Válassza az Oldal lehetőséget

Utána jártunk mitől olyan jó a Huawei P20 Pro kamerája

Utána jártunk mitől olyan jó a Huawei P20 Pro kamerája

Túlzás nélkül állíthatjuk, ez most a legfejlettebb telefonos kamera-rendszer.

 huawei p20 pro 5

Tavaly ősszel olvashattok oldalunkon egy cikket, amiben elmondtuk miért jó, ha a telefonunkban dupla kamera van. Akkoriban a két kamerával rendelkező rendszerek már az alsó kategóriába is kezdtek leszivárogni, természetesen egész más minőségben, mint amit a csúcstelefonoknál tapasztaltunk.

Amióta a Huawei új telefonja a P20 Pro megjelent a dupla kamera már túlhaladottá vált. Az új csúcs a három kamerából álló rendszer lett, és amit sokáig csak parasztvakításnak gondoltunk, arról kiderült, hogy valóban működik, így a P20 Pro-val valóban elképesztő minőségű fotókat lehet lőni. Az összehasonlítási alap természetesen nem a drága tükörreflexes gépek családja, hanem a többi mobiltelefon.

Mielőtt belevágnánk a kamera elemzésébe és bemutatásába azt javasoljuk, hogy olvassátok el a következő cikkeinket:

 

Huawei P20 Pro hátlapi kamerák – hardver

Ahogy azt a kétkamerás cikkünkben láthatjátok, a gyártók több kameratípust próbálnak párosítani, hogy jobb minőségű képeket kapjunk. Léteznek normál fényképezők, amik alacsony FOV mellett készítenek képeket tipikusan nagy, 12-20 megapixeles szenzorral. Léteznek a zoom lencsés, vegy telefotós kamerák, amik a főkamera mellett dolgoznak, és általában kétszeres, nagyon jó esetben háromszoros optikai zoomra képesek.

54 huawei p20 pro twilight c huawei evan blass

A harmadik kameratípus a monokróm, amivel színinformáció nélküli képeket kapunk monokróm szenzorok használatával. Ezek a kamerák arra szolgálnak, hogy a színes képek magasabb dinamika tartománnyal rendelkezzenek, a képek kontrasztosabbak, az élek szebbek legyenek.

Ahhoz, hogy értsük miért lesz jobb a monokróm kamerával kiegészített rendszer képe tudnunk kell, hogy a színes kamerák a beépített színszűrők miatt eleve kevesebb fényt engednek a szenzorra, így viszont romlik a kép minősége. Monokróm szenzor esetén viszont a színszűrők hiányoznak, ezáltal több lesz a fény, a több fény pedig jobb képet eredményez.

A különböző kamerákkal készült képekből aztán a telefon szoftvere alkot egy egységes fotót, felhasználva és összedolgozva a különböző kamerák szenzoraiból érkező információkat.

A Huawei telefonjának nagyszerűsége már itt tetten érhető. Nem véletlen a három lencse, ezek mögött ugyanis a fent felsorolt három féle fényképező lapul. Valószínűleg azt kérdezték a mérnökök, hogy miért válasszunk a hardveres mélység elmosás és a zoom vagy a kontrasztosabb, dinamikusabb képek között. Használjuk mindent egyszerre!

Huawei P20 Pro camera closeup 840x473

A Huawei P20 Pro tehát három kamerát használ a fényképezéshez. A főkamera egy 40 megapixeles, 1/1,78 inches szenzorral és nagyon jó, f/1.8-as rekeszértékű optikával. A második kamera egy 20 megapixeles monokróm kamera, ami 1/2,78 inches szenzorral dolgozik, felette pedig egy f/1.6-os értékű objektív feszül (a kisebb rekeszérték a jobb!). A harmadik a telefotó kamera, aminek szenzora 1/4,4 inches, felbontása pedig 8 megapixel. Itt az objektív rekeszértéke f/2.4.

A három kamera már a számok alapján is lenyűgöző pixelszámot mondhat magáénak, de higgyétek el, az érdekesség még sem ez lesz, ennél sokkal fantasztikusabb dolgokat találtak ki a Leica-Huawei műhelyben.

 

Huawei P20 Pro hátlapi kamerák – trükkök

Főkamera

Ahhoz, hogy a Huawei P20 Pro kamerája az ismert remek képeket készítse a gyártónak számtalan trükköt kellett bevetnie. A trükköt itt értsétek pozitív értelemben, hiszen nem arról van szó, hogy például szoftveresen többszörözik a képpontok számát, hanem pont ellenkezőleg, a felhasználható őrült mennyiségű képpontból egy relatív kicsi képet hoznak létre, de ezzel a minőséget eddig elképzelhetetlen szintre emelik.

