Válassza az Oldal lehetőséget

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás

Fegyverzet nélkül nem lehet csatába indulni, ahogyan takarítani sem lehet megfelelő eszközök nélkül. Az Alfawise V8S MAX.ot, a gyártó új robotporszívóját egész komolyan felszerelték a porcicák elleni harcra, nem egy távirányítós macskasétáltató, ezért hadrendbe állítottuk és leteszteltük.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás
Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás


 

Bevezető, tartozékok

A robotporszívók legnagyobb előnye, hogy megspórolják nekünk a takarításra fordított idő egy részét, így az értékes szabadidőnkből kevesebbet kell beáldoznunk otthonunk tisztán tartására. Egyre népszerűbbek a modernizált takarító rabszolgák, de csodát azért ne várjunk, a működtetésükhöz kell az ember.

Egy jó kis takarító UFO beszerzése nem feltétlen kell, hogy kiürítse a rejtett tartalékokat. Ráadásul nem is biztos, hogy a mi lakásunka a korábban egy televízión, egy mosógépen, vagy egy kenyérpirító előlapján már látott márka túlárazott jelöltje a megfelelő. Az Alfawise, amely a Gearbest webáruház saját márkája, egész jó minőséget képvisel és a termékek árazása sem a földtől elrugaszkodott. A robotokat nem maga a Gearbest gyártja, hanem az ezen a területen nagy tapasztalattal rendelkező gyártók, például az ILIFE, a Roborock és mások. Sajnos nem sikerült kideríteni, hogy ki gyártotta a V8S Max készüléket, de egy ,,ODM” (Original Design Manufacturer) gyártó termékéről beszélhetünk, Alfawise logóval ellátva. Ez egy bevett szokás a modern digitális világban, a legismertebb példa erre talán az Apple, az ő termékei a Foxconn gyártósorain készülnek.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 2

Csomagolás tekintetében biztosra mentek, egy újrahasznosított kartondoboz rejtette a szintén újra feldolgozott tároló dobozt, amibe a készüléket és a tartozékokat csomagolták. A robotporszívó mellé az alábbi kiegészítőket kapjuk:

  • dokkoló állomás és a hozzá tartozó EU szabványú hálózati adapter,
  • távirányító (elemek nélkül),
  • 1 db hengerkefe,
  • 1 db 600 ml űrtartalmú porgyűjtő,
  • 1 db 2 az 1-ben tartály (350 ml űrtartalmú víztartály + 250 ml űrtartalmú porgyűjtő),
  • 2 db HEPA szűrő,
  • 2 db jobbos és 2 db balos oldalkefe,
  • 2 db mosható padlófényező párna (mop),
  • 1 db tisztítókefe,
  • használati útmutató.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 3


 

Külső

Maga a porszívó egy egész méretes, masszív jószág, 2,7 kg-ot nyom, az átmérője 330 milliméter, a magassága pedig 76 milliméter. A legtöbb bútor alá befér és ott is kitakarít, ahová az old school verzió csövét nem tudjuk bepasszírozni. A sarkok takarításkor egyértelműen előnyben van a négyzet alakú kolléga, hisz a sarkokhoz jobban odafér egy négyszögletes porszívó, mint egy kör alakú. Vajon azért erőltetik a repülő csészealj kialakítást a gyártók, hogy vegyünk a nehezen hozzáférhető részek takarítására egy 2 az 1-ben vezeték nélküli porszívót is?

