Válassza az Oldal lehetőséget

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől

Lehet vele vágni, gravírozni fára, fémre, üvegre, műanyagra és még ezer dologra.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől


Nézd meg működés közben!


 

Bevezető

A második próbálkozás. Elsőre évekkel ezelőtt vettem egy lézergravírozót az Alfawise-tól, olyat, ami normál késes gravírozókét (maróként) is tudott működni. Finoman szólva is megégettem magam vele. Na nem a lézerrel, mert az egyet villant bekapcsolás után, azóta se kép, se hang. A késes módszer azonban működik, jó is.

Igazából a párom nyüstől ezzel a kérdéssel, szeret kreatívkodni. Nekem se időm, se ihletem nincs ilyesmire az utóbbi években, így bevallom, a lézergravírozó vásárlása nem az én ötletem volt.

Persze összeszerelni nekem kellett, beüzemelni nekem kellett, és kitapasztalni is nekem kellett, ha pedig így történt, akkor ésszerű volt, hogy cikk is legyen belőle. Ezt olvashatjátok most!


 

Összeszerelés

Ahogy az megszokott, a kínai cégek által gyártott legtöbb gravírozót, 3D nyomtatót nekünk kell összeszerelni. Aki rakott már össze ilyesmit, annak nem okozhat gondot a dolog – gondoltam én, elég rosszul.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 1

Az Ortur Laser Master 2 Pro viszonylag kevés alkatrészből áll, nincs mellette millió méretű csavar, szóval, elsőre nagyon egyszerűnek tűnik minden. Talán emiatt történt, hogy nem kerestem hozzá a YouTube-on összeszerelős videót, hanem előkaptam az összeszerelési útmutatót a dobozból, aztán neki estem.

Itt követtem el az első, de nem az utolsó hibát.

A mellékelt útmutató ugyanis a használhatatlant közelíti. Színes, meg minden, de segítségnek elég vacak. Minden mindegy alapon nem adtam fel, összeraktam, de annak ellenére, hogy alig van alkatrész jócskán elhúzódott az idő.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 2

Kezdjük ott, hogy már eleve az sem volt egyértelmű, hogy a centiméteres beosztással rendelkező szelvényekből a rövidebb vagy a hosszabb az eleje, de az sem, hogy a sarkoknál melyik, hogy csatlakozik.

Persze elég lett volna egy normális felbontású fénykép vagy a már említett YouTube-os segítség, de kőkemény macsó vagyok, nekem senki ne akarjon semmit megmagyarázni, izomból oldok meg minden problémát.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 3

Na mindegy, kész lettem, minden a helyén van. Pontosabban csak majdnem minden, mert kimaradt néhány alkatrész, aminek nincs szerepe, nem szerepelnek az összeszerelési utasításban sem. El is könyveltem magamban, hogy minden odafigyelés, netes tapasztalatgyűjtés ellenére megint egy vacakot vásároltam.

Feltelepítettem a notebookomra a programot, és a drivert ami a működtetéshez kell, összekötöttem USB-n a gravírozót a notebookkal, bedugtam a tápot, bekapcsoltam. Eddig jó, megjelent az eszközkezelőben az új hardver, megkapta a COM3-as portot, pityeg, szóval kész vagyok. Legalábbis ezt hittem.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 4

Nyomtam a programban egy home gombot, hogy a fej a kezdeti pozícióba álljon. Elindult a faj balra, aztán sípolás, hibaüzenet. Oké. Semmi baj. Reset, kezdem elölről, hibaüzenet. Na ekkor kezdtem el azon gondolkozni, hogy mitől is fog a fejet tartó sín elindulni, mi fogja mozgatni.

A motort ugyan bekötöttem, az el is indult, de mintha még hiányozna valami. Aztán leesett a tantusz.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 5

A csomagban volt két darab fogasléces gumiszalag, aminek nem találtam a helyét. Azt hittem tartalék. Elővettem a füzetet, kerestem, hogy kellene beszerelnem, de kiderült, hogy a leírásból nemes egyszerűséggel kimaradt a szalagok beszerelése, szóval nem én vagyok tök hülye.

