Válassza az Oldal lehetőséget

Jól kifőztük, Xiaomi okoskuktát tesztelünk, és nem tudjuk abbahagyni

Jól kifőztük, Xiaomi okoskuktát tesztelünk, és nem tudjuk abbahagyni

Minden napra új receptet keresünk, magyarosat, kínait, mindegy milyet, csak főzhessünk valamit!

Jól kifőztük, Xiaomi okoskuktát tesztelünk, és nem tudjuk abbahagyni


Bevezető

Ezt a történetet egészen messze, hónapokkal ezelőtt kell kezdenem. Akkoriban kezdtem el azon gondolkozni, hogy rendelek egy Xiaomi rizsfőzőt. Azok az ismerőseim, akik ilyet használnak nem győzték dicsérni, hogy mennyire könnyű vele isteni finomra főzni a rizst, mennyi féle rizsfajtát ismer a program, és hogy több ezer féle rizsreceptet tud a gép.

XIAOMI Mijia YLG01CM 4

Kicsivel több, mint egy hónappal ezelőtt elhatározásra jutottam, meglepem magam egy rizsfőzővel! Imádom a rizses kajákat, a kínai konyhát is nagyon szeretem, főzni is szeretek, szóval tudtam, hogy ki fogom használni. Az egyik kedvenc kínai áruházamban rákerestem a Xiaomi rizsfőzőkre, ki is dobott néhány fajtát. Volt a kicsi 1,7 literestől, ami nagyjából 17 ezer forintba kerül egészen a közel 90 ezer forintosig többféle. Én egy 5 litereset választottam, mondván, ekkora adag rizs egy hadseregnek is elég lesz, ráadásul találtam kuponos akciót is rá. Az ára így 60 ezer forint alatt maradt, vagyis a középmezőnyben helyezkedett el.

XIAOMI Mijia YLG01CM 5

Nagyjából másfél hete aztán jött a futár, és hozott egy nagy dobozt. Nehéz volt, szóval már tudtam, hogy a rizsfőzőm jött meg. Kibontottam, kimostam, kitettem a konyhába, hogy este be is üzemelem. Közben elkezdtem nézegetni a részletes leírást, a recepteket, és rá kellett döbbennem, hogy nem jó cuccot vettem. Kicsit ideges lettem, mert azért közel 60 ezer forint nem kevés pénz. Kicsit dühös voltam az áruházra is, hogy miért Rice Cooker néven árusítják a masinát, ha egyszer nem az.

A figyelmetlenségünknek, a tévedéseinknek általában megisszuk a levét, azonban, mint a lenti cikkből kiderül, végeredményben nem is járhattam volna jobban azzal, hogy az okos rizsfőző helyett egy okos kuktát sikerült megvennem. Olyan gépet kaptam, amivel millió iszonyú finom kaját tudok megcsinálni, és nem csak rizsest, hanem szinte bármilyet.

XIAOMI Mijia YLG01CM 7

Szóval, ez esetben a tévedésem nagyon jól sült el, így utólag pedig hálát adok érte az égnek.

Ez a cikk egy picit más lesz, mint az eddigi tesztek, mert most csak röviden mutatom be a gépet, a tech blabla helyett pedig főzni fogunk. Persze, nem szeretnénk a Kipróbáltuk blogból gasztro blogot csinálni, de ez egyszer egy picit átevezünk a csodás ízek világába.


XIAOMI Mijia YLG01CM okos kukta – Külső és belső

A XIAOMI Mijia YLG01CM, hogy végre nevén nevezzük a gyereket, egy kicsit méretesebb fritura hasonlít. Nem túl nagy, nem túl nehéz, szóval a hellyel jól spóroltak benne. A színe, mint a képeken is látszik fehér, az a fajta kicsit fényes, minőségi műanyag, amit a Xiaomitól más termékeknél már megszokhattunk. Persze, ez valószínűleg nem hőre lágyuló, hanem inkább keményedő anyag, de a lényeg, hogy jól néz ki.

