Válassza az Oldal lehetőséget

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog.

A DeWallie LA100 azoknak készült, akik nem akarnak egy újabb szakmát elsajátítani.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog.


Nézd meg videós bemutatónkat is!


 

Bevezető

Gondolkoztál már gravírozógép beszerzésén? Ha igen, akkor gyanús, hogy lelki szemeid előtt most egy bazi nagy és bonyolult gépjelent meg.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 1

Nekem is van egy ilyen itthon, de nagyon ritkán használom. Egész egyszerűen nem tudtam neki állandó helyet találni, így macerás előszedni, beállítani, használni. Ez mindig egy plusz egy órás program, ha valamit ki szeretnék vágni vagy szeretnék valamibe gravírozni.

Szóval vagy hagyom inkább az egészet a fenébe, vagy megpróbálom az ilyen feladatokat összegyűjteni, és egy piszokkal több dolgot megcsinálni.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 2

A dolog macerássága miatt csillant fel a szemem, amikor megkérdezte a mai cikk alanyának gyártója, hogy nem szeretnék-e egy új, olcsó gravírozót kipróbálni. Megnéztem a róla készült fotókat, és rögtön igent mondtam!


 

Összeszerelés

Most nem írok egy külön csomagolás, tartozékok fejezetet, inkább ugorjunk is bele az ismertetőbe, az alkatrészekkel közben megismerkedünk!

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 3

Kezdjük ott, hogy a DeWallie LA100 közel sem egy tipikus gravírozó. Hogy mást ne mondjak hordozható. Persze a többi is, de ehhez nem kell egy teherautó, majdnem, hogy a zsebünkben elfér.

A szerkezet két nagyobb darabból áll. A talp+láb kombóból és a fejből, amiben a lézer generálódik.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 4

A láb egy kinyitható szerkezet, aminek az alján ott lesz a talp, a tetején a fogadókeret, amibe a fejet kell belepattintani. A láb, pontosabban lábak, mert kettő van teleszkóposak, kihúzva, betolva állítható a fej és a munkaanyag közötti távolság.

A fej sem bonyolult dolog, lényegében egy sima 5 x 5,5 x 5,5 centiméteres fekete kocka. A felső lapon találunk egy USB Type-C csatlakozót meg egy gombot, alul meg egy kis ablakot, ahol a lézer kijön, más nincs.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 5

A gép összeszerelése is piszok egyszerű, a kockát bepattintjuk a fogadókeretbe a láb tetején, és kész is vagyunk.


 

Használat

Túl sok szót nem kellett az összeszerelésre áldozni, kezdjünk el gravírozni!

Maga a gravírozó túl sok beállítást nem igényel. Mindössze annyi dolgunk van, hogy USB-n adunk neki áramot (ehhez kapunk egy USB töltőfejet és kábelt is), aztán a csomagban található vonalzót használva beállítjuk, hogy a gravírozandó felület és a fej alja között 20 centi egyen a távolság. Ezzel a gravírozógép beállítása el is készült.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 6

Persze így még nem fogunk tudni gravírozni, ehhez kelleni fog a telefonunk is!

Hogy mi, a telefonunk??? Hát igen, én is erősen meglepődtem elsőre, mert eddig csak olyan gépekkel találkoztam, amihez PC vagy Mac vagy valami hasonló számítógép kellett. De ehhez csak telefon kell!

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 7

Az operációs rendszerünkhöz tartozó áruházból a megfelelő alkalmazást (ehhez kapunk QR kódot a leírásban), feltelepítjük, és ha ezzel is kész vagyunk, akkor Bluetooth kapcsolattal összekapcsoljuk a telefont és a gravírozót.

Most már tényleg kezdődhet a munka, ismerkedjünk meg az applikációval!

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 8 Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 9 Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 10

A géphez kapott program faék egyszerűségű, legalábbis a használat és a beállítás tekintetében.

Az első oldalon négy lehetőség közül választhatunk, kamera, fotó, alkotás és könyvtár. Igen, jól gondoljátok, itt lehet majd kiválasztani, hogy milyen mintát szeretnénk gravírozni.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 11 Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 12 Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 13

A kamerát választva lőhetünk egy képet, a fotót választva a telefonon lévő fényképekből választhatunk, Az alkotásnál létrehozhatunk egyszerűbb grafikákat, szövegeket, a könyvtárat választva pedig a programban található motívumok közül választhatunk.

A motívumok és az alkotás esetén sok dolgunk nincs. Vagyis természetesen, ha alkotunk, akkor az alkotást el kell készíteni. A legtöbb beállítás a fotóknál, képeknél lesz.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 14

Ezeknél ki kell választani, hogy szürkeárnyalatos képet szeretnénk, esetleg bélyegzőhatást vagy körvonalazást. A képet átméretezhetjük, kivághatjuk egy részét, szóval alapbeállítások elvégezhetők. Ezután még beállítható, hogy a gravírozandó kép vagy minta kerek vagy szögletes legyen. Előbbi mondjuk poháralátét készítése közben jól jön.

