Válassza az Oldal lehetőséget

Limitált kiadású pendrive-ok a Kingstontól

Az utóbbi években a hordozható adattárolás nagy fejlődésen ment át, legyen szó külső merevlemezekről vagy pendrive-okról. Ez utóbbi eszközök néhány évvel ezelőtt a hagyományos floppy meghajtók kiváltására is alkalmasak lettek, amikor a 2-, 4-, 16 MB-os darabok elérhető áron váltak hozzáférhetővé.

Limitált kiadású pendrive-ok a Kingstontól 1

Napjainkban persze ezek a tárkapacitások már mulatságosnak hatnak, azonban emlékezzünk rá, hogy a Sulinetes időszakban, ami nem is volt olyan nagyon régen, még ilyen kapacitásokban gondolkoztunk. Igazából arra a célra, amire ajánlottuk őket, vagyis a floppy kiváltására untig elég is volt ez a tárterület, lévén a lemezeken 1,44 MB adat fért csak el, ráadásul lassúak és sérülékenyek is voltak a hajlékony lemezek.

Limitált kiadású pendrive-ok a Kingstontól 2
A Kingston Dublinban

Aztán persze teltek múltak az évek, a gyártástechnológia sokat fejlődött, így napjainkban már bőven a gigás tartományokban járunk. A floppy végleg a múlté lett, ami nem is csoda, hiszen ezek az USB-s kütyük sokkal megbízhatóbbak, sokkal több adatot tudunk rajtuk tárolni, és a szállításuk sem túl veszélyes. Emlékezzünk vissza rá, hogy a lemezeket mennyire kellett óvni az erős mágneses terektől, mennyire nem volt szerencsés villamoson, trolin utaztatni őket. A Pendrive-ok esetén a hasonló balesetektől nem kell tartani.

Érdekes ugyanakkor, hogy az USB-s meghajtók mérete nem nagyon akar csökkeni. Ezt hihetjük, ha csak a külső burkolatot nézzük. Az igazság ezzel szemben az, hogy napjainkban az alacsony csíkszélességen előállított lapkák miatt a méret is drasztikusan csökkent, legalábbis ami a belsőt illeti. A külső már más tészta, hiszen egy bizonyos méret alá nem nagyon érdemes bemenni, mert a túl apró jószágok használata már nehézkes lenne.

Limitált kiadású pendrive-ok a Kingstontól 3
Tesztüzem

Napjainkban tehát, ha hordozható adattárolóról beszélünk, akkor a nagy többségnek a pendrive jut eszébe elsőként. A méret mellett van még egy dolog ami nehezen akar változni, ez pedig a dizájn. Néhány márkától eltekintve nem találkozunk egyedi megoldásokkal, legyen szó formáról vagy színről. Arról pedig nem is nagyon álmodhatunk, hogy olyan meghajtót vegyünk, melyet egyéniségünkhöz közel állónak gondolunk. A Kingston új családja ezen próbál változtatni, lássuk mekkora sikerrel!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.