Válassza az Oldal lehetőséget

Sokat akar a szarka – Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje

Sokat akar a szarka – Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje

Bitang erős, ehhez képest egészen elviselhető az ára.

Sokat akar a szarka – Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje


 

Bevezető

Akik ismernek tudják, hogy egy ideje elég sokat lézerezek. Több gépet kipróbálhattam már, megjártam a hadak útját a 2,5 wattos fejektől a 10 wattosokig. Értők ebből már tudhatják, hogy alapvetően kéklézeres gépekről beszélek, a CO nekem még kínai. Szóval, ha Te CO irányban gondolkozol, akkor ez a cikk nem neked szól.

Sajnos a kéklézeres gépek, ha árban még nem is jelentik a CO kategóriát, azért elég drágák. A kicsi, 2,5 wattos megoldások megfizethetők, lassan már az 5- 5,5 watt is a fájdalomküszöb alá csökken sokaknál. A 10 watt még mindig félprofi szintet jelez, a 20 watt már majdnem a plafon, mert idén jött ki 1-2 gyártó 33 wattos fejjel. Na, az már CO szint árban is.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 1

Szóval én 10 wattos gépekkel űzöm az ipart, szeretem őket, amire nekem kell megfelelőek. Ám, néha lassúak. Előfordul, hogy egy munkadarabból többet kell legyártanom, ilyenkor pedig a sebesség nagyon kéne. A végeredmény így is szép lesz, szerintem sok CO-s is csak pislogna, miket lehet ezekből az alapvetően hobbi célra gyártott gépekből kihozni.

Na, de a 20 watt már valami. Jó drágán is mérik, de azt hallottam, hogy a 20 wattos kéklézer bizony már megközelíti a kisebb CO lézerek szintjét. Aki kicsit otthon van a témában az tudja, hogy bár a CO erős, meg minden, azért jóval több törődést igényel, mint a kéklézeres megoldások. Ezért terjedtek el ez utóbbiak az otthoni felhasználásra.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 2

Szóval, ha valakinek van egy 20 wattos kéklézere, az már majdnem CO szint, de jóval kevesebb macerával. És ez sokba kerül.

Ezt azért írtam le, hogy értésétek miért “ordítottam” a Skype-ba egy bazi nagy IGEN-t, amikor az egyik partnerem megkérdezte, hogy szeretném-e kipróbálni a Longer Ray5 gravírozógépet 20 WATTOS!!!! fejjel. Hát, hogy a viharba ne akartam volna kipróbálni, amikor ilyen erős lézerem sosem volt, és jó darabig nem is lesz!


 

Kicsomagolás, összeszerelés, tartozékok

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 3

Magával az összeszereléssel nem szeretnék sok időt tölteni. Mármint annak leírásával, hogy kell összeszerelni. Ehhez a gyártó adott egy profi videót, amiben minden kitűnően látszik, ehhez többet már és sem tudok tenni. De azért röviden a lényeg:

A Longer Ray5 egy tipikus, egyszerű, otthoni felhasználásra szánt egység. A megszokott alumínium elemekből kell összeépíteni a megszokott rögzítőelemeket kell használni, szóval, aki egy ilyen gépet összerakott, az (kis túlzással) mindet össze tudja majd rakni.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 4

A szerelés amúgy tényleg nem bonyolult. A hosszú síneket négyzetalakban rögzítjük, feltesszük (felfűzzük) az X tengely sínjét az Y tengely sínjére, felcsavarozzuk a kijelzőt, a lábakat, betesszük a helyére a bordásszíjakat, felcsavarozzuk a végálláskapcsolókat, bekötjük a kábeleket és kész. Ja, még annyi, hogy a lézeregységet a helyére tesszük, mert enélkül az egész semmit sem ér. Na, most vagyunk kész!

Tartozék nem sok van, vagyis sok van, de nem több, mint egy átlag lézer esetén. Kapunk a szereléshez szerszámokat, kapunk egy kis adag tesztanyagot és kapunk szemüveget is. Ne felejtsem el, mert fontos, a 20 wattos lézer mellé adnak egy AirAssist pumpát is, kelleni is fog, de erről majd később írok.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 5

A lényeg tehát, hogy javaslom nézd meg a gyártó videóját. Ez már ismerkedésnek is jó lesz, mármint, hogy lásd milyen a gép, és adott esetben segítsen a döntésben, ha fontolgatod a vásárlást.


