Válassza az Oldal lehetőséget

Új magyar termék a számítástechnikai piacon!

HOC: Ha jól tudom volt segítséged is a munkában.

PÉTER: Igen, Ádám kollegámmal ketten tervezzük és intézzük a dolgokat.

HOC: Miből gondoltátok, hogy Ti jobbat tudtok alkotni ezeknél a tapasztalt, nagy tőkével rendelkező, komoly fejlesztőcsapatot foglalkoztató cégeknél?

ÁDÁM: Itt nem feltétlenül a nagy tőke és a nagy csapat a döntő tényező! Sőt, sok esetben a nagy, hatalmas cég lassú, lassan dönt. Mi napi szinten olvassuk a fórumokat, látjuk, mik a gondok, mire van igény, és erre hamarabb tudunk reagálni, mint egy nagy cég.

PÉTER: Konkrét elképzelésekkel, hosszú évek során felhalmozott tapasztalati háttérrel és rengeteg spontán ötlettel egy olyan terméket sikerült összehozni, amiben kiküszöböltük a felmerülő problémák legnagyobb részét.

Új magyar termék a számítástechnikai piacon! 1

HOC: Olvasóink most már valószínűleg tűkön ülnek, hogy végre megtudják milyen termékek fejlesztését kezdtétek el.

PÉTER: Ventilátorok.

HOC: Ezek a ventilátorok egy új termékcsalád első darabjai, vagy ez még a jövő titka kell, hogy maradjon?

ÁDÁM: Van még olyan területe a számítástechnikának, ahol vannak ötleteink, lehetne újat alkotni, de ez még a jövő zenéje.

HOC: Milyen területekre gondoltok konkrétan?

ÁDÁM: Hűtésekre.

HOC: Térjünk vissza a lényegre, a ventilátorokra! Azt már tudjuk, hogy ezeket a termékeket te tervezted, de azt még nem, hogy ez a tervezés miben is merül ki. A motor, a csapágyazás, esetleg a lapátok a Te műved, vagy teljes egészében saját ötleteken alapulnak a légkergetők?

ÁDÁM: Az alapötlet az volt, hogy megfizethető áron, ténylegesen zajmentes ventit csináljunk.

Itt jönnek be azok a dolgok, amelyek miatt sikerült elérni a célunkat, és amik természetesen nem publikusak. 🙂

Új magyar termék a számítástechnikai piacon! 2

PÉTER: Egy apró dolog például, ha úgy akarunk halk ventit gyártani, hogy letekerjük a fordulatot egy középszintről, nem lesz igazán jó, mert más csapágyazás, más motor, más balansz kell egy középfordulathoz, más egy alacsonyhoz, és a lapátokról, légszállításról nem is beszéltünk még.

Úgy terveztük meg a ventilátorainkat, hogy minden egyes alkatrésze az alacsony fordulatú működéshez passzoljon.

ÁDÁM: Két ventilátorcsaláddal indulunk. “n.zero” és “n.zero classic” néven futnak. Az n.zero a noise zeróból jött. Classic lesz a hagyományos, „fekete” ventilátor, n.zero pedig egy extrább kivitel. Itt más a lapátok és a keret anyaga, felülete, illetve a hagyományos rögzítés helyett szilikon „csavarokkal” adjuk a ventiket.

Új magyar termék a számítástechnikai piacon! 3

HOC: A következő kérdés, ami felvetődik, a gyártás. Hol készülnek a ventik?

PÉTER: Mint szinte minden, Kínában.

HOC: Gyanítjuk, hogy a tervezés nem volt egyszerű folyamat, de mi a helyzet a gyártás megszervezésével?

PÉTER: Évek, személyes ismeretségek kellettek, mire sikerült olyan kontaktokat találni, akikkel meg lehet oldani ezeket a dolgokat. Ettől függetlenül legalább olyan időigényes és aprólékos munka, mint maga a tervezés. 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.