Na, ekkor ültem le a számítógép elé, kerestem egy normális összeszerelős videót.

A szalagoknak természetesen beszerelve volt szerepük, ahogy a helyükre kerültek megszűnt a hibaüzenet, mozgott a sín, a fej, minden tökéletes volt!


 

Miért ezt választottam?

Oké, a gép működik, most lássuk, hogy miért választottam az Ortur Laser Master 2 Pro-t!

Abban biztos voltam, hogy maró nem kell, arra ott az Alfawise, elég lesz egy sima lézer gravírozót keresnem. Mivel marhára nem értettem a dologhoz az első szempont az volt, hogy nagy legyen, de a lehetőségekhez képest azért olcsó.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 6

Nem szerettem volna, ha a méret akadályozza majd meg kedvesemet abban, hogy valami fasza dolgot alkosson. Na, de a hozzáértésem itt véget is ért, lévén halvány lila gőzöm nem volt arról, hogy mi fán terem a lézergravírozás.

Elkezdtem olvasni, videókat nézni. Nyilvánvaló volt, hogy lehetőség szerint erős fej, erős lézer kell. Nem ártott az egyszerű használat sem, ahogy az sem, hogy lehetőség szerint tudjunk a fej alá tenni 3-4 milliméternél vastagabb anyagot is tenni.

Lényeges volt az is, hogy minél többféle anyagra lehessen gravírozni, azt pedig már saját kútfőből találtam ki, hogy a gravír mellett a lézervágás is menjen, ha már veszek valamit.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 7

Az Orturt sok helyen dicsérték, a Laser Master-t is, aztán láttam, hogy már kapható ebből egy újabb verzió, a Master 2 Pro is. Ránézésre minden tekintetben megfelelt. Nagy, akár 40 x 40 centis mintákat is lehet vele alkotni. A fej magassága álltható, így az anyagvastagsággal sem lesz probléma, ráadásul az új, továbbfejlesztett lézeregységről is csak jót olvastam.

Úgy tűnt, hogy ez lesz a tökéletes. Kerestem egy áruházat, ahol dolgozik ismerős, és persze olyat, ahol van EU raktárban is a motyó. Igaz, drágább volt egy picit, mintha Kínából jött volna, de fontos volt, hogy gyorsan megérkezzen.

Szóval megvettem.


 

Papírforma

Jöhet a papírforma, vagyis a gyári adatok. Ezeken nem fogok sokat időzni, a következő fejezetben, a használatnál vissza fogok térni 1-2 fontosabb tulajdonságra.

Laser Master 2 Pro
Alaplap OLM-MAXUP-V10 alaplap, 32 bites MCU-val
Firmware OLF-V1.5 firmware
Biztonsági intézkedések 1. Aktív helyzetvédelem
2. Az expozíció időtartamának észlelése és korlátozása
3. Lézersugaras biztonsági őr
4. Lángérzékelő
5. Vészleállító gomb
Keretanyagok Alumínium + porszórt acél
Motorok NEMA 17 léptetőmotorok
Mechanikai pontosság Y: 12,5 um X: 12,5 um
Állítható (Alapértelmezés: 300 képpont / hüvelyk, kb. 0,81 pixel pontosság)
Gravírozási terület 400mm * 400mm
Rendelkezésre álló lézermodulok  LU2-4  (2. generációs FAC, fényteljesítmény: 4500–5000 mw)
Hullámhossz 445 ± 5 nm
Fókusz Fix Focus, 50 mm (a hűtőbordától a tárgyig)
Vezérlő mód PWM
Teljesítmény arány S0-S1,000
Gravírozás sebessége 0-10 000MM / perc
Átviteli sebesség 115200 – 921600 (Alapértelmezés: 115200)
Számítógépes operációs rendszer Win XP, Win 7, Win 8, Win 10 (LaserGRBL)
Mac és Linux (LightBurn)
Vezérlő szoftverek LaserGRBL (ingyenes), LightBurn (fizetős szoftver)
Beviteli formátum JPG, JPEG, PNG, BMP, SVG stb.
Gravírozás elérhető anyagai Falemez, karton, fekete akril, bőr, rozsdamentes acél, alumínium, stb
Bemeneti feszültség 110V-220V (kompatibilis)
Tápegység adapter kimenet 24V / 2A
Működési hőmérséklet -20 ℃ -50 ℃