 

Papírforma

A Longer RAY5 20W-os lézergravírozó egy korszerű gép, amely négy diódalézerével erőteljes vágást, nagy pontosságú lézergravírozást és -vágást, valamint többszínű gravírozási képességeket kínál. Ez a gép X és Y-tengelyes végálláskapcsolókkal és 5 biztonsági védelemmel van felszerelve a biztonságosabb használat érdekében, valamint extraként egy 3,5 colos beépített, színes érintőképernyővel rendelkezik, amely támogatja az offline munkát és a többféle adatátviteli megoldást.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 6

A RAY5 20W-os lézergravírozó egy 20W-os optikai kimeneti teljesítményű lézermodullal rendelkezik, amely fejlett optikai rendszert használ a vágási kapacitás növelése érdekében. Ez a gép képes 15 mm-es fenyőfát és 8 mm-es akrilt vágni egy menetben, 25 mm-es fát és 35 mm-es akrilt több menetben, és képes 0,05 mm-es rozsdamentes acélt vágni. Ezenkívül a lézer fókusza 0,08 x 0,1 mm², ami lehetővé teszi vékonyabb vonalak és tisztább textúrák gravírozását, ami finomabb és szebb alkotásokat eredményez.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 7

A RAY5 20 W-os lézergravírozót úgy tervezték, hogy erőteljes lézer kimeneti teljesítményével és 120 W-os elektromos teljesítményével nagy hatékonysággal működjön. Ez lehetővé teszi együtemben a mélyebb vágást, és gyorsítja a gravírozást, így rengeteg időt takaríthatsz meg. A gép egyik izgalmas tulajdonsága a többszínű gravírozási képesség. A 20 W-os nagy energiájú lézersugár azonnal oxidálja a fémfelületet, így gazdag színeket eredményez.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 8

A biztonságosabb használat érdekében a RAY5 20W lézergravírozó XY-tengelyes végálláskapcsolókkal és 5 biztonsági védelemmel van felszerelve. A lézer vészleállítása működésbe lép, ha megdőlést, lángot, adatkapcsolat megszakadását és a lézerfej 15 másodpercen túli szorulását, elakadását észleli. Ezenkívül a panoráma szűrőüveg hatékonyan szűri a lézert és védi a szemet.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 9

A RAY5 20W lézergravírozó többféle adatátviteli módszert kínál, beleértve a Wi-Fi-t, az USB-kábelt, a telefonos applikációt és a TF-kártyákat, amelyek támogatják az offline műveleteket. A RAY5-öt használhatod a számítógéphez történő fizikai csatlakozás nélkül. A gép kompatibilis különböző kiforrott gravírozó szoftverekkel, mint például a LaserGRBL, LightBurn, és támogatja a Windows 7 vagy ennél frissebb Microsoft, valamint a macOS és a Linux rendszereket. A használható fájlformátumok lehetnek a JPG, PNG, BMP, G-kód, GIF, SVG, NC, GC stb. formátumokat.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 10

A RAY5 20W lézergravírozó 3,5 hüvelykes intelligens beépített színes képernyővel rendelkezik, így a lézergravírozó berendezés számítógéphez való csatlakoztatása nélkül is könnyen használható. Támogatja az offline működést, és könnyen használható fókuszlemezzel rendelkezik. A lézermodulon 1 mm-es osztásskála is található, amely a fókusztávolságot pontosan beállíthatod a gravírozáshoz és vágáshoz használt anyag vastagságának megfelelően. A RAY5 20W-os lézergravírozó egy ESP32 chipkészlettel készült, amely 240 MHz-es frekvencián fut, így gyorsabb és erősebb, mint a hasonlóan felszerelt, 8 bites chipkészlettel rendelkező gépek.


 

Tapasztalatok

Nos, elég sok dologról be kell számolnom, amik elsőre akár ijesztők is lehetnek, ha valaki nincs otthon a témában, szóval megpróbálom cizelláltan leírni, hogy ez a gép, bármennyire erős is, csak egy otthoni, és erősen hobbi célra javasolható masina.

Kezdjük ott, hogy a Longer Ray5 nem egy mai gép. Megvehetjük most is 5 wattos vagy 10 wattos lézerrel, meg ezzel a 20 wattossal is. Vagyis, a jelenleg kapható 20 wattos készülék az eredeti kisebb teljesítményű upgradelt verziója.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 11

Az mondjuk eleve sok kérdést felvet bennem, hogy lehet, hogy az eredeti gép mindenféle módosítás és második táp meg minden nélkül lazán viszi a 20 wattos fejet. Persze nem kell semmi rosszra gondolni, lehetséges, hogy eleve ez volt a terv, így a tápot és a vezérlőt már eleve úgy méretezték, hogy az upgrade egyszerű legyen.