Amikor ezzel is megvagyunk jöhet az utolsó beállítás. Ezen az oldalon vannak elmentett profilok mindenféle anyaghoz, de ha akarjuk, akkor változtathatunk ezeken a beállításokon. Néha kelleni fog.

Beállítható a lézer erőssége, a gravírozás mélysége és az is, hogy egy ponton hányszor menjen át a lézer.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 15

Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak annyi dolgunk van, hogy elküldjük a képet, szöveget a gravírozóra és az el is kezdni a munkát.


 

Képességek

Azért, mielőtt elkezdenénk a gravírozást jó tisztába kerülni azzal, hogy mit tud a gép, mire használható pontosan.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 16

A gravírozandó felület maximális mérete 10 x 10 centiméter, illetve ennél kisebb is beállítható. A lézer típusa 405 nanométeres kék lézer, ez 500 mW teljesítménnyel rendelkezik. Feljebb már írtam, hogy a táp egy USB Type-C csatlakozón keresztül érkezik, ebből következik, hogy 5 voltra van szükség, mellé pedig kell két ampernyi áramerősség. Szóval bármilyen USB táp, ami ezt a 2 ampert ki tudja szolgálni megfelelő lehet!

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 17

Gravírozható anyagok: fa, papír, bambusz, műanyag, bőr, szövet, stb. Nem gravírozható anyagok: Üveg, fém, tükröződő vagy átlátszó anyagok.


 

Tapasztalatok

Hol tartunk most? Megismerkedtünk a szerkezettel, összeszereltük. Feltelepítettük a telefonunkra a gravírozóprogramot, megismerkedtünk vele és Bluetooth segítségével összekapcsoltuk a telefont a gravírozóval. Ez eddig iszonyat egyszerű volt! Kezdjünk el gravírozni!

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 18

Mivel ez egy kisméretű, hordozható szerkezet egy dolgot nem várhatunk el tőle, a hatalmas teljesítményt. Ez ebben az esetben olyan dolgokban jelent hiányt a nagyobb gépekkel szemben, hogy nem fogunk tudni vágni vele, és keményebb anyagokra, üvegre, fémre nem tudunk gravírozni.

Mondjuk a vágás akár mehet is, ha nem mozdítjuk el a munkaanyagot a minta megrajzolása után, hanem újra és újra megcsináljuk a gravírozást át fogja vágni az anyagot.

Szerencsére van azonban egy csomó olyan anyag is, amire tudunk, ezeket természetesen ki is próbáltam, mert adtak a gép mellé tesztfelületeket. Kapunk egy parafa poháralátétet, egy keményfából készült telefontartót, két kartonlapot, két rétegeltlemezt és egy szövetmintát.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 19

Ahogy feljebb írtam vannak előre beállított profilok a különböző anyagokhoz. Ezek alapvetően használhatónak bizonyultak, de azért kell némi kísérletezés, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. A legproblémásabb a szürkeárnyalatos képek gravírozása.

A képeknél a gravírozandó anyagtól függően játszani kell kicsit a lézer erősségével és a menetek számával. Ha túl erős a lézer, akkor nem lesznek szürkeárnyalatok, ha túl gyenge, akkor nem égeti az anyagot a világosabb részeknél. Szóval kell egy kis kísérletezés, érdemes a jó beállításokat felírni (legalábbis nekem kellett, mert semmit nem tudok megjegyezni).

Itt jegyzem meg, hogy a lézergravírozók nem szeretik, ha 100 százalékos teljesítményen használjuk őket. A fej nagyságrendekkel gyorsabban megy tönkre, mint 75-80 százalékon használva.

Tapasztalatom szerint azok a képek, amiknél túl sötét volt a háttér vagy nem volt elég kontrasztos, kontúros a kép használhatatlanok voltak. Képes ugyan a gép némi árnyalásra, de mivel ez egy gravírozó nem számíthatunk 256 vagy még több szürkeárnyalatra.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 20

Érdemes a képeket előbb fekete-fehérre alakítani, és ha tudjuk akkor erősebb körvonalakat készíteni, kontrasztosabbá tenni is megéri. Ehhez lehet találni telefonra is képmanipuláló programokat.