 

Használat, tapasztalatok

Ahogy feljebb írtam, lövésem sem volt, hogy mi fán terem a lézergravírozás. Videókon olyan egyszerűnek tűnik a dolog. Beteszem a fej alá a gravírozandó anyagot, betöltöm a rajzot, elindítom, aztán elkészül. Egyszerű, mint a pofon.

Az első próbálkozás meg is erősített a dologban, mert azonnal sikerült a gép mellé adott teszt lemezre egy grafikát alkotnom. Aztán nézegettem jobbról, nézegettem balról, és valahogy nem volt az igazi. A vonalak mellett megégett a fa, a vonalvastagság is több volt az elégnél. Szóval ott volt, jó volt, de csak elsőre.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 8

Na, ekkor kezdtem komolyabban utána olvasni, hogy mi fán terem ez az egész, és ezután kezdtem igazán értékelni a gép képességeit. Nyilván, hiszen addig azt sem tudtam, hogy ezek fontos képességek.

Kezdjük ott, hogy a fenti leírásból kitűnik, hogy ez egy fix fókuszos masina. Amelyik nem az, annak a lézerfej alján kell csavargatni valamit, és közben szemmel ellenőrizni hogy a fókuszpont minél kisebb legyen. Ezeknél tehát a fej magassága nem állítható (vagy legalábbis nem mindegyiknél), így eleve korlátozott a fej alá tehető anyag vastagsága. Oké, itt is, de azért jóval kevésbé.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 9

A fókuszt a fix fókuszú fejeknél egy távtartóval kell beállítani, amit a géphez mellékelnek. Mondanom sem kell, ezt sem néztem meg, hogy kell használni. Minek, értek én mindenhez, így születtem. Vagy mégsem.

Valamiért nyilvánvaló volt, hogy a távtartót a fej és a gravírozandó anyag közé kell tenni. Kerek a távtartó is, a fej is, adott a dolog. Persze a gravírozás így sem lett jó. Természetesen nem jó helyre tettem a távtartót, a hűtőborda és a gravírozandó anyag közé kellett volna.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 10

Aztán ott van a pontosság. Szerencsére állítható a DPI szám (dot per inch), állítható az is, hogy vízszintes, sávonkénti gravírozásnál hány vonalat húzzon milliméterenként. Ez azért jó, mert némi árnyalatot is bele lehet vinni a rajzba. Oké, nem lesz 16 millió szín, de egy gravírtól ezt nem is várjuk el.

Mint rájöttem lényeges még a fej sebessége. A Laser Master 2 esetén a maximális érték még 3000 milliméter per perc volt, de az általam vásárolt Pro verziónál már 10 ezer milliméter per perc is lehet.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 11

Nem tudtam, de ez is lényeges, ha gravírozunk vagy vágunk. Anyagtól függ, hogy milyen sebesség lesz a megfelelő. Mint kiderült, arra is figyelni kell, hogy a lézer milyen kapacitással működik.

Alapértelmezetten a programban 100 %-ra van állítva, de ez nem jó. Egyrészről a lézer élettartamának sem lesz jó, más részről a gravírozandó anyagtól is függ, hogy mi lesz az ideális érték.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 12

Például a teszt kedvéért kivágtam egy pillangót, iszonyatosan vékony vonalakkal dolgoztam, pontosan beállítottam a fejet is. A fej sebességét megemeltem, a teljesítményt levettem 60 százalékra, és 20 pass-ra állítottam a gépet. Vagyis 20-szor kellett végig mennie a vonalakon.

