Válassza az Oldal lehetőséget

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan

Az olcsóbbik Redmi Note is kapható már, a kérdés, hogy megvegyük-e!

Redmi Note 11 – jó lett, de nem kiugróan


 

Bevezető

Ez most csak egy kis kedvcsináló lesz, mert akkora az új telefonok dömpingje, hogy egyszerűen nem jutott időm a Note 11-et letesztelni, és elkészíteni a szokásos tesztet és videót. Helyette a némileg érdekesebb Note 11 Pro 5G került a tesztasztalra, ezt a cikket már olvashatjátok az oldalon.

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan 1

A Note 11 család villámgyorsan leváltotta a Note 10 szériát, aminek okát nem tudom, a 10-es sorozat ugyanis kimondottan jól sikerült, így kérdéses volt, hogy sikerül-e annyi újdonságot belepakolni az új szériába, ami indokolja a váltást. A poént lelövöm, nem sikerült.

Természetesen a Note 11 és a 11 Pro (5G) és hozott újdonságokat, de ezek nem mellbevágók. Lássuk hát röviden, milyen lett a Note 11!


 

Hardver

Proci, memória

A telefon processzora a Snapdragon 680, ami természetesen 8 magos és természetesen már 6 nanométeren készül. A proci mellé kapunk egy Adreno 610-es GPU-t, 4 GB memóriát és 64 vagy 128 GB háttértárat.

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan 2

Ha a proci terén kell néznünk, hogy a Redmi 10-hez képest kapunk-e újat vagy jobbat, akkor a válasz az, hogy mint a népmesében igenis, meg nem is. Bővebben a proci újabb, alacsonyabb csíkszélességen készül, így vélhetően az energiaéhség is jobb, a melegedés is kisebb, ám a teljesítmény a Snapdragon 678-hoz képest nemigazán változott.

Kijlező

A kijelző terén is kicsit jobbat kapunk, itt legalább két olyan fontos adat van, ami lényeges a használat szempontjából, és az értékek jobbak, mint az előd esetén.

A Redmi Note 10-ben (elsőként a széria történetében) megjelent az AMOLED, aminek nagyon örültünk. Szerencsére a gyártó ezen a téren nem lépett vissza, sőt, a Redmi 10 AMOLED paneljához képest nőtt a képfrissítés 60-ról 90 Hz-re. Ez jó!

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan 3

Még jobb azonban, hogy a fényerő is javult. A csúcsérték nem, az maradt 1100 nit, ám a tipikus fényerő 450-ről 700 nitre nőtt, ami igazán örvendetes.

Más változás nincs. A kijelző mérete, felbontása nem változott, így a pixelsűrűség is megegyezik.

Kamerák

A kamerák környékén sem találunk nagy változást, az alap setup lényegében változatlan. Az egyetlen különbség, hogy a főkamera esetén a régebbi 48-as helyett már az újabb 50 megapixeles szenzort használja a Xiaomi a belépő szinten, így a Note 11-be is ez kerül.

A főkamera mellett egy 8 megás ultraszéles, egy 2 megás makró és egy 2 megás mélységszenzor dolgozik. Ez csontra ugyanaz, mint ami valamivel több egy éve, a Note 9-ben is volt.

Mivel már több telefont kipróbálhattam ezzel a kamera összeállítással, így nem okozott meglepetést a tudás.

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan 4

Az 50 megapixeles egység esetén továbbra is azaz érzésem, hogy a szenzorban jóval több van, mint amit a Xiaomi kihoz belőle. Ne kérdezzétek miért gondolom így, nem nagyon tudok határozott választ adni, maradjunk annyiban, a sok-sok telefonteszt után így érzem.

