Válassza az Oldal lehetőséget

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt

Végre nem csak egyszerű poharakra és borosüvegekre gravírozhatok!

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt


Nézd meg a kicsomagolást és az első teszteket!


 

Bevezető

Akik Facebook csoportomban bent vannak (lassan 17 ezren), azok tudják, hogy komoly hobbit találtam magamnak a lézervágásban- gravírozásban. Csodaszép dolgokat lehet alkotni a lézer segítségével, itt aztán tényleg igaz a mondás, az alkotásban csak a képzelet szab határokat.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 1

Elég sok mindenre gravíroztam már a fától az üvegen át a bőrig, az acélig, sőt a kőig. Van üvegforgatóm is, hogy a borosüvegekre, poharakra készíthessek ábrákat, de őszintén megmondom nem sokat használtam. Hamar elfogyott a kihívás, és elég egyhangú volt a feladat, úgyhogy egy idő után a forgatót el is pakoltam, és csak akkor került elő, ha valaki megkért, hogy készítsek borosüvegre feliratot.

Ennek az érdektelenségnek az oka pedig egyértelműen az üvegforgató volt!

Nem azért, mert rossz lett volna, nem volt semmi baja, sőt, nagyon megbízható darab. Az ok az volt, hogy tényleg csak a legegyszerűbb formájú üvegtárgyakkal lehetett dolgozni, egyszerű üvegekkel, poharakkal.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 2

Ha a pohár kicsit öblös volt, ha egy bögrének füle volt (nem ritka…) már vége is volt a mutatványnak, semmit nem tudtam kezdeni vele. Azonban időközben az Ortur piacra dobott egy újabb forgatót, ami durván kiszélesíti a lehetőségeimet. Ezt fogom nektek ebben a cikkben bemutatni!


 

Csomagolás és tartozékok

A doboz az Ortur-től megszokott minőségű, vastag, szép nyomatokkal ellátott darab. A gyártó színeit kapjuk, vagyis a pirosat és a feketét. Felül maga a forgató és némi felirat, az egyik oldalon pedig némi kis ízelítő, hogy milyen adapterekkel dolgozhatunk majd.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 3

A fedelet felnyitva láthatjuk, hogy mennyire gondos a csomagolás, de egy ilyen kaliberű gyártótól ez el is várható. A tartozékok és alkatrészek egymástól jól elválasztva, vastag ütésvédelem mellett helyezkednek el.

Viszonylag sok tartozékot kapunk az alapgépen kívül. Van egy dobozka, amiben háromféle adapter találunk (fajtánkét 3-3 darabot), ezek a különböző tárgyak megfogásához kellenek majd. Találunk a tárgyrögzítés megkönnyítéséhez két kis rudat, hat darab csavart az adapterekhez, két alátétet és két szárnyasanyát. Érdekességképp van egy mérőszalag (olyan, mint amit pl. a szabók használnak), és van egy vízszintező is.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 4

A kisdobozban lévő dolgokon kívül van a egy hosszabb kábel még, ezzel csatlakoztathatjuk a forgatót a gravírozógéphez, és van két kisebb adapter kábelt, ezek több fajta gép csatlakoztatását teszik lehetővé. Utoljára pedig egy nagyobb alumínium szerkezet, ami a tárgyak ellenoldalának rögzítésére szolgál.

Miért kell az üvegforgató?

A gravírozóknál két dimenzióban gondolkozunk alapértelmezetten. Van egy X és egy Y tengelyünk. Ezeken a tengelyeken mozog a lézer a munkadarab felett. Ha hengeres tárgyra akarunk gravírozni, akkor ez a módszer már nem jó.

Nem jó, ugyanis a lézernél mindig be kell állítani a fókuszt, vagyis azt a pontot, ahol a fény a lehető legkisebb pontban gyűlik össze. Itt végzi a gép a leghatékonyabban és a legpontosabban a munkát. A fókusz pedig a lézeregység és a munkadarab távolságának változtatásával állítható be.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 5

Könnyű belátni, hogy ez csak akkor működik, ha a munkadarab sík, ha hengeres, mint egy pohár, akkor a munkadarab felületének és a lézernek a távolsága az Y tengelyen mozogva folyamatosan változni fog.

Vagyis röviden, hengeres testekre nem lehet gravírozni üvegforgató nélkül!

Hogy működik az üvegforgató?

