Válassza az Oldal lehetőséget

Kőbe vésve – mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer

Kőbe vésve – mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer

Ez most a legerősebb lézer otthoni gravírozásra és vágásra.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 1


Nézd meg a gépet működés közben is videós tesztünkben!


 

Bevezető

Az előző lézergravírozós cikkem után a YouTube-on jegyezte meg egy olvasóm (nézőm), hogy véleménye szerint semmi értelme otthon lézerrel gravírozni és vágni, hiszen rengeteg cég foglalkozik ilyen tevékenységgel, akik megrendelésre bármit elkészítenek.

Nos, be kell valljam, igaza van, de van egy olyan aspektusa a dolognak, amit Ő nem vett figyelembe. Ez pedig a munka, az alkotás öröme, amit soha nem kapok meg, ha egy profi cégtől rendelek meg valamit.

Tény, ahhoz, hogy ebben az örömben részünk lehessen kell némi elszántság, kell elég sok pénz, kell sok türelem és kedv a kísérletezéshez, de ha ezek megvannak, akkor kitágul az univerzum, és olyan szuper képességeid lesznek, mint egy szuperhősnek a DC univerzumban.

Egészen elképesztő dolgokat fogsz tudni alkotni. A dísztárgyaktól a játékokon keresztül a karácsonyfadíszekig vagy a különleges lakásdekorációs tárgyakig. És ezek mind a tied lesznek. Egyediek, a Te ízlésed szerint, a Te kezed munkájával.

Szóval a munka otthon a lézerrel kíván némi türelmet, kell egy baromi nagy adag kreativitás, de a cserébe kapott öröm és büszkeség, hogy képes voltál erre is szerintem megéri a fáradtságot.


 

A teszt egyik alanya: Ortur Aufero LU2-10A lézeregység

Az otthoni munka a lézerrel jó, ám időigényes. A lézeregység erőssége – ezt tipikusan wattban vagy milliwattban adják meg- határozza meg azt, hogy milyen anyagokkal fogsz tudni dolgozni és az adott munka menni ideig fog tartani.

Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámold, ha erősebb a lézer, akkor egységnyi vastagságú anyag átvágása nagyobb sebességgel is gyorsabban fog menni, mintha gyenge lézert használnál. Ugyanez igaz a gravírozásra is. Ha erősebb a lézer, egységnyi felületet gravírozása nagyobb kocsisebességgel is ugyanazt az eredményt adja, mintha egy gyenge lézerrel jóval kisebb sebesség mellett dolgoznál.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 2

A lézer erőssége azért is fontos, mert ez határozza meg, hogy milyen anyagokkal fogsz tudni dolgozni. Fenyő, rétegeltlemez, keményfa, bőr, akril általában minden gépnél elérhető. De ha acéllal, ne adj isten kővel dolgoznál, akkor bizony meg fog gyűlni a bajod az anyagokkal.

Nos, az Ortur Aufero LU2-10A lézeregység pont azért készült, hogy extrém anyagokkal is szép – és lehetőség szerint gyors- munkát tudj végezni.

Az Ortur Aufero LU2-10A lézeregység egy egészen különleges darab. A gyártó a szabvány méretű egységbe nem egy-hanem két lézert pakolt bele, ezek fényét pedig egy prizma (vagy tükör?) rendszer segítségével egy sugárként irányítja a megmunkálandó felületre.

Az előző tesztemben (https://www.hoc.hu/igy-vagnak-a-profik-lezerrel-otthon/ ) használt LU2-4-LF lézeregység 5500 milliwattos, vagyis 5,5 wattos. Nos, a mai teszt alanyába, az LU2-10A-ba két darab ilyen erősségű lézer lett beépítve, ezek összeset 10 watt kimenő teljesítményt tudnak.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 3

Már az előző teszt is azért készült, hogy bemutassam, hogy milyen pompásan lehet vágni a 5,5 wattal, gondolhatjátok, hogy egy dupla ilyen erős lézer mit tud. Elképesztő dolgokat!

