Válassza az Oldal lehetőséget

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü a játékosok és filmrajongók számára

Az első projektor, ahol többnek tűnik a fényerő, mint amit a gyártó mond.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü a játékosok és filmrajongók számára


Nézd meg videós tesztünket is!


 

Bevezető

Van az úgy, hogy az ember nem azt kapja, amire számít. Az utóbbi időkben elég sok olcsó projektor járt nálam, több Wanbo (ami Xiaomi) és több BlitzWolf is, meg van egy kicsit drágább is, ami még tesztre vár. Szóval, ha ránézek egy gép adatlapjára, akkor nagyjából már az alapján be tudom lőni, hogy mit fogok kapni.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 1

Persze vannak mostanában érdekesebb szoftveres képességek, meg ott vannak a különböző tákolt Android verziók, ezek mind tudnak meglepetést okozni, mert a papírformából nem derül ki, ha az oprendszer használhatatlan.

A Bakeey VP1 nem így indult. Láttam, hogy FHD a felbontás, láttam, hogy 260 ANSI a fényerő, láttam, hogy nincs Android, szóval milyen meglepetés lehet itt? Semmilyen! Aztán persze jön a koppanás, amikor kiderül, hogy azért jócskán meglephet még egy ilyen „egyszerű” szerkezet is. Önbizalmam romokban, ennyit ér a híres „előre megmondom jó vagy rossz” képességem.


 

Csomagolás, tartozékok és külső

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 2

A doboz olyan, mintha valami OEM gyártó gépe lenne benne, ezért aztán gyorsan rá is keresek, és valóban. A VP1 megtalálható minimális módosítással Cheerlux néven is. Persze ez legyen a legnagyobb baja, inkább az a meglepő, hogy nincs 2-3 másik gyártónál is, mert a szerkezet amúgy megérdemelné, hogy többen felkarolják.

A dobozban sok minden nincs. Nincs például HDMI kábel, helyette találunk AV-t. A projektor nem külső tápos, így a tápkábel egy sima EU dugós borotvakábel.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 3

Van még egy távirányítónk, amiről már messziről látszik, hogy infrás, vagyis a Bluetooth távnyomkodók jelentette előnyről le kell mondanunk. Ami viszont jó hír, hogy a távirányítón találunk a trapézkorrekcióhoz és az élesség állításhoz is dedikált gombot.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 4

A projektor elég jól néz ki. Ugyan az előlapon lévő betéten elég fényesnek tűnik a műanyag, de a borítás már matt fehér, elegáns, kimondottan jól néz ki! A felhasznált anyagok jók, a műanyag burkolatok érzetre vastagok, az összeszerelés példás. Eddig nagyon rendben van!

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 5

Szemből a jobb oldalon vannak a csatlakozók, egy USB, két HDMI, egy AV és egy fülhallgató. Szemben a másik oldalon találjuk a tápcsatlakozót, hátul csak a ventilátorok ki és belépő oldala. Befelé oldalon a műanyag rács mögött szűrő is van, ami megint jó hír.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 6

A kezelőszervek a tető hátsó felén kaptak helyet. Nem túl magasak a gumiból készült gombok, csak úgy éppen eléggé. Könnyen megtalálhatók, kitapintható, de úgyis távirányítani fogtok, szóval ennek nagy jelentősége nincs.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 7

Ami elsőre meglepett, hogy alul nem találtam konzolhoz felfogatási lehetőséget. Értetlenül álltam a dolog előtt, de aztán leszedtem az egyik gumitalpat, és kiderült alatta van a menet. Szóval szabvány, négypontos rögzítésű projektor tartóra felszerelhető a VP1, ha falra vagy plafonra akarnád tenni. Kapunk még mellé betekerhető lábat, ezzel asztalon elhelyezve tudjuk a projektor dőlését beállítani.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 8


 

Papírforma

Lássuk mit mond a gyártó a termékről!

A Bakeey VP1 egy LCD projektor, amiben viszonylag nagy, 4,41 colos LCD panel van. A natív felbontás FHD, vagyis 1920 x 1080 képpont. A képarány ebből már kitalálható módon 16:9-es (de használható a 4:3-as tartalmakhoz is), a vetített kép pedig 50 col és 300 col (7,6 méter) között változhat. A fényáram nagyságát már említettem, ez 260 ANSI, míg a lámpa (LED) fényereje 10 000 lumen.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 9

Az egyik legnagyobb érdekesség a mesterséges intelligenciával megtámogatott automatikus fókusz és trapéz korrekció beállítás. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a fép vetít egy QR kódokhoz hasonló kockákból álló beállító képet, amit aztán a beépített előlapi kamera érzékel, megállapítja a torzítás mértékét, majd ennek függvényében beállítja a vetített képet.

