Válassza az Oldal lehetőséget

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír!

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír!Pontszám 95 %Pontszám 95 %

Ütheted, vághatod, ha akarod kalapácsnak is használhatod az Ulefone telefonját, meg sem kottyan neki.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír!


Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és nyerd meg a cikkben látható telefont!

Kattints ide: Kínából rendelők Facebook csoportja


 

Ulefone Armor X7 Pro – Bevezető

A strapatelefonok egyre népszerűbbek. Ez nem is csoda, hiszen mind rettegünk tőle, hogy összetörjük a mobilunkat, és ez különösen igaz azokra, akik fizikai munkát végeznek, vagy extrém sportokat űznek.

Az Ulefone Armor szériája a kínai telefonok között talán a legjobb a strapatelefonok között. A cég jó darabig csak a középkategóriában szerepelt, ám nagyjából egy- másfél éve úgy döntöttek, hogy a törésálló mobiljaikkal betörnek a belépő szintre is.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 1

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a strapaképességek tekintetében pont olyan jó és erős készülékeket állítanak elő, mint a nagyobb testvérek, ám a hardver gyengébb, így szinte már nevetséges áron is hozzájuthatunk egy katonai minősítéssel rendelkező mobilhoz.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 2

Az Ulefone Armor X7 Pro egy ilyen telefon. Ütheted, vághatod, víz alá teheted, nagynyomású vízzel locsolhatod, vagy, ha úgy tartja kedved, akkor vízalatti fényképezéshez használhatod.


 

Hardver

Processzor, memória, háttértár, kijelző

Ahogy minden telefonteszt esetén, úgy most is a hardverrel nyitunk. Mint a bevezetőből kiderült, ez a telefon nem az izmokról szól, ennek ellenére nem lesz rá panasza annak, aki beruház rá néhány tízezer forintot.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 3

A központi egység a Helio A20, ami bár csak négy maggal és 1,8 GHz-es órajellel rendelkezik, kimondottan modern lapkának mondható.

Ebben az esetben tehát a négy mag nem azt jelenti, hogy egy régi, már leárazott proci került a telefonba, a gyártó, a MediaTek a belépő szintet célozta vele. Szóval sok képességében felveszi a versenyt bármelyik csúcskategóriás lapkával.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 4

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a lapka már 64 bites, kapott egy 550 MHz-en működő grafikus gyorsítót, támogatja a HD+ kijelzőket, az LPDDR4 memóriákat, az amerikai, az orosz és az európai (GPS, GLONASS, Galileo) helyzetmeghatározó rendszereket. Az ac szabványú, vagyis Wi-Fi 5, kétcsatornás vezetéknélküli hálózati elérést és a Bluetooth 5.0-át.

Bár végeztem rajta sebességmérést, ezek a számok most nem túl relevánsak. A mobil nem játékok futtatására készült, így általánoságban elmondható, hogy minden tesztben (Antutu, 3D Mark, PC Mark) az erős, középkategóriás Snapdragon processzorok (Snapdragon 732G, Snapdragon 730G) pontszámának a felét hozta.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 5

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy újabb játékok nem fognak rendesen futni rajta, ám a központi egység ereje bőven elegendő ahhoz, hogy a mindennapi életben használt szoftvereinket, és persze a telefonra telepített Android 10-et zökkenőmentesen futtassa.

Egy mai modern Androidos telefonnak szüksége lesz elegendő memória, nekünk pedig elegendő háttértárra, hogy zavartalanul használhassuk. Hiány ezekben sincs. A rendszermemória 4 GB kapacitású, a háttértár pedig 32 GB-os, utóbbi memóriakártyával bővíthető, akár 256 GB-os kártyát is belepakolhatunk.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 6

A strapatelefonok nagyobb részében a mai átlagnál kisebb kijelzőt találunk. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy, ahogy feljebb már írtam, ezek nem multimédiás vagy játékos felhasználásra készültek, így felesleges a pingpong ütő méretű panel. A másik, hogy a kisebb kijelző nehezebben fog eltörni.

Nos, az X7 Pro kijelzője mindössze 5 colos, de ezzel együtt, a telefon alig egy centivel rövidebb, mint a saját Xiaomi Mi Note 10-em, ami persze a méretes, ütésálló borításnak köszönhető. Az IPS panel felbontása HD+, vagyis 720 x 1280 pixel.

A felbontásnál sokkal fontosabb, hogy a panel háttérvilágítása elég jól sikerült, így még napfénynél is használható marad a készülék.


 

Kamerák

Nos, mivel ez egy munkatelefon, a kamerák bemutatásával nem kell sokat bíbelődnünk, ugyanis mindössze két darabot találunk.

