Válassza az Oldal lehetőséget

Excelvan BL – 59 HD Multimédia Projector – az olcsó androidos

Excelvan BL – 59 HD Multimédia Projector – az olcsó androidos

Ha nem elég a buta projektor, akkor ennél rosszabbat semmiképp ne vegyél.

Excelvan BL – 59 HD Multimédia Projector – az olcsó androidos

Pont erre a hétre vált aktuálissá az Excelvan egy másik projektorát bemutató cikkünk, szóval érdemes egy kicsit körülnézni mit kínál még a cég. A most újnak számító BL-59 például hardveres szempontból semmivel sem többet, mint a cikkben bemutatott Q7 nevű gép, de szoftveresen mégis sokkal jobb annál. Ennek egyszerű oka, hogy amíg a Q7 egy “buta” projektor, a BL-59 a rajta futó Android miatt okosnak mondható.

Excelvan BL 59 2

Aki használt már Androidos TV bokszot az tudja, hogy nagyon sok okosságot kapunk, lényegében bármilyen eszközt multimédia központtá, és megfelelően erős hardver esetén játékkonzollá alakíthatunk. Nos az Excelvan BL-59 erre is, arra is alkalmas lehet. A központi egység egy Amilogic S905X, ami négy ARM Cortex-A53 maggal és 1,5 GHz-es órajellel operál. A proci mellett e grafika gyorsítását egy Mali-450 GPU végzi. Aki kicsit jártas az ARM processzormagok világában az tudja, hogy ez a konfiguráció nem lesz elég arra, hogy a legújabb játékokat futtassuk, de ha azt veeszük, hogy nem FHD kijelzőt, hanem “csak” egy HD megjelenítőt kell kiszolgálni, akkor máris sokkal biztatóbb a dolog. Szóval, a grafikát kicsit butítva ez a vas azért képes lesz sok játékot futtatni, szóval a konzol részt teljesítettnek vehetjük.

Excelvan BL 59 3

Persze a legtöbben nem a játékos oldalát fogják kihasználni a projektornak. Az szerintem nyilvánvaló, hogy egy HD vagy FHD videóval nem lesz gond, papíron ez a konfiguráció akár a 4K-hoz is elég lehet. Ez persze csak teoretikus, hiszen a hivatalos specifikáció 1080p kompatibilitást ígér, szóval a 4K-val nem is érdemes próbálkozni, főleg, hogy a valós felbontás, ahogy feljebb már írtam csak HD, vagyis 1280 x 720 képpont. A projektor képességei közül fontos még kiemelni, hogy ez a szerkezet nem LED-es, hanem lámpás. Az izzó élettartama a gyártó szerint 20 ezer óra. Ez kicsivel több, mint 833 nap, vagyis több mint 2 év folyamatos használatot jelent. Ha átlagul vesszük a hazai napi 5 órás tévézést, akkor 4000 napig és 11 évig számíthatunk arra, hogy nem kell izzőt cserélnünk. Azt hiszem ezek jó értékek.

Excelvan BL 59 4

Az Excelvan BL-59 egy belépő szintű, ám már Androiddal okosított projektor, ebben a szegmensben pedig nagyon jó az ára. Hasonló hardverrel rendelkező vetítők a legtöbb esetben Android nélkül is drágábbak ennél, a BL-59-ért mindössze 200 dollárt kell fizetnünk. Szóval az Excelvanra továbbra is érdemes lesz odafigyelni, mert a nálunk járt vetítő is meggyőző volt, és ez a BL-59 is kimondottan jónak tűnik.

Itt találtok róla további adatokat: Excelvan BL – 59 HD Multimedia Projector

Cikkünket az Excelvan másik projektoráról itt olvashatjátok: Excelvan Q7 World Cup Memorial projektor teszt

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.