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 4

A robotporszívót kezünkben tartva érezhető a jó anyagválasztás, az összeszerelési minőség hibátlan, egy masszív és jól megépített készülékről beszélhetünk. A matt fekete szín, a szürke Alfawise felirat és az ezüst vezérlő gombok egy kicsit feldobják az amúgy unalmas szabvány kialakítást és szerethető külsőt kölcsönöznek a kis kedvencnek. A Be-/Ki kapcsoló és Home (dokkolóra való visszatérés) gomb jól és határozott nyomásponttal működik. Egy állapotjelző LED is helyet kapott még itt, amely zölden villog, ha rendben van minden, sárgán, ha 20%-ra eset a töltöttség, pirosan pedig hiba esetén. Probléma esetén nem erőlködik sokáig, egyszerűen leáll, a gombok és a LED piros fénnyel jelez és szól, hogy segítséget kér. Szerintem ez jó megoldás.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 5

A V8S Max elején a félkör alakú műanyag ütköző (Bumper) található, beépített infra érzékelőkkel. A szenzorok érzékelik az akadályokat, a robot csak annyira közelíti meg az érzékelt tárgyakat, hogy az oldalsó kefe pont elérje a tisztítandó felületet. Elég ritkán, de előfordul, hogy nem jön össze a mutatvány és nekimegy valaminek, akkor a gumírozott ütköző benyomódása ad tájékoztatást a porszívónak, hogy változtasson irányt. 

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 6

A gép hátsó részén találjuk a hangszórót, amely erőteljes hangon mindent (is) közöl velünk, kedves női hangon, mindezt persze angol nyelven. Tudatja az elindulást, a megállást, az akkumulátor lemerülését, az elakadást, sőt akkor is szól, ha a por belepte a szenzorokat, illetve, ha a tartály tele van. Egy kis angol tudás nem árt.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 7

Szintén a V8S Max hátsó fertályán kapott helyet a cserélhető por, illetve víztartály. A fiókszerűen kihúzható tartályokat a sárga rugós kallantyú lenyomása után lehet kivenni. A 600 ml űrtartalmú porgyűjtő bal oldalán lévő, zajszűrő szivaccsal ellátott nyílásán távozik a levegő, ami egy hálós műanyag szűrőn és egy HEPA szűrőn áramlik át, ez elég jól érződik. A jobb oldali levegőkifúvó rács csak dísz, itt nem jön ki a levegő. A hátoldal jobboldali részén található még a ki-, és bekapcsoló gomb, valamint a töltő csatlakozó port, így dokkoló nélkül is van lehetőség a töltésre.  

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 8

A felmosáshoz és porszívózáshoz is használható kombinált tartály 3 részből áll. Ezek a 250 ml űrtartalmú porgyűjtő és a 350 milliliteres, két részre osztott víztartály, melynek felső részébe a padlómosó folyadékot, az alsó térbe pedig a vizet önthetjük. Érdemes lágy vizet használni, így nem lesz gond a vízkőképződéssel és a felület is foltmentesen fog megszáradni.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 9

Sokkal látványosabb az Alfawise alsó része. Elöl találjuk a 360 fokban elforduló kis kereket, mellette két oldalt a dokkoló fém érintkezőit, amelyen keresztül kapja a masina a töltést. A kivehető akkumulátor takarólemeze és a szívónyílás között az UV lámpa helyezkedik el. A széleken a háromágú oldalkefék kaptak helyet, melyek egymással szemben forognak és a főkefe, illetve a szívónyílás felé lökik a szennyeződést. Az előrehaladásért felelős 2 db rugós gumikerék mellett a jobb és bal szélen, valamint az első szabadon forgó bolygókerék elé összesen 6 db infra érzékelőt telepíttettek. 

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 10


 

Tesztüzem

A rabszolgánkat munkába küldeni négyféle módon lehetséges. A legegyszerűbben a robot testén elhelyezett Start gomb megnyomásával tehetjük ezt meg. A második mód, a távirányító használata, itt kiválaszthatóak a takarítási üzemmódok és manuálisan irányítható a szerkezet útvonala. A harmadik lehetőség az Amazon Alexa, vagy a Google Home asszisztensét használva, hanggal irányítani a porszívót. Sajnos ehhez külön eszköz kell, ilyennel nem rendelkezem, ezért ez nem volt kipróbálva.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 11

A negyedik lehetőség, applikáción keresztül a telefonunkkal. Ehhez első lépésben le kell tölteni a WeBack nevű alkalmazást a Play Áruházból vagy az App Store-ból. A telefonszámunk vagy email címünk megadásával regisztrálunk, majd beírjuk a visszaérkező igazoló kódot. A robotporszívó oldalán található QR-kóddal hozzáadjuk az eszközt, itt jegyezném meg, hogy érdemes menteni a kódot, mert ha a későbbiek során lekopik a matrica, egy másik telefon esetén nem fog összejönni a mobilos párosítás.

