Válassza az Oldal lehetőséget

Ortur Laser Master 3 – az otthoni lézergravírozók új generációja

Ortur Laser Master 3 – az otthoni lézergravírozók új generációja

Nem túlzás, mérföldkő az otthoni lézergravírozás, vágás területén.

Ortur Laser Master 3 – az otthoni lézergravírozók új generációja


Nézd meg videós tesztünket is:


 

Bevezető

Az otthoni használatra szánt lézergravírozók nem ma kezdték a pályafutásukat, ám sokáig csak egy szűk réteg számára jelentettek használható megoldást. Ennek oka a bonyolultságukban, az összeszerelés és használat nehézségében, a kiforratlan szoftverekben volt keresendő.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 1

A lézergravírozók is fejlődnek, generációról generációra jobbak lesznek. Kezdetben egy egyszerű alumínium vázat kaptunk minimális elektronikával és 2 watt körüli kimenő teljesítménnyel. Később egyre több lett az extra képesség, például különböző védelmeket építettek a gépekbe, amik érzékelték a túlzott hőt (tűz), vagy azt, ha elmozdult a gép a munka közben, ilyenkor leállították a gravírozás folyamatát.

Maga a váz sokáig nem változott, hiába lettek a gépek egyre értelmesebbek, a lézerdiódák egyre erősebbek. Mára a csúcs kimenő teljesítmény elérte, sőt egyes gyártóknál kicsit meg is haladta a 10 wattot. A vezérlőszoftverek is jobbak lettek, a vészleállító már nem hiányozhat egyetlen komolyabb gépről sem. A külső azonban maradt a régi.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 2

Ezen értsétek azt, hogy viszonylag körülményes összeszerelést követően egy olyan masinát kaptunk, ami inkább tűnt egy amatőr, otthoni projekt eredményének, mint egy drága lézergravírozónak. Hiába került idővel a kábelek egy része sínekbe, a legtöbb madzagot még mindig gyorskötözőkkel kellett a helyükre fogatni, és a korbácsok mozgása is esetleges volt.

Egyszónak is száz a vége, ahhoz, hogy az otthoni lézergravírozás elterjedjen, ahhoz, hogy minimális műszaki érzékkel ellátott emberek is kedvet kapjanak az otthoni projektekhez az kellett, hogy a gépek egyszerűbbek legyenek. De nem csak az egyszerűség volt fontos, hanem a külső is, aminek olyannak kell lennie, ami nem ijeszti el rögtön a vevőt.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 3

Az Ortur Laser Master 3 pedig ilyen lett. Könnyen összeszerelhető, könnyen használható, mutatós, csendes és gyors. Valamint baromi erős is persze. Ebben a cikkben ezt a gépet fogom bemutatni nektek!


 

Kicsomagolás, szerelés és külső

Az Ortur Laser Master 3 doboza méretre, formára lényegében megegyezik az előd csomagolásával, de a hasonlóság itt lényegében véget is ér, mert amit bent találunk, az egy teljesen más világ már.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 4

Az addig rendben van, hogy a keretet össze kell szerelnünk, ahogy az is, hogy a keret a szokásos módon áll a két oldalsó elemből, az első és a hátsó részből, ahogy az sem újdonság, hogy a kereten mozgó híd és kocsi is kell, hogy gravírozni tudjunk.

Ami azonban nagyon más, az a keret kinézete. Itt bizony minden formatervezve van, nem méretre vágott alumínium profilokból kell mindenféle rögzítőkkel összeszerelni a masinát. Maga a gép összeszerelése, szigorúan véve 4 csavar becsavarását jelenti. Ezen kívül egy kábelt át kell bújtatni az egyik oldaltartón, a lézerfejet mozgató sínt a helyére kell tennünk, 3 csatlakozót össze kell csatlakoztatnunk és lényegében készen is vagyunk.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 5

Egészen elképesztő az a változás, amit az elődhöz, a Laser Master 2 Pro-hoz képest tapasztalunk. Amíg az a gép ránézésre inkább egy képzett hobbista számára készült, addig ez bárki számára, aki képes egy egyszerű program használatának elsajátítására.

Egész egyszerűem öröm ránézni a Laser Master 3-ra, számomra, aki rajong a kütyükért ez a gép egy műremek lett.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 6

Mindenhol szép borítások, amik elrejtik a régi gépnél még látható fogaszszíjakat és kábelkorbácsokat. Sőt, műanyag bortást kaptak a görgők is, már nem látjuk menet közben, ahogy a kis kerekek a síneken gördülnek.

