Válassza az Oldal lehetőséget

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti

Az N-One ultra-olcsó tableteket gyárt. Vagyis gyártott. Vagyis most is gyárt olyanokat is, de közben, szinte észrevétlenül célba vették a középkategóriát is. A gyengécske, de árban mindent verő Air, és az utóbbi idők sláger lapkájára épülő Pro után most megérkezett az X is az NPad sorozatból, és egyértelműen ez lesz a család csúcsgépe.

 

Amitől olcsónak tűnik az kétségkívül a csomagolás.

A szokásos egyen dobozban jön az X, kívülről semmi meglepetés, a szokásos fehér karton. Ezzel tulajdonképpen nincs is bajom, inkább pozitív a benyomás az enyhén textúrált felület majdnem minőséginek hat.

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 2

Azonban belül van egy kis defekt, olyannyira, hogy az X rendkívül vékony műanyag ágyát konkrétan visszalépésnek érzem még az Air habszivacsához képest is, pedig arra sem mernék semmi jót mondani azon túl, hogy a feladatát ellátja.

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 3

Nyilván kevésbé fontos szempont ez a vásárlásnál, mert jó esetben, ha kivettük a dobozából többet nem akarjuk majd visszarakni.

Ami sokkal lényegesebb az a hardver!

Az NPad X egy érdekes képződmény lett, legalábbis az elődökhöz képest. A Tiger lapkákat szerettem, mert mindent tudtak, ami egy belépő szintű gépnek kell. Használható navigáció, itthon is használható 4G képesség, megfelelő kameratámogatás és tűrhető teljesítmény jellemezte őket. Persze a 3xx sorozat esetén a teljesítmény nem volt acélos, de a 6xx daraboknál már némi játék is belefért.

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 4

A N-One NPad X azonban egy teljesen más világ lett. Ebbe a gépbe már egy MediaTek lapka került a jól ismert Helio sorozatból. Tudjátok, ezek azok a lapkák, amikkel az MTK újra képes volt labdába rúgni a Qualcomm mellett. Ám ezek a lapkák még „csak” 4G képesek voltak. A G sorozat ezeken a lapkákon belül is egy picit többet nyújtott, mert a G ebben az esetben a Gaming jelölése volt, vagyis a G lapkák mindig egy kicsit élesebbek voltak, mint a G nélküliek.

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 5

Ezt a táblagépet tehát a MediaTek Helio G99 nyolcmagos processzor hajtja, ami az egyik legkorszerűbb, 6 nanométeres csíkszélességen, FinFET eljárással készül. Szerencsére a MediaTek már rég maga mögött hagyta a viszonylag jó teljesítménnyel, de még annál is nagyobb fogyasztással rendelkező 10 magos architektúrákat, és visszatértek a 8 magra, azon belül is a 2+6 magos fürtökre. A G99-ben két darab 2,2 GHz-es ARM Cortex-A76 magot és 6 darab energiatakarékos ARM Cortex-A55 magot (max. 2 GHz) találunk az ARM Mali-G57 MC2 két magos grafikus gyorsító mellett.

Ez a hardver biztosítékot jelent arra, hogy megkapjuk a megfelelő teljesítményt. Már csak hab a tortán, hogy meglepően nagy, 8 GB-os a memória kapacitása, és a háttértár sem szűkös a maga 128 GB-os területével. Ha mégis kevésnek találod, akkor a SIM-tálcába tehetsz memóriakártyát, akár egy terrást is, szóval tárnak nem lesz híján!

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 6

Mivel ez a gép a csúcs a márkán belül az egyéb képességek is szépen mutatnak a specifikációs táblázatban. Elég megemlíteni a hatalmas, 10,95 colos, 2000 x 1200-as felbontású IPS kijelzőt, a GPS/GALILEO/GLONASS/BDS/A-GPS rendszereket támogató navigációt, a 8600 mAh kapacitású akkumulátort, a hátlapi dupla kamerát (Sony 20 Mp + 2 MP makró), a négy hangszóróval rendelkező audiót, vagy a természetesen itt is támogatott B20-as sávot, aminek következtében a 4G mobilnet is rendelkezésre áll.

Persze lényeges a specifikáció, de sokkal fontosabb a valós használat közben szerzett tapasztalat!

Nem véletlenül említettem a bevezetőben a Redmi tabot, mert az N-One NPad X kiköpött Redmi több szempontból is. Más szempontokból meg jóval több, mint a Redmi, szóval a kétvállra fektetés esetünkben egyáltalán nem túlzás.

