13 000 Pa szívóerőt hoztak ki, ami porszívós szemmel nem túl acélos, atkaszívós szemmel megint csak átlagos.

Az érdekes dolgok most jönnek!

A gép egy atkaporszívó, ami azt is jelenti egyben, hogy kárpitos bútorokhoz, ágymatracokhoz, és hasonló dolgokhoz használható. Persze bevethetjük a párnákon, paplanokon is, nem fog mindent beszippantani, nem annyira erős, ugyanis a működési elve kissé eltér egy hagyományos porszívótól vagy egy állóporszívótól.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 9

Ezen a gépen, mint egy állóporszívón találunk egy motoros hengerkefét, ám ez a kefe, igazából nem is kefe, ugyanis sörtés rész nincs rajta. És ez fogja a különbséget jelenteni egy hagyományos porszívó és egy atkaszívó között.

Ugyanis egy hagyományos porszívó a motoros hengerkefe segítségével „kisöpri” a piszkot a szőnyegből vagy felszedi a padlóról, addig az atkaszívó motoros hengere püföli a bútor felületét. Ezt nem tudom jobban leírni.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 10

A forgófej egy alumínium tengely, amiben három gumilapát található, ezek konkrétan kicsépelik a port az atkát meg az atkakakit a szövet szálai közül, aztán ezeket a porszívó képesség révén beszippantja a gép a tartályába.

A leírás szerint percenként 12 000 alkalommal „üti meg” a kárpitos bútor felületét a henger.

Ezzel el is jutottunk az atkátlanítás egy fontos módszeréhez, vagyis az első ilyen módszer a szövet püfölése. De van még néhány hasznos módszer a gép tarsolyában, hogy a takarítás még hatékonyabb legyen.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 11

A gép hasán ugyanis találunk egy egységet, ami ultrahang segítségével végez a kis rohadékokkal. Találunk még UV LED-eket, amik az UV fény erejével és az UV fény miatt keletkező ózonnal csírátlanítanak mindent a matracban. Ez nem csak az atkák esetén hatásos, a gombaspórákat, penészt is kinyírja. Itt lényeges megjegyezni, hogy egy szenzor érzékeli, ha a gépet felemeljük, ilyenkor az UV fény kikapcsol, hogy megkímélje a szemünket.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 12

Ez még mindig nem minden, van egy negyedik hatékony eszköz is a Smarock S10 „kezében”, ez pedig a meleglevegő. A kárpitos bútor felületére 55 fokos levegőt fúj, ami állítólag ugyancsak hatásos fegyver a szemmel nem látható, de káros, allergiás reakciókat kiváltani tudó mindenféle életformák ellen.

A lényeg, hogy a gyártó állítása szerint ezzel a négy módszerrel, illetve ezek együttes használatával a gép az atkák, baktériumok, spórák és egyebek 99,9 százalékával képes végezni. Ez azért nem 100 százalék, mert ha ezt írnák, akkor boldog boldogtalan beperelhetné őket, ha csak egyetlen atkát is talál takarítás után, de azért mi mondhatjuk, hogy az atkátlanítás lényegében százszázalékos!

A fejezet végére még beszúrom, hogy a Smarock S10-nek van egy Pro verziója is, nyilván kicsit drágábban, mint a sima S10. A különbség a két gép között szerintem minimális. A teljesítmény, a szívóerő, az atkátlanítás módjainak száma megegyezik.

Ami más, hogy a Pro verzió kapott egy atkaszenzort is. Ez állítólag képes az atkák számát érzékelni, és így százalékos értékkel mutatja a tisztasági állapotot, illetve egy zöld LED kigyulladásával jelzi, ha az atkátlanítás sikeres volt.

Ha erre az extrára igényt tartasz, akkor a cikk végén ehhez a készülékhez is találsz linket.


 

Tapasztalatok

Ahogy a bevezetőben írtam, a gép kiválasztása közös feladat volt, természetesen elég nagy súllyal esett latba a saját tapasztalatom a témában. A kábelmentességet eleve elvetettem, mert az akkumulátoros módi drága, és nem is mindig érdemes ezzel szerelt masinát választani.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 13

Persze az akkumulátornak meg van a maga kényelme, de egy atkaporszívó nem olyan szerkezet, amit áttolunk a lakáson takarítás közben. Ezzel „kiporszívózzuk” a kanapét, az ágymatracot, szóval egy kis területen belül dolgozunk. Konnektor meg mindenhol van, így maradtam a költséghatékonyságnál.

A Smarock S10, ahogy az a papírformából is kiderült porszívóként is működik, de a legfőbb feladata az atkakaki meg az atka eltávolítása és elpusztítása. A munka közben persze nem csak az atkákra lesz káros hatással, hanem pl. a gombaspórákra is, emellett meg a port is eltávolítja.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 14

Azonban, bármennyire is jól működik a gép (mert tényleg hatékony), arra rá kellett jönnöm, hogy egy porszívó erejét nem tudták belepréselni. Ez abból derült ki, hogy a nagyobb szennyeződések (pl. a kölkeim által szétszórt mindenfélék) a mélyebb résekből nem tűntek el. Szóval, ehhez továbbra is kell majd egy porszívó egy résszívóval, ezt az atkaporszívó nem helyettesíti. De a történet rossz része itt véget is ért.