Az előlapi szelfikamera 5-, míg a hátlapi főkamera 13 megapixeles. Mélységszenzor nincs, de ebben a kategóriában ez nem probléma, a legtöbb hasonló áron kapható telefonban csak dísznek van, szóval a hiányát meg sem fogjuk érezni.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 7

A telefon kapcsán említettem már a víz alatti fényképezést. Az Armor sorozatnál ez megszokott dolog. Annyit kell tudni róla, hogy ilyenkor a telefon egyéb képességei nem használhatók, úgyis kikapcsol a telefon kijelzőjének érintésérzékenysége. A fotókat a fizikai gombok nyomogatásával tudjuk elkészíteni.

Az elkészült képek használható minőségűek, de persze nem veszik fel a versenyt napjaink csúcsmobiljaival. Erről az alábbi fotókra kattintva Ti is meggyőződhettek.

A képeknél egyel rosszabb a videós képesség, azt mondom, hogy ezt csak akkor érdemes használni, ha más megoldás nincs.

ulefone-armor-x7-pro-photo-1kulefone-armor-x7-pro-photo-2k
ulefone-armor-x7-pro-photo-3kulefone-armor-x7-pro-photo-4k
ulefone-armor-x7-pro-photo-5kulefone-armor-x7-pro-photo-6k

 

Egyéb képességek

Egy részükről már szóltam feljebb, de most összefoglalom.

A Wi-Fi tehát kétcsatornás, ac szabványú. A Bluetooth 5.0-ás, kapunk 3 műholdas navigációs rendszerhez támogatást. A telefonban van FM rádió, és ami ennél sokkal fontosabb kapunk NFC-t is, szóval a bankkártyát is kiválthatjuk vele, ha a bankunk is támogatja a lehetőséget.

Van fejhallgató csatlakozó, kapunk egy rakat szenzort, és van értesítő LED is. Az akkumulátor 4000 mAh kapacitású, ami ismerve a telefon igen takarékos központi egységét, normál használat mellett, minimum 2 napos használatra elegendő elektront képes tárolni.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 8

Az egyéb képességek között kell említeni a szemből, a baloldalon található gombot, amire tetszőleges „programozhatunk” funkciót. Nem is egyet, rögtön hármat! Beállíthatjuk mit csináljon a telefon egy kattintásra, dupla kattintásra vagy nyomva tartásra. Beállíthatunk ide vészhívást, elemlámpát, a vízalatti fényképezést, hangfelvétel indítását, vagy amit éppen kedvünk tart.


 

Szoftver

A telefont az Android 10-es verziója hajtja, az utolsó biztonsági frissítés áprilisi. A szoftver természetesen tud magyarul. A gyártó telepített rá néhány programot, de ez ebben az esetben előny, nem pedig hátrány, hiszen a szoftverek az Armor sorozat mindegyikében megtalálható, a telefon képességeit kiaknázó, a munkához hasznos appok.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 9

Olyanokat kapunk, mint a szögmérő, az iránytű, fényerősség mérés, vízszintező, függőleges beállító, Szóval ezek jobb, ha ott vannak a készüléken.


 

Strapaképességek

Fontos, hogy egy ütésálló mobilban erős hardver legyen, de talán még fontosabb, hogy minél inkább ellen tudjon állni mindenféle fizikai behatásnak. Az Ulefone Armor család tagjai, így az Armor X7 Pro is a csúcsot jelenti ebben a tekintetben. Víz és porállóságuk, a megkapott minősítések jóval túlmutatnak a megszokott IP68-as minősítésen, olyan feltételeknek felelnek meg, amiket a katonai felhasználás esetén is elégségesek.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 10

Ahhoz pontosan érthető legyen melyik szabvány milyen védettséget jelent megpróbáltam összefoglalni a lényeget!

Az IP jelölés után első szám a por, a második a víz elleni védelmet jelenti, a K jelölés pedig egy speciális, csak az IP69-es védettséggel rendelkező készülékeknél található, további erősített védelmet jelent víz ellen.

A por elleni védelem egy hatos skálával lett leírva, itt a 6 jelenti a csúcsot, vagyis a teljes por elleni védelmet

A víz elleni védelem skálája 9 osztatú, értelemszerűen a kilences a legjobb. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az IP69-es mobilok képesek működőképesek maradni 1-3 méteres mélységben minimum 30 percig, de egyes telefonoknál, mint például az Armor X7 Pro esetén a gyártó ennél is jobb értékeket adhat meg. Ez esetünkben két órán át tartó működőképességet jelent két méteres, és 24 órán át tartó működőképességet egy méteres mélységben.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 11

A K jelölés a további víz elleni védelmet jelenti, pontosan azt, hogy a telefonnak ellen kell állnia a magasnyomású víznek is. Ez számszerűleg percenként 14-16 liter, 80 fokos vizet jelent, 10-15 centi távolságból, 30 másodperces ciklusokban 100 bar nyomással.