Huawei P20 Pro Triple Camera 850x443

Ezeknek a trükköknek a nagyobb része a főkamerát érintik. Ahogy olvashattátok, ez a kamera hardveresen 40 megapixeles. Ez közel a duplája a legnagyobb felbontású telefonban használt kameráknak, és ebből rengeteg jó dolog sült ki.

Képminőség javítása

Fontos, hogy ez a 40 megapixeles főkamera mindössze 10 megapixeles képeket készít, ennek pedig több és jó oka van. Az egyik a régebbi cikkünkben, és itt feljebb is említett, több fény, jobb kép ökölszabály.

A telefonban a Huawei a Pixel Fusion nevű technológiát alkalmazta, amivel a hardveres pixeleket egy nagyobb pixelként használja, ezzel meglepően nagy, 2,0 μm-es pixeleket kapunk. Hogy legyen mihez viszonyítani, a jónak mondott Pixel 2 fényképezőgépének pixelei 1,4 μm-es mérettel rendelkeznek.

Ismét csak nyilvánvaló tény, hogy minél nagyobb egy pixel, annál több fény jut rá, annál több információ keletkezik, amiből a telefon a képet előállíthatja. A Huaweinel tehát megfordították a megszokott trükköt. Az olcsó telefonoknál a hardveresen elérhető pixelszámot szoftveresen többszörözik, így például a 12 megapixeles kamerát 16 megapixelesnek adják el. A P20 Pro esetén a hardveres pixelekből nem még többet, hanem konkrétan kevesebbet állítanak elő a szoftver segítségével, hogy javítsák a kép, például a sötétben, kevés fény mellett készülő képek minőségét.

Rázkódáscsökkentés

A nagy képpont számnak azonban van más előnye is. A digitális kamerák a rázkódásvédelmet szoftveres úton valósítják meg. Vagyis a kép nem azért nem fog rázkódni, mert a szenzor pici rugókon, teleszkópokon mozog a kamerában, hanem azért, mert a szoftver tartja a képet mozdulatlanul.

huawei p20 pro triple kamera huawei

A dolog megvalósítása egyszerű, mindig nagyobb képpontszámú szenzorra van szükségünk, mint amit a felvett videó megkíván. Így a szoftvernek marad mozgástere a képek szélein, ha a kezünk jobbra vagy balra lendül, akkor a képet el tudja mozdítani ellenkező irányba a megfelelő pixelszámmal, az elkészült felvétel pedig rezzenésmentes lesz. Emiatt van az, hogy a digitális kameráknál a szenzor teljes felbontását felhasználva már nem tudjuk aktiválni a rázkódásvédelmet, hiszen ilyenkor a szoftvernek nem marad a kép szélein olyan plusz információja, amit fel tudna használni a rázkódás eltüntetéséhez.

Egyértelmű, hogy egy ekkora pixelszámmal rendelkező kamera esetén bőven van kapacitás arra, hogy még a nagyobb rázkódásokat is nyom nélkül eltüntesse a szoftver.

Eddig nem látott zoom kapacitás

Talán meglepő, de a 40 megapixeles kamerának a zoom funkciónál is lesz szerepe. Az eljárást hibrid zoomnak nevezik és ötszörös optikai zoom érhető el vele. Ez az ötszörös zoom két kamera képének felhasználásával alakul ki.

huawei p20 pro 7

Van a kisebb felbontásunk telefotó kameránk, ami a háromszoros optikai zoomot tud. Oké, de hogy lesz ebből öt? Úgy, hogy a főkamera a 40 megapixelből 10 megapixeles képeket készít, vagyis megteheti a szoftver, hogy az elkészült képnek csak a kép közepén található 10 megapixel felbontású részét használja fel, lényegében felnagyítva azt. Ez egy pici csalás, de mégis nagyságrendekkel jobb, mint a szoftveres zoom, mert ott a nemlétező képinformációt (nagyítást) próbálják meg szoftveres utón létrehozni, kiszámolni a meglévő információból. Ez bizony a kép minőségét erősen rontja, ezért is javasoltuk a fent említett második cikkben, hogy ne használjunk a telefonon fotózás közben zoomot, ha csak szoftveres zoom áll rendelkezésre.

