Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt

Ez az év a felmosós porszívók éve, a Dreame H11 Max pedig talán legjobb.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt


Nézd meg a porszívót működés közben videós tesztemben:


 

Bevezető

Valamilyen furcsa oknál fogva azt tapasztalom, hogy Magyarországon az állóporszívók a kutyának nem kellenek. Na jó, van, aki vesz ilyet, de a ha össze kéne hasonlítanom, hogy mennyi robot- és mennyi állóporszívó fogy, akkor a robotból nagyságrendekkel több.

Mielőtt azt gondolnátok, hogy a robotok ellen kívánok szólni, tisztázzuk a dolgot! A robotporszívókat nagyon szeretem, de teljesen más célt szolgálnak, mint z állóporszívók. Arra használhatjuk őket, hogy napi rendszerességgel, amikor nem vagyunk otthon, össze tudjuk porszívózni a koszt, így este, amikor fáradtan beesünk az ajtón, ne a takarítással kelljen foglalkoznunk.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 1

Az állóporszívók teljesen más célt szolgálnak. Ezek, a javarészt akkumulátoros megoldások azért jók, mert pillanatok alatt hadra készek, és ha kiszóródik valami főzés közben, a gyerekek leszórjak a morzsát vacsora közben, ha a cipőnkön behoztunk egy kis sarat a lakásba, akkor hipp-hopp össze tudjuk takarítani.

És most jön a meglepetés, ebben a cikkben nem robotporszívót és nem is egy tipikus állóporszívót szeretnék nektek bemutatni, hanem egy állóporszívó és egy elektromos felmosó szerelemgyerekét!

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 2

Mi is ez a gép? Formára, mint egy állóporszívó, de van rajta víztartály, kettő is. Amellett, hogy képes felporszívózni a koszt még fel is moshatunk vele.

Miért jó ez?

Azért, mert a mai robotporszívók nagy része (tisztelet a kivételnek) nem képes rendesen felmosni. Az állóporszívók megint csak nem képesek felmosni. Itt vagyunk tehát a nagyon jól gépesített háztartásunkban, de ha fel akarunk mosni, még mindig a vödör+Vileda kombó marad.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 3

Újabb kérdés, miért ne legyen a porszívónk egyből felmosó is, így pedig miért ne végezhetnénk el a porszívózást és a felmosást egy munkafolyamatban?

A kérdés jó, a válasz pedig egyszerű, természetesen elvégezhetjük, nem is akármilyen alapossággal, ha van például egy Dreame H11 Max a lakásban!


 

Csomagolás, tartozékok

Idén immár a negyedik Dreame masinát csomagolhatom ki. Az elsőnél még mellbevágott a csomagolás minősége (süt róla az odafigyelés, tényleg párját ritkítja), de mostanra mondjuk ki, megszoktam. Igazából az lepett volna meg, ha nem egy újabb felsőkategóriának kijáró dobozt kaptam volna.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 4

A karton minden oldalán minőségi képek, érdemes lenne teljesen körül fényképezni, de nem teszem, így is elég kép lesz a cikkben.

A dobozban természetesen katonás rendben minden, a porszívón nem is egy, hanem két réteg védelem, nem mintha bármihez is hozzá tudna ütődni. Szép lassan kerülnek elő a tartozékok, így a leírás, a nyél, a talp és a rápattintható tartozéktartó, egy második hengerkefe, egy tartalék HEPA filter, és egy kis kefe a tisztításhoz. Utóbbinál meglepődve vettem észre, hogy a nyélbe egy apró kést rejtettek, amivel a hengerkefére tekeredő haj- és szőrszálakat könnyedén le tudjuk vágni.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 5

A tartozékok minőségére nem lehet panasz, talán csak a talp olyan, mintha újra feldolgozott műanyagból lenne. Mondjuk részemről nem bánom, ha így van, ennyivel is kevesebb megy a tengerekbe.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 6


 

Külső

Remélni tudom csak, hogy a képek visszaadják az érzést. Ha nem, azon sem lepődők meg, mert ez a gép egy igazi műremek, én meg nem vagyok képzett fotós. Azért igyekszem elkapni a jó szögeket, hogy lássátok Ti is!

