Válassza az Oldal lehetőséget

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt

Frenetikus fényorgia, Ambilight színek töredék áron.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt


 

Bevezető

Mielőtt a termékről kezdenék írni, illik néhány szót szólnom a márkáról, a BlitzWillről is. Olvasóimnak bizonyára feltűnik a Blitz előtag, amiről be is azonosíthatják a ma már jól ismert BlitzWolf márkát. Igen, a BlitzWill a BlitzWolfhoz tartozik, mint a BlitzHome is, de míg a Home név alatt a háztartásigépeket kapjuk, a BlitzWill név alatt okos világítási megoldásokat vásárolhatunk.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 1

A gyártó ezt mondja magáról:

A WILL-nek két jelentése van, az egyik “kívánni/akarni” az igében, a másik pedig “a jövő”, ha főnévként vagy személynévként használják.
Az új márka célja, hogy a BLITZWILL márkán belül az ügyfeleknek “egy általános intelligens vizuális élményt hozzon a jövőben”, és megvalósítsa az ügyfelek ideális világítási elvárásait.

Amikor először megláttam egy BlitzWill termék csomagolását leesett a tantusz, hogy itt bizony a gyártó előrébb szeretne lépni kicsit, és minőségibb, trendibb cuccokat akar az új név alatt piacra dobni. A színes, de mutatós dobozok már köszönőviszonyban sincsenek a régi zöld-fehér BlitzWolf dobozokkal, ami miatt valljuk be, nem fogunk könnyeket hullatni.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 2

Érdekesség ugyanakkor, hogy az első BlitzWill termék eredetileg még BlitzWolfként került piacra, igaz, az egyik, ha nem a legjobb plafonlámpájukként, szóval valahol érthető volt, hogy ezzel a cuccal indították el a sorozatot.

Az eltelt néhány hónap alatt aztán jött még egy plafonlámpa, jött egy NEON-szalag és most itt van a friss, ropogós BW-LB2, amiről elsőként nálam olvashattok tesztet magyarul. Vágjunk is bele!

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 3


 

Papírforma

A termék neve tehát BW-LB2 lett, ami első ránézésre egy teljesen szokványos, ám a minőséget tekintve a jobbak közül való RGB LED-szalagnak tűnik. Ez a cucc azonban jóval (JÓVAL!) több, mint egy sima LED-szalag.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 4

Fontos adat, hogy a szalag hossza 5 méter, jóval kevésbé érdekes, hogy a tömege 850 gramm. Külső táppal működik, a készülék és a LED-szalag együtt 36 wattot eszik (12 volt és 3 amper).

A LED-csík papírforma szerint 55-65 colos tévékhez használható (nem teljesen igaz), de erről később írok még. A LED-szalag mellé jár egy vezérlő, két HDMI kábel, fülek, amiket a TV hátuljára ragaszthatunk, amik a csíkot tartani fogják.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 5

Távirányító már nincs, van viszont egy jól használható telefonos applikáció, amivel vezérelhetjük a világítást. Ehhez rendelkeznünk kell persze egy Android vagy iOS rendszerrel működő telefonnal és kelleni fog a lakásba egy 2,4 GHz-es Wi-Fi hálózat is.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 6

Nagyjából ennyi, jöhet a következő fejezet!


 

Applikáció

Igazából itt a szereléssel kellett volna folytatnom, de annyira egyszerű a dolog, hogy ennek nem szentelek egy külön fejezetet, majd a tapasztalatoknál leírom. Így most jöhet az applikáció!

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 7Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 8Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 9

A telefonunkra a Cozy Life nevű appot kell letöltenünk. Ennek nem örülök, mert ehhez megint kell egy regisztráció, meg ami ezzel jár. Kicsit béna dolognak érzem, hogy az újabban nálam járt BlitzWolf (BlitzHome, BlitzWill) termékekhez nem a BlitzWolf okosotthon szoftvert kell használni, így ezek ez alatt a program alatt nem is integrálhatók egy rendszerbe.

Persze nagyon nem kell elkeseredni, inkább kukázni kell a BlitzHome programot, és használni helyette az Amazon Alexa vagy a Google Assistant rendszereket, amik alá lényegében minden okoscucc beintegrálható már.

Itt jegyzem meg, hogy a BlitzWill LED-szalagja ezeken kívül használható még Smart Things, Alice, Home Assistant, TmallGenie, XiaoAi és XiaoDu rendszerek alatt is. Mondjuk ezek közül talán az itthon ismertebb Home Assistant érdekes még, mert pl. a XiaoAi a Xiaomi rendszere, ami csak kínaiul tud.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 10Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 11Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 12

A Cozy Life amúgy egy élhető program, ez alá is lehet szervezni okosotthon rendszert, ha van több olyan kütyünk, ami működik vele. Nekem nincs.

