Válassza az Oldal lehetőséget

Telefontartók és állványok

Telefontartók és állványok

Az influencerek, tartalomgyártók és utazó vloggerek megjelenése a digitális kor egyik legjelentősebb változásait hozta magával a kép- és videó gyártás terén. Míg régebben megmosolyogtató volt a szelfibotos turisták látványa, ma már azon sem hökkenünk meg, ha valaki mini tripoddal járja a múzeumokat és művészi beállítással készít fotót a reggeli kávéjáról.

Telefontartók és állványok

 De nem kell ahhoz tartalomgyártónak lenni, hogy maximálisan élvezhessük a telefontartók és állványok előnyeit. Akár fotózáshoz, akár videókészítéshez használjuk, a stabil állványok és telefontartók olyan eszközök, amelyek nagyban hozzájárulnak a minőségi eredmény eléréséhez. Legyen szó önarcképekről, tájképekről, családi fotókról vagy vlogok és videók készítéséről, ezek az eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy pontosan olyan felvételeket rögzítsünk, amelyeket megálmodtunk.

Milyen állványt válasszunk a telefonhoz?

A mobiltelefonok robbanásszerű fejlődése alapvetően átalakította a fotó- és videó gyártás folyamatát. A legújabb modellek olyan funkciókkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a professzionális szintű képek és videók készítését. Magas felbontású kamerák, speciális fényképezési módok és a korszerű videóstabilizátorok mind olyan eszközök, amelyek segítségünkre lehetnek abban, hogy minőségi anyagokat állítsunk elő.

A tartalomkészítők sokakat inspirálnak arra, hogy az általuk készített képekhez hasonló képek és videók készüljenek, ehhez azonban a jó kamera vagy telefon mellett szükségünk lesz egy telefontartóra vagy állványra is, ami megfelelő alapot biztosít a mobiltelefonnak a fotó- és videó készítés során. Ezek az eszközök nemcsak a technikai kihívások áthidalásában nyújtanak segítséget, hanem lehetővé teszik számunkra, hogy teljesen belemerüljünk az alkotás kreatív folyamatába, akár egyedül, „operatőr” nélkül is.

Telefontartók

Telefontartók és állványok 1

A telefontartók különösen népszerűvé váltak, ahogy az okostelefonok és kamera funkciók is folyamatosan fejlődtek. Az önportrék és csoportképek készítésekor a telefontartók nélkülözhetetlenek lehetnek. Ezek az eszközök lehetővé teszik a telefon vagy kamera rögzítését olyan helyeken, ahol nehézkes lenne azt kézben tartani, vagy fontos, hogy tökéletesen stabilan tartsuk a kamerát felvétel közben. A telefontartóval könnyedén rögzíthetjük az eszközt az asztalon vagy bármilyen sima felületen. Sőt, léteznek már monitorra szerelhető telefontartók is, így egyszerre lehetünk jelen az online meetingeken és követhetjük a prezentációnkat vagy egyéb tartalmainkat a monitoron. A telefontartó segítségével sokkal könnyebb beállítani a megfelelő képkivágást és kompozíciót, anélkül, hogy a készülékünket a kezünkben kellene egyensúlyozni. Az élő bejelentkezésekhez, vlogoláshoz, de még szelfihez is használhatunk automata mozgáskövetővel ellátott telefontartót, amely folyamatosan leköveti a mozgásunkat. A legtöbb telefontartó többféle mobillal is kompatibilis, illetve vannak, amelyek állványra is rögzíthetők.

Szelfibotok

A teleszkópos botok, vagyis szelfibotok még manapság is a mobilos fényképezés legnépszerűbb kiegészítői. Segítségükkel sokkal könnyebb távolabbról rögzíteni a képet vagy akár egyszerre több embert is belefoglalni a felvételbe. A legtöbb szelfibothoz beépített kioldógomb is tartozik, ami még könnyebbé teszi a képek készítését.

Tripodok és állványok

Telefontartók és állványok 2

A tripodok, vagyis a három lábbal rendelkező állványok, stabil alapot biztosítanak a kamera és a mobil számára, minimalizálva a remegést és lehetővé téve hosszabb expozíciós idők használatát. Tripodot különböző méret és anyag választékban találhatunk, beleértve a könnyű alumíniumot, a strapabíró szén- vagy üvegszálas anyagokat, valamint a kompakt utazó verziókat is. Az állványok leginkább olyan helyzetekben nyújtanak segítséget, amikor instabil talajon szeretnénk felvételt készíteni, például természetfotózás vagy tájképek készítésekor.

A hajlítható lábbal rendelkező tripodokat a csuklónkra is tudjuk rögzíteni, így még kényelmesebbé válik a videótelefonálás vagy az útibeszámoló készítése.

A merev lábú állványok között több olyat is találhatunk, ami egyszerre működik szelfibotként, majd egyetlen gombnyomással háromlábú állvánnyá alakítható.

Távkioldók

Az állvány mellé általában távkioldó is tartozik. Ha viszont nincs állványunk, akkor érdemes egy különálló távkioldót is beszerezni a fotózáshoz. A távkioldók segítségével szintén minimalizálhatjuk a remegést és lehetővé válik a tűpontos exponálás. A távkioldóval a telefon időzítőjére sem kell várnunk, amit távolról ráadásul nem is érzékelünk, hol tart épp a visszaszámlálásban. Távkioldóból választhatunk vezetékes vagy Bluetooth és infravörös technológiára épülő modelleket is.

Hogyan vigyázzunk a készülékre?

A baleseteket megelőzni ugyan nem mindig tudjuk, de a sérülések mértékét azért jó esélyel minimalizálhatjuk, ha megfelelő módon védjük a telefonunkat. Érdemes kijelzővédő fóliával és védőtokkal is biztosítani a készülékünket. A selfiebotokat és állványokat pedig használaton kívül, a tartójukban tároljuk, hogy a gombok és érzékeny részek ne sérüljenek.

Azonban bármennyire is biztonságosak a különböző telefontartók és állványok, balesetek még így is előfordulhatnak. Kiesik a telefon a tartóból vagy leborul az állvány, vízbe esik a telefon és még sorolhatnánk. Bár a vizes telefon rizsben való kiszárítása nem csak városi legenda, hanem bevált praktikának bizonyult, a többi javításra vonatkozó hacket inkább ne próbáljuk ki. A készülék bármilyen sérülése esetén inkább vigyük azt szervízbe, ha szeretnénk, hogy hosszú távon működőképes maradjon az eszközünk. Arról nem is beszélve, ha még garanciális időn belül vagyunk, semmiképp ne kezdjük el az otthoni javítgatást, bízzuk inkább szakemberre!

 

Támogatott tartalom

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.