Nyilvánvaló volt, hogy elsőként egy kanapé porszívózást fogok végrehajtani, hiszen minden nap ott fejeződik be a nap, amikor a jól megérdemelt tévé előtti szunyókálásomat végrehajtom. Amit a teszt alatt tapasztaltam, az elég mellbevágó volt, és akkor még finoman és nőiesen fejeztem ki magamat.

Kezdjük ott, hogy alapvetően tiszta a lakás. Takarítunk gyakran, előkerül a porszívó is, a robotporszívó is majd minden nap végigmegy a lakáson. Ezt tetézzük azzal, hogy karácsony előtt egy alapos nagytakarítás is történt, tudjátok, jönnek az ünnepek, ennek így futunk neki, pl. nagytakarítunk.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 15

A kanapé porszívózása, vagyis inkább atkátlanítása néhány nappal a nagytakarítás után történt, aminek persze része volt a kanapé kiporszívózása is. Nos, mikroszkópom nincs, így nem tudtam megszámlálni az elpusztult atkákat, de ami a kanapéból kijött, az így is nagyon durva volt.

Mármint amennyi kosz kijött belőle.

Lefényképeztem, láthatjátok. Ez nem a lakás kitakarítása után keletkezett kupac, ez volt a kanapéban. Ezek után kicsit ég a pofám, azt hittem mindent megtettünk a pormentes, atkamentes létért, de úgy tűnik nem.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 16

A gép használata amúgy egyszerű. Bekapcsolod, elindul a motor, húzogatod a kárpitos bútoron. Van egy elég erős porszívóhang, látod, hogy az UV LED-ek elkezdenek világítani alul, szóval működik. Nincs nagy varázslat, nincs ezer szenzor, és nem merül le.

Fent írtam, hogy a tartalékszűrők kapcsán még írok. Nos, most jött el a pillanat! Ahogy írtam, a gépben is van egy szett, és kapunk mellé két másikat is a csomagban. Azonban a két részre osztott tartály annyira hatékonyan választja szét a koszt a levegőtől, hogy a szűrőkön az első használat után (kanapé, franciaágy, gyerekek ágya) pornak nyoma sem volt. Ebből kiindulva, és mert az ajánlás szerint hetente egy használatot érdemes beiktatni, ezeknek a szűrőknek az élettartama kb. végtelen lesz.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 17

Jut eszembe a heti egy használatról. A gyártó azt ajánlja, hogy az első héten 2-3 alkalommal használjuk a gépet, de utána már elég lesz a heti egy is. Mondjuk a hatékonyságot látva ez valószínűleg így is van.


 

Konklúzió

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 18

Ahogy a cikkben írtam, nem végeztem atkaszámlálást, de gyanítom, hogy nem lehetett kellemes a kis szemeteknek, amikor végigtoltam a Smarock S10-et a kanapén. Biztos nem vigyorogtak a boldogságtól, amikor az ultrahangos tisztítás, az UV fény és a meleg levegő elkezdék tenni a dolgukat.

Azt viszont állíthatom, hogy a gép teszi a dolgát. Elképesztő mennyiségű por, szösz meg miegyéb került a tartályba az amúgy tisztának gondolt kanapépárnákból. Amikor a papírlapra kiszórt mocskot megmutattam a páromnak Ő is csak tátotta a száját, gondolom az járt a fejében, hogy eddig azt hitte alaposan takarít.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 19

Nos, szerintem a hiba nem az ő alaposságával volt, egyszerűen csak a Smarock S10 egy célgép, amit arra terveztek, hogy a kárpitos bútorokból kiszedjük a port, az atkákat, az atkák ürülékét, a gombákat és a gombaspórákat. És egy célgép természetesen sokkal alaposabban tudja ezt a feladatot elvégezni, mint egy olyan masina, amit amúgy inkább a lakás takarítására terveztek, pl. egy porszívó.

Ami még meglepő volt számomra, hogy bár az állóporszívónkhoz is van atkafej motoros kefével, sőt használni is szoktuk ezt a kiegészítőt, hatékonyság terén nyomába sem ér a Smarock S10-nek. Ez mondjuk annak fényében igazán különös, hogy egy jó minőségű rúdporszívóm van, aminek a szívóereje közel a duplája, mint a Smarock S10-nek.

A tökéletes atkaporszívó - Smarock S10 teszt 20

Szóval, összegezve a tapasztalatokat elmondható, hogy jó gépet választottunk. Nem túl drága (már csak az akkumulátor hiánya miatt sem), viszont a teljesítménye, a hatásfoka tényleg elképesztő. Reménykedem benne, hogy az allergiám is csendesedni fog egy kicsit a Smarock S10-et használva!

Ha megtetszett a masina, akkor a Smarock S10-et (e cikk alanyát) a GKB23NEW kuponkóddal, lengyel raktárból 33 900 forintért, míg a címben említett S10 Pro verziót, ugyancsak a GKB23NEW kuponkóddal 39 500 forintért tudod megvásárolni az alábbi hivatkozásokra kattintva:

Smarock S10 atkaporszívó

Smarock S10 Pro atkaporszívó

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.