Válassza az Oldal lehetőséget

Napelem inverter kisokos – kérdések és őszinte válaszok

Napelem inverter kisokos – kérdések és őszinte válaszok

Az inverter a szolár rendszer egyik legfontosabb része. Bár nem olyan látványos, mint maga a napelem panel, a szerepe legalább ugyanolyan jelentős.

Napelem inverter kisokos – kérdések és őszinte válaszok

Miért van szükség inverterre?

A napelemek a Nap fényét felhasználva termelnek áramot. Igen ám, de ez egyenáram, amit az adott háztartás elektromos berendezései nem tudnak hasznosítani. Ezen a ponton válik relevánssá az inverter munkája. Ezek a nagyszerű egységek az egyenáramot alakítják át váltóárammá, amivel az elektromos berendezések is működhetnek.

Számos típus létezik

A napelem invertereknek alapvetően három típusa van: hagyományos, okos és hibrid. Bár a hagyományos inverter is jó szolgálatot tesz, elkerülhetetlen volt, hogy a technika fejlődésével és az egyre sürgetőbbé váló megrendelői igényekkel párhuzamosan a gyártók is korszerűsítsék a szolárrendszer ezen szegmensét.

Hagyományos vs. okos napelem inverter

A hagyományos inverterek az egész rendszer legalacsonyabb teljesítményével operáló napelemes moduljához igazítják a saját kapacitásukat. Bár a rendszer így is tökéletesen működik, mégis, ha van mód a korszerűsítésre, azt mindenképpen érdemes felhasználóként meglépnünk. Az okos inverterek ugyanis egyesével vizsgálják meg a szolárrendszer minden egyes modulját, és teljesítményveszteség nélkül működnek. Így azok a modulok sem fogják „lehúzni” a napelemes rendszer teljesítményét, amelyek például éppen árnyékban vannak vagy valamilyen okból nem tudnak 100%-os teljesítménnyel működni.

Néhány szóban a hibrid napelem inverterről

A hibrid inverter, amint azt a neve is sejteti, átmenetet képez két különböző módon operáló egység között. A hibrid inverter voltaképpen a sziget üzemű és a hálózatra kötött rendszerek „szerelemgyereke”. A napelem rendszer plusz áramot termel a napos órákban – ez az energiamennyiség a sziget üzemű berendezések esetében egy praktikus tárolóba kerül, a hálózatra kötött típusok esetében pedig bekerül a központi hálózatba, ahonnan bármikor „lekérhető”. A hibrid inverterek e két variációt ötvözik, így tárolójuk is van, de ez nem akadályozza meg azokat abban, hogy a hálózatból is vételezhessenek extra áramot.

Támogatott tartalom

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.