Ezután a Wi-Fi felhasználónév és jelszó megadása következik. Majd a következő lépésben tartsuk lenyomva 3-5 másodperig a Start/Pause gombot a porszívón, amit a készülék hangjelzése után engedjünk csak el. Következő lépésben nyomjuk meg a telefon kijelzőjén a Next parancsot és megkezdődik az alkalmazás és a V8S Max összepárosítása, ami 1 percen belül lefut, utána kezdődhet a móka.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 12

Az alkalmazáson keresztül irányíthatjuk a robot mozgását, valamint takarítási módokat választhatunk. A beállításokban állíthatunk be időzített takarítást, új felhasználóként hozzáadhatjuk családtagjainkat, vagy a robotporszívó szoftverét frissíthetjük.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 13

Az Alfawise V8S Max 3 tisztítási móddal rendelkezik, ezek a porszívózás, porszívózás és felmosás egyszerre, valamint a csak felmosás üzemmód. Az UV lámpás fertőtlenítés nem kamu, mindhárom módban működik. Az UV lámpa működésének az elve egyszerű. Ismert, hogy a napfény UV sugárzása elpusztítja a mikroorganizmusokat. Az UV fény fertőtlenítő, (csírátlanító) hatását használják az UV lámpák is.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 14

A tisztaságért a robotporszívó belsejében található Nidec kefe nélküli motor felel, amely 1800 Pa szívóerőt biztosít. A nagyobb méretű piszkok, de akár rizsszemek, kisebb csavarok sem fognak ki rajta, mindent szépen beszippant. A szívóerőt 3 fokozatban állíthatjuk a mobilos alkalmazáson, vagy a távirányítón keresztül. Alap esetben egy közepes szívóerővel takarít, de igény szerint ezt átállíthatjuk csendesebb (Quiet), vagy a legerősebb Strong módra.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 15

Az Alfawise egy Dual SLAM fantázianéven futó navigációs rendszerrel vértezte fel a kicsikét. Lényegében giroszkópot és PSD helyzetérzékelőket használ a tájékozódáshoz, amelyet egy ARM-chip is támogat, ezáltal optimalizálva a takarítást. Indítás után a porszívó néhány másodpercre orientálódik, majd lépcsőzetesen előre-hátra mozog, amíg a helyiség minden részét körbe nem járja. Ezt az eljárást követően az eszköz automatikusan átvált Edge módra és a sarkokban, valamint a falfelületetek mellett takarít.

Az Alfawise V8S Max megjegyzi azt, hogy hol takarított és oda már nem tér vissza. Az összes terület tisztítása után a porszívó visszaindul a kiindulási pontra, és készenléti üzemmódba kerül. Az útvonalról térképet rajzol, jelzi a megtisztított felület nagyságát és az ehhez szükséges időt, ezeket az alkalmazásban meg is nézhetjük. A körkörös takarítást (Focus Clean) akkor érdemes választani, ha egy adott területen, például ahol kiborult valami, szeretnék csak takarítani.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 16

Felmosás közben is nagyon ügyes a robot barátunk. Cseréljük ki a portartályt a kombinált egységre, amin már rajta van a padlófényező párna is. A rendszer egy elektromos folyadék adagolóval van ellátva, ami a gép mozgása alapján csepegteti a nedvességet. A víz mennyisége egyébként manuálisan is állítható, három fokozatban. Szintén figyelemre méltó az eszköz alacsony zajszintje, amely felmosáskor 30, porszívózáskor pedig 65 decibel.