XIAOMI Mijia YLG01CM 9

Fémet a gépben csak belül, a melegítő résznél találunk, fémből készült az üst, és persze a körülötte lévő rész, illetve a tetőnek az a belső része is, ami az üstre illeszkedik. Vannak ezen a tető részen mindenféle dudorok is, meg a gőz elvezetésére való lyukak is, de hogy ezek pontosan mit csinálnak, arról a következő bekezdésben írok majd.

XIAOMI Mijia YLG01CM 10

A gép tetején négy gombot, egy OLED kijelzőt és egy nagy eltekerhető lezáró gombot találunk. Mivel a kukta kínai piacra készült az összes felirat kínai, de, mint később látni fogjátok, ez csak akkor lenne zavaró, ha ezeket nyomkodva akarnánk használni. Ám mi a telefonunkon fogunk mindent beállítani, szóval gond egy szál se.

XIAOMI Mijia YLG01CM 12

A tető nyitógombja az első fronton van, fémszínű, de műanyag ez is. Ami a külső kapcsán még érdekes lehet, hogy a felnyíló tető mögött van egy ki és szétszedhető rész, ami alatt a nyomásszabályzáshoz tartozó alkatrészek egy csoportja lapul, illetve van itt egy vészlekapcsoló is, ami rendellenes túlnyomás esetén jelent biztosítékot.

XIAOMI Mijia YLG01CM 13

Egy pillanatra térjünk még vissza a belső részhez. Maga az üst öntöttvasnak tűnik, de nem az, hanem alumínium ötvözet, amit öt különböző anyaggal vontak be. Ezek között a rétegek között van, ami az egyenletes hőleadást segíti, olyan is, ami a kopásállóságot növeli, és olyan is, ami azért felel, hogy a kaja ne ragadjon le. Érzetre, belülről kicsit olyan, mint a kerámia bevonatos edények, és a letapadás elleni védelem is pont olyan jó, mint azokban. Egyelőre nem kellett sikálnom, bármilyen étel készült benne, elég volt egy kicsit mosószeres, nedves szivaccsal kitörölnöm.


XIAOMI Mijia YLG01CM okos kukta – Hogy működik?

Azt hiszem kevés olyan ember van, aki nem tudja, hogy működik egy kukta. A működési elv egyszerű. A belső részben, a megnövekedett nyomás miatt a forráspont magasabbra kerül, így nagyobb hőfokon, sokkal gyorsabban készülhetnek el az ételek. Azt mind tudjuk, hogy a víz forráspontja 100 Celsius, de azt kevesebben, hogy a forráspont függ attól, is milyen magasságon vagyunk a tengerszinthez képest. Mert bizony, minél magasabban, annál kisebb a légnyomás, és annál alacsonyabb a forráspont. Vagyis, mondjuk a Mount Everest tetején bajosan lehet egy tojást megfőzni.

XIAOMI Mijia YLG01CM 6

A régi, hagyományos kukták egyszerű szerkezetek. Az ember beledobálta a kaja összetevőit, a fedelet lezártuk, aztán mehetett a gázra, hogy elkészüljön az étel. A kuktában lévő nyomást egy, a tetőn elhelyezett szelepre tett, nehéz „sapka” szabályozta. Ezt, a tömegénél fogva, csak a megnövekedett belső nyomás tudta megemelni. Amikor felemelkedett csökkent bent a nyomás, ha csökkent a nyomás a „sapka” visszaült a helyére, magyarán a belső nyomás mindig állandó maradt.

A Xiaomi okos kuktája is ezen az elven működik, ám a Xiaomi szokás szerint rengeteg extra funkciót pakolt a gépbe. Kezdjük ott, hogy például a telefonos applikáción keresztül „megnézi” hol vagyunk pontosan, mekkora a tengerszint feletti magasságunk, és mekkora a magasság alapján mért légnyomás ott, ahol élünk. A kuktában képződő nyomást ehhez állítja be, szóval nem csak úgy vaktában. Pontosan méri a főzőtérben a hőmérsékletet, egy szenzor felül, egy alul, és pontosan méri a kialakuló nyomást is. Mondhatni precíz a végtelenségig. Hogy egy kicsit a szárazabb adatok is szóba kerüljenek, főzés közben az okos kukta 1,7 atmoszféra nyomást tud létrehozni, ezáltal a főzés nem 100, hanem 114 fokon történik.