Majdnem tökéletes lett. A 20 pass egy picit sok volt így, de utólag azt mondom, hogy inkább a sebességen kellett volna még kicsit növelnem, esetleg 55 százalékot használni. A képen látszik, hogy így is egészen jól megmaradtak a vékony vonalak, a legkisebb körök is hibátlanul lettek kivágva, de a mostani tapasztalatom azt mondatja vele, hogy lehet ez még jobb is.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 13

Őszintén megmondom, régen tartott teszt annyi ideig, amíg a Ortur Laser Master 2 Pro-t próbálgattam. Ha lesz még nálam gravírozó biztos nem tart majd ennyi ideig, mert lesz már tapasztalatom, de ezt a gépet bizony egy hétig, minden nap nyúztam, hogy végre értékelhető véleményt tudjak alkotni.

Gravíroztam üvegre, fára, alumíniumra, vágtam rétegelt lemezt, és próbáltam vágni XPS lapot is, de ez utóbbi még nem megy, ezt nem is mutatom meg. Igaz, ezeket fűtőszállal szokták vágni, de még nem adatm fel, hogy ezzel a géppel is sikerülni fog.


 

Tapasztalat, használat

Nos, egy csomó dolgot leírtam már az előző fejezetben, de van még!

Teljesen meg kell különböztetnünk a vágáshoz és a gravírozáshoz tartozó beállításokat. Például a fókusz, ha gravírozunk a gravírozandó anyag felszínéhez kell állítani. Azonban, ha vágunk, akkor jobb ezt a vágandó anyag vastagságának közepéhez igazítani.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 14

Például, ha a szokásos 3 milliméteres rétegeltlemezből vágunk, akkor másfél milliméterre az asztal lapjától, vagy fordítva, másfél milliméterrel az anyag felszíne alá.

Ennek oka az, hogy a legjobb eredményt a fókuszban érjük el, de vágás közben már nem szerencsés állítgatni a fejet, mert a gép többször fog átmenni a vágandó éleken. Ilyenkor elég, ha picit elmozdul a fej és a vágott vonal is elcsúszik.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 15

Ha az anyag közepére állítjuk a fókuszt, akkor lesz annyi tartalék lefelé és felfelé is, hogy a vágás szép legyen.

Nagyon fontos az is, hogy a rajzot milyen módon használjuk fel gravírozásnál. Ha szeretnénk szürkeárnyalatokat is belevinni a gravírozott grafikába, akkor a soronkénti rajzolást kell használnunk, ha azonban ez nem kell, csak szép vékony és pontos körvonalakat akarunk, akkor vektoros rajz kell.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 16

A gép mellé ajánlott LaserGRBL nevű szoftver ezt egy kattintással megoldja, vagyis képesek leszünk akár szürkeárnyalatos grafikákból is vektoros rajzot formálni. A szoftver kapcsán fontos megemlíteni, hogy a választható nyelvek között ott van a magyar is.

A géphez nem csak ez a szoftver használható, hanem a fizetős, jóval komolyabb LightBurn is. Ennek van egy rövid kipróbálási időszaka, amíg ingyenesen is használható.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 17

Fontos az is, hogy bár számomra kézenfekvő volt, a gravírozást a gép nem a null pontból indítja. Megtehetjük, hogy a kocsit a kiindulópontra mozgatjuk, de ennek akkor lesz jelentősége, ha a maximális gravírozandó méretet ki szeretnénk használni.