A felhasznált anyagok (lényegében 100 százalékban alumínium) kidolgozása, illeszkedése mestermunka lett. Minden gyönyörűen passzol a helyére, nem kell találgatni, hogy melyik csavar hova való, hogy mit mennyire kell meghúzni, a bordásszíjak is könnyedén és pontosan ugranak a helyükre.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 7

Szóval az összeszerelés és az első kézbevétel egy álom.

A külsőről már írtam néhány gondolatot, ezt tudom csak folytatni. Elképesztően szép lett minden kis porcikája a gépnek. Érdemes megnézni a vészleállító gombáját vagy a bekapcsológombót a különböző fényekkel világítani képes keretével, vagy akár a kulcsot, amivel a Laser Master 3-mat lezárhatjuk.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 8

Itt tényleg nem lehet még csak kicsit sorjás részeket sem találni, egyszerűen képtelenség bármibe is belekötni. Az egyetlen aktív és látható elem, ami nem kapott borítást a lézeregységet horizontálisan mozgató motor, de ez sem zavaró, mert lényegében csak a vasmag az ami látszik, de ez szép feketére van fújva, így illeszkedik a gép többi részéhez (ami egyébként sötétszürke).

Kezelőegység nem sok van, és ezek is lényegében kivétel nélkül a gép elején kaptak helyet. A borítás felső részén a bekapcsológomb, mellette a kulcs, végül a vészleállító. Szemből a baloldalon, de hátrafelé néz a kártyaolvasó a boot és a reset gomb. Ezeket fogjuk elsősorban használni.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 9

Szemből nézve a jobboldalon találjuk a tápcsatlakozót, az USB csatlakozót és van itt egy elég szokatlan dolog, egy Wi-Fi antenna is.


 

Papírforma

Mielőtt a használatról szót ejtenék érdemes megismerkedni a gép képességeivel!

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 10

Ahogy feljebb írtam, az alkatrészek nagyobb része alumíniumból készült. A gyártó is fontosnak érezte ezt megemlíteni, mert erre, mint minőség fokmérőjére lehet hivatkozni, megjegyzem jogosan. A Laser Master 3 ugyanis 70 százalékban alumíniumból, 15 százalékban acélból, 5 százalékban sárgarézből, 5 százalékban műanyagból és a maradék 5 százalékban mindenféle vegyes anyagokból (például a gumi bordásszíjak) épül fel.

Vagyis látható, hogy a gép építésénél nem spóroltak el semmit, amit jól mutat az is, hogy a masina, bár lényegében csak egy fémkeret, mégis közel 7 kilogrammot nyom.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 11

Az előző gravírozós cikkemből már megismerkedhettetek a lézeregységgel, amikapható külön csomagban is, így használható (bár elég bonyolult módon) régebbi gépeken is. Ennek a lézernek az érdekessége, hogy a kimenő oldalon 10 wattot kapunk, ilyen erősségű a lézer.

Fontos megemlíteni, hogy egyes gyártók trükkösen nem a kimenő, hanem a bejővő teljesítményt adják meg a lézeregységeiknél, így előfordulnak olcsó, otthoni használatra szánt lézereknél 40- 50 wattosak is. Ne dőlj be ezeknek a számoknak!

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 12

Az otthoni használatra szánt egységek 10 watt magasságában tetőznek jelenleg, és ehhez is az kell, hogy ne egy, hanem két lézer dolgozzon a fejben. Ezek fényét egy prizma segítségével sűrítik egy iszonyú kicsi pontba. Ebben az esetben ennek a pontnak a mérete 0,05 x 0,1 milliméter. Vagyis ennyire finom vonalakkal képes a lézer „rajzolni” vagy vágni.

A 10 watt tehát elég erősnek számít, és valahol érthető is, hogy az Ortur a legújabb gépére a legerősebb lézerét pakolta rá. Így helyes, hiszen ez a gép az otthoni lézergravírozók között egyértelműen a csúcsot jelenti manapság.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 13

Az erős lézer azonban nem elég. A felhasználók egyre inkább elvárják, hogy a projektek elkészítése gyorsan megtörténjen, ne kelljen órákat, vagy ahogy régebben, akár napokon át használni a gépet, hogy egy nagyobb munkával elkészüljünk.

