Válassza az Oldal lehetőséget

Bemutatjuk – Silicon Power Stream S10

 

A Silicon Power USB 3.0-ás háttértárai az elsőkként jelentek meg a hazai boltok polcain. Az első körben az egyszerűbb darabok jöttek, melyek azon túl, hogy az új csatolóval rendelkeztek nem tudtak semmi érdekeset, ráadásul külsőleg megegyeztek az elődökkel, melyek még az előző USB generációt használták. Utánuk jöttek az érdekesebb darabok, melyek víz, por és ütésállók voltak, némelyikük egészen extrém terhelést is elviselt, talán emlékeztek arra, amin autóval mentünk át.

Bemutatjuk – Silicon Power Stream S10 1Idén januárra érkezett el az idő, amikor az első, kimondottan USB 3.0-ra fejlesztett család elindulhatott a kereskedők felé. Ezek a meghajtók már külsőleg sem fogják a 2.0-ás időket idézni.

Hogy mi új lesz bennük akkor? Egyértelmű, a belső megújulás után a kívülről is új gúnyát kapnak a merevlemezek. Ahogy minden esetben, úgy most is leszögezzük, hogy annak megítélése, hogy a változás ezen a téren jó vagy rossz nem boncolgatjuk, hiszen a külső szépségének meghatározása ízlésünk szerint történik, emiatt erősen szubjektív. Amit tehetünk, hogy megpróbálunk szép képeket készíteni, hogy Ti is eldönthessétek, tetszik vagy sem.

Lássuk akkor gyorsan az új Silicon Power külső meghajtót, mely a keresztségben a Stream S10 nevet kapta!

Elsőként fontos megjegyezni, hogy a Silicon Power most is a jól bevált gyakorlatot folytatja, vagyis a család első tagjánál hiába is keresünk különleges megoldásokat, nem fogunk ilyet találni. Ez egyrészről rossz, mert szegény cikkírónak nehezebb a dolga, másrészről jó, hiszen a vásárló a lehető legalacsonyabb áron jut hozzá egy új csatolóval felszerelt, tekintélyes tárterülettel rendelkező eszközhöz.

Bemutatjuk – Silicon Power Stream S10 2

Az S10 tehát a bevezető az új sorozatba. Mint feljebb írtuk, a belső gyaníthatóan nem változott, így sebesség terén sem várunk változást. Ahogy azt már több cikkünkben leírtuk, a kicsi, vagyis 2,5 colos meghajtók esetében még ritkák az olyan sebességű példányok, amik passzolnának az USB 3.0 felülethez. Emiatt gyakran hiába is várjuk, hogy az adatátvitel az új szabvány elméleti sávszélességének közelébe kerüljön.

Bemutatjuk – Silicon Power Stream S10 3

Ennek igazolására, és mert kíváncsiak voltunk, hogy néz ki belülről a szerkezet, szétszedtük. Ami már külsőleg is bizonyos volt, hogy a meghajtó teljes egészében műanyag burkolatot kapott, igaz, abból elég dizájnosat. A lényeg a burkolaton belül a merevlemez, mely esetünkben egy SamsungHM641JI jelölésű darab. A gyári leírás szerint ez bizony egy SATA 3 Gb/s-os darab, igaz csak 5400-as fordulattal bír, a kapacitása pedig 640 GB. Mivel az eddig nálunk járt eszközöket nem boncoltuk fel, nem tudjuk, hogy azokban milyen háttértár dolgozott, így kíváncsian várjuk a mérések eredményeit! Ha valaki saját szemével is szeretne a merevlemez gyári adataival ismerkedni, az kattintson IDE:http://www.samsung.com/global/business/hdd/productmodel.do?type=94&subtype=99&model_cd=514#

Bemutatjuk – Silicon Power Stream S10 4

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.