Válassza az Oldal lehetőséget

Ezt most nagyon eltalálták – AirAux AA-SAR3 soundbar teszt

Ezt most nagyon eltalálták – AirAux AA-SAR3 soundbar teszt

Gyönyörű, bársonyos basszus és finom magashangok 120 wattal.

Ezt most nagyon eltalálták – AirAux AA-SAR3 soundbar teszt


 

Bevezető

Próbálom összeszámolni, hogy hányadik BlitzWolf soundbart próbálom ki, és ha minden igaz, ez vagy a negyedik, vagy az ötödik. Szóval találkoztam már néhánnyal. Meg persze volt itt Xiaomi, Redmi, meg néhány nevesincs szerkezet is. Egy ideje várom már az igazit, de most végre megérkezett. Megtartom!


 

Csomagolás, tartozékok

Az AirAux AA-SAR3 doboza elég meglepő formát kapott, olyan, mint egy nagy L betű. A dolognak jó oka van, bent ugyanis a megszokott csövön (soundbar) kívül egy méretes mélynyomót is találunk, és ez a forma volt a legtakarékosabb megoldás. Tetszik, hogy spórolnak a papírral!

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 1

A dobozban a hangsugárzók mellett egy tasakban megtaláljuk a tartozékokat. Van tipli és csavar a falra szereléshez, ehhez van két felragasztható távtartó is. Van egy leírás, van egy kábel, az egyik oldalán két RCA a másik oldalon egy három és feles jack csatlakozóval. Ezen kívül egy távirányító pottyan még a kezünkbe, amin első ránézésre jóval több gomb van, mint amit egy soundbar esetén megszokhattunk.

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 2


 

Külső és tudás

Kezdjük a legfontosabbal, a SAR3 a család legerősebb tagja, az összteljesítménye 120 watt. A csomagban található soundbart megtaláljuk külön termékként is AA-SAR1 néven, illetve létezik ennek a szettnek egy gyengébb változata is, ami összesen 80 wattot tud. Természetesen az árak is így skálázódnak, de mint látni fogjátok, még ez a legnagyobb csomag is meglepően olcsó.

A soundbar külsőleg sok meglepetést nem tartogat. Elől és felül fémrács, hátul a csatlakozók. Ez utóbbiról fontos megemlíteni, hogy a gyártó gondolt azokra is, akik falra szeretnék szerelni a hangszórót, így a csatlakozók be vannak süllyesztve, nem zavarják a felszerelést.

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 3

A falra szerelhetőség lehet az oka, hogy az USB csatlakozót, amibe pendrive-ot dughatunk nem hátul, hanem a cső végén helyezték el, így felcsavarozva is csatlakoztathatunk külső meghajtót hozzá. Lényeges, hogy a cső egy picit hosszabb, mint az eddig nálam járt Blitzwolf soundbarok, a hossza 860 milliméter (76 milliméter magas és 78 milliméter mély).

A 43 colos Xiaomi tévémnél egy nagyon picit keskenyebb, de tudom, sokak szerint a 43 col már nem tévé, hanem monitor.

A mélynyomó magassága 420 milliméter, a mélysége 250- a szélessége 115 milliméter. Erre is gondoljatok, ha meg akarjátok venni, el kell majd helyezni valahol. Arra is gondoljatok, hogy a mélynyomót a soundbarral kábellel kell összekötni, ez olyan 3 méteres lehet, szóval, ha nem akarjátok toldozgatni, akkor a tv közelében kell neki helyet találni.

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 4

A soundbar felépítéséről sajnos semmit nem tudunk. Illetve annyit, hogy aktív sugárzóból kettő került bele, ezek darabonként 30 wattosak, a membrán pedig 2,75 colos. Valószínű, hogy van passzív sugárzó is a mélyhangokhoz, mert mint írtam lehet ezt kapni mélynyomó nélkül is, úgy meg elég vacak lenne, ha nem lenne benne mély.

A mélynyomó méretéről már írtam, arról viszont nem, hogy ez is 60 wattos, így jön ki a 120 watt összeteljesítmény. A hangsugárzó membránka méretes, 5,25 colos, vagyis ~13,5 centis. Ez nem rossz, de a hatást javítja, hogy az előlap alján találunk egy reflexnyílást, ami a szoba felé mozgatja meg a levegőt.

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 5

A mélynyomóról még érdemes tudni, hogy a doboza fából készült, így várhatóan nem kapunk bántó berezonálást.

Ehhez a fejezethez tartozik még a távirányító is. Ahogy írtam meglepően sok a gomb rajta, ami azt jelenti, hogy elég sok mindent be tudunk állítani. A hangsugárzón viszont végre alig találunk gombot, ami jó, mert soha, egyetlen alkalommal sem használtam még ezeket (a régebben nálam járt projektoroknál), mindig távirányítót használtam, így egy cseppet felesleges a sok gomb. Nem bánom, hogy lemaradt.

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 6

Na, de térjünk vissza a távirányítóhoz!

A szokásos bekapcsoló, hangerőszabályzó, és bemenet választó gombokon kívül találunk + és – gombokat a magas hangoknak, a mélyhangoknak. Találunk még négy gombot, amivel az előre beállított hangképek között választhatunk, ezek a zene, mozi, szöveg és 3D névre hallgatnak.

Ennyit a tudásról, lássuk, hogy szól!


 

Tapasztalatok

Nos, ahogy írtam volt már nálam néhány soundbar, és talán kettő volt olyan, amit vállalhatatlannak minősítettem. A többi az ártól függően, több kevesebb sikerrel hozta, amire vesszük őket, vagyis a tévé beépített hangszóróinál jobban vagy esetenként sokkal jobban szóltak.