A nagy lézerteljesítmény lehetővé teszi, hogy akár 20 000 mm per perces sebességgel mozogjon a lézersugár a munkadarabon, ez pedig azt eredményezi, hogy egy egyszerűbb szöveg gravírozása például fába csak néhány másodpercet fog igénybe venni. Egyszerűen baromi gyors a gép.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 14

Hogy a marketing rizsának is helyet adjak le kell írnom, hogy a sajtóanyag szerint a gép egy 4. generációs Laser Spot Compression technológiával, valamint egy 2. generációs Laser Diode Combining technológiával is rendelkezik. Ezek lényegében a fent leírtakat tudják, vagyis a két lézer sugarát egyetlen pici pontba tudják sűríteni.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 15

Mire tudunk gravírozni, illetve mit tudunk vágni? Nos, gravírozni szinte minden féle anyagra tudunk (legalábbis az észszerűség határáig), így nem akadály a kő vagy a nemesacél sem, a puhább fémek vagy egyéb puhább anyagok, mint a bőr meg a fa meg sem kottyannak neki.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 16

Vágni ideális esetben 30 milliméteres vastagságig tudunk fenyőt, 20 milliméteres vastagságig akrilt. A saját tapasztalatom szerint az akril oké, de a fenyőnél nagyban függ a sikeres vágás a fa gyantatartalmától, a szálak sűrűségétől. Például egy lucc alapanyagnál összejöhet a 30 milliméter, de egy vörösfenyőnél már kevésbé, vagy legalábbis jóval több menetben.

Mit kell még elmondani? Feljebb említettem már a védelmeket. Ezek közül a fontosabbak a különböző fizikai behatásra történő leállások. Vagyis, ha meglökjük a gépet munka közben leáll. Ha megbillentjük a gépet leáll. Ha a normál működés közben tapasztalhatónál magasabb hőmérsékletet érzékel leáll – Ennek köszönhetem, hogy nem gyújtottam fel az irodámat, szóval ez élesben is tesztelve volt.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 17

A biztonsági dolgok közé tartozik még a feszültség és áramerősség ellenőrző rendszer, a vészleállító, és az Orturnál elsőként ezen a gépen megjelenő kulcsos retesz.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 18


 

Használat

Ahogy már írtam a lézeregység számomra nem jelentett újdonságot, hiszen az előző tesztemben már kipróbáltam (sőt, azóta is használom). Szóval azt már tudtam, hogy teljesítményre mit várhatok a géptől, de volt azért még elég izgalmas funkció, amit kipróbálhattam.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 19

Persze készítettem a teszt kedvéért (meg ajándékba) néhány apróságot. Jelen esetben vágtam 8 milliméteres rétegeltlemezt, gravíroztam is rétegelt lemezre, illetve kipróbáltam a csempére gravírozást is. Ez utóbbit azért is, mert a következő projektemben üvegre is akarok majd gravírozni, és a két anyag a munka szempontjából hasonló megoldásokat igényel.

Az sem jelentett újdonságot, hogy a gyártó két számítógépes programot ajánl figyelmünkbe a használathoz. Ezek az ingyenes, és általam is használt LaserGRBL, a másik pedig a LightBurn. Ez utóbbi fizetős, de van egy rövid kipróbálási időszak, hogy el tudd dönteni, kell-e neked. Én még nem tudtam dönteni, de hajlok rá, hogy megvásároljam.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 20

Ami viszont sokkal érdekesebb, hogy a Laser Master 3 már vezérelhető mobilról, tabletről is. Ehhez iOS és Android alá is a Laser Explorer nevű programot kell letöltenünk, ami ingyenes, és meglepően sok beállítást, finomhangolást eszközölhetünk vele.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 21 Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 22

A programban meg kell adnunk egy 2,4 GHz-es otthoni hálózat jelszavát (azt, amit használni szeretnénk a gravírozóval), aztán az applikáció megkeresi a gépünket, kapcsolódik hozzá (wifin), és beállítja a wifi elérést a gravírozón. Ettől kezdve már minden olyan eszközzel megtaláljuk, amire fel van a program telepítve.

A Laser Explorer használata egy regisztrációt igényelni fog, ez kell ahhoz, hogy illetéktelen ne tudja távolról elindítani a gépünket.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 23 Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 24

Maga a program tényleg példás, vannak benne különböző filterek, ki tudjuk vágni a kép lényeges részét, hogy csak azt gravírozzuk, vannak benne előre gyártott képek, használhatjuk a telefonunkon lévő fotókat, de akár azt is megtehetjük, hogy lövünk egy fotót és rögtön bele is gravírozzuk valamibe.

A képet át lehet méretezni, tudjuk a rendelkezésre álló 40 x 40 centiméteres területen tologatni, be tudjuk állítani a lézer erősségét, a kocsi sebességét és a menetek számát is. Ha mindennel készen vagyunk, akkor a program generál egy gcode formátumú képet a gravírozóra és már mehet is a munka!