A gravírozógépeken a lézeregységet motorok mozgatják bordásszíjakon keresztül. Ezeket léptetőmotornak hívják, feladatuk az, hogy ultraprecízen tudják akár századmilliméter pontossággal mozgatni a fejet. Ehhez szénkefementes motorokat használnak, többet is persze, mert kell az X és az Y tengelyhez is motor.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 6

Az üvegforgató működése egyszerű. Használatával a lézeregység Y tengelyén történő mozgása megszűnik, csak az X marad, az Y tengelyes motor feladatát pedig átveszik az üvegforgatón található motor.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a lézerfej csak jobbra és balra tud mozogni, alatta pedig a munkadarab elfordul, ez helyettesíti az előre-hátra történő mozgást. Ezzel a módszerrel, vagyis a munkadarab forgatásával elérhető, hogy a lézer fókusza mindig a megfelelő helyre essen.

Miért jó az új Ortur forgató?

Nos, a régebbi üvegforgatók úgy működtek, hogy a motor két hengert hajtott meg rajtuk. A hengerek szilikon gumiborítást kaptak. Ezekre a hengerekre lehetett az üveget vagy poharat fektetni, ezek forgatták el a tárgyat a lézer alatt.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 7

Ezek tényleg jó megoldások, de belátható, hogy csak akkor működtek megfelelően, ha a rájuk helyezett tárgy vastagsága nem változott. Ugyan létezett ezeknél olyan megoldás, amivel pl. az üveg nyakát (ahol ugye kisebb az átmérő) alá lehetett támasztani, kis ügyeskedéssel ezzel a módszerrel akár egy öblös talpaspoharat is a lézer alá lehetett tenni. Ám ez sem volt megfelelő, mert ilyenkor a gumihengerek csak egy-egy alig milliméteres pontjához ért hozzá a pohár, így pedig a tárgy forgatása nem volt elég precíz (megcsúszott forgatás közben a pohár).

Az új Ortur forgató viszont teljesen másképp működik. Kicsit úgy néz ki, mint egy mini eszterga, és a tárgyak befogására szolgáló rész is olyan, csak kisebb és gyengébb, mint egy eszterga esetén.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 8

A módszer nagy előnye, hogy segítségével lényegében minden féle hengeres dolgot a lézer alá tudunk pakolni. Nem gond, ha nem egyenes a felület, ha öblös a pohár. Nem gond, ha kicsit vékonyodik vagy vastagodik a munkaanyag, de az sem okoz gondot, ha például egy füles bögrére akarok dolgozni, hiszen a fül nem akad el a görgőkben, a bögre körbe tud fordulni.

A megoldás azt is lehetővé teszi, hogy hosszabb tárgyakat is betegyünk a gép, vagyis a lézer alá. Vagyis a lényeg, hogy az új Ortur forgató nagyon-nagyon-nagyon kiszélesíti a felhasználási lehetőségeket, hiszen sokkal többféle munkadarabra fogunk tudni dolgozni a segítségével.

Hogy kell beüzemelni?

A beüzemelés attól függően változik, hogy milyen gépeket használunk. Nyilván Ortur gépekhez a legegyszerűbb a csatlakoztatás, de ez sem azonos minden gépnél.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 9

A régebbi masináknál, mint például a Laser Master 2 akármelyik verziója a dolog úgy működik, hogy az Y motor kábelét le kell húzni, és ezt össze kell kötni az üvegforgatóval. A Laser Master 3 esetén viszont a gyártó már egyszerűsített a folyamaton. Itt van egy külön dedikált csatlakozó az üvegforgatónak, ide kell a kábelt csatlakoztatni. Ezután egy kapcsolót átkattintunk, és attól kezdve nem a gravírozó Y motorja dolgozik, hanem az üvegforgató motorja.

Némi beállítás kelleni fog szoftveres oldalról is. Ezeket most nem fogom részletesen leírni, a géphez mellékelt leírásban képekkel megtámogatva ott van minden. A két leggyakrabban használt programhoz, a LightBurn-höz és a LaserGRBL-hez kapunk utasításokat, utóbbihoz le kell töltenünk egy fájlt is, amivel plusz gombokat varázsolunk a programba a forgató kezeléséhez.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 10


 

Tapasztalatok

A legtöbb cikk esetén ez a leghosszabb fejezet, de itt nem így lesz, ugyanis egyszerűen nincs miről beszámolnom. Az Ortur forgatója tökéletes. Az anyagok, a szerelés, a kivitelezés, egyszerűen minden tökéletes. Amit ígér azt tudja, de azt hiánytalanul.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 11

A használata könnyű, nem igényel komolyabb szerelést, se szakértelmet. A szoftverrel kapcsolatos útmutató is egyértelmű mindkét program esetén.

