Válassza az Oldal lehetőséget

Yeelight Arwen 550C – ez nem tünde, hanem egy okoslámpa

Yeelight Arwen 550C – ez nem tünde, hanem egy okoslámpa

Yeelight lámpával folytatom a lakásvilágítás okosítását, a konyha után a gyerekszoba jön!

Yeelight Arwen 550C – ez nem tünde, hanem egy okoslámpa


 

Bevezető

Gondolkoztam egy darabig, mire leesett, honnan ismerős az Arwen név. Természetesen a Gyűrük urából, ahol Arwen, a féltünde meglehetősen fontos szereplő volt, mindhárom kötetben szerepelt.

Ebben a cikkben, ahogy a címből kiderült nem a tündékről, hanem egy lámpáról lesz szó, ami, reményem szerint legalább olyan káprázatosan szép lesz, mint a regény béli Arwen volt!


 

Okoslámpát mindenhova!

A múltkori cikkben a konyha világítását intéztem. Oda elég volt egy kisebb, gyengébb, olcsóbb lámpa is, mert a konyhánk közel sem egy bálterem. A mai cikk alanya meglehetősen hasonló lesz funkcióiban, mint a konyhalámpa volt, ám annál jóval nagyobb, jóval erősebb a fénye, és sajnos jóval drágább is.

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 1

Persze a minőséget meg kell fizetni, és a Yeelight az okolámpákat gyártó cégek között semmiképp nem mondható a gagyi kategóriának, sőt. Emiatt is történt, hogy úgy gondoltam, most nem spórolok, a gyerekszobába olyan lámpát szeretnék tenni, ami megfelelő lesz. Nem kéne már most elkezdeni rontani a szemüket.

Jelenleg egy Yeelight okosizzó lóg a szoba közepén egy karácsonyi csillagban. Nem hagyták leszedni, amikor elmúltak az ünnepek. A dolog jó, világít, színes is, ám a fényerő egy 14 négyzetméteres szobához nagyon karcsú. A srácaim olvasni ugyan még nem tudnak, de imádják a könyveket, és utáltam nézni, hogy a félhomályban meresztik a szemüket. Lépnem kellett!

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 2

Az biztos volt, hogy okoslámpát szeretnék, és a konyhai lámpával szemben itt lényeges volt, hogy a meglévő Xiaomi okosotthon rendszeremhez is passzoljon. Szóval maradt a Yeelight.

Az is lényeges volt, hogy a megszokott fehér fény mellett színes is legyen. Nem szeretik a fiúk éjszaka a teljes sötétet, halvány vörös fényt szoktunk nekik beállítani. Az Arwen erre is megfelelő, de ezt a képeken majd látni fogjátok.

Lássuk most mit tud a lámpa!


 

Papírforma

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 3

Az Arwen 550C az Arwen család nagyobbik tagja. A família jelenleg két tagból áll, a kisebbik 495, a nagyobbik, amit megvettem 598 centis körátmérővel rendelkezik. A fényáram 4500 lumen, a fehér fény hőmérséklete 2700 és 6500 Kelvin között állítható.

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 4

A lámpában nem kevesebb, mint 144 LED-et találunk, ebből 84 felel a fehér, és 60 darab a színes megvilágításért. A lámpa 50 wattos, természetesen kettőhúsz kell neki a működéshez. Van benne n szabványú, 2,4 GHz-es wifi és van egy 4.2 Bluetooth kapcsolat is, ami gatewayként is funkcionál.

Itt jegyzem meg, hhogy ez utóbbi tulajdonság nekem különösen jól jön, mert a gyerekszobába a hőmérsékletet és a páratartalmat egy Xiaomi Bluetooth szenzor figyeli, így pedig a szobában, nagyjából 3-4 méteren belül meg lesz a Bluetooth kapcsolat is.

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 5

Az Arwen mellett a csomagban amúgy találunk Bluetooth távirányítót is, szóval, ha nem akarjuk a telefonunkról vezérelni a világítást, akkor megtehetjük ezt közvetlenül a távirányítóról is!


 

Felszerelés

Ahogy a Blitzwolf lámpájánál, úgy itt sem kell műszaki véna a szereléshez. Csavarhúzó ahhoz fog kelleni, hogy a rögzítőkeretet a plafonhoz csavarozzuk. Amúgy a csomagban kapunk tiplit és csavart is, csak, hogy emiatt se kelljen Praktikerbe szaladni.

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 6

A kábelek bekötése és a lámpatest rögzítése a plafonra csavarozott tartóhoz már csavarmentes. Ha véletlenül le akarjuk venni a lámpát, az is egy mozdulat lesz.

