Válassza az Oldal lehetőséget

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon

Elkészült minden, amit terveztem, itt az idő, hogy összefoglaljuk a témát!

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon


 

Bevezető

Nagyjából másfél éves történet végére értem szeptember végén, elkészültem az itthoni lézervágáshoz és gravírozáshoz használt munkaállomásommal.

Ha az igazságra vagytok kíváncsiak, akkor be kell vallanom, hogy nem is az én ötletem volt az itthon használható lézergravírozó beszerzése. Párom volt az, aki szeret kreatívkodni (mondjuk én is, csak időm nincs rá), és Ő volt az, aki felvetette az ötletet, hogy próbáljuk ki a dolgot egy középkategóriás géppel.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 1

Nos, az ismerkedés sok időt elvitt, napokba, hetekbe, hónapokba telt, mire teljesen kezdőként kikristályosodott az, hogy pontosan mire lesz szükségünk, milyen hardvert, milyen kiegészítőket kell majd megvásárolnunk.

Csak, hogy példát mondjak, kezdtem 2,5 wattos kimenő teljesítményű lézerrel. Ezt később lecseréltem 5,5 wattra, ma pedig már két darab 10 wattos lézer dolgozik nálam.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 2

Az elmúlt időszakban írtam néhány cikket is a témában, bemutattam a gépeket, amiket használok, illetve az újabb lézeregységeket is kipróbáltam. Nem csak szöveges cikket, hanem videókat is készítettem, ezeket az alábbi cikkekben meg fogjátok találni:

Ebben a cikkben szeretném bemutatni az utolsó három eszközt, amit az itthoni munkához vásároltam, illletve bemutatom azt a munkaasztalt, vagyis inkább szekrényt is, ami azt gondolom nélkülözhetetlen, ha valaki kicsit komolyabban gondolja az otthoni vágást és gravírozást.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 3


 

Gravírozóállomás

Miért van szükség arra, hogy építsünk egy gravírozóállomást? Nos a válasz egyszerű, az égéstermékek elvezetése miatt. A lézervágás ugyanis nem vágás abban az értelemben, ahogy pl. a késsel a kenyeret vágjuk. A lézer ugyanis az anyagot elégíti.

Igaz, ez az égetés nagyon kis területen történik, tehát nem kell attól tartani, hogy mint egy fűrészlappal vagy koronggal milliméteres vágási veszteségek keletkeznek, ugyanis a jól beállított lézer fókusza tized vagy századmilliméteres. Mondjuk vágásnál inkább a tizedmilliméteres veszteség, amiben gondolkozhatunk.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 4

Ami viszont tény, hogy bármennyire is vékony a vágás, mégis anyagot égetünk el, aminek lesz némi füstje. Ez akkor sem kellemes, ha teljesen természetes anyagokkal, bőrrel, fával, kartonnal dolgozunk, de igazán zavaró akkor lesz, ha olyan anyagokat vágunk, amiknél ragasztóval is találkozunk, ilyen például a rétegeltlemez.

Nem csak a vágás közben szabadulnak fel égéstermékek, hanem gravírozáskor is, igaz, általában kevesebb.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 5

Kisebb munkamennyiség mellett nálam a bekapcsolt és a gép mellé helyezett légtisztító is elég volt, főleg gravírozásnál, de ez hosszabb távon, több munkánál már kevés lesz. Szóval gondoskodni kell az elszívásról.

Ehhez én egy régi konyhapultot vettem alapul (ingyen volt), ehhez vásároltam táblásított lucfenyőt (Praktiker, elfogadható ár), és lecsiszoltam néhány megmaradt szőrős tetőlécet (ez is ingyen volt). Ezzel elkészült az asztal lapja, vagyis ez lett egyben a szekrény alja is.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 6

A lézervágáshoz mindenképpen ajánlott valamilyen fémlemez az asztalra, erre sem költöttem sok pénzt. Elmentem egy tetőlemezekkel foglalkozó céghez, és vágattam egy 50 x 90 centis horganyzott acéllemezt, amit aztán az asztallaphoz ragasztottam.