Monokróm kamera

Ahogy olvashattátok, a monokróm kamera segítségével sokkal jobb minőségű színes képek készülhetnek. Mivel a monokróm kamerákat a gyártók a kép minőségének javítására használják, általában rosszabb felbontásúak, mint a főkamera. Ez nem is baj, hiszen a fekete-fehér képet a szoftver használja csak.

huawei p20 pro monochrome 1500x1001 digitaltrends2

A Huawei telefonjára is igaz, hogy a monokróm szenzor kisebb, mint a főkamera szenzora, ez azonban nem nehéz, hiszen 40 megapixelnél a 20 is kevesebb. Már pedig itt a monokróm kamera 20 megapixeles, vagyis nagyobb felbontású, mint egy átlagos telefon színes főkamerája.

Tudni kell, hogy ha egy kétkamerás, monokróm segédkamerával rendelkező telefonnal fekete-fehér képet készítünk, az igazából nem fekete-fehérként készül el, a színinformációt az elkészült képből a szoftver „veszi ki”. Talán már sejthetitek, hogy a Huawei P20 Pro esetén ez nem így van. A monokróm kamerával, mint önálló megoldással tudunk fekete-fehér, vagy mondjuk inkább úgy, szürkeárnyalatos képeket készíteni. Egyértelmű, hogy ezek a képek a rendkívül jó rekeszérték és a nagy felbontás miatt extrém részletesek lesznek

Fényképezés sötétben

huawei p20 pro 6

A telefonról készülő cikkek mind kiemelik, hogy egészen elképesztő képek készülhetnek extrém rossz fényviszonyok között is. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson három dolognak kell összedolgozni a telefonban. A 40 megapixeles főkamerának, ami a fent említett Pixel Fusion technológiát veti be. A monokróm segédkamerának, aminek extrém jó a rekeszértéke, vagyis kevés fény esetén is megfelelő mennyiségű információt kap a képfeldolgozó a kamera szenzorától. A harmadik pedig nem más, mint a beépített mesterséges intelligencia, ami az AIS-nak nevezett rázkódáscsökkentési technológiát vezérli. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy kézből fényképezzünk akár 8 másodperces expozíciós idejű képeket is úgy, hogy a kép nem fog bemozdulni. Talán sejtitek, hogy itt lép be a képbe a fent említett nagy pixelszám miatti kiváló rázkódáscsökkentés, csakhogy ez önmagában nem lenne elég, szükség van még a mesterséges intelligencia által vezérelt szoftverre is.

 

Mesterséges intelligencia és további érdekességek

A mesterséges intelligencia egyre több helyen jön szembe velünk. Általában nem is tudjuk, hogy mivel van dolgunk, egyszerűen csak elfogadjuk, hogy az adott eszköz úgy működik, ahogy azt szeretnénk, nem gondolkozunk el azon, hogy mitől tudja ezt megtenni.

A telefonokba épített fejlett megoldások szinte kívánják a mesterséges intelligencia felhasználását. A szelfi kameráknál egyre jobban működnek az arcszépítő funkciók. A telefonok szoftvere felismeri, hogy nőt vagy férfit fényképez, hogy hol kezdődik az arc és hol a haj, sőt, még a hajtípust is felismeri, hogy az göndör vagy egyenesszálú, és ehhez igazítja a szépítő funkciókat.

p20 03 680x517

A Huawei P20 Pro esetén, ahogy azt az előzőekben olvashattátok a kép elkészítésében, főleg, ha extrém körülmények között, például erősen fényhiányos környezetben fotózunk komoly szerepet kap a mesterséges intelligencia. A beépített neurális processzor nélkül ne mlehetne kézből fotózni sötétben, és ne lenne képes arra sem a telefon, hogy 19 téma közül kiválassza mit szeretnénk éppen fotózni és ahhoz állítsa be a szoftvert. Például a szuper-makró felvételeknél érzékeli, ha a tárgy nagyon közel kerül a lencséhez, átvált makró üzemmódra és beélesíti a képet. De ugyan így szerpe van a szuper lassított felvételek elkészítésénél, amikor elindítja és megállítja a nagy képkockaszámú felvételt.

 

Összegzés

huawei p20 pro 4

Ahogy látható, a Huawei a P20 Pro kamerájával valóban szintet lépett. A Samsung Galaxy S9 megjelenésekor azt írták, hogy ennél jobb kamera telefonba még nem került. Nos, a királyság nem tartott sokáig, a Huawei P20 Pro letaszította a trónról. A magunk részéről örülünk ennek, mert a Huawei egy egészen új minőséget adott a telefonos fotózásnak, amit, reméljük hamarosan a konkurencia is követni fog.

A telefon nem olcsó, jelenleg 260 ezer forintért vehetjük meg. További képek és információk itt: Huawei P20 Pro

Utána jártunk mitől olyan jó a Huawei P20 Pro kamerája 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2