Válassza az Oldal lehetőséget

Olcsón az „ennedik” sebességen

Nem először és valószínűleg nem is utoljára olvashattok oldalunkon cikket az Edimax eszközeiről. Ennek több oka van, és ezek igazán prózai okok. Egyrészről a hazai forgalmazót partnereink sorában tudhatjuk, másrészről az Edimaxot szeretjük, hiszen kiváló termékekkel örvendeztet meg minket. Van egy harmadik ok is, ez pedig az, hogy az n szabványú vezeték nélküli eszközök lassan egyeduralkodóvá válnak az olcsóbb kategóriában is, ami jó hír.

Igaz, sokáig és nagy megelégedettséggel használtuk a g végződésű szabvány hardvereit, azonban ideje tovább lépni. Az n szabvány nagyobb sávszélességet ígér, akár 300 megabit/másodperces adatátviteli sávszélességet is elérhetünk segítségükkel. Ebben a mondatban az akár pont úgy hangzik, mint valami ócska reklám, miszerint akár 2000 tányért is elmosogathatunk egy flakon sárga lötyivel. A rossz hír, hogy ebben a cikkben nem is fogunk olyan eszközzel találkozni, ami ezt a sebességet eléri.

Olcsón az „ennedik” sebességen 1

Most jön a miért! Azért, mert csak az n szabvány kiterjesztésével érhetjük el ezt a sebességet. Aki ilyet keres az olyan dobozokra figyeljen, amiken megtalálható a 2T3R MIMO matrica. Ez a rövidítés a több antennás rendszerek sajátja, ahol az antennák külön-külön képesek a jelfolyamok továbbítására és vételére, ezáltal az alap sávszélesség többszörözhetővé válik. Van egy rossz hírünk, aki ilyenre vágyik, annak kicsit mélyebben kell a pénztárcába nyúlni.

Van azonban jó hírünk is. Aki szeretne a régi g-s hardverei helyett újabbat, azonban megelégszik egy kicsit kevesebb sebességgel is, azok számára már itt vannak a cikkben is szereplő „ennes” kütyük is. Mi a különbség tehát a normál n és a kiterjesztett között? Ahogy feljebb írtuk az antennák száma, legalábbis külsőleg nekünk ez fog feltűnni.

Olcsón az „ennedik” sebességen 2

Az Edimaxnál ezek a termékek az nLite nevet kapták, közös jellemzőjük pedig az, hogy nem három, hanem egy antennával rendelkeznek, az átviteli sebesség pedig 150 Mb másodpercenként. Ezeken a termékeken a fent említett 2T3R jelölés helyett az 1T1R jelölést találhatjuk. Mi ezeknek a termékeknek az előnye a háromantennásokhoz képest? Természetesen az áruk! A barátságos árcédula ellenére kellemes sebességet kapunk!

Lássuk hát, milyen modelleket tudunk nektek ajánlani ebből a szegmensből! 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.