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 7

A lámpateszt tehát teljesen zárt. Ez több ok miatt is jó. Az egyik, hogy nehezebben ráz meg minket az áram, a másik, hogy nem csak mi, de a bogarak sem tudnak bejutni. Azt hiszem, ez utóbbi dolog előnyeit nem kell magyaráznom, én nagyon utálom, ha légyszaros belülről a lámpabúra.

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 8


 

Gyakorlati tapasztalatok

Tapasztalatok vannak. Nem sok, hiszen milyen tapasztalat lehet egy frankó lámpával, amit neves gyártó készít? Világít. Ha kell kisüti a szemedet, ha kell, akkor lágy holdfényt imitál, ha az kell, akkor hangulatfényt ad a plafon felé világító RGB LED-ek segítségével, ha pedig az kell, akkor világít lefelé fehéren, felfelé meg színesen.

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 9

Ismét csak a Blitzwolffal összevetve, a színes, plafon felé mutató világítás közel sem annyira meghatározó, mint annál. Sőt, ha a fehér fény maximumon van, akkor a színes szinte nem is látszik. Szóval ettől a lámpától nem fogjuk magunkat egy discoban érezni.

Teljes sötétben viszont, csak a színes hangulatvilágítást használva teljesen jó az élmény, nálunk, a gyerekszobába tökéletes lesz! Az alábbi képeket természetesen én vágtam össze, nem 4 cikkre osztva világít a lámpa. 🙂

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 10

Nekem nem okoz gondot a telefonról vezérelni (vacak szokás, de mindig a kezemben van), de a párom az okosítás ilyen fokát nem különösebben szereti. Emiatt aztán néhány okosítási ötletem el is halt az utóbbi években, így nem lett okos ajtózárunk sem.

Visszakanyarodva az irányításra, nálunk szempont az is, hogy a vezérlés távirányítóról is működhessen. Persze le- és felkapcsolni a sima falikapcsolóval is lehet, és be lehet azt is állítani, hogy bekapcsoláskor a kikapcsoláskori állapotban kezdje a működést, de azért tudom, hogy szükség lesz a távirányítóra is.

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 11

Ennek beüzemelése sem bonyolult. Arra azért készülj fel, hogy elem nincs benne, egy CR2032-es gombelem kelleni fog. Mondjuk az IKEA-ban fillérekért dobnak utánunk egy nyolcas csomagot. Ha bent az elem, akkor 60 másodpercig nyomva kell tartani az OFF és M gombokat, amikor látjuk, hogy a plafonlámpa fénye finom pulzálásba kezd, akkor kész a kapcsolat.

Fontos megjegyeznem, hogy a távirányító a lakás legtávolabbi részéből is működött, ami végül is hasznos, ha például egy stadionban lakunk, ahol nagy a tér.

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 12

Amúgy a lámpa hozza azt, amit vártam tőle. A 14 négyzetméteres szobát frankón bevilágítja, és ezt értsétek úgy, hogy TÉNYLEG frankón bevilágítja. Szerintem még ennél nagyobb helyiségbe is elég lesz, el is gondolkoztam rajta, hogy a nappaliba ne vegyek-e még egyet belőle.


 

Összegzés

Ez a cikk nem lett túl hosszú, de amit kellett leírtam. Remélem a képek beszélnek majd helyettem is, látjátok a portékát, azt is, hogy mit tud. És most, következhet az ár.

A cikk azért ma jelenik meg, mert mától él a kuponos akció, amivel olcsóbbá tehetjük. A vásárlás az Aliexpress-en található HIVATALOS Yeelight boltban történik, itt van EU raktár is. A kupon a francia és a lengyel raktárhoz lesz használható, ezekre 7 (4 munkanapos) napos szállítási időt ígérnek.

Yeelight Arwen 550C - ez nem tünde, hanem egy okoslámpa 13

A nagyobbik lámpa eredeti ára 43 200 forint, amit a EVE6YKG8FT08 kuponkóddal 38 700 forintra csökkenthetünk. A kisebbik, tehát 495 milliméteres körátmérővel rendelkező lámpához is jó ez a kupon, az engedmény százaléka megegyezik a nagyobbikkal.

Ha megtetszett a lámpa, akkor az alábbi hivatkozásra kattintva meg is vásárolhatod.

Yeelight Arwen 550C okos plafonlámpa

 

Ha érdekel a jóval olcsóbb és kisebb, de hasonló tudású Blitzwolf lámpa, akkor nézd meg ezt a tesztünket:

BlitzWolf BW-CLT1 okos plafonlámpa teszt – gyanúsan olcsó!

Hasonló cikkek oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.