Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk – BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre

Kipróbáltuk – BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre

Ez az a hely, ahova már a királynak sincs pofája gyalog járni.

Kipróbáltuk – BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre


 

Bevezető

Mondhatnám, hogy magamnak rendeltem, de nem. Kivételesen eszembe sem jutott volna magamnak okos WC-ülőkét venni, a forgalmazó viszont nagyon szerette volna, ha írok róla egy cikket. Nem gondoltam bele, hogy milyen nehéz feladat lesz az altáji tapasztalatok leírása úgy, hogy az ne legyen se alpári, se túl prűd.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 1

Szóval igent mondtam, megérkezett, felszereltem, most pedig azon megy a csata, hogy maradhasson. Párom nem szeretné, én meg igen. Az indokainkat lejjebb megtalálod majd, de addig is, bemutatom a szerelés menetét, a használat mikéntjét, a tudását, hogy végül jöhessenek a tapasztalatok.

Vágjunk bele!


 

Szerelés

A csomagolásról és a tartozékokról nem írok. Az előbbiről felesleges, az utóbbiakkal meg a szerelés közben meg fogtok ismerkedni.

Alapvetően az itthon kapható deszkák felszerelésétől gyökeresen eltér a Blitzwolf megoldása, szenvedtem is vele egy keveset. Maga a csavarozás egyszerű volt. Kapunk két kisebb fémlapot, és kapunk két gumi és műanyag borítást kapott csavart.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 2

Az átlag hazai deszkáknál a rögzítés a porcelánon átmenő csavarokkal, közdarabokkal, alátétekkel történik, ezek tartják a helyén az ülőkét. A Blitzwolf teljesen más utat választott.

A szerelés megkezdéséhez az ülőke hátsó-alsó részét le kell szednünk. Ehhez találunk egy nyomógombot szemből nézve jobb oldalon a hátsórész oldalán. Megnyomod, és le tudod húzni az ülőke alján a hátsó részt.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 3

Ebben a darabban van két nagy négyzet alakú nyílás. Ide kerül a mellékelt két fémlap a csavarokkal. Remélem a képeken ez jól látszik. Ezeket a csavarokat, így összeszerelt állapotban nyomtam bele a WC-csésze lyukaiba, majd meghúztam a csavarokat jó erősen. Aztán kiderült, hogy ez így nem lesz jó, a gumidugók kicsúsztak a lyukból.

Szóval, a helyes sorrend az, hogy a csavart kiszedjük a gumi-műanyag dugóból. A dugókat belenyomjuk a lyukakba. Ezután tesszük rá az ülőke alját a kis fémlapokkal, és most becsavarhatjuk a csavarokat.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 4

Nagyon fontos, hogy nem kell a csavarokat bikamódra meghúzni. A hazai ülőkéknél jó erősen be kell csavarni, mert egyébként hajlamos a deszka félrecsúszni miközben a nagydolog után tisztálkodni próbálunk. Biztos más is járt már úgy, hogy hirtelen azt hitte beleesik a WC-be.

Nos, a Blitzwolf csavarjait is meg kell húzni, de csak annyira, hogy a felcsavarozott műanyag darab stabil legyen. Ezután a deszka nagyobb darabját felpattinthatjuk, hogy leülhetünk pihenni. Na nem a WC-re egyelőre, mert ezzel lesz még dolgunk!

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 5

A működéshez kell víz és áram. A vizet a tartály oldaláról egy, a csomagban található T-idommal tudjuk ellopni. Ezt én az alábbi képen látható módon oldottam meg.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 6

Alapvető probléma, hogy a tartályok és a fali sarokszelepek 3/8-os csatlakozóval rendelkeznek, míg az ülőkéhez mellékelt T-idom és cső 1/2-es. Szóval ide kell szerezni néhány szűkítőt, hogy össze tudd szerelni.