XIAOMI Mijia YLG01CM 1

A főzést ezek a képességek még nem könnyítik meg, de előre vetítik, hogy itt valami nagyon jó cucc készült. A könnyítés egész más úton érkezik, a telefonos program útján. Ezt később még látni fogjátok, ott, ahol a főzés következik.

Mielőtt belekezdenénk egy fontos dologra fel kell hívnom a figyelmet. A telefonos program nem tud magyarul, csak angolul. Szerencsére a főzőprogram kiválasztását kis ábrák segítik, az egyszavas leírások lefordítása pedig nem vesz sok időt igénybe, a negyedik-ötödik főzés után pedig már nem is lesz szükség fordításra, annyira nyilvánvaló és egyszerű a használat. Kivéve egy dolgot.

XIAOMI Mijia YLG01CM 2

Ez az egy dolog a beépített recepteket érinti. Nem azokat, amikről a továbbiakban mesélni fogok, hanem olyan valódi recepteket, amiket a programból érhetünk el. Ezernyi kínai étel receptjéről beszélek most, amik sajnos csak kínai nyelven találhatóak meg itt. Én biztos sokat lefordítok majd a Google segítségével, mert ezek az receptek/ételek úgy működnek, hogy a megadott alapanyagokat beszórjuk az edénybe, nyomunk egy start gombot, és ha elkészült megesszük. Én pedig szeretem annyira a kínai ételeket, hogy ezt kipróbáljam!

XIAOMI Mijia YLG01CM 16

Térjünk vissza most ahhoz a részhez a programban, amit a mindennapokban használni fogunk! A lényeg az, hogy a telefonunkon egy varázsló vezet végig minket a lépéseken, hogy mindig a megfelelő programot válasszuk ki a főzéshez. Először kiválaszthatjuk, hogy milyen hússal dolgozunk, ez lehet baromfi, sertés, marha, illetve van külön egy szekció a lábszárnak is, lévén, az sokkal inasabb rész. A húsokon kívül választhatunk még rizst (bizony, ezzel is lehet rizst főzni!), szójababot, illetve magvas, gabonafélékből készülő ételt is. Ha ezzel megvagyunk, akkor a következő lapon kiválaszthatjuk, hogy milyen ételt szeretnénk főzni. Van itt sütés, leves készítés, pörkölt készítés és párolás a húsoknál. A rizsnél választhatunk normál vagy gyorsfőzés, illetve speciális kínai reggelit is készíthetünk, ahol kis formákba készül a rizstésztából a cukorral megszórt tápláló édesség. A harmadik lépésben kiválasztjuk, hogy mennyire akarjuk megsütni, megfőzni az ételt, itt három választási lehetőség van. Ha mindezekkel készen vagyunk, akkor már csak egy gombbal jóvá kell hagyni a programot. Ezután kapunk egy összegzést a főzés menetéről, itt bele tudunk nyúlni még például a főzési időbe, végül egy gombnyomással elindítjuk a folyamatot. Persze, előtte be kell tenni mindent a kuktába, ráfordítani a zárógombot, de azt hiszem ez evidens.

XIAOMI Mijia YLG01CM sc 4XIAOMI Mijia YLG01CM sc 1XIAOMI Mijia YLG01CM sc 2

Ennyi. Mostantól csak annyi a dolgunk, hogy amikor a telefonunk szól, hogy elkészült az étel, akkor tálaljunk. Elég egyszerű nem? A főzés közben, ha kíváncsiak vagyunk mi történik, akkor ezt is látjuk a telefon kijelzőjén. Például, ha a nyomás növelése van soron akkor azt, eközben látjuk az aktuális nyomást is az edényben, ha a főzés van soron akkor azt, ha pedig elkészült az étel akkor azt. Fontos dolog, hogy amikor a főzés végére ér az edény, akkor automatikusan átkapcsol melegen tartási üzemmódra, vagyis amíg nem kezdjük a tálalást, addig a kaja azon a hőfokon vár minket, ami a legideálisabb az elfogyasztásához. Nagyon jó fej kukta ez, talán mondtam már hogy imádom.

