Válassza az Oldal lehetőséget

Ez az 5 + 1 legkedveltebb robotporszívó Kínából

Ez az 5 + 1 legkedveltebb robotporszívó Kínából

A kínai fekete péntek miatt soha nem látott árakon vehetünk porszívót a következő napokban.

roborock cover


 

Bevezető

A robotporszívók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és így karácsony táján, illetve tavasszal igen kelendőek. A karácsony előtti népszerűség még érthető is, hiszen a robotporszívó nem olcsó, a használható darabok 40 ezer forintnál kezdődnek, így sokan összekötik az ajándékozást a rég vágyott porszívó megvásárlásával. Megjegyzem jól is teszik, hiszen ebben az időszakban vannak a legnagyobb leárazások, és mivel még több mint egy hónapunk van karácsonyig a robot még Kínából is ideérhet. Persze, ha nem bízol ebben van más lehetőség is, hiszen rendelhetünk európai raktárból is kicsit drágábban, de 2-5 munkanapos szállítási idővel. A gépek leírása után ezt a lehetőséget is fel fogom tüntetni jelezve természetesen az aktuális kínai illetve európai vételárral együtt.

Ebben a cikkben a legkedveltebb, vagyis a magyar vásárlók által leggyakrabban vásárolt 5 (6) típust mutatom be, és kaptok egy plusz gépet is, ami nem robot, de nem is hagyományos. Erről majd a cikk végén bővebben, most kezdjük a robotokkal!


 

1. iLife V5S Pro robotporszívó

ilife v5s pro

Az iLife porszívói nagyon kedveltek hazánkban, és ez a lista erre a legjobb bizonyíték. A felsorolt hat gép közül három ettől a gyártótól érkezett, a másik három a Xiaomitól, vagyis mondhatjuk, hogy nálunk ez a két gyártó gyalulja le a piacot.

Az iLife V5S Pro az egyik leggyakrabban vásárolt típus, és nem csak az ára miatt, bár ebben a felsorolásban a legolcsóbb darab. Szóval a kedveltséghez már nem elég a jó ár, kellenek a vonzó képességek is, a V5S pedig elég sok extrát kapott.

A gép a hagyományos képességek tekintetében is jónak mondható. Kapunk egy 0,3 literes portartályt, egy 0,3 literes víztartályt – erre kitérünk később -. Az akkumulátor kapacitása 2500 mAh, amit nulláról százra legrosszabb esetben 350 perc alatt tudunk feltölteni egy töltéssel pedig 120-150 percet tudunk takarítani. Ez a kapacitás egy átlagos 150-180 négyzetméteres házhoz vagy lakáshoz is elegendő a gyártó szerint, ám én ennél kevesebbet mondanék, főleg, ha tagolt a lakás. Persze akkor sincs baj, ha lemerül a telep, mert visszatér a dokkolóra feltölteni magát. Ha már a műszaki adatoknál tartunk, akkor itt kell megemlíteni azt is, hogy a porszívó futóműve 15 százalékos lejtőt tud leküzdeni, az átjárható küszöbmagasság 10-12 milliméter. A gép alacsony építésű, így a legtöbb bútor alán gond nélkül begurul takarítani.

A V5S Pro szívóereje 850 Pa, ami ebben a kategóriában jónak mondható. A takarítást segíti, hogy a gyártó két körkefét szerelt a gép aljára, így tényleg nem lehet gond a sarkok kisöprésével sem. Ahogy olvashattátok a gépben van víztartály is, ebből pedig egyenesen következik, hogy MOP funkciót is kapunk.

Mi a MOP funkció? Sokan mondják, hogy teljesen felesleges, mert egy robotporszívó nem tud felmosni csak maszatolni. Talán meglepő, de ezeknek az embereknek igazuk van, a robotporszívók valóban nem tudnak felmosni abban az értelemben, ahogy egy felmosóronggyal dörzsöljük a padlót. A leszáradt málnaszörp cseppek nem fognak eltűnni. A MOP funkció egészen másra van. Ha porszívózunk, legyen a gépünk bármilyen erős is a munka végeztével azt látjuk, hogy a padló még mindig matt. Ez amiatt van, hogy egy vékony porréteg mindig marad a porszívózás után is. A MOP ezt tünteti el. Vagyis a gépek körkeféi felsöpörnek, a gép alá söprik a szemetet, a hengerkefe erősen suvickolja a padlót, jó esetben eltünteti a leragadt szennyeződést is, a MOP pedig befejezi a takarítást, eltünteti a maradék vékony porréteget és fényessé teszi a padlót.

