Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk a Bulldozert: FX-8150 és három 990FX-es alaplap a tesztpadon

Kipróbáltuk a Bulldozert: FX-8150 és három 990FX-es alaplap a tesztpadon

bullcikklogo

Bevezetés

1999. június 23. Egy szép, csöndes, egyszerű nyári nap, de jelentős pont egy sunnyvale-i processzorgyártó vállalat számára. Erre az időpontra esett az AMD K7, azaz az AMD Athlon hetedik generációs x86 típusú processzorok bemutatása. Csak egyetlen egy adatot közölnénk ezzel kapcsolatban: 12 év, 3 hónap és 19 nap. A K7-es architektúra ráncfelvarrott variánsai ennyi ideig voltak meghatározó szerepben és ennyit kellett várni az AMD következő nagy dobására. Nyilván ezen időszak vége felé közeledve nem volt őszinte a vállalat mosolya, de egyúttal jól példázza azt, hogy egy jól sikerült processzor architektúra élettartama meddig tolható ki.

AMD_Athlon_XP_2800_Barton_FSB333_-_haut
A dicső múlt [+]

Az utóbbi években az AMD legnagyobb problémája az volt, hogy a konkurenciához képest lényegesen nagyobb szilíciumterülettel rendelkező chipeket alacsonyabb áron kellett árulni, ami ugyan rövidtávon elfogadható megoldás, viszont hosszabb távon erősen kihat a várható profitra. A mérnökök ennek tudatában kezdték meg durván 4-5 évvel ezelőtt a Bulldozer mikroarchitektúra fejlesztését. Bár a technológiailag vezető FX központi egységek alapterülete ennek ellenére is viszonylag nagynak mondható, – a hivatalos adat 315 négyzetmilliméter – az Intel Sandy Bridge-E lapkája még ezt is jelentősen túlszárnyalta. A chip tranzisztorsűrűsége meglehetősen magas, a lapka valamivel több mint két milliárd tranzisztort tartalmaz!

Orochi-Die-2M
[+]

Érdekes fejlemény történt eme cikk megszületése alatt. PC Games Hardware informatikai lap megszellőztette, hogy az Orochi lapkára épülő szerverprocesszorok „csak” 1,2 milliárd tranzisztort tartalmaznak. A hatalmas különbséget semmi se magyarázza, azaz mégis. Az AMD eredetileg rossz értéket hirdetett a Bulldozer architektúra kapcsán. Igazából csak egy körülbelüli értéket közölt mégis nyilvánvaló, hogy ekkorát nem tévedhetett. Az elmúlt időkben annyira jól működő marketinggépezet másodszor is megbicsaklott. Az év elején még olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint az új FX processzorok a Core i7-980X modellt is megszorongatják. Még egy „véletlen hiba” is alátámasztja azt, hogy mennyire rákészültek a hatmagos nagyágyú bedarálására.

ilyen_volt
Ilyen volt… [+]

ilyen_lett
… és ilyen lett [+]

A rajt napján a vállalat szokás szerint egy látvány videóval indította útjára az új szériát. Fej-fej mellett az Intel zászlóshajójával, a Core i7-980X-szel és a Cinebench R11.5 alkalmazás alatt még jelentős is az AMD előnye. A rivális megoldása 5,41 pontot ért el, miközben az FX-8150 5,98 pontig felkúszott. Az avatott szem számára nyilvánvaló a ferdítés. A startot követő hype lecsengése után a videó az enyészetté vált, de egy kis javítás után újból felbukkant a processzorgyártó Youtube csatornáján. A pontszám maradt 5,41, ellenben ezt most már az Intel Core i5 2500K érte el.

amd_bulldozer_attekintes