Válassza az Oldal lehetőséget

X58A-UD9 kontra Rampage III Extreme, i7 980X-szel hajtva – kié a korona?

X58A-UD9 kontra Rampage III Extreme, i7 980X-szel hajtva – kié a korona?

X58A-UD9 kontra Rampage III Extreme, i7 980X-szel hajtva - kié a korona? 1Az utóbbi néhány hét alatt jó néhány új és kifejezetten érdekes alaplap jelent meg a piacon. Szerencsére abban a helyzetben vagyunk, hogy elsőként a zászlóshajónak számító darabokat vizsgálhatjuk meg Intel fronton, egy hatmagos 980X közreműködésével. Ezúttal az ASUS és a Gigabyte csap össze!

 

Rövid bevezetőt tervezek, hiszen a mostani tesztünkben szereplő alaplapok gyártóiról már nem kell mesélnünk. Az ASUS és a Gigabyte mostanra szinte egyeduralkodóvá vált az alaplapok piacán, legalábbis hazánkban. Itthon talán még az MSI tud labdába rúgni, igaz az eladások alapján ez a rúgás olyan aprócska, hogy a kapuig nehezen fog a labda elvánszorogni.

X58A-UD9 kontra Rampage III Extreme, i7 980X-szel hajtva - kié a korona? 2

Volt a piacon még néhány cég, akik egyrészről nem rendelkeztek normális hazai képviselettel, másrészről az utóbbi hónapokban, években a rolót is lehúzták, így a két nagy, immár csak egymással csatázhat, legalábbis a prémium kategóriában, ahonnan a mostani lapok is érkeztek.

Természetesen kicsit árnyaltabb a kép, ha lejjebb tekintünk az alacsonyabb árkategóriába, de ezzel most valóban nincs miért foglalkoznunk. A lényeg, hogy az ASUS és a Gigabyte a teljes piacot lefedi, legyen szó olcsó, vagy drágább lapról. Emiatt nincs csodálkoznivalónk azon sem, hogy a prémium szegmensben is egymásnak feszülnek, aminek mi kifejezetten örülünk. Egyrészről nem lenne jó, ha a piac végleg egypólusúvá válna, másrészről a mi munkánk is jóval unalmasabbá válna, hiszen számunkra, akik már-már túl sok alaplapot kapunk tesztre ezek a prémium lapok jelentik azt a kis izgalmat, ami miatt ezt az egész hardver szájtosdit elkezdtük anno.

X58A-UD9 kontra Rampage III Extreme, i7 980X-szel hajtva - kié a korona? 3

A bevezetőből legyen is elég ennyi, csapjunk a lecsóba, és ismerkedjünk meg a nyúzásra kijelölt áldozatokkal!