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 7

Minden porcikája tökéletes a legalsótól a legfelsőig. A hengerkefét tartalmazó rész könnyen szétnyitható, a kefe könnyen kivehető és takarítható. A tartályok egy kézzel kivehetők, visszapattinthatók, nagyok, pont jó helyen vannak. A kezelőszervek a nyél végén ugyancsak a legjobb helyre kerültek, ujjra állnak, ha szabad így fogalmaznom.

A műanyagok, az összeszerelés hibátlan, a tetőn lévő kijelző hatalmas és minden fontos információt tartalmaz, ráadásul még színes is. Nem nagyon tudok betelni ezzel a masinával.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 8

Ha már a külső, akkor egy kis objektivitás is jöhet!

A forma, legalábbis a tartályok, a motor helye, a hengerkefét tartalmazó fej a megszokott helyre kerültek. Amit talán érdemes kiemelni, hogy ha kivesszük mind a két tartályt, akkor szemmel láthatóan igen kevés hely maradt a motornak és a többi alkatrésznek. Nem igazán tudom, hogy sikerült mindent bezsúfolni, de egy tapsot megérdemel a dolog.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 9

Szóval az elrendezés a megszokott, és ez magával is hozza az összes rosszat, amit minden ilyen gépről el lehet mondani.

A nagy víztartályok miatt a szerkezetet kénytelen a gyártók alul elhelyezni, felül csak a nyél van. Erre azért van szükség, hogy a gép tömege a talpon nyugodjon, ne kézzel kelljen a motor a víz és a többi cucc súlyát tartani. Attól viszont, hogy az egész szerkezet alul van a használati érték sérül kicsit.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 10

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek a tartályos gépek nehezen vagy egyáltalán nem tolhatók a falig például egy kanapé alatt. Amint mondtam, ez lényegében kikerülhetetlen probléma, szóval, ha valaki ilyen tudású gépet szeretne, bármelyik gyártótól, annak ezt el kell fogadnia.

Ám ezen túl tényleg nem tudok semmi rosszat mondani. Ahogy a Dreame T30 esetén, úgy most is lehetett volna a kérdés a cikk címében: Ez már az űrkorszak?

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 11

Tényleg mindent belepakoltak a masinába, amit bele lehetett pakolni, mind tudásban, mind dizájnban. Utóbbit remélem látjátok a képeken.


 

Papírforma

Ez egy rövid fejezet lesz, néhány mondatban összefoglalom a gyári adatokat, hogy aztán mehessünk is tovább a tapasztalatokhoz!

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 12

A gép teljesítménye 200 watt, a szívóerő 10 000 Pa. Ezek nem túl magas értékek. Ezt a fejezetet a cikkből még a masina kipróbálása előtt írom, így meg kell mondanom, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mit tud az éles tesztben. A 10 000 Pa ugyanis leginkább a középkategória aljára elég csak, és ez nem túl bíztató.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 13

Persze, láttunk mi már karón varjút. A gyártók elég sokat trükköznek a szívási erősség megadásánál, van, aki a hengerkefénél méri, van, aki a szívócső alján, olyan is, aki közvetlen a por – vagyis esetünkben a víz- és portartály bejáratánál. Ezek az értékek így mondanak ugyan valamit a gép teljesítményéről, de arra, hogy csak ez alapján el lehessen dönteni, hogy melyik a jobb vagy a rosszabb nem alkalmasak.

Itt hoznám fel példának az amúgy tényleg nagyon jó BlitzWolf BW-HC1 állóporszívót, aminél a gyártó 350 watt teljesítmény mellé 25 ezer Pa szívóerőt adott meg. Mérni ugyan nem tudom, elírás nem lehet, szóval valószínű egy csepp ferdítés van benne. Mondom ezt tényleg csak a példa kedvéért, mert amúgy a BlitzWolf BW-HC1 még mindig a javasolt termékek között van, nagyon olcsó, ehhez képest tényleg sokat tud.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 14

Igen, jól látjátok, előre mentegetem a mundér becsületét, ha véletlenül besülne a teszt. Remélem nem fog!

De menjünk tovább!

A porszívó két színben érhető el. Vagyis, hogy egészen pontos legyek, a sima H11 fehér, a H11 Max pedig fekete (szürke). A teljesítmény tehát 200 watt ( a H11 170 watt).