Azt azonban nem szabad elhallgatni, hogy ezzel együtt, ez még mindig egy vadi új konstrukció, ellenére annak, hogy például színes érintésérzékeny kijelzőnk van ( ami amúgy nagyon tuti dolog), és van WIFI kapcsolat meg telefonos applikáció is. Az a helyzet, hogy ezekkel a képességekkel csak az igazán modern, otthoni gépek rendelkeznek, szóval a Ray5-öt a konkurencia most kezdi csak beérni.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 12

Ahogy fent írtam, az összeszerelés egyszerű volt. Egy dolgot furcsállottam csak nagyon, az X és Y tengelyeken lévő végálláskapcsolót. Kicsit olyan esetleges a felszerelés (csak egy-egy csavar tartja őket, fogalmam sincs mi fogja megakadályozni, hogy egyszer, ha olyan kedvük lesz ne forduljanak el azon az egy csavaron. A másik, hogy a mikrokapcsoló fémpöckét nem a keret valamelyik fémrésze kattintja át. Tök érthetetlen módon a gumigörgőhöz ér hozzá. Az biztos, hogy ezt századmilliméteres pontossággal nem lehet majd beállítani. Mondjuk felesleges is, csak hát akkor is furcsa a megoldás.

Ami nagyon nem tetszett még az a lézeregység felfogatása. A leírás szerint, ahogy fent írtam, van egy “könnyen használható fókuszlemeze”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkadarabra (a fej alá) kell tenni egy 1 centi vastag akril lemezt, erre rá kell engedni a lézerfejet, utána a kétoldalon lévő csavarokat meg kell húzni.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 13

Lényegében ez az akril lemez az, amit ők fókuszlemeznek neveznek, és ez az, ami egyáltalán lehetővé teszi, hogy a lézert az anyagra merőlegesen állítsuk be. Ugyanis, ha enélkül próbáljuk a fejet állítani, akkor szinte lehetetlen, hogy a kétoldali csavarokkal a függőleges pozíciót belődd. Van ugyan hátul, a fej mögött egy nút, ami vezeti a fejet, ebben van két rögzítőcsavar is, de ezek semmit nem érnek. Ha meghúzom a csavart, akkor szorul, ha kiengedem lötyög, ha nagyon kiengedem beleér a fej tartójának hátsó lemezébe.

Tény, hogy az akril lemezt használva jók vagyunk, de tapasztalt lézeresként mondom, hogy ez nem egy életbiztosítás, mert mi van, ha a rétegeltlemezed, amin dolgozni akarsz kicsit meg van vetemedve? Ha a deformált rétegeltre teszed az akril lemezt, arra engeded a fejet, akkor tuti nem lesz egyenes. Szóval ezen még dolgozhattak volna kicsit.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 14

Ezek kellemetlen dolgok, de egy valami nagyon nem tetszett, ez pedig a lézeregység aljának kialakítása. Megpróbálom érthetően elmesélni mi a gond vele.

Amikor beállítom a munkadarabot a lézer alatt, akkor ehhez magának a lézernek a fényét használom. Van a programban (LaserGRBL) egy olyan funkció, amikor rendkívül kis teljesítménnyel a lézer felkapcsol és én látom, hogy hol a fókuszpont az anyagon. Ilyenkor gravírozandó vagy vágandó minta szélső pontjaira irányítom a fejet, egy-egy pillanatra bekapcsolom a lézert, és ellenőrizni tudom, hogy:

  1. A lehető legkisebb anyagveszteséggel tudjak dolgozni,
  2. Sehol nem lóg le a minta a munkadarabról, vagy nem lóg össze egy másik mintával,
  3. Ha első menetben vágok, másodikban gravírozok, akkor ellenőrizni tudom, hogy a vágott és a gravírozandó minta fedjék egymást.