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 7

A Blitzwolfnak volt már egy mélynyomós szettje, azt nagyon szerettem volna, de nem egyszerűséggel lecsúsztam róla. Amikor végre eldöntöttem, hogy megrendelem már nem lehetett kapni. Ezért aztán nagyon megörültem neki, amikor megjelentek a SAR család tagjai. Ennél már csak akkor volt nagyobb az örömöm, amikor elolvastam az első teszteket, és egyértelműen jók voltak a tapasztalatok.

Megvettem, megérkezett, kicsomagoltam, és beállítottam a tévé mellé és alá.

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 8

A hangsugárzók helye nagyjából adott, hiszen a csövet a tévé alá/elé tesszük, a mélynyomót meg valamelyik oldalra, vagy, ha van hely a TV szekrény mellett, akkor oda. A mélynyomó elhelyezése, főleg ennek a formának az elhelyezése nem kíván hozzáértést. A mélyhangoknak nincs irányuk, itt nincs jobb és baloldal, tehetjük, ahova akarjuk. Talán csak annyi, hogy az eleje a szoba felé nézzen.

A mélynyomó elhelyezésénél talán csak egy dolgot kell elkerülni, a hangsugárzót ne nyomjuk a falnak.

Én nem kábeleztem, a tévém is és a SAR3 is Bluetooth 5.0-át használ, ennél már nagyon kicsi a késleltetés, vagyis nem lesz zavaró csúszás a szájmozgás és a hangszóróból érkező beszédhang között. Legalábbis én nem érzékelek ilyet, ha Te igen, akkor sincs gond, vannak kábeles lehetőségek is.

Használhatsz analóg kábelt (ezt mellékelik a csomagban), használhatsz optikai kábelt vagy HDMI kábelt is. Ez ARC jelölésű, ami azt jelenti, hogy kétirányú adatkapcsolat lesz a hangszóró és a tévé között.

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 9

Na, és hogy szól?

Röviden? Jól! Kicsit hosszabban? Nagyon jól!

Nálam a basszus +1-re, a magas hangok +2-re állítva, így tetszik a hangja. Persze Te állíthatod másképp, ez függ attól, hogy mekkora a szobád, milyen távolságra van a fal, stb. stb. stb. Érdekes módon (ezen tényleg meglepődtem) még az előre programozott hangképek is használhatók, és előnyére vállnak a szettnek. Nekem a 3D annyira nem jött be, de a többi kimondottan jó!

Ja, azt még egyetlen alkalommal sem írtam le, hogy a szett természetesen 2.1-es, ami ugye azt jelenti, hogy némi térhangzást kapunk tőle, a .1 meg azt jelenti, hogy van mélynyomó.

A cucc hangja meglepően kellemes. Azt kell mondanom, hogy ezt nagyon eltalálták. Még magas hangerőn is tiszta marad, de számomra igazán max. harmadig tekerve tetszik, legalábbis zenehallgatásra. Mondjuk nem szoktam bömböltetni a muzsikát, inkább olyan elmélyülős típus vagyok.

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 10

A 120 watt összteljesítmény módot ad rá, hogy normál hangerőn tiszta hangokat kapjunk. A mély ilyenkor tökéletes. Nem brummog, nem dörömböl, hanem gyönyörű szépen, bársonyosan szól. Ezt nem igazán tudom másképp leírni, szóval semmi karcosság, szinte simogat.

A középtartomány is rendben van, ha nagyon bele akarok kötni valamibe, akkor talán az lenne, hogy tehettek volna a soundbarba két dedikált magassugárzót, azzal szerintem bomba jó lenne a cucc. Nem mintha így rosszul szólna, csak az olvasók elvárják, hogy ne mindig csak jót írjak, szóval kell valami rossz is.

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 11

Talán mondanom sem kell, hogy filmek esetén is tökéletesen szól a cucc. Dinamikus, erős hangja van, de a tisztaság megmarad. Nem érezni a háttérben a hangsugárzók erőlködését, nem akarnak a membránok kiszakadni a helyükről, szóval egyben van az egész.

Még egy dolog, ami fontos lehet a zenehallgatás szempontjából. Nekem ugyan van erre a célra egy nagyobb hangfalpárom és egy erősítőm, de ha neked nincs, akkor bizonyára örülni fogsz neki, hogy pendrive-ról képes a veszteségmentes FLAC formátum lejátszására is, és ezen a szetten már érdemes is lehet ezt használni, mert érezhető különbség van egy vacakul tömörített MP3-hoz képest!

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 12


 

Összegzés

A lényeg mindössze az, hogy a BlitzWolf, vagy mondjuk úgy az AirAux nagyon eltalálta ezt a csomagot. Ha igazán vájtfülű vagy, akkor téged természetesen nem sorollak a célközönség közé, de az igazán vájtfülűek egy elég szűk csoport, mondjuk az emberek 1-2 százaléka.

Ezt most nagyon eltalálták - AirAux AA-SAR3 soundbar teszt 13

Ha Te a maradék 98-99 százalékba tartozol, akkor ígérem meg fogsz lepődni, ha meghallod ennek a szettnek a hangját. Szépen, tisztán szól, de ha panelban laksz és meg akarod tréfálni a szomszédot arra is jó, csak fel kell tekerni a hangerőt és tuti kiugrik a bugyiból (vagy a gatyájából, ki mit hord).

A dolog persze nem lenne meggyőző, ha drága lenne, mert sok pénzből nem művészet jót csinálni. Na, de az AirAux Sar3 egyáltalán nem drága. A BGSAR31 kuponkóddal, cseh raktárból vámkezelés nélkül, most a karácsony előtti bevásárlóláz idején 37 200 forintért teheted kosárba itt:

AirAux AA-SAR3 soundbar mélynyomóval

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.