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 25 Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 26

És milyen amúgy a gépet használni? Nos, nem tudok jobb szót rá, igazi prémium érzés. Szerencsém volt már jónéhány géphez, jónéhány lézeregységhez, de azok, ahogy a bevezető táján írtam, olyan igazi hobbisták számára készített gépek voltak. Elnéztük, ha picit csikorgott a görgő, ha az ütközőnél nagyobbat koppant a végállásnál a kocsi, ha a kábelek elrendezése tovább tartott, mint a gép összeszerelése.

Az Ortur Laser Master 3 esetén viszont semmit nem kell elnéznünk. Ez nem olyan masina, amit hunyorítva nézve tökéletesnek látunk, ez tényleg tökéletes. Gyors és csendes. Persze kivéve a lézeregység hűtését, mert annak azért van hangja. De a sínen a kocsi hangtalanul siklik, mintha zsírozva lenne minden.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 27

Nekem nagyon tetszik, hogy a gép kulccsal zárható. Van ugyanis két (lassan) ötéves fiúgyermekünk, akik pont olyanok, mint egy ötéves kissrácnak lenni kell. Minden érdekli őket, mindent meg akarnak fogdosni. Nos, már csak emiatt is szerencsés, hogy ezt a gépet le tudom zárni, ha nem használom, így véletlenül sem lehet bekapcsolni.

Amúgy, munka közben a kulcsot ki lehet venni, nem kell, hogy ott fityegjen és karcolja a burkolatot.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 28

Természetesen kipróbáltam a lökdösés, emelgetés közbeni viselkedést, de ahogy lenni kell, a gép minden esetben azonnal leállt, ha meglöktem vagy megemeltem.

Még egy fontos apróság. Sajnos egy ideje szemüveget kell hordanom, mert közelre egyre kevésbé látok. A Laser Master 3 mellé adott védőszemüveg alá kényelmesen befér a rendes szemüvegem, így ez sem akadályoz a munkában.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 29


 

Konklúzió

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 30

Tökéletes. Lehet, hogy ennyit elég is lenne írnom. Az Ortur Laser Master 3 a képességek tekintetében már ott egyensúlyoz a profi- félprofi gépek előszobájának küszöbén. A forma tekintetében ugyanakkor a régi iskolát követi, vagyis teljesen nyitott, asztali masina. Nincs zárható teteje, nincs beépített elszívás, szóval azért még mindig inkább hobbi célra, nem pedig pénzt keresni ajánlott.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 31

Ezzel együtt viszont, a hobbi kategóriából mindent kihoztak, ami kihozható. Gyors, csendes, szépen dolgozik. A lézerfejbe be van építva az Air Assist fúvóka, szóval, ha van pumpád hozz (előző cikkemben erről is van szó), akkor hibátlan vágást tudsz csinálni égett szélek nélkül akár vastagabb anyagok esetén is.

Ahogy fent írtam, ez végre egy olyan gép, ami a szélesebb közönségnek készült. Azt kicsit túlzásnak érzem, amit a gyártó ír, vagyis, hogy 10 perc alatt össze lehet szerelni, és használatba lehet venni. Mondjuk, ha másodszor raknám össze, akkor menne 10 perc alatt, amúgy szerintem egy 25-30 percet érdemes rászánni a dologra.

Ortur Laser Master 3 - az otthoni lézergravírozók új generációja 32

Ha viszont összeraktad, akkor már telepítheted a telefondora az appot, a számítógépedre a Laser GRBL programot (ehhez kell driver is a virtuális COM port miatt), és lényegében azonnal indulhat a gravírozás fára, fémre, kőre, üvegre, csempére, bőrre, szinte bármilyen anyagra.

Az Ortur Laser Master 3 az egyik legjobb gravírozókkal, 3D nyomtatókkal foglalkozó áruháztól érkezett hozzám, ahonnan magam is szoktam vásárolni. Itt rengeteg gép és még több kiegészítő vásárolható meg, most például a Laser Master 3 megvehető akciósan egy üvegforgatóval csomagban. Persze, ha utóbbira nincs szükséged, akkor megveheted magát a gépet is.

Ehhez a cikkhez is sikerült szereznem kupont, amivel az eredeti 699 dolláros árat 599 dollárra tudjuk csökkenteni, ez jelenleg nagyjából 40 ezer forint kedvezményt jelent az eredeti árhoz képest.

Ha megvennéd a gépet, akkor használd a LM3ZB100 kuponkódot az alábbi hivatkozásra kattintva:

Ortur Laser Master 3

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.