Mit érdemes még tudni az iLife V5s Pro robotporszívóról? Vannak még érdekességek, ilyen például a távirányíthatóság. Ez a gép még nem kapott telefonos applikációt, de távirányítót igen, amivel nagyjából négyméteres távolságig vezérelhetjük a masinát.

A V5S Pro négy üzemmódban képes takarítani. Az Automatic Cleaning egyértelmű, elindítjuk és a szenzorai segítségével a lakás minden pontját bejárva feltakarít. Az Edge Cleaning a falak és bútorok mentén megy körbe a lakáson, vagyis nagyon jó a sarkokban, falaknál felgyűlő porcicák eltüntetésére. A Spot Cleaning a lakás egy kijelölt pontján dolgozik, ezt használhatjuk az erősebben szennyezett részeken, illetve nálam ez a funkció jó szolgálatot tett, amikor összetörtem egy poharat. A nagyobb darabokat összeszedtem, de a nagyon apró, szemmel szinte nem is látható szilánkok miatt a porszívót uszítottam ár a baleset színhelyére. Utoljára maradt a Schedule Cleaning, ami egy időzített takarítást takar. Beállíthatjuk, hogy a porszívó hány órakor induljon dolgára, így például tudjuk a takarítást olyan időszakra időzíteni, amikor mi dolgozunk, a gyerekek iskolában vannak a gép pedig zavartalanul teheti a dolgát.

Ahogy látható az iLife V5S Pro egy igazán jó szerkezet. Árához képest sokat tud, és ha nem érezzük elengedhetetlennek a telefonos applikáció és a wifis kapcsolat megétét, akkor igazán jó választás lehet.

Az iLife V5S Pro robotporszívó ára a 11.11 akció keretén belül most 40 500 forint, ehhez 790 forintos szállítási költséget kalkulálhatunk, ha a vám és áfa mentes priority line szállítást választjuk.

Az iLife V5S Pro megrendelhető európai raktárból is (Fast-29 és Fast-36), előbbinél 49 ezer, utóbbinál 51500 forintos árral számolhatunk, viszont a gép 5-7 munkanap alatt megérkezik!

A porszívót itt tudjátok megvenni: iLife V5S Pro robotporszívó


 

2. iLife A4S robotporszívó

iLife A4S

A sorban, vagyis árban második gép is az iLife-tól érkezett. Ez a masina kicsit butább, mint az előző gép, de egyes képességekben mégis jobb. Megpróbálok ennél is és a következő masinánál is az iLife V5S Pro-hoz képest tapasztalható különbségekre fókuszálni!

Szóval az iLife A4S olyan felhasználóknak ajánlható, akik nem ragaszkodnak a MOP funkcióhoz, de nagyobb lakásban vagy házban élnek. Itt érdemes megemlíteni, amit az előző gépnél csak jelzés értékűen írtam le, miszerint:

A gyártó által megadott négyzetméter kapacitás a lakás tagoltsága függvényében erősen változhat. Hiába a nagy akkumulátor, a hosszú üzemidő, ha a szobák össze-vissza rakott székekkel vannak tele, a helyiségek aprók és sok van belőlük. Ezek mind meghosszabbítják a takarítás idejét, tehát jó tanácsként mindenképpen fontos leírnom, hogy takarítás előtt rakjunk egy kis rendet. A gép gyorsabban és precízebben tud majd dolgozni!

Az iLife A4S 50 százalékkal nagyobb portartályt kapott, mint a V5S Pro. Ez indokolt is, mert gép nagyobb szívóerővel rendelkezik, ez számszerűleg 85 helyett 100 pascalt jelent, így porosabb helyiségekhez jobban használható. Az akkumulátor kapacitása változatlan, de a gyártó a nagyobb takarítási hatékonyság miatt 180-200 négyzetméteres lakásig adta meg az ideális felhasználási területet. A nagyobb szívóerő miatt a gép hangosabb is, de még mindig nem zavaró módon, mindössze 65 decibel a maximálisan kiadott zaj.

