Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi VIOMI V2 – lézeres robotporszívó a felsőházból

Xiaomi VIOMI V2 – lézeres robotporszívó a felsőházból

Ilyen amikor egy cég házon belül csinál konkurenciát a legnépszerűbb robotjának.

Xiaomi VIOMI V2 – lézeres robotporszívó a felsőházból


Bevezető

Nem titok, nálam a mai napig a Xiaomi Roborock S50 porszívó volt a befutó. Kipróbáltam már elég gépet, de azt a hatékonyságot és tudást, amit az S50 tud, még nem sikerült más robottól megkapnom. Oké, tudom jó, van már utódja is, ami jóval többet tud, ám annak az ára még az egekben, szóval én biztos várnék a vásárlással mondjuk a Fekete péntekig.

Ez a rajongás vezetett oda, hogy amikor a Banggood felkért rá, hogy próbáljam ki a Xiaomi VIOMI V2 nevű új gépet, akkor nem tudtam nemet mondani. A papírforma alapján jobb képességekkel rendelkezik, mint a Roborock S50, ám mégis olcsóbb annál. Rögtön kíváncsivá tett, nem hagyhattam ki a lehetőséget, hogy kitakaríttassam vele a lakást.

És mi a tapasztalat? Van, ami nem tetszik, de alapjában véve igazi, durva konkurens lett, így számomra kicsit érthetetlen is, egyáltalán miért dobták piacra. Vajon miért kell a cégen belül újabb versenyzőt indítani? Erre a kérdésre nem fogok most választ adni, de arra, hogy érdemes-e a porszívót megvenni igen!


Csomagolás és külső

A dobozra nem érdemes szót vesztegetni. Egyszerű karton, belül minden szépen elrendezve. Az EU szabványú táp mellett a dokkolót, a víztartályt, egy második MOP-ot, és két oldalkefét találunk, ebből az egyik tartalék, szóval ezt nem kell vennünk, csak majd később.

xiaomi viomi v2 16

Ami viszont mindenképpen meg ér néhány mondatot a külső. Igazából nem is lehet egy lapon említeni a Roborock S50-el, mert az inkább lett egyszerű és funkcionális, mint szép. A VIOMI V2 viszont olyan mutatós fedlapot kapott, ami miatt elégedett csettintünk. Fényes, apró pöttyözött mintával, a lézerlöveg tetején körkörös vonalakkal, hihetetlenül jól néz ki!

xiaomi viomi v2 17

Amúgy méreteit tekintve lényegében megegyezi az S50 és a VIOMI, utóbbi néhány milliméterrel magasabb, szóval nincs különbség. Ez jó, mert nálunk az S50 lényegében minden bútor alá befért, vagyis a VIOMI-val sem lesz olyan probléma, hogy mondjuk az ágy alatt elakad.

A külső más tekintetben is a szokásos. Kerek forma, felül a lövegtorony, a felnyitható fedél alatt a por vagy a víztartály (erről még írok később), és két gomb, amivel telefon nélkül is el tudjuk indítani a takarítást, vagy vissza tudjuk a töltőre parancsolni a masinát.

xiaomi viomi v2 15

Alul egy hengerkefe és egy oldalkefe található, meg persze a kerekek, amik átsegítik például a küszöbökön is. Mind a két kefe könnyen levehető és tisztítható, a hengerhez kapunk is egy az S50-ben találhatóhoz nagyon hasonló szerszámot, amivel a hengerre tekeredett haj és szőrszálakat tudjuk átvágni. Ezt már a Roborocknál is imádtam, hihetetlenül könnyűvé teszi a kefe tisztítását.

xiaomi viomi v2 19

Van több mint tíz szenzor a porszívóban, ezekből jól látható az elől lévő infra, illetve az alu, a peremeken elhelyezett leesés gátló szenzorok.