A külső nagyon hasonló, bár a hátlap az X esetén két részből áll, egy nagyobb alumínium és kisebb műanyag területből. A keret viszont már hajaz az új trendi, kicsit szögletesebb (almásabb) dizájnra, ahogy a Xiaomi előző és legújabb gépe, valamint a Redmi tab is. A hátsó kamerasziget szinte megegyezik, kivéve, hogy a Redmin kevesebb kamera van, arról hiányzik a makró.

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 7

A Redmi Tab mérete csak 10,6 col az NPad X közel 11 coljával szemben, a felbontásuk viszont megegyezik. A Redmi is a Helio G99-es lapkát használja, ám az ő gépeikben 3- 4- vagy 6 GB memóriaából lehet csak válogatni szemben az X-nél alap 4+4 GB kapacitással. A központi lapka azonossága miatt a többi képesség azonos, vagyis navigációban, wifiben nincs különbség. Hangszóróból 4 van itt is ott is, viszont az akkumulátor megint csak a Redmiben karcsúbb, csak 8000 mAh az X 8600 mAh kapacitásával szemben.

Szóval a lényeg, hogy az N-One NPad X egy kicsit Redmi, de nem azért, mert közelíti annak a tudását, hanem azért, mert egy kicsit maga mögött is hagyja. Persze a Redmi nyilván drágább, vagyis a név plusz a picit gyengébb hardver együtt többe kerül. Ez az N-One nagy előnye, olcsó gépeket gyárt.

A teljesítménnyel pedig nincs hiba!

Őszintén szólva nem szoktam már a tableteknél brutál nagy teljesítménytesztet végezni, kb. Antutu aztán rendben is vagyunk, de ezt is csak azért, hogy legyen valami pontszám, ne csak a két szép szemem miatt kelljen elhinnetek, hogy hasít vagy nem. De az X hasít. Igaz, a Helio G99 még mindig nem egy 8 gen2. de azért dobott nálam közel 350 000 pontot, szóval rossznak semmiképp nem merném mondani.

Ez a gép már akár gamer tabletnek is elmenne, ha nem lenne a kijelző 60 hertzes, és nem lenne kevés a fényerő. Persze ez is relatív, de a papírforma szerinti 380 nites fényerő nem tűnt soknak, és lássuk be, a valóságban sem sok. Persze zárt helyen tök jó már, kipróbáltam autóban is navigálásra, ott is jó volt, de napsütésben inkább ne akarjátok használni.

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 8

Ha már navigáció. Papírforma szerint pont annyi műholdas rendszert ismert a gép, mint a Tiger lapkás megoldások, ám mégis ég és föld a kettő. A Tiger esetén azért nem ritka a néhány 10 (100) méteres pontatlanság, és a műholdak megtalálása sem volt mindig felhőtlen élmény. Na, a G99 esetén ezeket a bosszúságokat elfelejthetjük. Mint a villám!

Kérdés milyen a mindennapokban használni!

Nos, nagyjából egy hetem volt rá, hogy nyomkodjam, konkrétan elvittem nyaralni, így tényleg élesben próbálhattam ki. És jó volt. Nem merném azt írni, hogy JÓ, csak így simán, hogy jó.

Viszonylag könnyű, kicsivel 500 gramm felett van a tömege. Nem is túl vastag, bár, a kamerasziget egy picit jobban kiáll a hátuljából, mint ahogy azt általában megszokhattuk. Fogásra kimondottan kényelmes, én szeretem a szögletes megoldásokat, a régebbi szappantartó forma nem igazán jött be. Ez jó így, ahogy van, elegáns, kényelmes, ránézésre bármilyen márkásabb masina lehetne!

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 9

A sebesség, ahogy írtam rendben van. A hang lehetne jobb is, hiába a négy hangszóró, azért nem mondanám hifinek, de azért becsülettel tolja a hangokat, ha nem vagy vájtfülű, akkor hallgathatsz rajta zenét is. Nem fogsz hanyatt esni a minőségtől, de azért fogcsikorgatás sem lesz belőle.

A kijelzőről feljebb már írtam. Annyi érdekességet fűznék még hozzá a témához, hogy az antisztati zacsiból kivéve feltűnt, hogy a fólia tiszta karc, pedig még nem is használtam. Azután kiderült, hogy a védőfólia alatt van egy másik védőfólia, mármint az igazi, ami a kijelzőt valóban védi. Na, ez sem valami őrület, kb. addig érdemes használni, amíg nem tudsz rá valami rendes üveget vásárolni.

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 10

A lényeg tehát, hogy ne ijedj meg a karcos kijelzővédő fóliától, húzd le, a fólia alatt ott a másik fólia, az nem lesz karcos!