Az előző gépnél említett extrák jó része itt is megtalálható. Van távirányító és dupla körkefe is, a gép magassága csak 7,6 centiméter, vagyis alacsony építésű, hogy a bútorok alatt is tudjon takarítani. A gép természetesen ismeri az előző verziónál felsorolt négy takarítási módot, illetve kapott egy ötödik, Mini-Room Cleaning funkciót is, ami a nevéből sejthetően kisebb helyiségek takarítását teszi hatékonyabbá.

Az iLife A4S robotporszívót tehát olyan családoknak ajánlom, akik nagyobb és/vagy porosabb lakásban élnek, nem ragaszkodnak a MOP funkcióhoz.

Ahogy tehát látható, az iLife A4S egy erősebb gép felmosás nélkül, a nagyobb erőért cserébe pedig csak minimálisan kell többet fizetnünk.

Az iLife A4S ára a 11.11 akciók miatt most erősen kedvezményes, kínai raktárból rendelve 46 300 forintot kell érte fizetnünk, a szállítási költség a vám és áfa mentes priority line szállítással ingyenes!

Ez a gép is megvásárolható európai raktárból (Fast-23), ráadásul alig drágábban, mint a távoli keletről. Az EU  raktárból rendelve is csak 48 ezer forintot kell érte fizetnünk, amihez számolhatunk még 1400 forint szállítási költséget is, viszont a porszívó akár 3-5 munkanap alatt a kezünkben lehet!

A porszívót itt találjátok: iLife A4S robotporszívó


 

3. iLife V7S Plus robotporszívó

iLife V7S Plus

Erről a gépről nem fogok túl sokat írni, lévén a lista első tagjának utódjáról van szó. Illetve, hogy teljesen pontosak legyünk az utód az iLife V7S Pro volt, a Plus a Pro utódja. Őrült nagy eltérések itt más nincsenek az előző verziókhoz képest. Kevesebb, a kaető helyett csak egy körkefe van, azonban valamivel fejlettebb a szoftver, ami valószínűleg képes ezt a hiányt érzékelhetetlenné tenni. Itt is van MOP funkció, ami örvendetes. Lényeges különbség, hogy a víztartály és a portartály egybe van integrálva, ráadásul mind a víztartálynak nőtt a kapacitása 3 deciről 4,5 decire. Nőtt a szívóerő is, itt is 1000 pa, ami előre vetíti, hogy a gyártó nagyobb lakásokhoz ajánlja annak ellenére, hogy az akkumulátor kapacitása nem változott.

Természetesen itt is van távirányító és meg van a négy takarítási mód is, szóval lemondanunk semmiről sem kell.

Az iLife V7S Plus tehát a V5S Pro fejlesztett változata némileg magasabb árért. Jelenleg a 11.11 akcióban ezért a gépért 46 300 forintot kell fizetnünk, a szállítás pedig, ha a vám és áfa mentes priority line módot választjuk 1250 forintba kerül.

Erre a porszívóra sajnos nincs európai raktárban található alternatíva.

A porszívót itt találod: iLife V7S Plus robotporszívó


 

4. Xiaomi Mi robotporszívó

Xiaomi Mi robotporszívóó

A Xiaomi ezzel a géppel mutatkozott be a robotporszívók piacán, és talán mondani is felesleges, hogy rögtön árbajnok lett a kategóriájában. Ez a kategória egyértelműen a csúcsot jelentette, hiszen ez a porszívó nem infraszenzorral, nem is kamerával, hanem egy lézeres szenzorral térképezi fel a szobát maga körül. Ennek komoly jelentősége van, mert végre elfelejthettük a lakásba random, vagyis véletlenszerűen mozgó porszívókat. A Xiaomi gépe az elindulást követően valós időben térképezi fel a helyiséget és tervezi meg a legoptimálisabb útvonalat. Az optimalizálás miatt szinte kizárt hogy egy területen többször is végig menne, hacsak nem mi akarjuk így, emiatt gyorsabban és precízebben dolgozik.

