Válassza az Oldal lehetőséget

Új magyar termék a számítástechnikai piacon!

Olvasóink első interjúnkkal találkozhatnak az alábbiakban, így csak reménykedni tudunk benne, hogy megfelelő mennyiségű információt sikerül lapjainkon átpumpálni. Előzetesen jelezzük, hogy az interjú alatti tegeződést nem bárdolatlanságunk, hanem a fejlesztővel kapcsolatos régi ismeretségünk indokolja. Ennyi bevezető után nincs is más hátra, mint hogy belevágjunk a lecsóba, vagyis a kérdések özönébe fogjunk.

HOC: Olvasóink bizonyára kíváncsiak arra, hogy ki vagy, és milyen kapcsolatod volt eddig a számítástechnikával.

PÉTER: Közel 10 éve foglalkozom számítástechnikával, ezen belül hűtéssel, házakkal.

Anno egy „átlagos” on-line számtech üzlettel nyitottunk. Ha emlékszel ezekre az időkre, akkoriban még az árlistákon egy hűtő mellett nem szerepelt zajszint adat, sőt, az volt a legmenőbb hűtő, ahol magas RPM szám szerepelt. A Globalwin márka talán még sokakban él. 🙂 Akkoriban egy 6-7 cm-es ventilátoros hűtő 6800-at forgott, és ezt büszkén vállalták is! Minél többet forgott, biztos, hogy annál jobban hűt. Ez volt a szemlélet. Persze akkor is sokakat zavart az elviselhetetlen zaj. Mai fejjel — vagy inkább füllel — hihetetlennek tűnhetnek ezek az értékek. Egy-két cég rájött, hogy ez így nem megoldás, okos ötletekkel leszorították a zajt. Ekkor kezdett el érdekelni engem is a dolog. Ez volt az a fordulat, amikor ráálltam a hűtésre, házakra.

Új magyar termék a számítástechnikai piacon! 1

HOC: Ezek szerint nem vagy kezdő a témában, és ahogy tudom, kreativitásod nem csupán a hardverek tervezésében merül ki. Kapcsolódjunk ki egy kicsit, mesélj nekünk a zenéről! 😉

PÉTER: Igen, sok dolog érdekel, ilyen a zene is. Még C64-en kezdtem el, kezdetleges volt, de hónapokig lekötött. PC korszak elején nem volt lehetőségem a zenélésre, alaplapi speakerre futotta, ami kicsit kevés volt:) Akkor a TestDrive széria ment:)

Beastie Boys nagy kedvenc, találtam egy mixgyűjtő oldalt, ahova DJ-k tehetik ki a zenéiket. Írtam nekik egy levelet, miszerint nem vagyok DJ, de csatolnék egy „demót”, tetszett nekik, kértek még 2 számot, ha meg tudom csinálni, találjak ki valami nevet magamnak, és mehet, regisztrálnak is. Kint vagyok, lehet hallgatni, tölteni.

HOC: Elmondhatjuk tehát, hogy a kreativitással nincsenek problémáid, de felmerül a kérdés, hogy miért gondoltad úgy, hogy képességeidet hardverfejlesztésbe ölöd.

PÉTER: Napi kapcsolatban vagyok a gyártóinkkal, nemcsak a sales osztállyal. Én nem szerettem csak kereskedni. Venni, eladni „személytelenül”. Érdekelt, hogy mit adok el, mit képviselek. Egyrészről üzleti szempontból is fontos, hiszen ha meg kell győznöm egy partnert, mit mondok neki? Olcsó, szép a doboza? Ismerni akartam az előnyöket, amiket lehet fényezni és a hátrányokat, amiket halkabban kell mondani. 🙂 Politikus is lehetnék! 🙂 Másrészt a kíváncsiság. Mi ez, hogy működik, miért jobb, miért rosszabb. Elmentem üzletekbe, megvettem a konkurencia termékeit, teszteltem, szétszedtem.

Kicsit talán szemtelenül, de megírtam a kommenteket egy adott termékhez a gyártónak. Persze először óvatosan, hiszen egy ilyen kis országból ne pattogjon egy cég ész nélkül, de kezdtek odafigyelni a leveleimre. Lehet, hogy csak elege lett a sales-nek belőlem, de megkaptam a kontaktot a mérnökökhöz, játsszak velük. 🙂 Évek mentek el, kiállításokon már mint barátot fogadtak, megmutatták a prototípusokat stb.

Ennyi tapasztalattal, munkával töltött idő után egyértelmű volt, hogy ezen a területen próbálunk meg újat alkotni. Ez az a szegmens, amivel nap, mint nap találkozunk, amiben ismerjük és tapasztaljuk a negatív és pozitív oldalakat egyaránt. 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.