Nos, ennél a gépnél ez nem megy. A lézerfej nagyon közel van az anyaghoz, így azt a pontot, ahol a lézer fénye eléri a munkadarabot csak a fej kis üvegablakán át látom. Ez az ablak viszont sötétített üveg, hogy óvja a szememet, így viszont csak a lézer kis pöttyét látom az anyagon, azt, hogy maga az anyag, hogy helyezkedik el, hol van a lemez széle, megfelelő pozícióban van-e nem tudom beállítani, mert nem látom.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 15

Nálam a gravírozószekrényben, amiben az elszívás is van, található egy beépített lámpa, hogy rendesen lássak. Ha felkapcsolom a lámpát az jó, mert látom a munkadarabot a sötétített üvegen át, viszont nem látom a lézer pöttyét. Szóval cseberből vederbe, ahogy mondani szokták.

Ez azért probléma, mert ha sok munkadarabom van, akkor marha nagy anyagveszteséggel számolhatok, ha nem tudom a munkadarabot tizedmilliméter pontosan a helyére állítani.

Még egy dolog, amit a rosszakhoz sorolok, de ígérem utána befejezem!

Próbálgattam a többszínű gravírozást acélra, de az istennek nem akart összejönni. Az elvet értem, ha acélt melegítünk, akkor (talán a benne lévő szén miatt, de javítsatok ki, ha nem) a különböző nagyságú hő hatására az anyag különböző mértékben színeződik el. Kék, zöld meg mindenféle árnyalat lehet, persze mondjuk rózsaszínt meg citromsárgát ne keressen senki, ennyire nem tuti a módszer.

Viszont nekem ez a színes gravírozás nem nagyon akart menni. Voltak színek itt-ott, de egyetlen olyan alkotásom sem készült, amit most be szeretnék mutatni, demonstrálni a színes nyomtatás előnyeit.

Eddig tartottak a rossz dolgok, most jöhetnek a jók!

Kezdjük a szoftveres dolgokkal!

A kijelző, ahogy a korábban tesztelt Longer LK4X 3D nyomtatónál itt is bevált. Nagyon kényelmes, hogy érintésérzékeny kijelzőn állíthatjuk a paramétereket, ráadásul a piktogramok is szépek, szóval ez rendben van. Más kérdés, hogy én nem használtam ki a képességeket, de nem csak ezt, a memóriakártyás adatbevitelt sem, ennek egyszerű oka van.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 16

Teszt gravírozás különböző kocsi sebességgel és lézer erősséggel. A sötétebb kockáknál a jobb oldali világos csík nem a gravírozás hibája, azoknál a sebességeknél és erősségeknél már mélyen beégette a négyzetet az anyagba a lézer, ennek a beégésnek a pereme látszik.

Ahogy látszik a 10 000 milliméter/perces sebesség mellett még nagyon szép árnyalatokat tudunk létrehozni. A gravírozásnál természetesen a dinamikus lézererősséget állítottam be, a használható tartományt pedig 0-100%-ra tettem.

A 3D nyomtató esetén nyugodtan ott mertem hagyni a gépet munka közben, ott kifejezetten jól jön, hogy memóriakártyáról megy a nyomtatás. A lézer esetén viszont eszetekbe ne jusson felügyelet nélkül hagyni a masinát, ha pedig ott vagytok mellette nyugodtan mehet a számítógépről is minden. A beállítások is, a “szabásminta” is, minden mehet a számítógépről, így kicsit értelmetlenné (de nem feleslegessé) válik a kijelző és a kártyaolvasó is.

Itt fontos megjegyeznem, hogy ezek az én megszokásaim, munkavégzésem szerinti megállapítás, lehet, hogy neked pont a memóriakártyával és a kijelzővel lesz evidens a munka!

Ahogy írtam van WiFi kapcsolat és van telefonos applikáció is. Ahogy egy korábbi gravírozónál már írtam, ezek jó dolgok, de számomra ismét csak teljesen felesleges dolgok. De ez nem jelenti azt, hogy neked is az lesz. A program ugyanis jó, könnyen használható, értelemszerű minden, és, ha kisebb feladatokat akarsz elindítani, mint pl. egy fénykép közvetlen átküldése a telefonról a gravírozóra, az ilyen feladatokra tökéletes. Tényleg csak személyes szocproblem, hogy nálam ilyen feladatok nincsenek, így ezt az amúgy remek képességet sem használom ki.