A gépben van vezeték nélküli kapcsolat, a wifi támogatja a 2,4- és az 5 GHz-es hálózatokat is, a Bluetooth pedig, ha nem is a legújabb, de nagyon nincs lemaradva, 5.0-ás. A gép központi egysége egész erős lett, egy MTK 9255-ös lapka, ami képes akár egy Androidos vetítőt is meghajtani.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 10

Hardveres szempontból már csak a hangszóró maradt, mert a ki- és bemeneteket fent már említettem. A VP1-ben egy darab 5 wattos hangszóró dolgozik, vagyis a hang mono.

Természetesen támogat a gép egy csomó videó formátumot (MPEG1/MPEG2/MPEG4/H.263/H.264/AVS/VC1/MJPEG/RV30/RV40/HEVC), egy csomó hangformátumot (MPEG1/MPEG2/LPCM/MP3/WMA2/AAC/WAV) és néhány képformátumot is (JPEG/PNG/BMP). Van egész jó media player a gépben, szóval nem ok nélküli a sok formátum támogatása.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 11

Lényeges még, hogy az Androidos és az iOS-es képernyőtükrözést is támogatja, illetve van WPS Office támogatás, amivel a különböző prezentációk egyszerű kivetítésére van lehetőségünk. Fontos az is, hogy a kép forgatható és tükrözhető, így akár plafonról fejjel lefelé lógatva is be tudod állítani a megfelelő kép orientációt. Természetesen van zoom funkció is, így a gép elmozdítása nélkül tudjuk a vetített kép nagyságát a vásznunk méretéhez igazítani.


 

Tapasztalatok

Kezdjük a fényerővel. Biztos vannak néhányan, akik a cikk elején csodálkoztak, hogy lehet megtippelni egy gép fényerejét. Nos, minden projektort ugyanúgy próbálok ki, így azután, ha nem is tudom mérni a fényáram nagyságát, azért szemre meg tudom becsülni, hogy melyik gép képe volt világosabb, melyiké sötétebb.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 12

Ezen a fronton a Wanbo T2 Max (amit még mindig szeretek) teljesített a legrosszabbul a maga 200 ANSI értékével. Ehhez képest a Wanbo X1 250 ANSI-ja már egy fényorgia volt, a Wanbo T4 és T6 meg egy csoda. A legutóbbi teszt BlitzWolf V3-as gépét inkább hagyjuk, az inkább egy játék, mint projektor. Viszont a BlitzWolf V2 igen jó szerkezetnek bizonyult.

A Bakeey V1 valahol a BlitzWolf V2 és a Wanbo T4 között helyezkedik el, inkább a T4 felé eső eredménnyel (ide beszúrom, hogy a Wanbo T4 már a 100 ezer forintos kategória). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell teljes sötét ahhoz, hogy használni tudjuk, egy kis félhomály már elegendő. Persze itt mindig hozzá teszem, hogy bár a mozikban bőven van fényerő, mégis lekapcsolják a lámpákat, nem véletlenül, úgy az igazi a mozizás.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 13

Szóval ez a kérdés, miszerint világosban lehet-e vetíteni maximum azokat érdekli, akik prezentációs célra vesznek projektort.

A lényege a dolognak, hogy ránézésre a Bakeey VP1 fényereje túlmutat azon, amit a gyártó megadott. A színek is igazán rendben vannak. Nem mondom, hogy nem láttam élénkebb árnyalatokat, de ahhoz kellene még ennél is nagyobb fényerő, meg HDR, szóval a lényeg, hogy tetszett, amit láttam, meglepően jó volt.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 14

Ami nem tetszett, hogy hiába vannak a gépen külön előlapi kamerák a trapézkorrekció és a fókusz automatikus beállításához, előbbi nálam nem akart működni. Ahogy feljebb írtam, a gyártó anyagában külön kiemelik, és a kamerák mellett is feltüntetik, hogy ezek bizony Ai (Artificial intelligence – mesterséges intelligencia) által támogatott kamerák, ami képes a kivetített beállító kép alapján automatikusan belőni a megfelelő trapézkorrekciót. Lehet, hogy csak nekem nincs ezzel szerencsém, mert más tesztekben azt olvastam, hogy jól működik. Nos, nálam maradt a kézi beállítás. Annyira nem gáz az sem, gyorsan meg van.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 15

Itt jegyezném meg, hogy a zoom funkció valami egészen durva, ilyet nég nem láttam. A vetített kép méretét akár az ötödére-hatodára zsugoríthatjuk. Sok gyakorlati értelme nincs a dolognak, mert, ha kicsi a vászon, akkor közelebbről lesz érdemes vetíteni, de aki ezt esetleg, valami különös oknál fogva nem tudja megoldani, annak a zoom biztos elegendő segítséget ad majd!