A szekrény vázát ismét csak dirib-darab tetőlécből állítottam össze, ehhez vásároltam csavart, sarkokba rögzítőket, más nem kellett. Az egészet beborítottam 4 milliméteres HDF lappal, ez az, amit például a szekrények hátlapjának használnak. Nem túl drága, könnyű vágni, és nem is igénytelen a kinézete. Ha akarod vehetsz belőle akár lakkozottat is famintával.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 7

Az előlapokat plexiből készítettem el, hogy lássam a gépeket munka közben. A plexilemezekhez egyszerű ajtózsanért vettem, szekrényekhez használható méretűt, ezekre tudom a plexit „ráakasztani”. Könnyű levenni, amikor be akarom állítani a gépet és az anyagokat, és könnyű feltenni, amikor elkezdődik a munka.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 8

Végezetül vettem bele világítást. Ezt kivételesen nem Kínából rendeltem. A barkácsáruházakban szokott lenni leértékelt rész, ahova a bemutatott, már kibontott, felszerelt cuccokat teszik. Innen vettem egy plafonlámpát féláron, 4000 forintért. Ezzel már majdnem elkészült az állomás, már csak az elszívást kellett megoldanom. Ennek kapcsán mutatom be az egyik olyan hardvert, amiről eddig még nem írtam.


 

DeWallie elszívó

A DeWallie elszívója kifejezetten otthoni felhasználásra készült. Három fontos tulajdonságával tudom ezt alátámasztani. Normálisan néz ki (nem egy ipari valami), nagyon halk és kapunk hozzá egy vezeték nélküli kapcsolót.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 9

A gép 300 Pa szívóerővel rendelkezik, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nálam, ha nem teszem fel a szekrény plexi ajtaját akkor sem jön ki füst, vagy csak egészen minimális. A maximális légszállítás 530 köbméter óránként.

Ez lényeges adat, de nem csak azért, mert mutatja, hogy mennyire hatékony a szerkezet, hanem azért is, mert gondolnod kell arra is, hogy ezt a levegőmennyiséget, ha a lakásban használod, a lakás légteréből szívja el. Ha jól zárnak az ablakok, és mondjuk gázkazánt, esetleg kandallót vagy vaskályhát használsz, akkor azok égéstermékét visszaszívhatja a kéményből.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 10

Megjegyzem ez a veszély egy szimpla konyhai szagelszívó esetén is fennáll, csak sokan nem gondolnak rá, amikor a kandallót vagy vaskályhát az amerikai konyhás nappaliba telepítik.

A szerkezet használata rém egyszerű. Kapunk hozzá EU dugós tápkábelt, ez be is van kötve, szóval csak be kell dugni egy konnektorba.

A csővastagság, amit használhatunk hozzá 6 colos, vagy hazai mérettel mondva 15 centis. Ez szabvány méret, ilyen csövet, bilincset találunk olyan üzletben, ahol konyhai szagelszívóhoz tartanak tartozékokat. Én egyelőre egy műanyag alapanyagú rugalmas csövet használtam, de ezt a későbbiekben tervezem lecserélni egy tűzálló darabra.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 11

Maga az elszívó nem egy bonyolult darab. A motor és a nagyméretű ventilátor is a középső, kivehető részben kapott helyet. A két piros műanyag bilincs eltávolításával tudjuk kiemelni, ami kell azért, hogy a talpat fel tudjuk csavarozni, és azért is, hogy ha esetleg falra vagy plafonra csavarozzuk, akkor a kábel lehetőleg a megfelelő helyen jöjjön ki a gépből.

A cucc érdekessége, hogy adnak hozzá egy kimondottan pofás vezeték nélküli kapcsolót. Ezt gombelem működteti, és olyan helyen kell elhelyezni, ahol van rálátás az elszívóra. Bár azt írják, hogy a hatótávolság több, mint 20 méter, erre ne nagyon számítsatok, ennél jóval kisebb a hatótáv, 3-4 méterről még garantáltan hibátlan.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 12

Nálam mondjuk a vezetéknélküliségnek semmi haszna, de ha Te a falra (magasra) vagy a plafonra csavarozod a motort, akkor jól fog jönni, hogy nem kell még külön a kapcsolót is kábelezned.

A kapcsolóval két fokozatban tudod az elszívást kapcsolni, nekem a gyengébb bőven elég volt eddig, a pokolfokozatot egyszer sem kellett használnom.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 13


 

Gépek és lézerek

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 14

Immár két lézervágó/gravírozó boldog tulajdonosa vagyok. Ezekről is megtaláljátok a cikkeimet ennek az írásnak az elején.

