Válassza az Oldal lehetőséget

Feszültség szüntelen – kell ez nekünk?

Alaplapok, videokártyák, processzorok és memóriák. Izgalmas hardverek, magukban azonban csak levélnehezéknek jók, illetve egy processzor vagy memória még annak sem. Ahhoz, hogy valóban izgalmasak legyenek, kell valami, egy elengedhetetlen komponens, ez pedig az áram.

Oké, nyilvánvaló, hogy miről van szó, a tápegységekről. Tévedés, hiszen a működéshez szükséges feszültség nem a tápegységben termelődik, hanem a többször említett befalazott röfiből kapjuk. Messzebb most ne tekintsünk, hiszen ebben az esetben felesleges az erőművekig elmennünk.

alt

Szóval, a hardver áram nélkül semmit nem ér, az áram ott van a falban, kell egy kábel, és már bent dübörög a gépben az energia. Örülünk, egészen addig, amíg nem kapunk egy nagy löketet ebből az energiából egy áramingadozás miatt, vagy nem kapcsolnak le minket a hálózatról egy műszaki probléma okán.

Első esetben, ha nincs szerencsénk, a hardvereinkből apró füstcsík száll fel, a második esetben egyszerűen csak leáll a gép, mi pedig imádkozhatunk, hogy adataink épségben legyenek a bekapcsoláskor is.

Miről szól tehát cikkünk? Eltaláltátok, a szünetmenetes tápegységekről, pontosabban annak egy típusáról, melyet a Kelly-Techtől kaptunk kipróbálásra. A cikk bevezetőjében említettük, hogy a szüntelen feszültség káros, ha minket szerencséltet, ám gépeink számára maga a megváltás egy az elektromos hálózatban bekövetkező hiba esetén, legyen az áramingadozás vagy áramszünet.

Lássuk hát, milyen eszköz védhet meg minket ezektől a balesetektől.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.