Válassza az Oldal lehetőséget

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol!

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol! 1

A Replica sajnos nem egy segítőkész eszköz a cikkíró számára, mivel alig lehet róla írni. Nincs hosszadalmas telepítés vagy konfigurálás ami be kell mutatnunk, nincsenek gombok és kapcsolók amiket kattintgatnunk kell.

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol! 2

A Replica egy egyszerű, ám mutatós eszköz az asztalunkon, melybe egy USB kábelt kell bedugnunk, annak a másik végét a gépünkhöz kell csatlakoztatnunk, és lényegében véget is értek a feladataink.

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol! 3

A Seagate ezt az eszközt két változatban dobta piacra. Hozzánk a kisebbik tárkapacitású darab érkezett, melyben 250 GB-os 5400-as fordulatú merevlemez dolgozik. Ezt a kisebb eszközt – és itt nem a külső méretekre gondolunk – azoknak ajánlják, akik egy gép adatait szeretnék archiválni. Létezik egy nagyobb, 500 GB-os változat is. Ezt a gyártó több géphez ajánlja, tartozik hozzá egy dokkoló is, melynek segítségével több gépet csatlakoztathatunk. A hozzánk érkezett egység tehát az egyszerűbb darab, dokkoló nélkül. Ezzel nincs más dolgunk, mint az asztal hátsó sarkába eldugni, hogy ne legyen útban. Persze, ha nem akarná a tulaj dugdosni azt is megértenénk, hiszen csinos házikót kapott egy hosszú kéken világító csíkkal az elején, mely adatmentés közben villogásával adja tudtunkra, hogy az eszköz dolgozik.

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol! 4

A telepítés tehát egyszerű. A kábelt csatlakoztatjuk, feltelepül a szoftver, aminek ikonját az óra mellett láthatjuk is. Erre az ikonra jobb egérgombbal kattintva felnyílik egy rövid menü. Itt frissíthetjük a szoftvert, kiválaszthatunk az archiválásra egyéb háttértárat, és beállíthatunk jelszót arra az esetre, ha attól tartunk, hogy adataink illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol! 5

Van még más is? Hát bizony nincs! A Replica működése ennyiben ki is merül, legalábbis látszólag, hiszen a háttérben azért dolgozik a kis hamis. Amikor először kötjük össze a gépünkkel, akkor órákig menteget. Elment mindent, a Windowst, a program fájlok könyvtárat, a dokumentumokat, a beállításainkat, egyszóval mindent, amit talál. Ha az első mentésen túl vagyunk, akkor sincs vége a munkájának, hiszen folyamatosan figyelemmel kíséri a gépünkön történő változásokat, értve ezen a fájlok méretének változását is. Ha tehát egy dokumentumba később beleírunk, akkor készít egy újabb mentést a fájlról. A tárhely függvényében több mentés is lehet az adott állományról, így akár korábbi változatot is vissza tudunk állítani. Ahogy fogy a hely a Replicán, úgy törli a régebbi fájlokat, hogy helyet szabadítson fel az újabb mentéseknek. Ez az eszköz tehát igazából semmi másra nem használható, mint arra, hogy az adataink, sőt a komplett rendszerünk biztonságban tudjuk. Egy esetleges meghibásodás esetén képesek vagyunk róla a teljes működő rendszerünket helyreállítani, így néhány órás másolgatás árán ismét ott folytathatjuk a munkát –vagy a játékot- ahol befejeztük.

Itt pedig véget is ér cikkünk. Minden további mondat felesleges szószaporítás lenne, ahogy ez a mondat is az. Összegzés képpen csak annyit mondhatunk, hogy akinek már vesztek el adatai az valószínűleg örömmel fog szaladni a boltba a Replicáért, akit pedig még nem ért ilyen sorscsapás, az hallgasson ránk, és fontolja meg már most jó előre a beszerzését, ne akkor kezdjen el a cikkünkben leírtakon gondolkozni, amikor már késő.

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol! 6

A Replica nem olcsó, a nálunk járt darab bruttó ára 22 790 forint. Ám az adataink ára ennél jóval több lehet, sokszor felbecsülhetetlen értékkel bírnak számunkra, így ehhez viszonyítsuk ezt a vételárat, és amikor legközelebb azon kezdünk el gondolkozni, hogy vegyünk egy gyorsabb videokártyát, mert a mostani már nem a legújabb, akkor jusson eszünkbe, hogy mielőtt az új VGA-ra pénzt adunk ki, azelőtt az adataink biztonságáról gondoskodjunk, például a Seagate Replicával!

Seagate Replica – ha nem vigyázol lemásol! 7

A Seagate Replicát a Bluchiptől kaptuk kipróbálásra, köszönet érte!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.