Ortur Laser Master 2 Pro

Elsőként egy Ortur Laser Master 2 Pro gépet vettem 2,5 wattos kimenő teljesítményt tudó lézerrel. Ez a lézerteljesítmény gravírozáshoz elegendő, de vágáshoz már nem nagyon. Nagyon vékony rétegeltlemezt, kartont tudsz vágni, de mást csak nagy macerával, szanaszét égetett munkadarabokkal.

Szóval, ha puhább anyagokba szeretnél gravírozni elég lesz a 2,5 watt, amúgy erősebben kell gondolkoznod.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 15

Az 5,5 wattos lézer már nem rossz. 3-4 milliméteres rétegelt lemezt már el tudsz vágni vele, ha használsz hozzá méhsejt mintázatú alátétet és Air Assist rendszert, akkor nagyon szép vágásokat fogsz tudni készíteni anélkül, hogy elégetnéd az anyagot.

Az Air Assist egy légbefúvás, ami a munkadarabra fújja a levegőt, arra a részre, amit a lézer éppen vág vagy gravíroz. Az egyik előnye a dolognak, hogy a vágás szélei nem égnek meg, a másik, hogy a hűtés miatt jóval kevesebb füst termelődik vágás közben. Ha vágni akarsz, akkor mindenképpen érdemes a méhsejt mintájú tárgytartó és az Air Assist beszerzése!

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 16

A vége az lett a dolognak, hogy vettem az Ortur Laser Master 2 Pro mellé egy új, 10 wattos fejet. Ennek felszerelése, használata kicsit nehézkesebbé teszi a gép használatát, mert egy külön vezérlőt is be kell üzemelni, ami a nagyobb teljesítményfelvétellel boldogul. Az igazság az, hogy a nagyobb teljesítmény bőven megéri ezt a kis nehézséget.

A Laser Mater 2 Pro nem csak a lézeregység miatt nem a gyári már, hanem azért is, mert vásároltam hozzá egy csomagot, amivel a méretét tudtam megnövelni. Itt jöhet a második új hardverem bemutatása!


 

Ortur Laser Master 2 Pro Extension kit

A használható méretű lézer gravírozók ~40 x40 centis munkadarabokkal tudnak boldogulni. Ez nem kicsi, de néha előfordul, hogy ennél nagyobb munkadarabbal szeretnénk dolgozni. Az Extension kit erre szolgál. A csomagban találunk két alumínium sínt, hosszabb kábeleket és bordásszíjakat, ezzel a csomaggal így a megmunkálható anyag méretét 40 x 80 centire tudjuk növelni.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 17

Ezért is vásároltam a gép alá nagyobb, 50 x 90 centis acéllemezt!

Amúgy kis ügyeskedéssel ingyen is megoldható, hogy a munkadarab mérete nagyobb legyen a 40 x 40 centinél. Ehhez meg kell emelni a gépet, és így oldalirányban lehet a munkadarabot csúsztatni a gép alatt. Igaz, hogy egy ütemben csak 40 x 40 centivel dolgozhatunk, de elcsúsztatva az anyagot, a szélesség elméletben korlátlan lehet.

Az Extension kit segítségével meg tudom oldani, hogy az anyag mozgatása nélkül 40 x 80 centis táblákra is tudjak gravírozni, tudjam azokat vágni.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 18

Az Extension kit szerelése egyszerű, hiszen nincs más dolgunk, mint a rövidebb darabokat hosszabbra cserélni, legyen szó az alusínről vagy a kábelekről. Nekem nagyjából 15 percembe került a szerelés. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a gravírozásra, vágásra használt programban a maximális területet 40 x 40-ről 40 x 80 centire állítsd és kezdődhet is a munka!


 

Ortur Laser Master 3

Idén vásároltam egy második gépet is, mégpedig a Laser Master család legújabb tagját. Túl sokat a gépről itt nem szeretnék írni, hiszen erről is találtok cikket, a cikkben pedig egy videót ennek az írásnak az elején.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 19

A második gép vásárlása három dolog miatt történt. Az egyik, hogy szeretnénk egyszerre több gépen dolgozni, a másik, hogy ezzel már nagyon könnyű az üvegforgató használata, a harmadik, hogy ebben már eleve az erősebb, 10 wattos lézer dolgozik, így nem kellett az átépítéssel vacakolni.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 20

Amúgy a Laser Master 2 Pro és a Laser Master 3 között, így, hogy a fej megegyezik teljesítményben, tudásban őrült nagy különbség nincs. Csendesebb, gyorsabb, szebb és mint említettem, az üvegforgató használata is egyszerűbb a Laser Master 3 esetén. Valamint, a Laser Master 3-hoz már kapunk telefonos applikációt, nem is rosszat, így tabletről, telefonról is tudjuk vezérelni.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 21

De, ha már üvegforgató, akkor gyorsan bemutatom az utolsó új hardveremet!