A csúcskategóriás érzést erősíti, hogy itt nem 850 vagy pascalos szívóerőt kapunk, hanem 1800 pascalt, ami azért jelentős különbség. Igaz, ez azzal is jár, hogy maximális fokozaton hangosabb a gép, de ez talán érthető, a nagyobb mennyiségű levegő útját hiába tervezik jól meg, optimalizálják a végtelenségig, a levegőnek a beszívás és a kifújás miatt lesz hangja.

További extraként tekinthetünk az akkumulátorra, ami az eddig bemutatott gépekhez képes dupla kapacitású, pontosan 5200 mAh-ás. Ez nem csak azért jó, mert egy töltéssel tovább fog működni, hanem azért is, mert az akkumulátor kapacitása idővel csökkeni fog, de az 5200 mAh-nak van hova csökkeni. Amikor már csak a felét fogja tudni a gyári értéknek az még mindig annyi lesz, mint egy olcsóbb porszívó új korában.

Ezzel a porszívóval tehát belevághatunk nagyobb lakások takarításába is, nem fog kifogyni a szufla. Ehhez a nagyobb kapacitáshoz méretezték a porgyűjtő tartályt is, ami nem 3- hanem 4,2 decis.

Ennek a porszívónak tehát erős hardvere van, és most nem csak a szívóerőre értem, hanem arra a hardverre is, amit a számolási kapacitás miatt szoktunk vizsgálni. A gépben három processzor dolgozik a rengeteg szenzor mellett, így nem csak a valós idejű útvonaltervezés, hanem egyéb érdekességek is vannak még itt!

A felső kategóriás érzést erősíti a telefonos applikációból történő irányítás, illetve az, hogy a gépet beilleszthetjük a Xiaomi okosotthon ökoszisztémánkba. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a porszívó wifin keresztül kapcsolódik az internetre, így akár a munkahelyünkről mobilneten keresztül is eltudjuk indítani a takarítást, sőt, minimális késleltetés mellett azt is látjuk hol jár éppen a porszívó a lakásban.

A Xiaomi Mi robotporszívó tehát egy csúcskategóriás darab, emiatt pedig az ára is magasabb, mint az eddig felsorolt porszívóknak. Azonban mielőtt megnézitek az árat egy dolgot mindenképpen tudnotok kell. A Xiaomi robotporszívójának ára az utóbbi egy hónapban nagyjából harmadával csökkent, és a mostani 11.11-es akcióban már csak 78 ezer forintot kell érte fizetnünk. Jól tudom, hogy 78 ezer forint nem kevés pénz, de ha megnézzük, hogy a konkurens gyártók hasonló megoldásai mennyibe kerülnek, akkor látni fogjuk, hogy a Xiaomi Mi robotporszívó ma a világ talán legjobb ár-érték aránnyal rendelkező gépe! Egyetlen ok lehetne, ami miatt nem ezt választanám, ha meg tudnám venni a továbbfejlesztett változatát (amit amúgy meg is vettem)

A Xiaomi robotporszívót ezen az alacsony áron jelenleg csak Kínából tudjuk megrendelni, de jó hír, hogy a vám és áfamenetes priority line szállítás ingyenes, így nem kell további költségekkel számolnunk!

A porszívót itt találod meg: Xiaomi Mi robotporszívó


 

5 + 1/2. Xiaomi Roborock S50 és S55 robotporszívó

xiaomi roborock s50

Elérkeztünk a számomra jelenleg a csúcsot jelentő porszívóhoz. A Xiaomi legjobb (de nem a legújabb) porszívója egyértelműen a Xiaomi Mi robotporszívó tovább fejlesztésének tekinthető. A legfontosabb, hogy megmaradt a lézeres lövegtorony a tetőn, ami precízen képes a szobát feltérképezni, a beépített számítógép, mert bizony itt már számítógépről beszélhetünk, képes a valós idejű feltérképezésre és útvonaltervezésre. A gépen amúgy egy Linux verzió fut, ami teret enged a kísérletező kedvűeknek akár a program módosítására is.