Természetesen az eddig leírtak a fényképezőgéppel készített képekre is igazak. Ugyan van mód az appban, appból fényképezni, de ezek a képek nagyon ritkán lesznek megfelelőek a gravírozásra.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 21

A különböző szövegek, ábrák, vagyis azok az alkotások, amik csak fekete vagy fehér (érts semmilyen) színt tartalmaznak nem okoznak nagy fejtörést. Ezeknél a gyári beállítás általában tökéletes. Arra kell csak odafigyelni, hogy a kép szélein ne égesse meg nagyon az anyagot a lézer.

A sok tesztelgetés közben egyetlen hibára figyeltem fel, arra, hogy nem tudtam tökéletes négyzetet gravírozni. Szemből nézve a jobboldali él egy picit torzult volt mindig. Ez szerintem nem vészes probléma, mert emblémáknál, szövegeknél nem lesz se keret, se tök fekete háttér, ráadásul a torzítás mértéke sem túl nagy.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 22

A fejezet végére még egy érdekesség. Kíváncsiságból kipróbáltam, hogy külső akkumulátorról üzemeltethető-e a szerkezet, és igen! Mivel USB-n kapja a tápot egy 20 000 mAh kapacitású Xiaomi küldő akkut kötöttem rá, és a gép szépen „véste” a mintákat. Ez azt jelenti, hogy olyan helyen is dolgozhatunk vele, ahol konnektor sincs.

Azt hiszem más nincs, összegezzünk!


 

Összegzés

A DeWallie LA100 egy egyszerű hordozható gravírozó, ami a tesztjeim alapján megfelelő minőségben képes kicsi, maximum 10 x 10 centiméteres mintákat elkészíteni. A legnagyobb előnye a hordozhatóságban van, ami nem csak abban nyilvánul meg, hogy picire össze tudjuk csukni és betehetjük a zsebünkbe, hanem abban is, hogy lényegében bármilyen 20 centi távolságban lévő dologra gravírozhatunk.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 23

Most gondolom ráncoljátok a szemöldököteket, hogy mit is akarok ezzel mondani. Nos, csak azt, hogy a géppel olyan helyekre is gravírozhatunk mint például a szobánk fala, vagy egy függőleges fafelület. A fej nem csak lefelé nézhet, felfordíthatjuk 90 fokig, így nem csak az asztalon, hanem például függőleges felületen lévő részek is gravírozhatóak.

Kinek ajánlom a masinát?

Olyanoknak, akik nem ipari mennyiségben szeretnének gravírozni, olyanoknak, akiknek fontos, hogy a gépet gyorsan üzembe lehessen állítani, és ha befejeztük a munkát, akkor pillanatok alatt, nagyon kicsire hajtogatva eltehessük.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 24

Olyanoknak, akik nem akarják a gravírozást szakmai szinten kitanulni, de szeretnének egyszerűen feliratokat, ábrákat égetni fába, bambuszba, kartonba és hasonló anyagokba.

Olyanoknak, akik szeretnék elkezdeni az ismerkedést a gravírozással, de nem akarnak elsőre nagyobb pénzt beletenni a dologba. Esetleg olyanoknak, akik az ifjabb, mondjuk serdülő korosztályból kerültek ki, és a szülők jobban szeretnék, ha az alkotással ütné el a szabadidejét a tévé bámulása helyett.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 25

Természetesen végeztem egy pici piackutatást, mielőtt elvállaltam a tesztet, ennek eredménye pedig erősen meglepett. Nincs túl sok konkurencia a piacon, legalábbis olyan gépből, ami ennyire kompakt, egyszerűen kezelhető alig van. Amik vannak azok is csillagászati áron érhetők el.

Ilyen például a Laserpecker Pro Deluxe, ami nagyon hasonló képességekkel rendelkezik, az ára pedig 429 dollár, vagyis 145 ezer forint felett van. Mondjuk ki nyugodtan, ez nem kevés pénz. Ezzel szemben a DeWallie LA100 ára picivel 75 ezer forint alatt van, ami nálam nagyjából a fájdalomküszöb.

Sosem volt ilyen egyszerű a lézergravírozás, ezzel a géppel neked is menni fog. 26

Persze lehetnek olyan esetek, amikor a hordozhatóság, vagy az a tény, hogy akár a falra is gravírozhatok megér 145 ezret. A 75 ezer egy olyan ár, amennyiért ilyen egyszerűen használható, ennyire praktikus eszközt más gyártótól nem kapunk.

Összességében, amit a DeWallie LA100 ígér azt megtartja. Ahogy láthatjátok az ára is jó, szóval részemről a vásárlásra ajánlott kategóriába kerülhet.

Ha megtetszett nektek, akkor a vásárláshoz használjátok a HOC.hu kuponkódot itt:

DeWallie LA100 hordozható lézergravírozó

Figyeljetek oda, hogy a Ships From résznél EU legyen kiválasztva, így gyorsan megérkezik és nincs egyéb fizetnivaló.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.