A telepítés egyszerű. Jobb felül a + jelre kattintva adhatunk új eszközt a programhoz. Ezután kiválasztjuk a BLE+WiFi eszközt (Bluetooth és Wifi). Ehhez ne felejtsük el a telefonunkon bekapcsolni a Bluetooth-t! Ezután a program felismeri a ketyerénkenket, megadjuk a wifi hálózat jelszavát és már kész is vagyunk.

A gyártó azt mondja, hogy ha méretre vágtuk a szalagot (ehhez vannak olló piktogrammal jelölt részek, ahol vágni lehet, ne nyisszantsd el, ahol Te jónak gondolod, mert ezzel ki is végzed szerencsétlent), akkor a rendszer automatikusan a megmaradt méretre kalibrálja magát. Ezt nem próbáltam ki, egyelőre nem akartam szétvágni, mert a tévém csak 42 colos, és elvben ehhez nem is használható.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 13

Szerencsére csak elvben, mert a telefonos applikációban van két olyan beállítás, amivel mégis. Teljesen őszintén mondom, bár beállítottam, nem igazán tudom, hogy csináltam, ugyanis vagy az angolommal van hiba, vagy a kezelési utasítással, de nem tudtunk egy hullámhosszra kerülni. Magyarán nem értem mit írnak.

Az első beállítás még egyszerű, itt meg tudjuk adni azt, hogy a szalag milyen hosszú része legyen aktív. Nem nehéz, hiszen ahogy lépkedünk fel vagy le, egyre több, vagy egyre kevesebb LED gyullad ki, így be tudjuk lőni, hogy a felragasztott szalag mely részének kell fényt adni és mely részének nem.

A második pont az érdekes, ahol az oldalaknál kell megadni (+ és – jellel) értékeket, és ez változtat azon, hogy a kép egyes részeiből nyert színinformáció a szalag mely részein jelenjen meg a képernyőnek megfelelő szín formájában. Ezt ennél jobban nem tudom elmagyarázni.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 14Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 15Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 16

A probléma ott volt, hogy ennek módját nem sikerült a felhasználói leírásból megértenem, így elég sok szerencsétlenkedés és állítgatás után találtam csak meg (véletlenül) a megfelelő beállítást.

A lényeg, hogy a saját „kicsi” tévémhez is be tudtam lőni a fényeket, nem kell ehhez 50 és 80 col közötti kijelző.

A program is egyszerű. Alul füleken tudunk választani az üzemmódok közül. Ez lehet film, zene vagy sima háttérfény.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 17

A film esetén a képernyő tartalmából „veszi ki a jelet”, a zenénél a beépített mikrofon „hallja” a zenét, a sima színes résznél meg választhatunk színt a rendelkezésreálló sokmillióból, ennek a színnek pedig a fényerejét is szabályozni tudjuk.

Van még egy üzemmód, ezzel előre programozott fényeffekteket tudunk megjeleníteni.

Oké, felszereltük a szalagot, beállítottuk az appot, most jöhet a beüzemelés és a használat, vagyis a tapasztalatok!


 

Tapasztalatok

Mielőtt elolvasod nézd meg az egy perces demónkat!

Hol is kezdjem? Talán ott, hogy ez az Ambilight utánzat nem az első a BlitzWolfnál, volt egy másik, még ennél is olcsóbb. Ez a régebbi darab egy optikai érzékelőt használt, amit a tévé kávájára kellett felragasztani. Az optikai érzékelő az előtte lévő terület színét „látta”, és ezt a színt állította be a szalagra is.

Nos, ez a módszer jó volt, mert független volt mindentől, oprendszertől, tv típusától, mindentől, ráadásul a sima tévéadás közben is működött, meg jogvédett tartalmaknál is működött, szóval minden esetben, minden lejátszott tartalom esetén használható volt.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 18

Két baj volt vele. Az egyik, hogy a teljes LED-csík egy színnel világított, szóval az Ambilight-hoz nem sok köze volt, a másik, hogy a korlátozott mennyiségű színinformáció miatt sok esetben inkább idegesítő volt, mint látványos. Ennek ellenére a mai napig ez van fent a tévémen, sima háttérfényként funkcionál, mert ezen is sok millió színt lehet beállítani.

Az új kütyü, a BlitzWill BW-BL2 már teljesen más, sokkal komolyabb szerkezet, ugyanakkor ez a komolyság jár némi korlátozással is. Az a helyzet ugyanis, hogy ehhez a LED-csíkhoz már jár egy doboz, amibe be kell vinnünk egy HDMI jelet, amit aztán egy kimeneten tovább kell vinnünk a tévénkbe.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 19

A szerkezet ebből a HDMI jelből szedi ki a színinformációt, vagyis a kicsi agya tudja, hogy pl. a jobb felső sarokban kék szín dominál, a bal alsóban a piros, fent középen meg a zöld. Eszerint az információ szerint a LED-csík fent középen zöld színnel világít, lent balra pirossal és így tovább.