Ennél a gépnél a továbbfejlesztést egy helyen látjuk szemmel is, ez pedig a MOP funkció megjelenése. Ez sem akármilyen módon történt, hiszen a Xiaominál megoldották, hogy csupán 1,4 deci vízzel képes legyen feltörölni a teljes lakást. A MOP anyagánál a természetből ellesett megoldást alkalmaztak, ami miatt a porszívó rendkívül takarékosan bánik a vízzel, egyenletesen és nagyon vékonyan engedi a padlóra, ráadásul, ha megáll a gép a víz nem szivárog tovább.

A fejlesztéssel azonban jártak más változások is. Fejlődött a szoftver és a szenzorok, valamint, és ez lényeges, tovább erősödött az amúgy sem elhanyagolható szívóerő. Az előd 1800 pascalját sikerült 2000 pascalra emelni, de úgy, hogy eközben a zaj nemhogy nem nőtt, de talán még csökkent is, de az is lehet, hogy csak a hang magassága változott úgy, hogy kevésbé zavaró. Ehhez persze a levegő útján kellett módosítani. Azért fontos hozzátenni, hogy ezt a relatív hangosságot megszüntethetjük, ha a szívóerőt lejjebb csavarjuk, mert persze a telefonos applikáción keresztül ezt is megtehetjük.

xiaomi roborock s55

Nem is mennék most tovább a bemutatóval, mert erről a porszívóról egy elég részletes tesztet is olvashattok nálunk. Valós tapasztalatokról olvashattok, mert jó néhány hónapig teljesített nálunk szolgálatot egy Xiaomi Roborock S50! A végére még ennyi azért idekívánkozik, hogy tudtommal a jelenleg kapható S50 és S55 között a színen kívül nincs különbség. Árban sincs sok, szóval, ha valaki a fekete robotporszívót menőbbnek találja, az nyugodtan vegye meg az S55-öt, ha másnak a fehér tetszik vagy netalán azt a néhány dollárt is feleslegesnek érzi kiadni a fekete szín miatt, az nyugodtan maradjon az olcsóbb fehér verziónál!

Néhány szót szóljunk az árról is. A Xiaomi Roborock S50 ára valamivel több mint 500 dollár volt amikor bemutatkozott. Ez sokáig nem változott, aztán kaptunk egy 450 dollár körüli árat, majd egyszer-egyszer megközelítettük a 400 dollárt is, igaz csak spéci kuponos akciókkal. Most azonban hála az év végi leárazásoknak az S50 és az S55 is soha nem látott árakon vehető meg. A Xiaomi Roborock S50 ára a 11.11-es akcióban csak 370 dollár, az S55-ért pedig 380 dollárt kell fizetnünk. Jó ha tudjátok, hogy alig néhány hónapja még az elődöt, a Xiaomi Mi robotporszívót vehettük ennyiért, szóval, ha úgy gondolod, hogy a legjobbat szeretnéd, akkor ez a legjobb idő arra, hogy beruházz rá. Ahogy az előző gépnél úgy ezeknél is leírom, a 107- illetve 109 ezer forint nem kevés pénz egy robotporszívóért. Használható gépet kapunk már ennek az összegnek a feléből is, ám aki a csúcskategóriát, a legjobbat szeretné, az kifizeti érte ezt az összeget, már csak azért is, mert itt is igaz, ami az előző porszívónál, hogy a konkurencia hasonló képességű robotporszívói nem fogjátok ilyen alacsony áron megkapni.

A fehér porszívót itt találod: Xiaomi Roborock S50 robotporszívó

A feketét pedig itt: Xiaomi Roborock S55 robotporszívó

A Xiaomi Roborock S50-ről írt cikkemet itt olvashatjátok: Söpör, porszívózik és fel is mos a Xiaomi Roborock S50 robotporszívója


 

+1 Alfawise HC – 1D03 akkumulátoros porszívó

Alfawise HC 1D03

A végére hagytam még egy gépet, amit érdemesnek találok megemlíteni, ha már porszívókról van szó. Ez nem egy robot, nincs benne semmi automata, ez egy teljesen hagyományos akkumulátoros porszívó. Mostanában egyre kedveltebbek ezek a gépek, igaz nem elsődleges porszívónak, hanem amolyan rohangálósnak, ha hirtelen kell valamilyen szennyeződést felszívni.

