Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Chieftec Tápok – BPS-450S, BPS-500S

Kipróbáltuk: Chieftec Tápok – BPS-450S, BPS-500S

Oldalunkon meglehetősen rég olvashattatok tápegységekről, így ideje volt, hogy érkezzen hozzánk néhány pléh kasztni. A címből már egyértelműen kiderül, hogy melyik cég a gyártó, az azonban nem, hogy a viszonylag friss Nitro család két tagját mutatjuk be nektek.

 Kipróbáltuk: Chieftec Tápok – BPS-450S, BPS-500S

Őszintén megmondom ezek a tápok kicsit zavarba ejtettek, ültem is a cikk felett vagy két hetet, hiszen nehéz olyan termékekről érdekfeszítő cikket írni, amikben semmi érdekfeszítő sincs. A Chieftec tápokat sokszor jellemzi ez a kettősség, hiszen a gyártó középkategóriás termékei egyrészről nagyon jók, nagyon megbízhatók, másrészről pedig, talán az árak alacsonyan tartása végett, nem hordoznak az egyszeri olvasó, felhasználó számára olyan külső jegyeket, amik miatt ráugranak az őket bemutató cikkekre.

Kipróbáltuk: Chieftec Tápok - BPS-450S, BPS-500S 1

Ez a sanyarú sorsot nem érdemlik ezek az egységek, ahogy általában a cég többi terméke sem. Ha jól belegondolok, az utóbbi tíz évben talán egyetlen egyszer hallottam pletykát egy olyan sorozatról, ami nem volt elég megbízható, de számomra ez is a városi legendával volt egyenértékű, mert bár akkoriban még szervizvezetőként toltam az ipart egyetlen egy hibás táppal sem sikerült összefutni.

Ha már visszatekintünk kicsit az időben, akkor fontos megjegyezni, hogy a tápegységek is komoly fejlődésen mentek át, még ha ez az egyszerű fémdobozokon nem is látszik. Egyrészről a középkategóriában is elérhetővé váltak azok a védelmek, amik a felsőkategóriát jellemezték, másrészről nagyban javult a hatásfok.

Ez a hatásfok javulás tetten érhető a Nitro család tagjainál is, hiszen büszkén viselik a 80+ jelölést a dobozon. Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy a minőség javulása okozza, hogy bár a gépekbe épített hardverek sokasága miatt, a 3-4 videokártyás rendszerek energia éhsége óriási, még sem kell 1000 watt feletti tápokban gondolkoznunk.

7

A 80+ jelölés garancia arra, hogy a jelenleg elérhető áron lévő technológiák által a tápba bevitt energia mind kisebb része válik hővé, és mind nagyobb része hasznosul úgy, ahogy azt mi szeretnénk.

A most kapott tápegységek tehát nem valami érdekesek, ha a külsőt tekintjük, és talán akkor sem, ha a tudást nézzük. Fogalmazzunk pontosabban! Nem a tudás mikéntje az érdekes bennük, hiszen fellelhető képességek mindegyikével találkoztunk, csak éppen dupla áron.

A Chiftecnél nem nagyon adnak a külsőségre, legalábbis képesek arra, hogy figyelmen kívül hagyják a dizájnos külsőt, ha emiatt olcsóbb lesz a termék. Nem festik különböző színekre a dobozt –legalábbis ebben az árkategóriában-, nem raknak rá fényeket, nincs zongoralakk, és a kábelharisnya sem dívik. Legalábbis ebben az árkategóriában nincs, nem is nagyon hiányzik, ha őszinték akarunk lenni.

9

Nézzük meg részletesebben, mit kínál a nálunk lévő 450- illetve 500 wattos egység! A kábelezés, és a lényegesebb jellemzők között nincs különbség, így az alábbi két táblázat mind a két verzióra érvényes.

tablazat1

Amiben viszont különböznek azok a teljesítmény adatok.

tablazat2

Kezdjük a kábelekkel. A korbácsok hosszával, a csatlakozók számával nincs baj, kivéve egy dolgot, ez pedig az a tény, hogy mindössze egy hattűs PCI Express csatlakozót találunk. Ez, főleg az 500 wattos egységnél kevés, hiszen azzal kisebb kétkártyás rendszerek már vígan elszaladhatnak (ráadásul már például egy Radeon HD 6870-hez is két darab 6-tűs PCI Express tápcsatlakozó kell). A korbácsok hossza egy miditoronyba bőven elég, de egy nagyobb házban sem lehet probléma az alkatrészek táppal történő ellátása.

4

A tápegységeket természetesen be is üzemeltük. Sajnos oszcilloszkópos mérésre nincs lehetőségünk, így marad a multiméter, de abból legalább mutatós darab, hogy kisebb tehetetlensége legyen a műszernek. A teszthez egy Intel Core 2 E8400-as processzort, 3 × 1 GB Buffalo DDR3 1333 MHz-es memóriamodult, az őket befogadó GIGABYTE X48T-DQ6 alaplapot és egy AMD RAdeon HD 6850 1 GB GDDR5 videokártyát használtunk.