Más esetben, kisebb anyagoknál, rajzoknál kézzel is eltolhatjuk a kocsit, a fejet, és ahova toljuk az lesz a rajzolás kezdetekor a nulla pont.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 18

Ha vágni szeretnél, akkor mindig vektoros rajzot használj. Ilyenkor a fej végig követi a vágandó vonalakat, egyenletesen, szépen vágja az anyagot. Ha a vágásnál a soros, vagy egészen pontosan a sorról sorra történő leképzést választod, akkor a vágás nem lesz szép, mert a széleken, amikor a fej visszaindul egy töredék másodpercig megáll, és a lézer megégeti az anyagot.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 19

Általában is jó, ha nem simán az asztallapon gravírozol, hanem teszel a gép vagy legalább a munkaanyag alá valami plusz anyagot, hogy ne az asztalt égesd szét. Ez leginkább az első időkben ajánlott. Én erre a célra egy keményebb lamináltpadlót használtam. 2-3 maradék darabot összepattintottam, ez lett az alátét.

Ha gyakorlott vagy akkor is kellhet alátét, még pedig két esetben. Lehet, hogy többen is, de nekem eddig ez a kettő tűnt fel.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 20

Az egyik természetesen a vágás. Amíg kitapasztalod a dolgokat, addig nem tudod, hogy hány pass, vagyis hány menet kell ahhoz, hogy a lézer átvágja az anyagot. Ezt menet közben nem tudod ellenőrizni, mert a vágandó lemezt nem tudod elvenni, hogy megnézd átvágta e már a lézer. Pontosabban elvenni tudod, de vissza nem rakod ezredmilliméter pontosan, az tuti.

Szóval, ilyenkor jobb több pass-t beállítani, és nem árt, ha nem az asztallapot vágod, ha túl sokat állítottál be.

A másik az üvegre gravírozás. Nekem még ez sem sikerült túl jól. Az eredményen látszik, hogy tényleg menni fog, de kell még vele kísérleteznem, hogy tényleg szép legyen.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 21

A lényeg azonban nem ez, hanem az, hogy a lézer át fog az üvegen haladni, és égetni fogja az alatta lévő felületet is. Nem baj, ha ez nem az asztallap.

Ha már üveg. Még nem akarom megvenni az üvegforgatót a géphez, mert nem vagyok benne biztos, hogy szükségünk lesz rá. Azonban már az is jó, hogy létezik ilyen!

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 22

Mi azaz üvegforgató? Nos, egy olyan motoros szerkezet, amire például poharakat, borosüvegeket lehet tenni. Ha ezt használjuk, akkor a gép szépen, lassan forgatja az üveget vagy a poharat a fej alatt, így ívelt üvegfelületre is készíthetünk szép „véseteket”.

A gépbe építettek néhány biztonsági funkciót is. Az első, ami szem előtt van a vészleállító gomb. Erre csak rá kell csapnunk és a munka leáll. Kioldani elforgatással lehet.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 23

Ezen kívül van még érzékelőtűz esetére, de akkor is leáll a gép, ha véletlenül arrébb lököd vagy megszünteted a számítógéppel a kapcsolatot.

A végére még két jó tanács, vagy mondjuk úgy, egy betartandó szabály. Nem véletlen, hogy az Ortur gyárt zárt dobozt is a gravírozói mellé, olyat, amit rá tudunk kötni elszívóra.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 24

Ha fát gravírozol vagy vágsz csak füst képződik. Ha rétegelt lemezt, akkor már a ragasztó gőze is ott lesz a levegőben, ha pedig műanyaggal dolgozol, akkor lesz minden, ami rákkeltő. Szóval a lényeg: Csak jól szellőző helyiségben használd a gépet, ha megteheted akár előtető alatt. Ha zárt helyen vagy mindenképpen gondoskodj a szellőzésről, már csak a saját egészséged védelmében is!

A második fontos dolog, hogy HASZNÁLD A VÉDŐSZEMÜVEGET! Nem véletlenül adják a gép mellé, a lézer fénye károsíthatja a szaruhártyát, extrém esetben vakságot is okozhat. Még a szemüvegben sem ajánlott huzamosabb ideig figyelni a munkafolyamatot. Nézz rá, ellenőrizd le, és hagyd dolgozni!