A másik probléma, hogy viszonylag kevesen tesznek rögtön a WC-csésze mellé konnektort. Szóval valahonnan áramot kell vételezni. Nálam most egy hosszabbító van, de már kitaláltam, hogy honnan lesz áram. Ebbe most nem megyek bele, a lényeg, hogy áram kelleni fog.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 7

Ha mindezek rendelkezésre állnak, akkor jöhet a szerelés második menete!

A vízszereléshez érdemes a mellékelt T-idomot használni, mert ebben van egy szűkítő, gyanítom nem véletlenül. Szóval ne akarjátok egy egyszerű 3/8-as T idomra cserélni, nem biztos, hogy jó lesz. Alapvetően Te is össze tudod rakni, nem kell szerelőt hívni. Vegyél a barkácsban vízhez való teflonszalagot, tekerd be a meneteket, így csavarozd össze. Persze, ahol van gumitömítés a hollandiban, ott erre sem lesz szükség.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 8

Ha van áram, akkor a konnektort csak be kell dugni és ha ezzel is kész vagy, akkor végre leülhetsz, most már akár az okos WC ülőkédre is!


 

Tudás, vagyis mitől okos az ülőke?

A BlitzWolf BW-ST01 – csak hogy végre nevén nevezzük a gyereket – nem okos abban az értelemben, ahogy pl. egy okoslámpától elvárjuk. Vagyis konkrétan nincs benne Bluetooth és nem tudjuk a telefonunkkal vezérelni. Mondjuk tök fölösleges is lenne, hiszen, amikor vezérelni kell rajta ülünk, és elérjük a gombokat.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 9

Az okosság kimerül annyiban, hogy érzékeli, ha ráülünk, és ennek függvényében tesz- vagy nem tesz dolgokat.

Az érzékelő a bal combunk alatt van, ennek kell a „deszkához” érni, ha azt szeretnénk, hogy működjenek a funkciók. De mik is ezek a funkciók?

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 10

Az első, a deszka melegítése. Na, ehhez például nem kell leülnünk, a beépített automatika a beállított hőmérsékleten tartja a deszkát. Négy fokozatban állíthatjuk a hőmérsékletet. A második funkció a világítás, ami a csésze belső oldalán hoz létre diszkrét hideg fényt. Jól néz ki, haszna is van, és nem olyan erős, hogy ezzel vetítsük az égre Batman jelét, ha beszorultunk a budiba.

A lámpa amúgy két módon működhet. Vagy használhatjuk a fényérzékelős módszert (bizony fényérzékelő szenzor is van az ülőkében), ilyenkor, ha egy bizonyos szint alá csökken a fény, akkor felkapcsol. Mondanám, hogy ez előnyös, hogy éjszaka is megtaláljuk a vécét, de eddig sem ültem soha mellé, szóval emiatt nem érdemes megvenni.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 11

A legfontosabb talán mind közül a bidé funkció. A kis locsolócső automatikusan bújik elő majd el, a működés végén. Van hozzá a „fészkében” UV fényes sterilizálás, így, ha végez a munkával, akkor vízzel és fénnyel fertőtleníti magát.

A bidé funkció állítható, a vezérlőpanelen van első és hátsó mosás. Az első a hölgyeknek, a hátsó meg mindenkinek, akik azon a testtájon szokott megszabadulni a bevitt tápláléktól (hú, ezt de szépen finoman írtam le). Utoljára pedig van egy gyerek funkció. Ezeknek a működéséről az utolsó fejezetben írok.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 12

A víz hőmérséklete állítható, ez is négy fokozatban, de emellett van egy Cold/Hot SPA elnevezésű gomb is, ami felváltva használ hideg és meleg vizet. Lényeges, hogy a vizet a beépített fűtőberendezés átáramlás közben melegíti fel, szóval itt nincs melegvizes tartály, mint egy bojlernél.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 13

Lényeges még, hogy a vízsugár erőssége is állítható, és a spriccelő cső pozíciója is álltható, ezek megint csak 4-4 fokozatban. Az utolsó gomb STOP feliratú, ez az összes vizes funkciót leállítja.