Három szempontból vizsgáltuk a tápegységeket. Az első a standby módban történő fogyasztás, a második a 12 voltos ágak feszültségének ingadozása különböző terhelések alatt, a harmadik pedig a felvett teljesítmény mértéke különböző terhelések alatt. Az első mérést fontosnak tartjuk, hiszen manapság nagyon nem mindegy, hogy mennyit eszik a gépünk pihenő időszakban. A feszültségek változásának mértékét elegendőnek találtuk a 12 voltos ágakon figyelni, manapság, a mai technológiák mellett a 3 és az 5 voltos ágak szerepe jelentősen csökkent. A felvett teljesítmény figyelemmel kísérésének fontossága ismét csak nem lehet kérdéses.

5

Standby állapotban a 450 wattos egységnél 3,5- az 500 wattos 3,7 wattot mértünk.

A feszültség mérésénél azt tapasztaltuk, hogy a fenti konfiguráció nem volt képes komolyabb problémát okozni a tápoknak. A feszültségszintek a megfelelő határokon belül maradtak, talán a kettes 12 voltos ág hullámzott egy kicsit jobban, de ez sem volt jelentős.

A terheléses mérést három állapotban végeztük el. Az első egy nyugalmi állapot volt, a második átlagos használatot jelentett, ahol Youtube videót néztünk, közben futott egy szövegszerkesztő és egy képmanipuláló alkalmazás, valamint a Youtube mellett még két böngésző ablak eltérő böngészőkkel. A harmadik terhelést a 3DMark 11-re bíztuk. Talán nem meglepő, hogy az egységek különbözősége miatt lényegében nem volt változás a mérések között. A pihenő állapotban a kisebbik 110 wattot, míg a nagyobbik 109 wattot kért. A normál használat mellett ezek az értékek 154- illetve 153 wattra ugrottak, míg teljes terhelés mellett 239- és 236 wattos értéket olvashattunk le a műszerről.

1

Mit mondhatunk összegzésképp a Chieftec tápjairól? Sok rosszat semmiképp. Egy fekete pont jár amiatt, hogy lemaradt a második PCI Express csatlakozó. A ventilátor alapértelmezetten csendben teszi a dolgát, de nagyobb terhelésnél azért rendesen pörög, ami némi szélzajjal is jár, ami viszont szinte elkerülhetetlen.

A Chieftec Nitro 85+ sorozatának alsó szegmensét, a 350-től 500 wattig terjedő egységeket biztos nem az érdekes külső fogja eladni. Azonban a Spártaian egyszerű külső egy megbízható belsőt takar. Stabil feszültségértékek, alacsony standby fogyasztás, és megfelelő teljesítmény szintek terhelés alatt. Két 12 voltos ág, ami napjainkban már szinte elengedhetetlen. Persze nem az a megoldás, amikor egy sínről két ágat hoznak le, hanem a valós dupla 12 voltos sín.

8

Sajnos egy ilyen rövid próba alapján nehéz eldönteni, hogy hosszabb távon mit produkálnak a tápegységek. Az biztos, hogy jól összerakott darabokról van szó, a nyák, a forraszok megfelelőnek tűnnek, és a melegedéssel sem lesz probléma, szóval reménykedhetünk benne, hogy mint a Chieftec felmenők, legalább olyan megbízhatók lesznek ezek a darabok is.

A cikk végére annyit mindenképpen be kell szúrnunk, hogy a Nitro család legkisebb tagjai közül ismerkedhetünk meg kettővel. A gyártó ezen a néven négy kategóriában indít versenyzőket. Az alsó, a minden csicsát nélkülöző változatok a 350-500 wattos kategóriában, a fekete külsőt és 14 centiméteres ventilátort kapott középső csoport az 550-950 wattos csapatban, az utolsó, vezér funkciót betöltő változat az 1200 wattosok versenyében indul, és a képességek között megtaláljuk a Cable management opciót, ami a külön csatlakoztatható kábeleket jelenti.

2

A Nitro család szépségdíjasai külön csoportot képviselnek, és a dizájnos tápok között indulhatnak, legalábbis a piros fényezés miatt. Azonban ezek az egységek nem csak a színük, hanem a 88+ jelölés miatt is érdekesek. Ha valaki ilyet keres – lehet, hogy itthon nem is lehet őket kapni-, az 650-1000 watt közötti kategóriával, 14 centiméteres ventilátorral és külön csatlakoztatható kábelkorbácsokra is számíthat.

Végszóként elmondhatjuk, hogy aki megbízható és csendes tápegységet keres, olyat ami azért képes lehet elvinni egy közepesen erős masinát, az bizton nem fog csalódni ezekben a 85+ -os egységekben. Az árukat mindenképpen megérik, egy tápegységen pedig nem is szabad spórolni.

Kipróbáltuk: Chieftec Tápok - BPS-450S, BPS-500S 2

Chiftec Nitrox BPS-450S, BPS-500S

A Chiftec Nitrox BPS-450S, BPS-500S tápegységeket a Kelly-tech Kft-től kaptuk a teszthez, melyet ez úton is köszönünk!

6

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.