Eddig tehát jó, de milyen maga a hardver? Nos, emberek, a 20 watt baromi sok. Ezt úgy képzeljétek el, hogy vesznek 4 darab 5,5 wattos lézert, ezek fényét prizmákkal és lencsékkel egy pontba fókuszálják, így alakul a max. 21 wattnyi kimenő optikai teljesítmény. A maradék a veszteség az optikai rendszer miatt.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 17

Már az 5,5 wattal is egész szépen lehet a 3-4 milliméteres rétegeltlemezt vágni, most gondoljátok el, hogy 20 watt mit tud! A nyolc millis lemezt vitte, mint a vajat, egy menetben. Igaz, a sebességet rendesen vissza kellett fognom, olyan 150-170 milliméterre, de akkor is, ez valami egészen szuper dolog.

Ha még nem vágtál ilyen géppel, akkor elmondom miért olyan jó ez! Azért, mert bármennyire is használsz légbefúvást, ha egy faanyagon több menetben kell átmenned, hogy el tudd vágni akkor az anyag meg fog égni. Nem is mindig alul vagy felül, sokszor bent, az anyagon belül, amitől a vágás nem egyenes lesz, hanem homorú. Vagyis hajlik befelé, az anyag belseje felé. Egy menetben ez nem történik meg, ha jól állítottad be a sebességet.

Ráadás előny, hogy adott esetben irdatlan mennyiségű időt takaríthatunk meg azzal, ha egy vágásnál nem kell 2-3-4-5-6-7-8 akárhány menetben végig menni, hogy átvágd az anyagot. Elképesztően nagy előny ez a gyengébb lézerekhez képest!

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 18

Nem csak a rétegeltlemez vágása szuper, a sima lucfenyőt is vágja, mint a vajat. Közel 2 centis anyagot vágtam vele. Se égés, se kigyulladás, se semmi. Alig maradt kormos a vágásnál az anyag, egyszerűen szuper a cucc.

Természetesen kipróbáltam fémre is kőre is a gravírozást, és ezeken az anyagokon is jó volt minden. Igaz, szebb, jobb nem volt, mint a 10 watt esetén, de sokkal gyorsabb igen.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 19

Amit még érdemes kiemelni, és szerintem szuper nagy előny, hogy a kéklézer esetén a maximális teljesítményt használva a fej sokkal gyorsabban használódik el. Emiatt érdemes kicsit visszafogni a teljesítményt, inkább több menetben menni a vágásnál, még akkor is, ha több időbe telik. Nos, a 20 watt esetén a visszafogott lézerteljesítmény is brutális, szóval nem csak időt takarítasz meg vele, hanem a lézeregység élettartamát is jócskán megnövelheted.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 20

Őszintén szólva a gravírozással nem jutottam még sokra. Vagyis hát az van, hogy nagyon szépen gravírozok vele, ezzel semmi baj nincs, de még nem találtam el azokat a beállításokat, amivel a minőség is jó lesz, és a sebesség is a lehető leggyorsabb. Gravírozásnál ugyanis rengeteg dolgot lehet szabályozni, amik mind változtatnak a végeredmény minőségén. A lézer erősségén, a kocsi sebességén, azon, hogy oda vissza rajzolja-e a mintát vagy mindig csak egy irányból, hogy a részletesség milyen legyen, hogy jpg vagy png fájloknál milyen grafikus beállításokat használjak, és még sorolhatnám.

Relatív kis kocsisebesség és nagyon kicsi lézerteljesítmény mellett már eredményes voltam (ezt láthatjátok pl. a cikk első képén is), de ennél a lézernél a lényeg az lenne, hogy a lehető legnagyobb sebességgel tudjak a gyengébb lézerrel alkototthoz hasonló minőséget, persze sokkal gyorsabban.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 21

Fent említettem, hogy az AirAssit-ról írok még. Nos, most jött el az ideje!

A gyártó ingyen, ajándékba hozzánk vág a gép mellé egy AirAssist pumpát. Ez szuper, megspórolunk egy csomó pénzt. Mondjuk a pumpa elég érdekes, mert sem a levegő mennyiségét nem lehet szabályozni, sem kikapcsolni nem lehet. Ez mondjuk nálam nem jelent problémát, a gépeim is kapcsolható elosztón vannak, és amelyik elosztóba van dugva a gép, arra van dugva a géphez tartozó pumpa is, szóval, ha áram alá helyezem a gépet, akkor a pumpát is bekapcsolom, és fordítva.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 22

De, aki nem így használná (javaslom amúgy ezt a megoldást, mert biztonságos, ha munka után áramtalanítasz), akkor kicsi szívás lesz, hogy a pumpát külön kell kihúzogatni meg bedugni. És garantáltan lesz olyan, hogy vágás előtt elfelejted majd bedugni és levegő nélkül indítod a munkát.

