Válassza az Oldal lehetőséget

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol!

Imádom olvasóimat a történeteimmel szórakoztatni, így most is így teszek. Igaz, nem konkrét történetet szeretnék elmesélni, mindössze a néhány évnyi szervizes tapasztalataimat foglalom össze néhány mondatban az adatmentés területéről.

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol! 1

Aki számítógép szervizben dolgozik az tudja – aki nem az most megtudja –, hogy a szervizes munkájának nagy szeletét teszi ki az adatmentés, adatok helyreállítása. Rengeteg adat veszett már el amiatt, hogy a számítástechnikában járatlan, vagy egyszerűen csak lusta user nem volt hajlandó azzal a ténnyel foglalkozni, hogy ami el tud romlani, az előbb vagy utóbb el is romlik. A merevlemezek pedig előszeretettel igyekeznek ebbe a csoportba, főleg akkor, ha sok és fontos adat van rajtuk. Persze mindenkinek a saját adatai a fontosak, hiszen egy több éve gyarapodó e-mail cím gyűjtemény, a családról az utóbbi tíz évben készült képek és videók, a rengeteg dokumentum pótolhatatlan veszteség.

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol! 2

Ennek ellenére nagyon sokan felejtik el az adatmentést. Ha hardveres hasonlatot kéne hoznom, akkor a számítógép tápegységét említhetném, ami fontos dolog, mégis, nagyon sokan előbb költenek pénzt egy új videokártyára, mint egy megbízható tápra. Az adatmentés is ilyen, hiszen az emberek többségének csak akkor esik le, hogy nem foglalkoztak vele, amikor már késő. Nagyon sok ügyféllel találkoztam, akik szinte sírva könyörögtek, hogy a megsült merevlemezről mentsük le valahogy az adatait, a cégének az adatait, mi pedig hetekig vadásztunk működő elektronikára, hogy meg tudjuk oldani. A cégeket említve eszembe jutott egy tanulmány, amiben azt vizsgálták, hogy a cég adatainak elvesztése milyen hatással van a működésre, és azt találták, hogy azoknál a cégeknél ahol a teljes adatállomány megsemmisült nem ritka az sem, hogy a vállalkozás rövid időn belül tönkre megy.

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol! 3

Az adatmentés tehát fontos dolog. Nagyon sokáig viszont nem állt rendelkezésre olyan eszköz, mely automatikusan képes lett volna az archiválásra egy kisirodai vagy otthoni környezetben. Évekig mi sem tudtunk jobbat ajánlani, mint hogy alkalmanként egy CD-re ki kell írni a fontosabb adatokat. Persze itt belép a képbe a lustaság, vagy mondjuk úgy idő hiánya. Valahogy pont mindig az adatmentésre nem jut idő, annál mindig van fontosabb dolog. Aztán ahogy teltek az évek a mentésre szánt adatok egyre terjedelmesebbek lettek, így már csak a DVD írása jöhetett szóba, később pedig már az sem. Ekkor érkezett el a külső merevlemezek ideje. Igen ám, de ezekkel sem volt sima ügy az adatok mentése, hiszen legtöbbször manuálisan másolgatták az archiválásra szánt anyagokat, így egyrészről sokáig tartott, másrészről néha kimaradhatott ez az.

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol! 4

Szerencsénkre azonban ezek az idők is elmúltak, hiszen megérkezett a Seagate Replica, mely ahogy a neve is mutatja pont erre a célra készült, vagyis arra, hogy adatainkat folyamatosan biztonságba tudjuk anélkül, hogy nekünk ezzel foglalkoznunk kéne. 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.