A gyártó szerint képes például 2 centi vastag fenyőléc átvágására. Ezt még egyszer, hogy elég nyomatékos legyen, 2 centis lécet képes átvágni! Akrilból 3- azaz HÁROM centi a maximális vágási vastagság. Gravírozni a hagyományos puhább anyagok mellett tudunk vele kőre és persze rozsdamentes acélra is.

A gyártó ezek mellett azt ígéri, hogy eddig nem látott fókuszméretet tud, vagyis olyan kis pontban juttatja a fényt a munkadarabra, amit eddig nem láttunk. Ez a gyakorlatban 0,05 x 0,1 milliméteres fókuszt jelent, még inkább a gyakorlatban azt jelenti, hogy tényleg hajszálvékony vonalakat „égethetünk” a különböző anyagokba, vagy az eddiginél még vékonyabb vágási felületet hozhatunk létre.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 4

A végére még két érdekesség. Az egyik, hogy az új fejet használva már nem kell egy alumínium hengerrel beállítani a munkadarabtól a megfelelő távolságot, ehhez találunk a fejben egy lehajtható kart. Ez lesz az a távtartó, amivel a tökéletes fókusztávolságot egy másodperc alatt beállíthatjuk.

A másik, számomra sokkal fontosabb dolog, hogy a lézeregységbe beépítették az Air Assist rendszert, ami azt jelenti, hogy a fejen keresztül közvetlenül tudunk hűtőlevegőt szállítani a vágandó, gravírozandó anyagra, így kerülve el, hogy az adott anyag megégjen.


 

A teszt második alanya: Lézeres vágólevegő segédszivattyú

Az előző cikkemben jeleztem, hogy vennem kell majd valamit, hogy az Air Assist rendszer rendesen működhessen. Az akkori tesztben egy akkumulátoros mini kompresszort használtam, ami több ok miatt sem volt megfelelő. Az egyik, hogy állandóan lemerült, a másik, hogy elviselhetetlenül hangos volt.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 5

Szerencsére rengeteg féle pumpát lehet kapni, ami viszonylag halkan dolgozik, és akár órákon keresztül képes egyenletes levegőáramlást létrehozni.

Ahogy feljebb már írtam, az Air Assist azért kell, hogy vágásnál az anyag felső, tehát a lézer felé eső oldala nem égjen meg, szép tiszta, igazi profi vágást kapjunk.

Nos, a választásom egy viszonylag olcsó, hozzám DeWallie márkanév alatt érkező megoldásra esett. Azért írom, hogy hozzám ezen a néven érkezett, mert valószínű, hogy egy OEM cuccról van szó, így ha más néven, olcsóbban megtalálod máshol, akkor is nyugodtan megveheted.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 6

A pumpa egyszerű darab, van egy táp bemenet rajta, egy tekerentyű, amivel szabályozhatjuk a levegő mennyiségét, de ezzel tudjuk ki- és bekapcsolni is, illetve van még egy kis csőcsonk, erre lehet az AiR Assist gumicsövét csatlakoztatni.

A leírás szerint a szállított levegő percenként 0 és 16 liter között választható fokozatmentesen. A legnagyobb fokozaton a zaj még mindig 60 decibel alatt marad.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 7

Lényeges, hogy a csomagban találunk egy teljes Air Assist rendszert is gumicsővel, fúvókával, így fel lehet szerelni olyan lézerfejekre is, amiknél eredetileg nem állt rendelkezésre Air Assist használata.