A kép kapcsán fontos még, hogy a VP1 esetén nem jelentkezik az a bosszantó dolog, ami a Wanbonál igen, vagyis, hogy a trapézkorrekcióval korrigált kép körül egy fényes keretként megjelenik a korrigálatlan vetítési felület sziluettje. Ez leírva nem túl érdekes, de használat közben (szerintem) a Wanbo T6 esetén azért kicsit zavaró volt.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 16

Na, de kanyarodjunk vissza a Bakeey VP1-re, végül is ezért vagyunk itt!

Érdekesség képpen írom, hogy a fent említett Cheerlux projektor bitre megegyezik a VP1-gyel, azzal a különbséggel, hogy azt Androidos projektornak árulják, ezt meg nem. Mondjuk már a teszt alatt feltűnt, hogy pl. a trapézkorrekció felülete teljesen megegyezik a nálam járt Androidos gépek felületével, és a képernyőtükrözés is arról árulkodik, hogy valahol a mélyben, a felület alatt ott van az Android, csak valamiért nem használhatjuk úgy, mintha Android lenne.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 17

Mondjuk meg van a netes firmware frissítés lehetősége, sőt van manuális mód is, szóval lehet, hogy egyszer majd bekapcsolják a hiányzó részeket. Vagy, talán fel lehet rá tenni Cheerlux rendszerét. Ezt mondjuk mindenki csak saját felelősségre tegye, nem vállalok felelősséget, ha tégla lesz a projektorból a frissítés után.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 18

A gép hangja, vagyis a hűtés hangja nem vészes. Nem halk, de nem is hangos, a frekvencia nem zavaró, az 5 wattos hangszóró is képes elnyomni annyira, hogy filmnézés közben elfeledkezzünk róla. A hangszóró minősége sem rossz, de azért hifire ne számíts, már csak azért sem, mert mint írtam, mono a hang.

Kipróbáltam képernyőtükrözéssel, késztettem hozzá a saját felvételeimből egy tesztvideót is, ahol sok szín van, kipróbáltam rajta némi MP3 lejátszást is, de utóbbit tényleg csak a rend kedvéért, mert nem a VP1 lesz, amin zenét fogsz hallgatni.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 19

Kicsit játszottam is vele a telefon tükrözését kihasználva, és mondhatni egész jó volt a dolog. Nagyon minimális a késés a képben és a hangban, szóval teljesen jól használható játékra is. Persze nem csak telefonhoz, hiszen rá lehet ezt kötni konzolra is, akkor pedig 3-4 méteres képátlón tolhatod a kedvenc játékaidat.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 20

A Bakeey VP1 tényleg jó kis gép lett, hiszen a külső mutatós, a felhasznált anyagok jók. Ha nem ragaszkodsz az Androidhoz, vagy amúgy is TV boxot vagy HDMI sticket használnál, hogy legyen egy jó Android TV rendszered, akkor tökéletes lesz számodra. Persze akkor is, ha megelégszel azzal, hogy például USB meghajtón raksz rá lejátszható filmeket, vagy HDMI-n keresztül juttatsz rá anyagot.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 21

Azon csodálkoznék, ha a gyártó által megjelölt maximum 7 méteres képátlón is megfelelő lenne, ezt egy „csepp” túlzásnak érzem, de az általam használt 120 colos (~3 méteres) vásznon még  minden tökéletes volt.

Összességében ragyogó, és számomra meglepően jól teljesítő, belépő szintű mozizós projektor lett a Bakeey VP1, amivel nem mellesleg a játékosok is elégedettek lesznek.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 22


 

Összegzés

Az első, ami feltűnik, hogy jól néz ki. Kézbe fogva kiderül, hogy az építés minősége is kifogástalan. Bekapcsolás után pedig észreveszem, hogy még félig besötétített helyiség esetén is élvezhető képet ad. A gyártó szerint 260 ANSI a fényerő (fényáram), de a tapasztalataim alapján inkább saccolnám 300-320 ANSI-ra. Meglepő! A színek élénkek, a vonalélesség is megfelelő, a kontraszt is rendben van, a felbontás pedig FHD, vagyis 1920 x 1080 képpont. Ennél rosszabb gépet mától nem is akarok látni.

Bakeey VP1 projektor: A tökéletes kütyü játékosok és filmrajongók számára 23

Automatikus a kontraszt és a trapézkorrekció beállítása, állítólag mesterséges intelligencia dolgozza fel a beépített kamerák képét. Ha így is van, úgy tűnik kicsit butácska, de már az is meglepő, hogy ezen az árkategórián egyáltalán találunk ilyet.

Ha Android nélküli olcsó, de használható projektort keresel, ami nem mellesleg jól is néz ki, akkor megtaláltad, ne is lapozz tovább. Megrendelheted cseh raktárból, a BGXIFD531 kuponkóddal 59 400 forint helyett 52 400 forintért veheted meg.

Ha több információra is szükséged lenne, akkor olvasd el az alábbi értékelést, ha úgy döntöttél neked ennyi is elég, akkor kattints az alábbi hivatkozásra:

Bakeey VP1 FHD projektor

 

További projektor tesztek oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.