XIAOMI Mijia YLG01CM sc 3XIAOMI Mijia YLG01CM sc 5XIAOMI Mijia YLG01CM sc 7

Ez eddig remélem mindenkinek tetszik, mert papíron tök jók ezek a funkciók. Persze a gyakorlat eszi, akarom mondani teszi a mestert, a puding próbája meg az evés, szóval főzés közben derül majd ki, hogy jól működnek-e a programok.

XIAOMI Mijia YLG01CM sc 6XIAOMI Mijia YLG01CM sc 10XIAOMI Mijia YLG01CM sc 11

Van még egy nagyon kellemes tulajdonsága ennek az okos kuktának, amiről nem szabad elfeledkeznünk, még pedig az, hogy menet közben is hozzányúlhatunk az ételhez. A tetőn, a baloldali első gombot megnyomva rendelhetünk el főzési szünetet, ilyenkor az edény lereszti a gőzt, mi pedig tehetünk be újabb alapanyagokat vagy akár csak megkeverhetjük, ami benne van.

XIAOMI Mijia YLG01CM sc 8XIAOMI Mijia YLG01CM sc 9

Na, ezzel meg is vagyunk, kezdődhet a főzés!


XIAOMI Mijia YLG01CM okos kukta – főzőcske csak okosan!

A teszthez három féle ételt szemeltem ki. Ezek között volt hagyományos kínai kaja, persze rizses, jó kis magyaros húsleves, végül pedig egy kis sült csirkeszárny, mellé tört krumpli. Terveztem még egy kis édességet is, de időhiány miatt erre már csak a cikk után, hétvégén kerítek sort. Szerencsére brutálisan sok okos kuktában elkészíthető süti és egyéb édesség létezik, szóval a gondot leginkább az fogja okozni, hogy kiválasszam mit eszünk majd.

XIAOMI Mijia YLG01CM 15

Térjünk vissza az elkészült kajákhoz! Elsőként a kínai jött, végül is ez egy kínai főzőedény, szóval maradtunk a gyökereknél. A Nosalty oldalról kinéztem egy szecsuani csirke receptet. Nem mondhatnom, hogy teljesen hagyományos volt, mert volt benne kis méz is, meg ananász is, de az íz végül az alkotót igazolta, mert nem a megszokott, kínai kifőzdékben fellelhető ízvilágot kaptuk, hanem ezerszer jobbat.

XIAOMI Mijia YLG01CM 17

A kuktában sütni is lehet, bár én ezt inkább víz nélküli főzésnek mondanám. Ezért egy apró trükkhöz folyamodtam. Elindítottam a sütést, de a tetőt nem csuktam le, csak a fedélen lévő zárat fordítottam el, hogy a nyitottságra figyelmeztető csipogást leállítsam. Az apróra vágott csirkehúst ezután a nyitott edényben, egy pici olajon addig sütöttem, amíg szépen ki nem fehéredett. Ezután kikapcsoltam a sütőprogramot, betettem az edénybe minden hozzávalót, megkevergettem, lezártam, és jöhetett a tényleges program. Mivel kevés lével, lényegében csak a bekerült ételek saját levével dolgoztam, itt is a sütést választottam, nem a leves üzemmódot, és mint kiderült nagyon jól tettem.

Amikor elhangzott a főzés végét jelző hang, már nem maradt más dolgom, mint egy pici kukoricaliszttel zselésíteni a kaján maradt levet, és kész is voltam.