Ezek a megfelelőségek azonban semmik ahhoz képest, hogy a MIL-STD-810 katonai követelmény milyen ellenállóságot kíván meg. A készüléknek bírnia kell az extrém alacsony és extrém magas nyomást, a nagyon magas és a nagyon alacsony hőmérsékleteket, a napsugárzást, a tartós esőt, sót, ködöt, homokot és port, a gyors merülést, a nagy gyorsulást, a rezgést, a jegesedést és a ballisztikus ütést is.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 12

Az Ulefone Armor X7 Pro tesztjei között szerepelt az alacsony nyomás teszt, ebben a készülék 57 kPa nyomás és 25 fokos hőmérséklet mellett 4 órán át maradt működőképes.

Elvégezték a savas atmoszféra tesztet is, ennek keretében a mobilra 35 fokos hőmérséklet mellett 4,17-es PH értékű, tehát savas folyadékot spricceltek. A telefon két órán át maradt működőképes, az adattárolók pedig további 22 órán át nem sérültek.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 13

A párás környezetben történő tesztelést 23 és 60 fok közötti környezetben végezték, miközben a páratartalom 50 és 90 százalék között változott. Az Armor X7 Pro 6-8 órát bír ki ilyen extrém környezetben.

A szabvány szerint a telefonnak a közvetlen napsütést is bírnia kell. A teszt keretében 49 fokos külső hőmérséklet mellett 1120 W/m2 sugárzási energiát kapott a telefon, és ilyen körülmények között közel 20 órán át maradt működőképes.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 14

A katonai szabvány szerint az ütésállóságnak is jónak kell lenni. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a készüléknek ki kell bírnia, ha 1,2 méter magasból betonra ejtik le, puhább padló, például fa esetén a 2 méter az elvárt magasság.

Ahogy látható, a strapabíróságnak is vannak fokozatai, de az Armor 6E valami egészen különlegest nyújt ebből a szempontból, minden környezetben, mindenféle fizikai behatást bírnia kell, és bír is.


 

Használat

Az Armor X7 Pro-t csak 2 napig szolgált nálam elsődleges készülékként, ezalatt igyekeztem mindent kipróbálni rajta. Telefonálás, navigáció, egy kis böngészés, Facebook, szóval, amikre a legtöbbünk használ egy telefont.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 15

Az eltelt idő alatt semmilyen említésre méltó dolgot nem fedeztem fel se pro, se kontra. Vagyis az X7 Pro tette a dolgát, ahogy kell. A hangszórók megfelelő erősségűek, a mikrofon is jól dolgozott, a navigáció pontos volt, szóval tényleg nem tudok semmilyen érdekességről beszámolni.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 16

Tesztjelleggel eldobtam néhány alkalommal, leejtettem úgy egy méterről fűre és betonra, áztattam majd két órát vízben. Egy karcolás sem esett rajta, a borításon a dobálás eredménye sem látszik.

Elnézést, ennél többet nem tudok írni, rém unalmas telefon, minden működik rajta. 😊


 

Összegzés

Vannak a tesztelő életében izgalmas, és unalmas tesztek is. Ez a mostani az utóbbi kategóriába tartozott. Az minden esetre elképesztő, hogy alig 30 ezer forintért ilyen telefonokat lehet már venni, olyanokat, amik sebességre is bőven jók, és összetörni sem könnyű őket.

Néhány éve a strapatelefonkra a gyártók komoly ártöbbletet pakoltak a strapaság okán. Manapság ez már alig érzékelhető plusz kiadást jelent a normál mobilokhoz képest.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 17

Viszont, és ez nagyon örömteli, az IP68 helyett, már szinte alapkövetelmény az IP69K, sőt a MIL-810G katonai szabványnak való megfelelés. Amikor ez utóbbi először megjelent, akkor még igazi különlegességnek, extrának számított, manapság azonban, ahogy látható, a belépő szinten is megkapjuk.

Ulefone Armor X7 Pro – filléres okostelefon, ami mindent is kibír! 18

Ha a fentiek alapján úgy döntenél, hogy szeretnéd magadat, vagy valamelyik rokont meglepni egy ilyen készülékkel, akkor azzal a jó hírrel tudok szolgálni, hogy cseh raktárból, gyors szállítással, és természetesen vámmentesen szerezheted meg.

A vásárláshoz ide kattints:

Ulefone Armor X7 Pro 4/32 GB – 29 305 forint

 


Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és nyerd meg a cikkben látható telefont!

Kattints ide: Kínából rendelők Facebook csoportja


 

 

Hasonló cikkek oldalunkon

Értékelés

95 %

Értékelés Az Ulefone Armor X7 Pro a cég egyik legolcsóbb strapatelefonja, de így is megkapott minden olyan strapaképsséget, amit a drágább mobilok. IP69K, sőt, MIL-810G katonai szabványnak is megfelel, ütés, víz és porálló, akár másfél méter mélyre is lemerülhetünk vele. Az ára ennek ellenére meglepően alacsony, hiszen 30 ezer forint alatt hazavihetjük EU raktárból.

Külső
90 %
Hardver
90 %
Strapaképességek
100 %
Ár
100 %

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.