Megjegyzem, egyáltalán nem lehetetlen, hogy a Xiaomi direkt butítja a képességeket, hiszen megtette ezt a Note 11 Pro 5G-ben is. Ott az erős proci és a 108 megás kamera ellenére csak 1080p 30 fps a videós lehetőség, a rezgéscsillapítás pedig csak papíron létezik. Képtelenség, hogy abból a hardverből nem lehetett volna egy tisztességes 4K-s felvételt kihozni.

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan 5

A butítás azért is lehetséges, mert a Xiaomi lényegében csak két szenzort használ, ezt az 50-est és a 108-ast, emiatt, ha minden telefonból kihoznák a maximumot, akkor szinte nem lenne különbség a kamerás képességek között. Akkor meg sokan nem adnának sokkal több pénzt a kamerák miatt a magasabb kategóriában.

Szóval értitek, itt egy használható 50 megás kamera, amiből megint nem hoztak ki mindent.

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan 6

A maradék „kamerákat” pedig inkább hagyjuk. Az sokat elmond, hogy évek óta ezt kapjuk. A minőség is olyan. Mondjuk ki becsülettel, ez szégyen, kicsit a vásárlók becsapásának érzem, mert nem hiszem el, hogy ne férne bele az árba az egyel jobb felbontás. Vagy, hagyni kéne a használhatatlan 2 megás makrót, és a megspórolt pénzen egy tisztességes ultraszéles egységet kéne bepakolni a telefonokba. Szerintem sokan örülnénk ennek.

Egyéb hardverek

Legalább itt nem kell nagyot csalódnunk, amit a kategóriától várhatunk, azt megkapjuk. Végre nem luxus az NFC, van ac szabványú wifi, Bluetooth 5.0, normális navigációs rendszer támogatás. Ami nem fért bele az árba az 5G.

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan 7

Lényeges még az akkumulátor, ami jelen esetben 5000 mAh kapacitású, a töltés 33 wattos mellé. Gyaníthatóan nem lesz panasz az üzemidőre, hiszen takarékos a proci, és az utóbbi években a Redmi telefonok mind igazi üzemidő bajnokok voltak.

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan 8

Maradtak az „extrák” is, úgymint a sztereó hang és a Z iránnyal is rendelkező rezgés, az infra és a jack csatlakozó.


 

Összegzés

Néhány gondolatot belefűztem a fentiekbe, hogy lássátok a véleményemet az új telefonról. Nem lett rossz, de kicsit azért akad hiányérzetem.

Nem igazán értem az okát, hogy miért is adták ki, miért volt ennyire sürgős a dolog. Egy következő telefontesztben ezt még ki fogom fejteni, de az a készülék még NDA hatálya alatt van, vagyis aláírtam a titoktartást, és nem mondhatok róla semmit. De ígérem fogok…

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan 9

Szóval, visszakanyarodva a Redmi Note 11-re, az új készülék hozza, amit várhatunk tőle. Kaptunk néhány javítást is (fejlesztést talán túlzás lenne írni), így nem kérdés, hogy adott esetben már nem a Note 10, hanem a Note 11 az a készülék, amit meg kell venni, ha éppen ebben az árkategóriában kutakodsz.

A kamerák kapcsán van a legtöbb panaszom, igaz, ez sem új már, legalább másfél éve sírok a Xiaomi „újításai” miatt. Megjegyzem, a konkurens gyártók sem különbek sajnos, nincs igazán miből válogatni, ha az ember nem akarja egy autó árát telefonra költeni.

Redmi Note 11 bemutató – jó lett, de nem kiugróan 10

Összességében tehát ajánlom a Note 11-et megvételre, hiszen egy jól összerakott, jó kijelzővel és megfelelő hardveres erővel szerelt, ráadásul mutatós készülék lett.

A Goboo webáruházból (hivatalos Xiaomi partner), spanyol raktárból rendelhetitek meg egyelőre a készüléket, a hazai forgalmazás talán március végén indul, ha jól emlékszem.

A vásárláshoz katt ide:

Redmi Note 11 NFC – 4/64 és 4/128 GB

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.