Ezzel együtt, ha bárkinek kérdése lenne, nem lenne világos bármi, akkor az Ortur YouTube oldalán talál a beüzemelés menetéről egy 11 perces videót. Megjegyzem az Ortur ilyen szempontból is példamutató, mert egészen részletekbe menő videókat készítenek még arról is, hogy egyes gépeikben hogy kell a vezérlőegységet kicserélni.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 12

Van azonban néhány dolog, amire mindenképpen fel kell hívnom a figyelmeteket!

Az egyik, hogy a szoftvernél a plusz gombok telepítésénél az első kérdés arra vonatkozik, hogy a régi gombokat eltávolítsa-e a telepítő. Ha igennel válaszoltok, akkor a corner (sarok) gombotok ugrott, kitörli, és az új gombok importjánál nincs corner. Szóval ne engedjétek a gombokat törölni, utólag a duplázódó gombokat egyesével törölni tudjátok.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 13

A másik, ami nagyon fontos, hogy au új forgatás gombokat minden munka előtt szerkeszteni kell. Ez nem hiba, egyszerűen a munka sajátosságából adódik. Ugyanis a munkadarabok kerülete nem egyforma, így nem egyforma a kör sugara sem. Minél nagyobb a sugár, minél nagyobb a kerület, annál többet halad a lézer alatt egységnyi mozgatás hatására.

Ha nem állítod be a gomb beállításainál a munkadarab kerületét, akkor a kép, amit gravírozol rá sérülni fog!

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 14

A lényeg tehát, hogy ezt nem szabad elfelejteni, és így rögtön értelmet nyer a mellékelt szabócenti is, amivel a körméretet meg tudjuk pontosan mérni.

A harmadik, hogy figyeljetek oda, hogy a géphez képest merre van a forgató motorja. Jobb vagy baloldalon. Ahhoz, hogy a gravírozandó minta ne tükrözve kerüljön fel a munkadarabra a motornak jobboldalon kell lennie! Ha a baloldalon szeretnéd, akkor a szoftverben tükröznöd kell a mintát.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 15

A negyedik pont, hogy a gravírozandó mintát mindig fektesd el a szoftverben, mert így lesz a megfelelő állásban a munkadarabon!

Az ötödik, hogy a grafikáknál a vonal iránya mindig vízszintes legyen, így a forgató szép lassan fogja forgatni a tárgyat a lézer alatt. Függőleges beállításnál a forgatás gyors lesz, elmozdulhat a forgató, sérülhet a grafika.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 16

Nagyjából ennyi. Ha ezeket a tanácsokat betartjátok, akkor nagy hiba már nem lehet. Persze kell némi tapasztalat meg rutin a fej sebességének, a lézer erősségének beállításához. Hiába van már mögöttem megszámlálhatatlan munkaóra, mégsem szokott mindig elsőre sikerülni a beállítás. Szóval, ha tudtok, mindig gondoskodjatok egy próbadarabról, hogy ne élesben hibázzatok.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 17


 

Összegzés

Mit is mondhatnék, ami miatt megvettem a forgatót, azt hozza. Szabálytalan formájú hengeres tárgyakat tudok vele gravírozni, mégpedig könnyedén.

Az új generáció megérkezett – Ortur Y axis üvegforgató teszt 18

Az ára, ahogy az Ortur termékek esetén megszokott (nem véletlenül) elég magas, de a minőség mindenhol pénzbe kerül. Annyi jó hírem van, hogy a YRC50 kuponkóddal most 50 dollár kedvezményt kapunk rá, vagyis 230 dollár helyett 180 dollárért elhozhatjuk.

A forgalmazó azt ígéri, hogy ha megfogják a csomagot a vámon, akkor a kifizetett sarcot a megfelelő, a befizetést bizonyító dokumentumok bemutatása után megtérítik nekünk.

Itt tudod megvásárolni:

Ortur Y-axis Rotary (tárgyforgató)

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.