 

Tapasztalatok

Na, most értünk a kényes részhez, amikor is kénytelen leszek némi altesti tapasztalatokról beszámolni, mindezt úgy, hogy ne legyen túl intim a beszámoló.

Az okos ülőke anyagáról eddig nem írtam. Természetesen műanyagból készült, nem túl, de éppen elég vastag anyagokból építették. Fényes, fehér és oda kell figyelni milyen anyaggal törlöd le, mert könnyen feltöltődik statikus elektromossággal, így pedig vonzza a port. Egy kis öblítős rongy vagy esetleg valami antisztatikus tisztítószer csodákat művel.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 14

A „deszka” több darabból van összeszerelve, stabil, nem hajlik, a porcelánra is normálisan felfekszik. Üldögélés közben stabilnak érződik, nincs azaz érzésem, hogy bele fogok esni a klotyóba.

Lényeges, hogy mennyire kényelmes az ülés rajta. Nekem nagyjából egy nap kellett, hogy megszokjam, hogy nem a teljesen egyenes deszka van alattam, de mostanra már teljesen természetessé vált a dolog. Kényelmes, egyszerűen csak meg kell találni a megfelelő ülőhelyzetet.

A hajlítás, döntés nem véletlenszerűen került bele az ülőrészbe, ha kényelmesen ülök, akkor a bidé rész fúvókája pont a megfelelő helyre irányítja a vizet. Ide fontos beszúrni, hogy a fúvóka 4 pozícióba állítható, így szerintem kb. mindenki be tudja lőni, hogy precízen, a megfelelő helyen tudja mosni a hátsóját a nagydolog után.

Sőt, emellett beállítható az is, hogy a fúvóka előre-hátra mozogjon. Nagyjából másfél centis mozgásról beszélünk, ami arra pont elég, hogy a tisztítandó „felületet” hatékonyan lemossa.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 15

Fúvókából amúgy kettő van. Ahogy írtam van „első” mosás hölgyeknek, és van „hátsó” mosás a kloáka (jó, tudom, az csak a madaraknak van) számára. Ezek két külön fúvókát működtetnek. A hátsó mosás egy lyukon nyomja ki a vizet, az első mosás pedig négy kisebben. Ez kíméletesebb, ami gyanítom a hölgyeknek jobban esik, mintha egy erősebb sugarat kapnának az intim testtájukra.

Ahogy fent írtam a víz hőfoka állítható. A leghidegebb sem rossz, a legmelegebb sem túl forró, szóval mindenki az Ízlésének megfelelőt állíthatja be.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 16

A gyerekeknek szánt mosás még kímélősebb, a víz hőfoka is kellemesen langyos, szóval nem lesz se ijesztő, sem kellemetlen a babáknak vagy kicsiknek.

Ahogy írtam van Cold/Hot SPA funkció is, nekem nem jött be, hogy váltogatja a víz hőfokát, de lehet, hogy neked tetszeni fog.

Mi van még? Amikor leülünk a „deszkára”, akkor hallunk egy csippanást és elindul egy kis víz a fúvókát rejtő nyílásból. Ez szerintem arra jó, hogy a csészében azon a részen tuti legyen víz, ahova pottyantunk (a hölgyek pisilnek). Valószínű, hogy ilyenkor maga a fúvóka csöve is kap egy alapos mosást, de ezt megkapja akkor is, amikor a bidé funkciót kikapcsoljuk és a cső visszakúszik a helyére. Gyaníthatóan ilyenkor történik az UV fénnyel a fertőtlenítés is.

Végül is milyen használni az okos WC-ülőkét?

Nem mondom, hogy nem lehet élni nélküle, szóval valahol amolyan extrának mondanám a meglétét, illetve a bidé funkciót. Extrának, de nem haszontalannak, mert azt tutira mondom, hogy a vizes öblítés annyira precíz és alapos, hogy a papírt a végén már csak arra kell használni, hogy a vizet leitassuk. Szóval (esküszöm igyekszem finoman leírni), ha a BlitzWolf BW-ST01-et használod, akkor vége a kaka kenegetésének és a másfél méteres papírcsíkok felesleges elhasználásának.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 17

Mi tetszik és mi nem tetszik benne?