 

Gyakorlati tapasztalatok

Itt elsősorban a lézeregységről fogok írni, mert a pumpa tényleg egyszerű darab. Szépen teszi a dolgát, viszonylag halk is, de azért a legmagasabb fokozaton sok órát üldögélni mellette nem túl kellemes. Alacsonyabb fokozaton használva viszont akár dolgozhattam is mellette, nem úgy, mint a kis kompresszorom mellett.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 8

Az igazi lényeg ebben a cikkben természetesen a lézeregység, ami, mint fent már kiderült egy baromi erős darab. Persze ezt otthoni felhasználás kategóriában érdemes nézni, az ipari gépekhez képest eltörpül ennek is a teljesítménye.

Az új egység használata igényel némi szerelést, mert más a lézert mozgató kocsira szerelt talp, ami az egységet tartja, és van egy plusz vezérlő elektronika is, ami ki tudja szolgálni a nagyobb teljesítményt.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 9

Tehát a szerelést azzal kezdjük, hogy az egységet tartó fejet lecseréljük a kocsin. Az új talp jobb mint a régi, egy rögzítőcsavar elég hozzá, és nem is billeg rajta annyira a fej. Ez utóbbi előny a fókusz beállításánál jön jól, sokkal könnyebb a lézeregység és a megmunkálandó anyag távolságát beállítani.

A második lépés az elektronika felszerelése. Ezt a gyártó a kábelsín tetejére javasolja, én nem oda tettem végül, mert munka közben minden a gép másik oldalán van, és a kábelek útban voltak. Szóval a lényeg, hogy valahova szereld fel, ahol együtt tud mozogni a kocsival.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 10

Ha ezzel is kész vagy adhatsz neki tápot és mehet a munka. Ha így teszel, akkor pont ugyanúgy ki fogod égetni az asztalodat, ahogy én is kiégettem.

Nem sok igazán fontos tanács lesz ebben a cikkben, talán csak ez az egy (és még egy), de ez nagyon lényeges.

SOHA NE ADJ TÁPOT AZ ÚJ VEZÉRLŐELEKTRONNIKÁNAK, HA A GRAVÍROZÓGÉP NINCS BEKAPCSOLVA!

Szóval a lényeg: A szerelésnél azt a kábelt, ami a régi elektronikából a régi lézeregységre volt csatlakoztatva rá kell dugni az új vezérlőre, majd az új vezérlőt egy másik kábellel össze kell kötni az új elektronikával.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 11

Nekem logikusnak tűnt, hogy amíg a régi kábelen az új elektronika nem kap valami vezérlő jelet, addig a lézer nem fog bekapcsolni. Nos, bekapcsol, és ha már bekapcsol, akkor dolgozik is. Az volt a szerencse, hogy a gép alatt az asztalom volt és nem a lábam, mert fájdalmas lett volna az eredmény. Így is az volt, de csak az asztal sérülése miatt.

Szóval a bekapcsolás menete a következő:

  • Csatlakoztatod a régi vezérlőhöz az USB-t és a tápot
  • Bekapcsolod a régi vezérlőn a gépet
  • Tápot adsz az új vezérlőnek

Ha ezt a sorrendet tartod, akkor nem lesz baj. Én mondjuk találtam egy egyszerűbb megoldást. Vettem egy kapcsolós elosztót, ebbe dugtam a régi és az új vezérlő tápját, és együtt kapcsolok be mindent az elosztón lévő kapcsolóval. Mondjuk ilyenkor is az legyen az első, hogy a számítógépet összekötöd USB-n a gravírozóval.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 12

És most vagyunk kész, elkezdhetjük használni a gépet!


 

Tapasztalatok a használat közben

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 13

Talán mondanom sem kell, hogy amit lehetett kipróbáltam. Dolgoztam fenyő alapanyaggal, 1,8 centi vastag táblásított lucc volt. Dolgoztam 8 milliméter vastag rétegeltlemezzel, ez bükk alapanyagot jelent. Használtam követ, ez lábazati burkolásra használt 1 centi vastag kő volt. Végül pedig rozsdamentes acéllal is dolgoztam. Vagyis elég sok mindent kipróbáltam.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 14

Első tapasztalat, a 2 centis fenyőlécet valóban képes átvágni, de nem mindig. Nagyban függ a siker attól, hogy milyen a fa erezete, mennyire nedves a fa, és mennyi gyanta van benne. Volt olyan anyag, amit elsőre átvágott, de többnyire több menet kellett a sikeres vágáshoz. És volt olyan anyag is, amit képtelen voltam átvágni. Szóval, a 2 centis vágás működik is meg nem is, kísérletezni kell az alapanyaggal.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 15

És itt jön a második jótanács, talán fontosabb, mint az első!