Amire nagyon kíváncsi voltam (bár ne lettem volna) az a kamera. Annak idején, a Xiaomi ötös sorozatánál kimondottan meglepett, hogy mennyire jól használható a kamera, valamiért azt vártam, hogy az X 20 megapixelese is ilyesmi lesz, főleg, hogy egy Sony szenzor, amikkel nagyon nem lehet mellé nyúlni. Nos, mégis lehet.

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 11 N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 12

Beltérben még tűrhető minden, bár a színek egy kicsit elmásznak, de nem vészes. Van lehetőség RAW képek készítésére, ezeken Photoshopban még bűvészkedhetünk kicsit, de csodát nem lehet tenni. Az igazi problémák kültéren kezdődnek, mert se az automatikus, se a kézi fehéregyensúly beállítás nem jó. A színek elmásznak, de nagyon, a kontraszt borzasztó, a világos (napos) és sötét részek közötti egyensúly sehogy sem akar jó lenni, a részletesség is gyatra.

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 13 N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 14

A cikkben látható képek a jobbak, a nagyon vacakokat nem is tettem be, szóval úgy számoljatok, hogy a csillagok legoptimálisabb együtt állása eredményez ilyen minőséget.

A makró kamerára szót sem szabadna vesztegetnem. Elvben 3 centiről lehetne ezzel fotózni, de a fókusz valahogy sosem lesz éles. Igazából a főkamera sokkal-sokkal-SOKKAL jobb a közeli képekhez.

Nem szóltam még az operációsrendszerről, de nem véletlenül, hanem azért, mert nincs mit szólni róla, és ez ebben az esetben inkább jó, mint rossz. Megkapjuk a 13-as Androidot, nincs tele szemetelve levakarhatatlan programokkal, gyors is, a proci is bőven elég alá, szóval tökéletes.

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 15 N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 16 N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 17

Összegezzünk!

Ha megkérdezné valaki, hogy megvenném-e az N-One NPad X-et, akkor (most, hogy így jobban végig gondolom) kis bizonytalankodás után igent mondanék, és ez leginkább a G99-es procinak, a sok memóriának és a nagy háttértárnak köszönhető. Persze lesz, akinél sokat nyomhat a latban a 4G támogatás, másoknál meg a kifogástalan navigációs rendszer lenne a perdöntő, én ezeket nem annyira használom.

Amit még nagyon nem szoktam használni egy tableten azok a kamerák, így nekem nem fáj, hogy lényegében használhatatlanok.

A gép arra, amire én egy tabletet használni szoktam lényegében tökéletes. Megnézni egy-egy filmet vagy sorozatrészt, ha éppen nem akarom a tévét bekapcsolni. Elérni a levelezésemet, YouTube videókat nézni, olvasni a neten, szóval a szokásos dolgokhoz még sok is. Az biztos, hogy a proci ereje ezekre az általános feladatokra még évekig elég lesz!

Kinek nem javasolnám a megvásárlását?

Azoknak, akik Redmi mániások, mert a Redmi tab gyengébb is, drágább is, de Redmi. Szóval, ha neked kell a jobban csengő név, akkor fizesd meg. Nem ajánlom azoknak sem, akik profi játékosok, nekik a kijelző és a hangrendszer nem lesz elegendő. De amatőröknek elcsapni a szabadidőt valami játékkal pont jó lesz!

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 18

Azoknak sem ajánlom, akik egy tablettel szeretnék rögzíteni életük filmjét, vagy akarják lefényképezni a legfontosabb pillanatokat. Az N-One NPad X-et használva ezek elpocsékolt pillanatok lesznek.

Nem ajánlom azoknak sem, akik ragaszkodnak az FHD Netflixhez, mert az L1 hiányában ez sem lesz meg. Amúgy streamingre teljesen jó, a kijelző mérete, a színei, a hangrendszer, mind alkalmasak a filmnézésre.

Mindenki másnak azonban melegen ajánlom, tényleg jó kis gép lett az N-One NPad X, mérföldeket ver rá az elvben csak egyel kisebb Pro verzióra, így, ha a pénztárca engedi, akkor ezt választanám a Tiger lapkás Pro-hoz képest.

N-One NPad X teszt – a Redmi tabot már lazán kétvállra fekteti 19

Összességben tehát az N-One NPad X egy jó kis masina lett, tulajdonképpen az N-One-t, mint gyártót nézve túl jó is. Vagyis nem, inkább úgy mondom, hogy tőlük ez a gép meglepően jó, már csak azért is, mert árban is sikerült azt a jó szokásukat megőrizni, hogy keveset kérnek a masináikért.

Ha érdekel téged ez a táblagép, akkor most cseh raktárból nevezhetsz be rá. A BGXIFD946 kuponkóddal az ár 69 200 forint az alábbi hivatkozásra kattintva:

N-One NPad X tablet

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.