Képességek

A bevezetőben már írtam, hogy papíron ez a gép jobb, mint a Roborock S50. Ez részben igaz, de azért van két olyan pont, ahol nem. Kezdjük ezekkel! Valamilyen, teljesen érthetetlen okból kimaradt a lenyomás érzékelő szenzor az érzékelők közül. Ez ugye arra kell, hogy a gép ne tudjon semmi alá beszorulni. Nem mondom, hogy nem lehet enélkül élni, nálunk, a bútoraink miatt nincs is rá szükség, de azért mégis furcsa, hogy kimaradt.

xiaomi viomi v2 1

A második dolog a felmosás. Ez amúgy a VIOMI V2 egyik óriási előnye is egyben, szóval a valamit valamiért elv érvényesül itt. Miről is van szó? Arról, hogy a VIOMI V2 az egyetlen olyan Xiaomi porszívó, ami önmaga képes a felmosás közben a vizet adagolni. Ehhez a víztartályba építettek egy mágnesszelepet, ami szépen nyitja-zárja a víz útját. Emellé a gép kapott egy brutálisan nagy víztartályt is, ami megelőlegezi, hogy itt tényleg valódi felmosó funkciót kapunk. Ez részben így is lesz, de ennyire még ne szaladjunk előre!

xiaomi viomi v2 2

A VIOMI V2 víztartályán alul találjuk a fejeket, amin kicsöpög a víz. Négy darab van belőle, ezek a porszívó fenéklemezén található négy lyukba illeszkednek, vagyis a víz a tartályból közvetlenül a felmosó fej belső oldalára csöpög, még pedig elég tetemes mennyiségben. A cég nem véletlenül ad két MOP törlőt a géphez. Az egyik simán csak nedvesre tud törölni, de a másik képes arra is, hogy bő vízzel feltöröljön, hogy aztán egy másik részével törölje szárazra a padlót.

Eddig oké, ez nagyon jól hangzik, de mi itt a probléma? Hát, csak annyi, hogy a gépbe vagy a portartályt, vagy a víztartályt tudjuk beletenni, vagyis egyszerre nem fog porszívózni és feltörölni.

xiaomi viomi v2 3

A Roborock S50-et valószínűleg sokan választották azért, mert tud „felmosni”. Aki engem megkérdezett nem esett ebbe a hibába, mert elmondtam, hogy a gép nem mos fel, egyszerűen csak feltöröl. Vagyis, keménypadló, parkettán, a porszívózás mellett a nedves MOP-pal az utolsó leragadt porszemeket is eltávolította, teljesen pormentessé téve a padlót.

A VIOMI-nál úgy döntöttek, hogy ezt a képességet beáldozzák, cserébe adnak egy normális felmosó funkciót. Hogy ez jó vagy sem, döntsétek el Ti.

xiaomi viomi v2 4

A képességek kapcsán három fontos dolog van még. Az első az akkumulátor kapacitása lett, ami kisebb, mint a Roborock S50 esetén. Én ezt nem sorolom a komoly negatívumok közé, mert ezzel a kisebb akkuval is lazán eltakarítgat 80 percet, ha pedig lemerül visszamegy és feltölti magát. Szóval marhára nem zavar a dolog, úgy sem vagyok otthon, tőlem aztán töltögethet, ha akar, a lényeg, hogy mire hazaérek legyen kész a takarítás.

xiaomi viomi v2 5

A második, a lézeres érzékelő. Ez a drágább Xiaomi porszívóknál megszokott, de azért nem szabad szó nélkül hagyni. A fajlett LIDAR rendszer valós időben térképezi fel a takarítandó helyigéket, „látja” a bútorokat, azok lábat, a falakat, és mindent, ami neki kell a takarításhoz. Viszont, és ez nagyon fontos érv mellett, a kamerás porszívókkal szemben a privát szféránk nem sérül. Nem kell attól tartanunk, hogy a kamera képe egy távoli szerveren köt ki, és mások nézegetik, ahogy a fürdőből ruha nélkül kilibbenünk.

xiaomi viomi v2 6

A harmadik dolog a szívóerő. Három fokozat közül választhatunk, értelemszerűen a leggyengébb a leghalkabb is egyben és fordítva, a legerősebb a leghangosabb. Ez a legerősebb fokozat amúgy erősebb, mint a Roborock S50 esetén, 2000 helyett 2150 Pa, szóval a hang is nagyobb kicsit. Ezt felfoghatjuk problémának, de lásd az előző pontot, ha nem vagyok otthon nem hallom, így nem is zavar. Cserébe viszont a nagyobb szívóerő miatt hatékonyabban is takarít. Vagyis nálam ez inkább jó, mint rossz pont!