Ahogy a cikk elején írtam, párommal ütközik a véleményünk abban, hogy maradjon vagy menjen a BlitzWolf BW-ST01. Én egy techmániás vagyok, Ő meg nem az, és ez okozza a legfőbb problémát, nem az, hogy az ülőke jól vagy rosszul működik.

Ő eleve ki sem próbálta a bidé részt. Az nagyon tetszik neki, hogy kellemes hőmérsékletű az ülőrész, de azt nagyon utálja, hogy leül a vécére és az csipog alatta meg elkezd csobogni a víz. Egy WC ne csináljon ilyet – mondja, nem ez a dolga.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 18

Nekem ez a csipogás, csobogás nem okoz gondot. A deszka melegét én is szeretem. A négy fokozat közül még a legmelegebb sem olyan, hogy elkezd izzadni tőle a hátsóm, ezzel együtt nekem a második fokozat jön be a fűtésből.

A bidé pedig… Tulajdonképpen egész kellemes, amikor a langyos víz mosogatja az ember alfelét. Nem erősen, inkább csak finoman, masszírozósan. Tényleg kellemes, és akkor a feljebb már leírt papírtakarékosságról nem is szólok.

Természetesen a hölgyeknek szánt mosási metódust nem tudtam tesztelni, de gondolom azzal sem lehet probléma.


 

Összegzés

Szögezzük le, nem most találkoztam először bidével életemben. Régebben volt ilyen a fürdőnkben, de az még a hagyományos, bidécsapos, külön porcelán ülőke (csésze) volt. Nem szerettem, szerintem egy kezemen össze tudom számolni hányszor használtam az alatt a tízen év alatt, amíg rendelkezésemre állt.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 19

A BlitzWolf BW-ST01 viszont kellemes élmény. Tényleg, amit szokni kell rajta az leginkább a hagyományos fadeszkáktól eltérő ülőrész forma, de ez gyorsan megy, utána pedig már örülsz, hogy felszerelted.

Őszintén megmondom, nem tudom nálunk milyen sorsa lesz, próbálok kiállni a jogos érdekeim mellett, mert nekem nagyon bejött a szerkezet. Tudom, ahogy már írtam, lehet enélkül élni. Sokan legyintenek, hogy mi a fenének a melegített ülőke meg a vizes altáji mosás, hiszen eddig is megvoltam nélküle. Aki ezt mondja, annak igaza van, tényleg el lehet lenni nélküle.

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 20

Viszont, ha megteheted, és kifizeted rá a nem kevés pénzt, amibe kerül, akkor olyan érzésed lesz, mintha a fürdőszobád (vécéd) nem is otthon lenne, hanem valami sokcsillagos szállodában. Egyszerűen akkorát nő a komfortfokozat, amit nem is nagyon tudok mihez hasonlítani.

Szóval azt mondom, ha megteheted, hogy megveszed, esetleg gondolkoztál is már hasonlón, akkor ne habozz, megbánni nem fogod. De ha feleslegesnek érzed ezt is megértem. Az biztos, hogy én küzdeni fogok érte, hogy maradhasson!

Kipróbáltuk - BlitzWolf okos WC ülőke a buta vécédre 21

Megvásárolni most cseh raktárból tudod. Az ára most nagyon kedvező az eredeti árhoz képest, mert 82 000 Ft helyett 67 000 forintért el tudod hozni, ha a BGHU2107 kuponkódot használod.

A szállítás ingyenes, mivel cseh raktárból jön néhány nap alatt nálad lesz. Vámot nem kell fizetni, vámkezelés sincs, az áfát pedig a fenti ár tartalmazza.

Vásárlás itt:

BlitzWolf BW-ST01 okos WC-ülőke

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.