 

DeWallie üvegforgató

Ahhoz, hogy a gravírozás szép legyen, a vonalak vékonyak legyenek a fókuszt pontosan be kell állítani. Ehhez természetesen a lézerfej és a munkadarab közötti távolságot kell beállítani. Ez addig, amíg a munkadarab sík nem is okoz problémát, de mi a megoldás, ha például egy borosüvegre, pohárra vagy egy termoszra szeretnél gravírozni?

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 22

Ilyenkor az üveg görbülete miatt a fókusz mindig csak egy ponton lesz jó, így vagy egyre vastagabbak lesznek a vonalak, vagy szimplán nem is történik semmi, nem jelenik meg a minta az üvegen. Erre a problémára jelent orvosságot az üvegforgató.

Az üvegforgató a gyakorlatban a kocsi Y tengelyen történő mozgását cseréli le a forgatásra. Vagyis a lézerfej jobb és balra tud mozogni, de felfelé és lefelé nem, ilyenkor az üvegforgató fordítja el az üveget a fej alatt.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 23

A régebbi gravírozóknál az üvegforgatót úgy tudtad beüzemelni, hogy az Y motor kábelét lekötötted és rákötötted az üvegforgatóra. A Laser Master 3 esetén azonban ez sokkal egyszerűbb, ugyanis ennél a gépnél kapunk egy csatlakozót, amihez az üvegforgatót csatlakoztathatjuk, és kapunk egy kapcsolót, ami kikapcsolja az Y motort, és az áramot átirányítja az üvegforgató csatlakozójára.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 24

Maga az üvegforgató nem egy bonyolult szerkezet. A gépen két gumihengert találunk, ezeknek a távolsága állítható. Ide kell feltenni a gravírozandó üveget, amit aztán egy motor bordásszíjakon és a gumihengereken keresztül tud forgatni.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 25

Kiegészítőként kapunk még egy eszközt, aminek állítható a magassága és találunk rajta két gumihengert. Ez a darab szolgál arra, hogy például egy borosüveg nyakát vagy egy talpaspohár talpát megtámassza, így az üveg nem fog munka közben lebillenni a forgatóról.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 26

Az üvegforgató kapcsán még egy dolgot, vagy mondjuk úgy trükköt szeretnék megosztani veletek.

Az ugyanis a helyzet, hogy ahhoz, hogy a forgatót be tudjuk helyezni a gravírozógép alá, a gépet fel kell emelni. Ehhez a gyártó kínál is lábakat, de a 4 műanyagláb ára nem kevesebb, mint 30 ezer forint. Ezeket én egyszerű, tekeréssel állítható magasságú műanyag bútorlábbal váltottam ki. Töredék árért állítható magasságú lábakat kaptam a fixek helyett. Ahol lehet érdemes spórolni!

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 27


 

Használat

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 28

Ebben a fejezetben nagyon nem szeretnék a trükkökbe, a valós gravírozás és vágás módjába belemenni. Ha valakit érdekel ez a téma, akkor a cikk elején megtaláljátok az élő adást (vagy annak felvételét), amiben kitérek ezekre a témákra is. Előre szólok, nem egy 10 perces, összevágott videó lesz!

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 29

Amire viszont ki fogok most térni, hogy felsorolom milyen eszközöket vásároltam a munkához:

 • Air Assist gép levegő befúvás vágáshoz
 • Air Assist csövek, csatlakozók
 • Méhsejt mintázatú alátét vágáshoz
 • Üvegforgató
 • Elszívó
 • 15 centi átmérőjű gégecső az elszívóhoz
 • Többféle lézerfej
 • Ortur Laser Master 2 Pro gravírozó
 • Ortur Laser Master 3 gravírozó
 • 2 darab kapcsolható 230 voltos elosztó
 • Világítás
 • Kábelek, kapcsoló
 • Gyalulatlan tetőléc a szekrényhez
 • HDF lap a szekrényhez
 • Csavarok, szerelvények a szekrényhez
 • Acél alátétlemez vágáshoz