Azt hiszem ezután volt az a pillanat, amikor elnézést kértem a káromkodások miatt, amiket akkor eresztettem meg, amikor kiderült, hogy véletlenül (figyelmetlenségemből) nem rizsfőzőt vettem. Szeretek főzni, kínai kaját aztán különösen. Van erre a célra egy frankó öntöttvas wok itthon, amiben állítólag nagyon finomakat szoktam készíteni, de arra, ami az első kóstolásnál ért semmi nem készített fel. Én ilyen ízeket a wokban sosem tudtam összehozni. A csirke állaga, és íze a mennyeit súrolta, és ebben egy leheletnyi túlzás sincs. Olyan mértékben értek össze az ízek, amit eddig nem tudtam megvalósítani. Ami még érdekes volt, hogy a zöldségek sem főttek szét, az ananász pedig konkrétan roppanós maradt, de persze nem úgy, mint nyers korában. Tényleg nem túlzok, a könnyem kicsordult az első falattól, pedig bármennyire is szeretek enni, kaja miatt sírni nem szoktam.

XIAOMI Mijia YLG01CM 19

Amikor az első sokkon túltettem magam kilapátoltam a csirkét egy lábosba, kivettem az üstöt, és nagyjából kettő perc alatt elmostam, hogy elkészítsem a rizst. A kuktához kapunk egy mérőpoharat is, nagyjából egy decis lehet. A három pohárnyi rizshez adtam 4 és fél pohárnyi vizet, ezután a telefonon beállítottam a programot. Rizsfőzés hagyományos módon, normál ideig.

Nos, talán mondanom sem kell, hogy egy kínai okosfőzőben nem lehet rossz rizst készíteni. Jázmin rizst használtam, ami csodás lett. Enyhén tapadós, de közel sem massza szerű, a rizsszemek szépen szétváltak, de nem peregtek, szóval, olyan volt, ahogy azt a nagykönyvben megírták!

XIAOMI Mijia YLG01CM 26

A második teszt a húsleves volt. Kicsit féltem tőle, mert 10 liter alatti edényben eddig nem főztem, szóval óvatosan kellett bánnom a hús és a zöldség mennyiségével is, hogy valami lé is maradjon mellette. Mivel csak baromfi került most a levesbe (amúgy marhahúst is szokott lenni), nem volt nehéz dolgom a program kiválasztásánál. Jöhetett a csirke kiválasztása, utána ráböktem a leves opcióra és hagyományos elkészítésre. Persze előtte szépen mindent bepakoltam, felöntöttem vízzel, és rászórtam a tetejére a titkos összetevőmet, a csipetnyi szerecsendiót, amitől szerintem a legjobb lesz a húsleves.

XIAOMI Mijia YLG01CM 27

A program lefutott, mi pedig kaptunk egy erős levest. Hagyományosan, a húsleves elkészítése nálam nagyjából egy délelőttöt vesz igénybe. Azt vallom, hogy akkor lesz jó, ha az első forrás után kislángon órákig fő szép csendben. Van, aki leszedi a habot, mert úgy tisztább lesz a leves, más rajta hagyja, mert akkor jobb lesz az íz. Én az első, nagyobb habot le szoktam szedni, de ez persze a kuktánál nem működött, ahogy persze a főzés idejét sem tudtam 5-6 órára kihúzni. Ettől függetlenül a levesem szép áttetsző lett, amikor leszűrtem a szűrőben némi kis fokhagyma maradt csak, más semmi. Az íz pedig ismét csak magáért beszélt. Zamatos, sárga (nem volt benne se sáfrány, se sáfrányos szeklice), leves lett, a fénye egyáltalán nem volt megtörve, nem volt zavaros sem, viszont igazán erősre sikerült.

XIAOMI Mijia YLG01CM 20

Harmadik teszthez egy kis sült csirkeszárnyat szerettem volna készíteni. Erős kétségek voltak bennem a sütés minőségét illetően, hiszen ez végül is egy kukta, abban meg mindent szoktak, csak nem húst sütni. A félelmem nem volt alaptalan.

XIAOMI Mijia YLG01CM 21

Természetesen itt is maradtam a csirkénél és a sütésnél. Bár, ahogy feljebb írtam, a sütés idejébe bele tudunk nyúlni, én szerettem volna kipróbálni, hogy az előre programozott időtartam elegendő e az étel elkészítéséhez. Ezért aztán most a leghosszabb sütési időre böktem.