xiaomi viomi v2 7

Amúgy viszont, a halk üzemmód tényleg halk. Vagyis, ha valamilyen perverz okból szeretnénk, ha esténként, a jelenlétünkben porszívózna, akkor akár tévét is nézhetünk közben.

xiaomi viomi v2 8

Ha már szívás erősségét említjük, akkor a képességek közül kimaradt a szőnyeg tisztító mód. Ne tessék itt valami nagy intelligens megoldásra gondolni, mindössze arról van szó, hogy ha a Roborocknál mondjuk a középső fokozaton ment a porszívózás, akkor a szőnyeget érzékelve a maximumra váltott. Ez a képesség papíron nagyon jól mutat, de szerintem semmi értelme. Megint mondom, nem vagyok otthon amikor takarít, akkor pedig miért ne használjam a legerősebb fokozatot. Mindig is azt használtam, így aztán a az S50 nem váltogatott teljesítményt a szőnyegnél, mert már nem volt hova tekerni a szívóerőt.


Telefonos applikáció

Mielőtt megérkezett a gép, a neten olvastam, hogy két változat van belőle. Az egyik a Xiaomi Home programon, míg a másik a Mijia appon keresztül kommunikál. A Banggoodtól érkezett példány a Xiaomi Home appal működött, aminek örültem, mert azt amúgy is használom az itthoni okos kütyükhöz. Viszont a porszívó csatlakoztatásával meggyűlt a bajom. Legalább fél órán át próbálkoztam sikertelenül, amikor végre eszembe jutott, hogy megpróbálom a lokációt Kínáról, Magyarországra állítani. Nálam azért volt Kínán, mert régebben nagyon sok eszköz csak a kínai szerveren keresztül működött. Na, a VIOMI V2 nem hajlandó a kínai szerverrel kommunikálni, viszont, ahogy átállítottam a magyarra felismerte a gépet, és már használhattam is. Heuréka!

xiaomi viomi v2 xiaomi home 1 xiaomi viomi v2 xiaomi home 1 xiaomi viomi v2 xiaomi home 1

Mondhatjátok könnyen beszélek, a véremben van már az okosporszívókhoz adott programok használata. De nem, nem ezért írom, hogy pofon egyszerű, hanem azért, mert tényleg az. Magyarul ugyan nem tud, de ettől függetlenül az alap funkciók átlátható, érthető módon vannak benne. Egyszerű, mint egy fa ék, ahogy mondani szokták!

xiaomi viomi v2 xiaomi home 1 xiaomi viomi v2 xiaomi home 1 xiaomi viomi v2 xiaomi home 1

A program két negatívumot említhetek itt is. Az egyik, hogy a jelenleg elérhető verzióból hiányzik az időzített indítás lehetősége. A helye meg van, de ha kattintunk azt írja még nem érhető el. Vagyis később ez is lesz. A másik, hogy a tartozékok állapotát nem figyeli. Jó, ez így csak félig igaz, mert a Roborock is csak abból következtetett a kefék kopottságára, hogy hány üzemóra volt benne, de akkor is jónak tartottam, hogy bizonyos mennyiségű takarítás után szólt, hogy érdemes lehet a körkefét vagy a hengerkefét, esetleg a HEPA-szűrőt cserélni. A VIOMI V2 esetén a mi feladatunk észben tartani, hogy bizony a szűrőt néha cserélni kell, és a keféket is érdemes ellenőrizni időnként.

Összességében a vezérlés tökéletes, a használat egyszerű, nagy ötöst érdemel a dolog.


Használat

Amikor a Roborock S50 annak idején megérkezett, hosszú félórákat töltöttem azzal, hogy figyeltem mit csinál. Hogy reagál az akadályokra, hogy vergődik át a kint „felejtett” kábeleken, mit csinál az asztal vagy a sokkal bonyolultabb formájú forgószék lábbal. Imádtam! Annyira okosan kerülgette az akadályokat, annyira ügyesen verekedte ki magát szorult helyzetekből, hogy csak tátottam a számat. Miért írom ezt le? Azért, mert a VIOMI V2 dettó ilyen. Nem látok különbséget a két gép között. Szépen feltérképezi a helyiségeket, felosztja őket zónákra, amiket aztán szépen végig takarít, egyiket, a másik után. Tehetünk be az applikáción keresztül virtuális falat, tilthatunk területeket, vagy kijelölhetünk neki kitakarítandó zónákat, szóval ilyetén képességekben a két gép megegyezik.