A hat darab 4000 mAh kapacitású cellát tartalmazó akkumulátor egy töltéssel 36 perces működést tesz lehetővé ( a H11 6 x 2500 mAh és 30 percet tud). Ezzel a kapacitással a gyártó 200 négyzetméteres, vagy persze ezeknél kisebb lakásokhoz ajánlja (a H11-et pedig maximum 160 négyzetméterig).

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 15

A gépben szénkefementes motor van (a H11-ben szénkefés), a zajszint 76 dBa. A tisztavizes tartály kapacitása 900- a koszosvizesé 500 milliliter.

Ami még érdekes lehet, hogy a Max-ban van automatikus üzemmód, ez a kosz mennyiségét érzékeli (azt, hogy mégis, hogy ne kérdezzétek, nem tudom). Ez a funkció a sima és jóval olcsóbb H11-ből hiányzik.

Oké, akkor végre jöhetnek a tapasztalatok!


 

Tapasztalatok

Kezdjük ott, hogy a jelenleg használt gépemnél a Dreame H11 Max egy kicsit súlyosabb egyéniség. Nem sokkal, de azért érezhető a különbség. Ez azonban az egyetlen, ami hátrány, minden másban jobb vagy legalább olyan jó!

Kezdjük a porszívózással! Mivel nagyon kíváncsi voltam, hogy a 10 000 Pa szívóerő mire lesz elég, a megszokottnál több tesztet végeztem. Őszinte leszek, az utóbbi időben nem is végeztem komolyabb tesztet egyik géppel sem, mert szívtak, mint a parancsolat. Megjegyzem a H11 Max is, de azért a kíváncsiság csak ott motoszkált bennem.

Szóval, hoztam egy lisztet, szétszórtam egy kis kakaóport, macskakaját, rizst, hogy a szemcseméret is változzon, aztán szépen fel is porszívóztam mindent. Az egészet. Majdnem. Ami nem lett tökéletes a macskakaja volt. Ennek oka, hogy van egy bizonyos méretű szennyeződés, ami egyszerűen nem fér már be a fej alá rendesen. Ráadásul a macskakaja még kemény is, pattogós.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 16

Vagyis a lényeg, a szívóerő teljesen rendeben van, így sikerült elvonatkoztatnom a megadott 10 000 Pa szívóerőtől.

Ezeknél a porszívóknál a porszívózás végén érdemes kicsit megrázni a fejet, hogy nem hullik-e ki valami, mert előfordulhat, hogy a kefe beviszi a fejbe a koszt, de a szívóerő már kevés ahhoz, hogy a csövön át a tartályba juttassa a mocskot. Ilyenkor, ha kikapcsolod a gépet, szépen kihullik egy csomó kosz a szoba közepére.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 17

A Dreame H11 Max esetén ilyen baj sem volt. Hogy ennek most, azaz oka, hogy a szívófej közel van a tartályhoz vagy a szívóerő jobb, mint amit állítanak nem tudom, de a lényeg, hogy a porszívózás hibátlan.

Ha viszont belekezdtem már a nagyobb tesztbe a felmosást sem hagyhattam feladat nélkül. Olyan igazi extrém feladat nélkül. Került a padlóra ketchup, leejtettem egy tojást, egy kis tejecske, egy pici mustár, egy kis majonéz, szóval lett egy nagyadag ragadós szutyok. Ebből persze a tojás volt szerintem az igazi kihívás.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 18

A Dreame H11 Max szerint viszont egyik sem volt kihívás. Az mondjuk tény, hogy nem rángattam a gépet a kiöntött dolgokon, hanem szépen egyenletesen végig toltam. A kefe nem szórta szanaszét a dzsuvát, ettől kicsit megkönnyebbültem. Ez volt az egyetlen félelmem, mert a párom nem veregette volna meg a vállamat.

Szépen eltüntetett mindent a gép, ez a lényeg. Az egyetlen dolog, ami picit nagyobb törődést igényelt, az egy direkt a sarokban felejtett ketchup folt volt. Ez reggelre megszáradt, és nem is akart egyből feljönni, kellett neki egy pici áztatás.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 19

Most jöhet a kérdés, hogy milyen volt a géppel dolgozni! Na nem a takarítási képesség miatt, mert remélem az már kiderült számotokra is, hogy lényegében hibátlan.