Ezek a gépek falra csavarozható dokkolóban töltődnek, egy töltéssel amúgy 25 percet porszívózhatunk, de nem is ez a lényeg, mert a legritkább esetben fogjuk 25 percig használni. Nem az a dolga, hanem az, hogy a könnyű gépet a hálózati vezeték tekergetése és konnektor keresése nélkül pillanatok alatt bevethető állapotba állíthatjuk.

A géppel kapcsolatban négy dolgot emelnék még ki. Az első, hogy porzsákmentes, a felszívott szutykot a műanyag tartályból tudjuk kiönteni. A második, hogy a rövid toldalékkal akár morzsaporszívónak is használhatjuk, mert a tömege erre alkalmassá teszi, ugyanakkor a szívóerő jóval nagyobb, mint egy hagyományos morzsaporszívónál. A harmadik az aktív kefével ellátott fej, amit elektromos motor pörget, így porszívózás közben a makacsabb szennyeződéseket is felszadi a padlóról. A negyedik az ár. Az Alfawise a GearBest saját márkaneve, az áruház ezalatt a név alatt igyekszik összegyűjteni azokat a termékeket, amik a legjobb ár-érték aránnyal rendelkeznek. Saját tapasztalatból állíthatom, hogy ez többnyire sikerül is nekik! Az Alfawise HC – 1D03 esetén például tudjuk, hogy képességekben nem marad el a nevesebb gyártók szinte teljesen ugyanígy kinéző termékeinél jóval olcsóbb, konkrétan 20-25 százalékos árkülönbségről beszélhetünk.

Ha tehát úgy érzed, hogy nincs szükséged robotporszívóra, de a böhöm nagy porszívód mellé szükséged lenne valami gyorsan bevethető masinára, akkor ezt ajánlom!

A porszívót itt találod: Alfawise HC – 1D03 akkumulátoros porszívó


Bár az eddig felsorolt robotporszívók jelenleg a legkedveltebbek, lehet, hogy neked még sem tetszenek. Szerencsére a kínálat bőséges, erre a hivatkozásra kattintva több száz féle robotot találsz: Robotporszívók


 

Zárszó – avagy nyakunkon a 11.11, a kínai Fekete Péntek!

Bár ez a cikk a jelenleg legkelendőbb robotporszívókról szól van itt még egy téma, amit nem szabad kihagyni, ez pedig nem más, mint a kínai Fekete Péntekként emlegetett bevásárló ünnep. Ez a nap minden évben november 11-én, vagyis 11. hó 11-én köszönt be, emiatt is hívják 11.11-nek, az amúgy Kínában a szinglik napjaként ismert eseményt.

11.11 gearbest

Tudjuk mind, hogy a kínai áruházak olcsók, ezért vásárolunk náluk, de ha nem találkoztatok még a 11.11 kedvezményeivel, akkor semmi nem láttatok. Ha szerencsések vagyunk akár ingyen szerezhetünk meg telefonokat is, de erre azért kevés az esély. Jóval több esélyünk van a féláras akciókban jól szerepelni, mert bár ezeknél is kevés az akciós készlet, azért nem reménytelen a dolog. Tavaly november 11-én például nekem is sikerült egy Xiaomi telefont féláron megvásárolni.

Ma november 8. van, a kedvezmények egy része már hétfő, vagyis ötödike óta elérhető, de az igazi majális vasárnap lesz, illetve inkább szombat estétől kezdődően, mert Kínában 6 órával előbb járnak, vagyis amikor náluk éjfél van nálunk még csak délután hat óra.

Ha tényleg jó áron szeretnél vásárolni, akkor figyeld Facebook oldalunkat, ahol egész nap publikáljuk az elérhető akciókat: Gadget Shop Facebook oldal

Vagy kattintsatok ide, az akciók központi lapjára, ahonnan elérhettek minden futó kedvezményt: GearBest 11.11 akciók

Ha kérdésetek akad a cikkben található porszívókkal vagy a 11.11 akciókkal kapcsolatban, akkor ne habozzatok a kommenteknél feltenni, vagy, ha úgy jobban szeretitek, akkor keressetek minket Facebook oldalunkon. Mi szombat délutántól készenlétben leszünk, hogy segítsünk nektek a legjobb árakon vásárolni!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.