 

Összegzés

Az Ortur Laser Master 2 Pro pályafutása nem indult jól nálam, az összeszerelés gyötrelmei megviseltek. Megjegyzem ez jó részben a saját hülyeségemre vezethető vissza, Ti ne legyetek lámák, keressetek a YouTube-on egy jó kis összeszerelős videót, azzal gyerekjáték lesz az egész.

Azért az összeszerelési útmutató miatt jár a cégnek egy hatalmas feketepont.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 25

Ahogy a cikkből kiderült, a lézergravírozás nem is annyira egyszerű feladat. Az tény, hogy kelleni fog hozzá egy jó gép. Nekem, félig meddig véletlenül, sikerült jót vennem. Megjegyzem, ez jó részben tényleg a szerencsémen múlt, mert egy csomó képesség lényegére, hasznára csak a használat közben jöttem rá.

A lényeg, hogy ez nem egy Alfawise, az Ortur a gravírozót gyártó cégek között ismertnek, elismertnek számít, szóval, már csak emiatt is érdemes ezt választani. (ja, és azért, mert rögtön találtam hozzá újabb firmware-t, szóval vélhetően a működést is a hibákat is javítják).

Egyelőre fogalmam sincs, hogy miféle alkotások fognak készülni, ahogy írtam nem magamnak vettem a gépet. Az persze természetes, hogy a kísérletezés közben az én fantáziám is meglódult, így például szinte biztos vagyok benne, hogy készítek majd néhány érdekesebb 3D puzzle-t, meg a fiaimnak is vágok ki egyedi összerakós játékokat.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 26

Szóval nekem nem is a gravírozás, ami igazán tetszik benne, hanem a lézervágás lehetősége. Már csak olcsó 3 milliméteres lemezt kell keresnem.

Azt tudom, hogy párom szeretne a falra díszeket készíteni, fára gravírozni, karácsonyfadíszt készíteni és szinte biztos, hogy a közeli jövőben készül majd néhány díszes doboztető is díszdobozos borokhoz. Szóval, a felhasználásnak csak a fantáziánk fog gátat szabni.

A végén az ár. Az Ortur Laser Master 2 Pro nem tartozik az olcsóbb gépek közé, ami nem csoda, tekintve a tudását. A drágaság persze csak viszonylagos, hiszen itthon a régebbi Laser Master 2-t is jóval 130 ezer forint feletti áron találtam, ehhez képest az Ortur Laser Master 2 Pro kuponnal, EU raktárból már 120 ezer forint alatt megvásárolható.

Ortur Laser Master 2 Pro – Ben Kenobi sárgul az irigységtől 27

Nyilván vannak ennél olcsóbb szerkezetek is, szóval ízlések és pofonok, hogy ki melyik mellett dönt. Én inkább gyűjtögettem rá kicsit, és megvettem a komolyabbat, hogy később ne érezük kevésnek a tudást. Vagyis ne nőjük ki hónapok alatt.

Ha megtetszett, akkor az alábbi hivatkozáson használd a MA2PRO kuponkódot, és a kosárba rakásnál ellenőrid, hogy a szállítás kiindulása EU legyen (from EU), hogy hozzád is gyorsan megérkezzen.

Vásárlás itt:

Ortur Laser Master 2 Pro lézergravírozó

 

Ha nem probléma a kínai raktáras rendelés, akkor egy másik opcióval ajándékokat is kaphatsz a gép mellé itt:

 

Ortur Laser Master 2 Pro + ajándékok

 

Hasonló témák:

QIDI TECH i-MATES 3D nyomtató – a műszer

Kipróbáltuk – Creality Ender 3, menő 3D nyomtató egy jobb tintasugaras áráért

Fontos a tanulás, olcsó 3D nyomtató, nem csak gyerekeknek

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.