Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: A4Tech holeless – Nincs lyuk a nap alatt

Kipróbáltuk:  A4Tech holeless – Nincs lyuk a nap alatt

Ha már hole, akkor eszembe jutott egy kedvenc zeném, amit lazításképp hallgassatok meg, ha másért nem azért, mert egy fekete lyukról énekelnek benne, ez pedig majdnem van az új egereken is, ráadásul tovább fokozva a párhuzamosságot, az egérből is árad a láthatatlan fény. Lyukless, mostantól ez lesz a technológia neve.

 

Lazultunk, dúdoltunk, most foglalkozzunk az egerentyűvel!

Nem tudom ki, hogy van vele, de én szeretem a kéklézeres egeremet. Jó kis mouse ez, de néha kicsit tele lesz vele a …, hogy is fogalmazzak finoman, szóval a  puttonyom. Van az alján egy kis nyílás, tényleg nem nagy, de arra pont elég, hogy beüljön egy kis por, meg szösz. Nem is tudom hogy lehet, de mintha vonzaná az olyan szennyeződéseket, amik zavarják a működését. Ilyenkor, természetesen mindig a legrosszabb pillanatban, mondjuk képretusálás közben, elkezd rángatni, és oda a pontos működés. Jöhet a fújkálás a lyukba, hogy szíveskedjen már rendesen mocorogni az egérmutató.

6

Oké, aki azt mondja, hogy takarítani kell a lakást és nem lesz gond, annak igaza van, de sajnos enyhén katasztrofális felénk a porhelyzet, főleg nyáron, ráadásul kutya is, rögtön négy, így a szöszök előfordulási gyakorisága is megnő.

Úgy hiszem, ezek után senki nem csodálkozik azon, hogy érdeklődéssel vizsgálgattam a Kelly-Tech bemutató termében az új egerek alvázát, keresve, hogy hol jön ki a lézer, hiszen lyuk nincs rajta. Mint kiderült a tippem bejött, de tény, hogy a tervező megpróbálja elhitetni velünk, hogy itt bizony nincs lézer sem, pedig van.

2

Itt vissza is kanyarodhatunk a bevezető egy szakaszához, ami arról szólt, hogy két forintból is lehet okos dolgokat alkotni. Nos, ez ebben az esetben sem túlzás, hiszen az anyagköltség talán eléri a két forintot, a szerzett előnyök viszont sokkal többet érnek.

8

Nincs másról szó, mint arról, hogy az A4Technél összepárosították a 90 fokban beeső lézert egy műanyagból készült prizmával, mely az egér hasa mögött képződő fényt egy lencsén keresztül vezeti ki a szabadba, majd ugyan ide érkezik a visszaverődő fény is, amit aztán egy érzékelő feldolgoz. A trükkös mérnökök megoldották, hogy az egér hasa felől a lencsét feketének lássuk, így lényegében teljesen láthatatlanná válik.

1

Persze, ennek a megoldásnak az esztétikai megfontolásoknál sokkal hasznosabb tulajdonsága is van, még pedig az, hogy az egér hasa teljesen zárt. Nem jut be se por, se szösz, se víz, semmi olyan, ami megzavarhatná a működést. Mindez pedig egy pici gondolkozásnak, és egy kétforintos alkatrésznek köszönhető.

3

Azt az előző A4Tech cikkben már leírtam, hogy mennyire hasznos a 90 fokban beérkező fény, ez nem is változott. Az igazi, teljes újdonság érzés azonban csak most jött el a holeless, vagyis lyuk nélküli technológiát használva.

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.