Az első szó, ami eszembe jut, hogy kényelmes. Nem maga a takarítás, hanem az a rész, amit nem csípek, a takarítás vége. Ilyenkor ugyanis ajánlott a víztartályok kiürítése, a koszosvizes tartály kimosása, hogy ne büdösödjön be.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 20

No, hát ez a saját gépünknél macerás. Kezdjük ott, hogy az egyik tartály elől, a másik hátul van. Ez, bár a teszt alatt nem tűnt problémának, most már, néhány hónapos használattal a hátam mögött azt mondom nem szerencsés.

Amikor befejezem a takarítást a dokkolóba állítom a gépet, de így csak az egyik tartály távoltható el. Szóval nem tudom a dokkolóba állítani, hanem előbb ki kell vennem a hátsó tartályt. Amikor kivettem, akkor ki kell vennem a hengerkefét is, hogy azt is el tudjam mosni. Plusz szét kell szednem a koszosvizes tartályt, hogy rendesen el tudjam mosni. Macerás.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 21

Nos, a Dreame H11 Max esetén ezek a dolgok nem így működnek. Kezdjük ott, hogy mind a két tartály előre nyílik, így a dokkolóba téve is ki tudom őket venni. Folytassuk ott, hogy a hengerkefét ki sem kell vennem az elmosáshoz, mert a dokkolóba állítva a gépnek van kefe mosó funkciója.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 22

Ez úgy működik, hogy a nyél végén lévő gombot megnyomjuk, a masina a tisztavizet ráereszti a kefére, megforgatja benne a kefét, majd a koszos vizet visszaszívja a koszosvizes tartályba. Mindezt úgy, hogy a gép a dokkolóban áll.

Ezután kiszedem a két tartályt, a tisztavizet kiötöm, a koszos tartályt kiöblítem és mehet is vissza a gépre mind a kettő.

Na, erre mondom azt, hogy kényelmes!

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 23

A takarítással tehát nincs gond. Fent már említettem, hogy a gép nem dugható be pl. egy kanapé alá, de ahogy írtam, ez nem a Dreame bűne, sajnos minden hasonló masina ilyen.

Kicsit szőrszálhasogatásnak érzem, de akkor is megemlítem, hogy a fal mellett, kb. másfél centis csíkban nem mos fel a gép. Ennek oka, hogy érthető módon a fej picit szélesebb, mint a benne forgó kefe. Szóval mondhatjuk, hogy ez is olyan hiba, ami minden hasonló gépnél előfordul.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 24

A masina tömegével nincs gond. A vízzel töltött porszívó nem könnyű, de egyrészről nagyon alacsonyan van a súlypont, más részről a kicsike önjáró, a bekapcsolt hengerkefe húzza előre, szóval tolni sem kell. Ígérem nem fogsz megizzadni takarítás közben, hacsak nincs 40 fok a lakásban. Akkor meg fogsz.

Az azt hiszem senkit nem fog meglepni, hogy bár porszívóként is használható, a felmosó funkció miatt inkább olyan lakásokba ajánlom, ahol kevés a szőnyeg. Képes persze a szőnyegeket is kiporszívózni, de alapvetően nem erre a feladatra találták ki, hanem hideg vagy melegpadlók takarítására.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 25

Melegpadló, szalagparketta esetén érdemes arra gondolni, hogy a gép vízzel takarít. Nem sok vízzel, kevesebbel, mintha mi viledáznánk, de akkor is vízzel, így az nagyon olcsó, vízállóságot hírből sem ismerő padlók megszenvedhetik a dolgot. Persze ezeket amúgy sem tudom mivel lehet hatékonyan takarítani. Talán még mindig egy ilyen takarítógép a legjobb megoldás.

A végére még néhány érdekesség, kényelmi dolog, amit eddig nem említettem. Természetesen van egy csomó szenzor a gépben, így figyelmeztet hiba esetén, figyelmeztet, ha elfogy a tisztavíz, de akkor is, ha megtelik a koszosvizes tartály.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 26

Ez a figyelmeztetés megjelenik piktogram formájában a kijelzőn, de figyelem, nem csak ott jelenik meg, a gép szól is miattuk. Van ugyanis beépítve egy kis kínai néni, aki figyelmeztet minket ezekre a dolgokra. A nyelvek között a hátsó fronton található gomb nyomogatásával választhatunk. Magyarul nem tud, de angolul, németül, és ami valószínűleg senkinek nem jut eszébe egy kínai porszívónál, kínaiul beszél. Ha nem beszélsz idegen nyelveket, akkor ezt a hangos asszisztenst kikapcsolhatod, vagy, ha már úgysem érted állíthatod kínaira, az legalább mókás.