SOHA NE HAGYD MAGÁRA A GÉPET MUNKA KÖZBEN!

Szégyen vagy sem, kicsin múlt, hogy nem gyújtottam fel az irodámat. Történt ugyanis, hogy éppen a táblásított lucc átvágásán dolgoztam, amikor a testem szólt, hogy ideje lenne a lakás legkisebb helyiségét meglátogatni. Nagyjából 5 percre hagytam magára a gépet, eközben pedig a munkaanyag kigyulladt.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 16

Kiderült, hogy a táblán belül volt egy nagyobb gyantával telt rész, a gyanta pedig meggyulladt. Az volt talán csak a szerencse, hogy a deszka konkrétan belül égett, így mire visszaértem csak a füst és a bazi nagy égett lyuk az anyagon mutatta, hogy valami félresikerült. Az egyetlen kár, ami esett, hogy a lézerfej alján, a szemet a lézer fényétől védő kis műanyag sapka megolvadt egy picit. Megúsztam!


 

Miket készítettem a teszt alatt?

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 17

Nos, egy ilyen lézergravírozó teszt mindennél hosszabb. Sokkal több időt visz el egy bármilyen más tesztnél, hiszen sok anyagot kell kipróbálnom, mintákat keresni, hogy lehetőleg értelmes alkotások kerüljenek a cikkbe.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 18

Először a 8 milliméteres rétegelt lemezzel dolgoztam. Ebből egy világtérképet vágtam ki, készítettem a lemez mögé egy keretet, a keretbe RGB LED-csíkot ragasztottam és elkészült a leendő új irodám első falidísze. Szerintem jó lett. A vágások élesek, égésmentesek voltak, igaz nagy sebességgel és több menetben dolgoztam meg az anyagot.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 19

A második a kő volt. Próbálom úgy fényképezni, hogy ltszon mennyire jól néz ki, de a képek nem akarják visszaadni azt a hatást, milyen élőben a kész mű ad. Egészen plasztikus lett, tényleg olyan, mint egy finom véset. A gravírozás végén egy kis fekete vízalapú festéket kapott még a kő, ettől tök jó régies, kopottas hatása lett.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 20

A harmadik az acél volt. Itt is ugyanazt a képet használtam, mint a kőnél. Egészen lassúra állítottam a kocsi sebességét, a lézer erősségét a maximumra. A fókusszal sokat vacakoltam, mert a fényes felületen nehezebb volt az igazán jó távolságot eltalálni, de végül sikerült. Az eredmény pedig szenzációs. Szinte hajszálvékony vonalakat „rajzolt” a lézer az acéllemezre. Ezzel biztos fogok még kísérletezni, mert rendkívül minőségi dolgokat fogok tudni alkotni acéllal.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 21

A végén jött a táblásított fenyő. Gravíroztam, a vágási, tűzgyújtási teszteken ekkor már túl voltam, és kevés kísérletezés után úgy döntöttem, hogy nem egy sima kép gravírozás lesz, hanem egy picit erősebbre állított lézerrel egy plasztikus, majdnem 3D képet készítek. Persze a 3D-t értsétek úgy, hogy nem domború, hanem homorú lesz a végeredmény, mert a mintát beleégetem a fába.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 22

A lézer erősségét mutatja, hogy 2000-es sebesség mellett mindössze 30-60 százalékos, dinamikus lézererősséggel lett nagyjából 2-3 milliméter mélyre égetve az anyag. Erre nem nagyon tudok mást mondani, mint hogy impresszív!