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 30

Nálam így néz ki a setup. Természetesen lehet ennél egyszerűbben is, el lehet kezdeni egy géppel, nem kell a legerősebb lézer, ha nem akarsz 8 milliméteres rétegeltlemezt vágni, vehetsz zárható dobozt kimondottan lézergravírozáshoz. Az Ortur is gyárt ilyet, de más gyártóké is jó lehet. Ha nem akarsz üvegre, pohárra gravírozni, akkor nem kell üvegforgató.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 31

Azt, hogy mennyibe került forintban ez az összeállítás nem írom le, ha akarjátok össze tudjátok számolni. Nem kis összeg, de mivel ez nálunk egy befektetés volt, nem csak csupán hobbi, így egész más szemmel nézem a dolgot.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 32

A kimondott cél a projekt kezdetekor az volt, hogy olyan munkahelyet rakjak össze, ahol kis sorozatban, egyedi tervezésű, egyedi készítésű dísztárgyak, ékszerek, egyebek készülhetnek majd. Nagyobb mennyiség esetén, esetleg sorozatgyártás esetén talán jobban jártunk volna egy CO2 lézerrel, bár annak is vannak hátrányai.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 33

Hogy mást ne mondjak, egy megfizethető árú CO2 lézer esetén a munkadarab nem lehet 40 x 40 centinél a nagyobb. A megfizethető árat pedig értsétek úgy, hogy a gép nagyjából annyiba került volna, mint az esetemben a teljes összeállítás, a két gép lézerestől, elszívóstól, üvegforgatóstól, mindenestől.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 34

Vagyis, ha erősebb lézer kell és szeretnél mondjuk egy 50 x 70-es munkaterületet, akkor a gép ára már a kétmillió forintot fogja karcolni. Nekem ez sajnos nem volt megfelelő alternatíva, így maradt a kék lézer és maradtak a kisebb, de viszonylag erős gépek és a tartozékaik.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 35


 

Összegzés

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 36

Ebben a cikkben nagyon sok mindenre nem tértem ki, ez a lézervágás, gravírozás téma rengeteg cikket érne még, és van egy olyan érzésem, hogy meg is fogom ezeket előbb vagy utóbb írni. Most az volt a cél, hogy az eddigi cikkeimet kiegészítsem, illetve bemutassam a végeredményt.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 37

Elmondtam azt is, hogy ez a szett, ez a csomag egy kicsit sok kezdésnek. Ha szeretnél belevágni, szeretnéd kipróbálni magadat, akkor jóval kevesebbel, jóval kevesebből is elindulhatsz. Egy megbízható gép és egy, az igényeidnek megfelelő erősségű lézerfej hozzá. Egy zárható doboz, ha vágni is akarsz, valami elszívás, és már dolgozhatsz is, akár egy panellakásban is, ha ott élsz.

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 38

Ha érdekel a téma, akkor olvadd el korábbi cikkeimet is, nézd meg a videókat is, illetve természetesen nézz körül a neten, mert rengeteg érdekes tartalmat találsz!

Minden, amit tudni akartál róla – lézergravírozás és vágás otthon 39

Ha tudok segítek én is, kérdezhetsz, hozzászólhatsz a videók alatt vagy a Facebook csoportunkban is, igyekezni fogok válaszolni és kérdés, kérés esetén megtalálni a megfelelő összetevőket, hogy elindíthasd a saját lézervágó gépedet is mihamarabb!

A cikkben felsorolt termékeket itt tudod megvásárolni:

ORTUR LASER MASTER 3 gravírozó

ORTUR LASER MASTER 2 Pro GRAVÍROZÓ

Extension Kit Laser Master 2 Pro S2-höz

ORTUR AUFERO LU2-10A LÉZERMODUL

ORTUR LU2-4-LF 24V LÉZER MODUL (5,5 watt)

AIR ASSIST PUMPA LÉZERES VÁGÁSHOZ

MÉHSEJT MINTÁS ALÁTÉT vágáshoz

DeWallie elszívó

DeWallie üvegforgató

Ha jobban szeretsz az Amazonról vásárolni, akkor ide kattints:

MÉHSEJT MINTÁS ALÁTÉT

ORTUR AUFERO LU2-10A LÉZERMODUL

AIR ASSIST PUMPA LÉZERES VÁGÁSHOZ

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.