Nagyjából ennyi, elmondtam jót és rosszat. Ha szeretnél a takarítási tesztekről a saját szemeddel is meggyőződni, akkor a cikk elején található videót nézd meg! Ez bizonyíték, nem ígéret!


 

Konklúzió

Ha bárki megkérdezné tőlem, hogy idén melyik gyártó okozta számomra a legnagyobb meglepetést, akkor habozás nélkül azt mondanám, a DREAME!

A Dreame a Xiaomi egyik alvállalataként eddig is rendkívül jó gépeket dobott piacra, ám az idei felhozatal után úgy tűnik, hogy a Xiaomi minden olyan szakemberét, aki porszívókon dolgozik a Dreame-hez rendelte át.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 27

Az új robotjaik, a Dreame L10 Pro és Z10 Pro véleményem szerint nyugodtan harcba szállhatnak napjaink legjobb robotja címért. Az állóporszívójuk, a Dreame T30 a maga kategóriájában szintúgy pályázhat a dobogó legfelső fokára. A mostani cikkben bemutatott Dreame H11 Max pedig a felmosós porszívók egyik legjobbja.

Nem nagyon tudom hova tenni ezt az ugrásszerű fejlődést. Innovatív gépek, remek anyagok, nagyon ötletes, és nem utolsó sorban nagyon szép kialakítás, igazi prémium minőség egytől egyig. Persze mondhatnánk, hogy sok pénzből könnyű, de a Dreame gépei egyáltalán nem drágák.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 28

Persze a drágaság viszonylagos, de ha a konkurencia hasonló tudású masináival vetjük össze a robotokat, az állóporszívót vagy a H11 Max-et, akkor rögtön láthatjuk, olyan árazást kaptak, amivel sárba gyalázzák a konkurenciát. Egészen elképesztő a dolog!

De beszéljük kicsit a Dreame H11 Max-ről!

Ez a gép nem váltotta meg a világot, ám ötletes kialakítása, a dizájn, a minőségi anyagok miatt felveszi a versenyt a sok tízezer forinttal drágább konkurensekkel szemben is. Mit felveszi, le is pipálja őket sok szempontból.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 29

Azt hiszem, hogy a tapasztalatok fejezetben mindent leírtam, így nem akarom ismételni magam. Napi tapasztalattal rendelkezem a témában, hiszen itthon is használunk hasonló gépet. Szeretjük, jó is, nem is akarjuk most hirtelen lecserélni, de ha akkor, amikor megvettem létezett volna a Dreame H11 Max, akkor biztos ezt vettem volna, vagy ha nem ezt, akkor a kisebb testvérét, a H11-et (Max nélkül), ami még olcsóbb is, mint a saját gépem.

Ha hasonló takarítómasinán gondolkoztatok, akár karácsonyra ajándéknak, akkor most kihasználhatjátok a bevezető akciót. Ennek keretében a Dreame H11-et 101 ezer forint helyett 85 ezer forintért, a H11 Max-et 135 ezer forint helyett 119 200 forintért tudjátok megvásárolni európai raktárból, közvetlenül a gyártó boltjából. Az áfát természetesen tartalmazza a vételár.

Kipróbáltuk a vizes porszívók csúcsát – Dreame H11 Max teszt 30

A bevezető akció vége október 18, reggel 9 óra. A vásárláshoz használjátok fel a spéci kupont, amivel csak ebben a cikkben találkozhattok, és a Dreame kimondottan az olvasóim számára ajánlott fel. A kuponkód: HOCDREAME (Ez az akció csak a magyar vásárlók számára érhető el!)

Az akcióban a gép mellé kaptok ajándékba egy flakon felmosószert, egy tisztítókefét és egy tartalék hengerkefét is. 10 szerencsés vásárlónak pedig ajándékba egy Dreame F9 robotporszívót is visz majd a futár.

A vásárláshoz kattintsatok ide:

Dreame H11 felmosós porszívó – Kuponkód: HOCDREAME

Dreame H11 Max felmosós porszívó – Kuponkód: HOCDREAME

 

Hasonló tesztek oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.