Vagyis ez a LED-csík már rengeteg zónára tudja bontani magát és zónánként képes különböző színekkel világítani, így pedig létrejön az a hatás, amit Ambilight-nak hívunk!

A dolog szépséghibája, hogy a televízió HDMI csatlakozóján nem jön ki jel, nem erre van kitalálva, hanem arra, hogy a tévébe külső forrásból jelet vigyünk. Vagyis a BW-BL2 nem tud a tévéből színkódot kapni, ehhez szükségünk lesz egy külső jelforrásra, ami HDMI-t használ. Lehet ez egy SetTop box, lehet egy játékkonzol, lehet egy Androidos TV-box, nálam pl. egy Xiaomi Stick volt.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 20

Vagyis a lényeg röviden az, hogy simán, csak a tévével a BlitzWill cucc nem fog működni!

Ígértem, hogy írok a felszerelésről is. Nos, ez annyi csak, hogy a kis műanyag füleket fel kell ragasztanunk, belepattintani a szalagot, és kész is van. A vezérlőbe két HDMi bemenetet használhatunk, szóval lehet egyszerre beledugni mondjuk egy konzolt és egy TV-boxot, az applikációból pedig kiválaszthatjuk, hogy melyik HDMI forrás jelét használja a doboz.

Van ezen kívül még két USB csatlakozónk, ezekbe LED-szalagot lehet dugni, ezen keresztül működik a szalag. Van egy HDMI kimenetünk, ezt kell összekötnünk a tévénk HDMI bemenetével. Ennyi az egész!

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 21

A lényeg persze az, hogy működik a BW-BL2!

Nos, röviden és velősen baromi jó! Amit ígér azt adja, vagyis tényleg valós Ambilight fényeket kapunk, ami rendkívül látványos módon „kiterjeszti” a képernyőt. Olyan érzés ez, mintha a tévénk hátulja átlátszó lenne, és a kijelző fényei emiatt a falat is megvilágítanák a tévé mögött.

Az applikációból 3 fokozatban állíthatjuk a színkövetés gyorsaságát, így kedvünk szerint lehet ez dinamikus, villogóbb vagy lassabb, amikor egy kicsit álmosabban változnak a színek a falon.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 22

A leglátványosabb eredmény természetesen az Ambilight demókon látszik, de igazából minden tartalomnál élvezetes a hatás. Nekem akciófilmek közben kevésbé jött be, mert elég intenzív lehet egyes jeleneteknél a fények változása, de természetfilmeknél, amik nyugodtabban, lassabban csordogálnak, nincsenek éles kameraváltások kimondottan élveztem a dolgot.

Aminek továbbra sem látom értelmét (a régebbi BlitzWolf megoldásnál sem láttam) azok az effektek. Ezek különböző módon villogtatják a LED-eket, számomra kimondottan idegesítő a dolog. Van, aminek meg kéne nyugtatni, relax üzemmóddal, de ez is inkább csak felidegesít. Persze nem vagyunk egyformák, lehet, hogy neked bejön.


 

Összegzés

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 23

A BlitzWill BW-BL2 egy nagyon jó szerkezet lett. Sajnos a magasabb minőség, a nagyobb tudás egy magasabb árat eredményezett, mint amennyit a régebbi megoldásuknál megszokhattunk, de ez érthető, elfogadható.

A BW-BL2 tényleg tudja, amit ígér. A LED-szalag minősége nagyon jó, a fények erőssége, a színek tényleg káprázatos fényorgiát varázsolnak a tévénk mögé, és végre nem csak véletlenszerű módon, hanem a kép valós tartalma szerint.

Új minőséget kap a tévézés – BlitzWill BW-LB2 teszt 24

Az a tény, hogy a színek már képesek zónánként változni lehetővé tette, hogy megkapjuk a hamisítatlan Ambilight érzéset. Arra azért kíváncsi lennék, hogy a vezérlő képes-e mind a két USB portját párhuzamosan használni, mert ha igen, akor egy második LED-szalaggal a színes élményt még jobban ki lehetne a nappaliban terjeszteni.

Végére szokás szerint a termék ára. A cseh és a lengyel raktárból megvehetjük, így akár karácsonyi ajándék is lehet belőle, elvben, hacsak nem történik valami katasztrófa meg kell érkezzen. Az eredeti ár 35 900 forint, ebből kapunk most a BGa2c0c1 kuponkóddal engedméynt, így pedig 27 900 forintért tudjuk kosárba tenni az alábbi hivatkozásra kattintva.

BlitzWill BW-LB2 tévé háttérvilágítás

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.