Maga a pumpa amúgy tök jól működik, a 20 watthoz illő mennyiségű levegő átmegy rajta. Nem több, de amennyi kell, annyi meg van. Nem is túl hangos, a gumitalpai miatt a rezgést nem viszi át más tárgyakra sem, szóval, amúgy teljesen jól használható.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 23

És, ami fontos használni is kell. Már a gyengébb lézerek is képesek az anyagot megégetni plusz levegő befújása nélkül, de a 20 watt, ahogy azt már többször írtam, bizony 20 watt. kemény, mint egy lézerkard, éget, mint a rosseb. Ennek kell az AirAssist, mert anélkül csúnyán összeégetsz mindent vágás közben.

Gravírozás persze más tészta, ott a munka milyensége függ attól, hogy használsz-e levegőt vagy sem. Nem kötelező, más árnyalata lesz a fának a gravírozás hatására.


 

Összegzés

Kezdjük azzal, hogy miért lett a cikk címe az, ami. Kicsit olyan érzésem van ezzel a géppel, hogy a gyártó túl nagyot akart markolni, aztán keveset fogott. Vagyis maga a lézeregység brutálisan jó, brutálisan erős, tényleg élvezet használni, de csak abban az esetben, ha nem gondolkozol abban, hogy esetleg valami vállalkozásfélében is elkezdesz gondolkozni, amikor a gépet veszed.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 24

Mert az a helyzet, hogy a 20 wattos lézer már alkalmas lehet arra is, hogy kis példányszámú, kereskedelmi terméket gyárts vele jó minőségben és relatív gyorsan. Ezt a dolgot erősíti az ár is, ami esetünkben 800 dollár, vagyis kb. 275 ezer forint. Ne gondoljátok, hogy drága a gép, 20 wattos masináért kimondottan kedvező ár, főleg, ha azt is nézzük, hogy ajándékba adnak mellé egy AirAssist pumpát is.

A véleményem az, hogy ez a masina arra, hogy otthon dolgozgass vele, a családnak készíts karácsonyra díszeket, a gyereknek kivágj 3D vagy sima puzzle-t, hogy készíts vele egy díszdobozt vagy bármi mást, ami eszedbe jut tökéletes. Sőt, nem csak tökéletes, talán kicsit sok is.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 25

Azt szoktam mondani, hogy lézerből nincs túl erős, kezd kisebb munkákkal, majd belenősz. Ez nem olyan, mint a motorozás, hogy szép lassan érdemes a kategóriákban felfelé lépkedni. Igaz, az erősebb lézer veszélyesebb is, könnyebben égeted át vele az asztalt, szóval azért ésszel, és csínján kell bánni vele.

Szóval a lényeg:

A Longer Ray5 erős gép, de a hibáira alkalmatlanná teszik arra, hogy komolyabb munkát végezz vele, esetleg kisebb vállalkozásban használd. Ez fájó dolog, mert amúgy a lézer erőssége csodás, bámulatos, vagy mindegy hogy mondom. Ne dőlj be az olyan dolgoknak, mint a színes gravírozás, meg hajszálvékony acéllemez átvágása, jó eséllyel sosem fogod kipróbálni, jó eséllyel felesleges is.

Sokat akar a szarka - Longer Ray5 20 wattos lézer tesztje 26

Viszont minden másra jó lesz. Fára, rétegeltlemezre, bőrre, üvegre, kőre, acélra meg ami még eszedbe jut gravírozhatsz. Rengeteg féle anyagot vághatsz, a kartontól a szöveten át a különböző fa alapanyagokig, és csodás dolgokat készíthetsz otthon.

Ha szeretsz alkotni, szereted magad elkészíteni a dolgaidat, és örömmel tölt el az ilyen munka, akkor szeretni fogod ezt a gépet.

Az ajándék pumpát az áruház automatikusan a gép mellé teszi a kosárba, természetesen 0 forintos költségen. A szállítási költséget nekem Budapestre 0 dollárra kalkulálta az oldal, gondolom ez teljes Magyarországra igaz lesz.

Innen tudod megrendelni (Az EU-n kívüli régiókban, például az Egyesült Királyságban és Svájcban, további vámok merülhetnek fel a kézhezvételkor.):

Longer Ray5 20 wattos lézer gravírozó és vágó

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.