XIAOMI Mijia YLG01CM 22

A végeredmény nem teljesen az lett, amit egy sült csirkeszárny esetén várunk. Az ízekkel és a hús állagával nem volt probléma, sőt, kimondottan finom volt, ám a roppanós csirkebőr helyét egy kicsit elzselésedett csirkebőr vette át. Mondhatni, ilyen volt a sült csirkeszárny kínai módra.

XIAOMI Mijia YLG01CM 23

A szárnyak mellé készített tört krumpli viszont tökéletes lett. A szárnyak után maradt zsiradékhoz egy pici olajat adtam még, aztán bele a krumplit. A főzés végén az egészet megtörtem kicsit és összeforgattam a zsiradékkal. Isteni lett. Helyenként kicsit megpirultak a burgonya gerezdek, rendesen átfőtt, és kellően szaftos volt az egész.


XIAOMI Mijia YLG01CM okos kukta – szeretem vagy ez igaz szerelem?

Ha idáig eljutottál az olvasásban, akkor nyilván tudod a választ. Nem csak szeretem, egyenesen imádom, egy teljesen új dimenziót adott a főzésnek a Xiaomi okos kuktája. Ha azt gondoljátok, hogy csak azért, mert nagyszerűek a benne készült ételek ízei, akkor tévedtek, bár nyilván ez is nagyon fontos szempont. Amit viszont talán még ennél is jobban értékelek, hogy nincs vele kosz.

XIAOMI Mijia YLG01CM 11

Értitek, iszonyatosan leegyszerűsödött a főzés. Egyetlen edényben tudok megcsinálni ezer féle jobbnál jobb kaját, eközben nem fröcsög a zsír, nem koszolódik a konyha. Az üst elmosása tényleg kettő perces mutatvány, ezen kívül maximum az okos kuktához adott kanalakat kell mosogatni, és kész is van minden. Szóval nem csak a főzés gyorsul fel, hanem az utána következő munka is. Arról már nem is szólok, hogy amíg a főzés tart, én csinálhatok akármi mást is, például írhatok híreket vagy cikkeket, nem kell ott állnom az edény mellett, de még arra sincs szükség, hogy néha keverjek rajta egyet. Egyszerűen imádom az egészet, úgy, ahogy van, az elejétől a végéig.

XIAOMI Mijia YLG01CM 25

Tudom jól, sokan azt fogják mondani, hogy drága ez az élmény csaknem 60 ezer forintért, de nekem, aki szeret főzni, szereti az igazán jó ízeket, most, néhány főzés után, már egyáltalán nem tűnik soknak, sőt, azt gondolom, hogy minden rá kiadott fillért megért a dolog. Hosszú idő után újra van időm a főzésre, új ízeket tudok kipróbálni, és az sem jelent akadályt, ha a család nem szereti, amit én, mert legfeljebb magamnak dobok össze két adagot. Semennyi ideig nem tart, egy kínai kaja például a csirke felvágásával, zöldségpucolással, mosogatással együtt sem vesz el 20 percnél többet. Persze maga az étel elkészítése tovább tart ennél, de a java időt az okos kuktám egyedül tölti, nekem csak az a dolgom, hogy várjam a jelzést, ha elkészült a fogás, mehetek enni.

XIAOMI Mijia YLG01CM 8

Ritkán szoktam ennyire lelkesedni valamiért, és ritkán szokott egy teszt annyi ideig tartani, mint amennyi ideig a Xiaomi okos kuktájával tartott. Illetve, hogy egészen pontos legyek, a teszt nem ért véget ennek a cikknek a megírásával, inkább most kezdődik a java. Rengeteg recept vár arra, hogy elkészítsem, és így, hogy okos kuktát használok, még időm is lesz rá!

Ha neked is megtetszett a XIAOMI Mijia YLG01CM okos kukta, akkor a vásárláshoz mindenképpen vedd igénybe a AFfbG10 kuponkódot, amivel 63 663 forint helyett 57 297 forintért tudod megvenni. Ne feledjétek, szállítási módnak válasszátok az ingyenes EU Priority Line módot, amivel vám és ÁFA nélkül érkezik a csomagotok.

Vásárlás itt:

XIAOMI Mijia YLG01CM okos kukta – Kuponkód: AFfbG10

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.