 

Összegzés

Kezdjük a pumpával! Az Air Assist remek dolog, ha lézerrel vágsz, korábban elképzelhetetlen minőséget kapsz, szóval, aki otthoni lézervágáson töri a fejét, az jobb, ha beruház egy normális pumpára. Ami a cikkben is szerepel jó cucc, egyelőre megbízhatóan működik, nem is túl hangos, ráadásul olyan gépekhez is használható, ahol alapértelmezetten nincs Air Assist, mert a csomagban megtaláljuk az ehhez kellő csöveket és fúvókát is.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 23

A pumpa tehát megéri az árát!

Az LU2-10A lézeregység tényleg brutális, nagyon meggyorsítja a munkát, a gyártó szerint 15 000 milliméter per perc sebességet is be lehet állítani, az meg már hasít, nekem elhihetitek.

Az egyetlen negatívum az, ha utólag veszed a fejet a meglévő gravírozód mellé, akkor a nagyobb teljesítményigény miatt egy második vezérlőt is használnod kell. Ezt felszerelni nem nagy ügy, de a használat közben, legalábbis a bekapcsoláskor oda kell figyelni, nehogy Te is lyukat égess az asztalodba.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 24

Szóval, ez az utólagos vezérlő egy picit macerás dolog, hozzáteszem kevesebb, amit a macerássággal vesztettem, mint amennyit a teljesítmény miatt nyertem, szóval ezt bevállaltam, és jól tettem.

Az a tény pedig, hogy nyugodtan nyúlhatok kőhöz, acélhoz is mostantól egy óriási plusz. A teszt alatt a kőbe gravírozott embléma láttán, akinek megmutattam erősen hüledezett, hogy tudtam ezt elkészíteni. Fent nem említettem, de azért fontos, hogy a kőbe gravírozás egy menetben zajlott és egész normális kocsisebesség mellett, szóval még csak arról sem volt szó, hogy napokig kellett volna dolgozni vele.

Kőbe vésve - mindenbe is tud gravírozni a szuperlézer 25

Összességében tehát jó választás ez a lézeregység, és jó választás a pumpa is. Sajnos ezeknek is megkérik az árát, a lézerét végképp, hiszen ez egy kiugróan jó teljesítménnyel és képességekkel ellátott eszköz, amibe a gyártó rögtön két lézert zsúfolt bele. Jelenleg nagyjából 108-109 ezer forint az ára.

A pumpa egy olcsóbb cucc, ha van már otthon lézergravírozód, akkor érdemes lehet mellé beszerezni, főleg, hogy a fúvókát a csövekig minden van a csomagban. Az ára jelenleg cirka 34 ezer forint.

A lézeres cuccokat jó ideje a Made The Best áruházból vásárolom, több ok miatt is. Az egyik, hogy jók az árak, és a vezető márkák gépei, valamint a gépekhez minden elérhető tartozék elérhető náluk. A másik, hogy van EU raktár, de kínai raktáras rendelés esetén is gyors a szállítás, és azt ígérik, ha valakinek vámot, vámkezelést, egyebeket kell fizetni, akkor a supoortnak elküldött bizonylat ellenében visszakapjuk a kifizetett költségeket. Szóval, mintha EU raktárból vásáronánk a kínai raktár esetén is.

Ha érdekel Titeket a 3D nyomtatás vagy a lézeres gravírózás és vágás, akkor nézzetek körül náluk! Ha a cikkben található termékek érdekelnek, azokat itt találjátok:

Ortur Aufero LU2-10A lézermodul

Air Assist pumpa lézeres vágáshoz

 

Ha jobban szeretsz az Amazonról vásárolni, akkor ide kattints:

Ortur Aufero LU2-10A lézermodul

Air Assist pumpa lézeres vágáshoz

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.