 

Karbantartás, összegzés

A robotbejárónő karbantartási igénye minimális, a portartály kiürítése, valamint az oldalkefék és a főkefe ellenőrzése, hogy nem-e tekeredtek fel köré szennyeződések (hajszál, cérna) tartozik az indítás előtti teendőkhöz. A tartály egy mozdulattal eltávolítható és könnyedén kiönthető belőle a szennyeződés. A beépített elektronika miatt ne merítsük be közvetlenül a tartályokat vízbe. A HEPA szűrőt levegővel fújuk ki, napi használat esetén három, heti pár alkalom esetén öt-hat hónap elteltével cseréljük ki! A robot alsó részén lévő érzékelőket sem árt néha áttörölni és a felmosáshoz használt mop is minden használat után kiöblítést érdemel.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 17

A cserélhető 2600 mAh kapacitású Lithium-Ion akkumulátor 90-120 perc munkaidőt engedélyez. Ez a gyári leírás alapján 150 négyzetméteres lakás kitakarítására elegendő idő. Ha a töltöttség 20% alá csökken, a robot önállóan megkeresi az energia forrását, feltölti magát, majd visszamegy oda, ahol abbahagyta a takarítást. Feltölteni 240 perc alatt lehet 100%-ra.

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 18

A takarítási minőséggel teljes mértékben elégedett voltam. Csak olyan helyeken volt szükség kiegészítő takarításra, ahová a robot fizikai méretei miatt nem tudott bemenni, például a bútorok mögött.  A hatékonyabb munkavégzés érdekében érdemes robot kompatibilissé tenni az otthonukat. Úgy kell elpakolni, hogy a gép szabadon tudjon közlekedni, minél kevesebb akadály legyen az útjában. A széthagyott kábelek, játékok, sűrű szövésű shaggy szőnyegek feladják a leckét és az intelligens porszívónk elakad, emberi beavatkozást igényel. 

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 19

A gyári adatok szerint 1.8 cm-es küszöbökkel még megbirkózik, ami nagyjából reális is. A szőnyegekkel szintén nincs gondja, lehetnek azok akár vastagabb fajták is. Abban az esetben, ha van olyan terület, ahová nem szeretnénk, hogy a masina bemenjen érdemes beszerezni még egy falmágneses csíkot. A méretre vágható csík a robotporszívó elején lévő érzékelőre hat. Egy virtuális falat hoz létre, amit a gép nem lép át. 

Alfawise V8S Max robotporszívó – az okos választás 20

 Az Alfawise V8S Max nem rendelkezik LIDAR szenzorral, de szisztematikusan és okosan takarít. Átlagosan 15-20%-kal több időre van szüksége egy átlagos lakás kitakarítására, mint a dupla annyiba kerülő, lézer szenzoros feltérképezést használó robotkollégáinak. A V8S Max is ügyesen feltérképezi a helyiségeket, a berendezési tárgyak helyzetét megjegyzi, és a területet sávokra osztva, egymás után járja be, pont úgy, ahogy mi is tennénk. A hasonló tudással, vagyis porszívózás, felmosás és a két tevékenységet akár egyszerre végezve, mindezt UV lámpás csírátlanítással kiegészítve nem nagyon fogunk jobb ajánlatot találni az Alfawise gépénél.

Az Alfawise V8S Max most EU (PL) raktárból 182,99 USA dolláros áron beszerezhető, amire még rájön a szállítás költsége, így a postásnak fizetendő összeg 69 600 forint lesz. Ha olcsóbbat szeretnél, akkor ugyancsak EU raktárból megrendelheted az Alfawise V8S-t, ami szállítással együtt csak 46 ezer forintba kerül. Az olcsóbb Alfawise-ról írt tesztünket itt olvashatjárok: ALFAWISE V8S ROBOTPORSZÍVÓ TESZT – A MEGFIZETHETŐ ÉS OKOS

A szerzőről