xiaomi viomi v2 21

A használatot amúgy érdemes a telefonos beállítással kezdeni. Ha fent már leírt módon a magyar a lokalizációs beállítás, akkor könnyű dolgunk van. A fedlapon található két gombot egyidejűleg nyomni kell 30 másodpercig, ilyenkor alap állapotra áll a wifi és a Xiaomi Home program megtalálja a porszívót. Megkérdezi, hogy jó e az a vezeték nélküli hálózat, amit a telefon is használ, ha igen akkor nyomunk egy okét, és a beállítás kész is!

xiaomi viomi v2 13

És akkor jöjjön a legfontosabb kérdés, vagyis, hogy takarít? A szuper kicsit gyenge kifejezés ide, mert perfekt az egész, legalábbis a porszívó funkció. A portartály nyílása elég nagy, így képes volt még egy félbetört jégkrém pálcikát is felszippantani. A kiszóródott macska kaja gyerekjáték neki, így egy hülye ötlettől vezérelve kivittem a teraszra, és összeszedettem vele a fáról lepotyogó, népiesen fosató szilvának nevezett gyümölcsöket is. Megette mindet, igaz, utána az alját le kellett törölnöm egy vizes ronggyal, de a dolog működött. Söprés, porszívózás nagy zöld pipa!

xiaomi viomi v2 14

Itt van a felmosás, mint a legnagyobb újdonság. Nos, jobb lett, de azt hiszem a jelen technológiával sosem lesz olyan, mint amikor kézzel mosunk fel. Ennek oka egyszerű, nem tudja elég erősen a felmosó részt a padlóra nyomni. Nem „látja”, hogy hopp, ott a konyhában lecsöppent egy kis szörp, és lett belőle egy fekete paca. A sok vízzel történő felmosás ettől függetlenül látványosan jobb, mint a Roborock S50 esetén, egyszerűen azért, mert a több víz képes olyan koszfoltokat is feláztatni, amit az éppen csak nedves Roborock MOP nem tudott. Szóval a konklúzió ebben a dologban az, hogy sajnos a nagy dzsuvákat ez sem fogja eltüntetni, de ha simán csak azt szeretnénk, hogy mosson fel, akkor elégedettek leszünk a teljesítménnyel.


Konklúzió

Kimaradt még valami? Azt hiszem nem, de ha benned maradtak megválaszolatlan, belsődet feszítő kérdések, akkor ne habozz ezeket feltenni, igyekszem megadni a kellő információt!

xiaomi viomi v2 20

A fentiekben leírtam pro és kontra a tulajdonságokat a legnagyobb konkurenshez, a Xiaomi Roborock S50-hez képest. Azt, hogy ezek után melyik porszívót fogjátok választani nem tudom, azt viszont igen, hogy ha már van egy S50 otthon, akkor azt nem érdemes erre lecserélni. Nem azért, mert a VIOMI rossz lenne, egyszerűen csak nem nyújt annyival többet (vagy itt-ott kevesebbet), hogy érdemes legyen a cserén gondolkozni.

xiaomi viomi v2 22

Sokkal nagyobb a probléma, ha csak terveztél Roborock S50-et vásárolni, mert akkor nehéz megmondani, hogy maradj annál, vagy vedd inkább ezt. Én egy, hacsak egy paraszt hajszálnyival is, de a VIOMI mellett döntenék. Az egyik ok, hogy valamivel olcsóbb. A másik, hogy a legnagyobb előny (vagy más szögből nézve hiányosság), a felmosás funkció nekem nagyon szimpatikus, még pedig több ok miatt is.

xiaomi viomi v2 23

Az első és legfontosabb, hogy bár ott volt a lehetőség a Roborocknál, nem használtam. Nem használtam, mert nem szabályozható a víz folyása vagy elzárása, így aztán ha fent volt a tartály a szőnyeget is felmosta. Oké, nem lett csurom vizes, annyi víz a tartályba sem fért el, de a hosszabb szálú szőnyegen nehezebben mozgott az aljára csatolt felmosó egységgel. Ráadásul lusta is voltam. Egyszerűen nem volt kedvem a tartályt töltögetni, inkább hagytam az egészet a fenébe.

xiaomi viomi v2 24

A VIOMI-nál ezzel szemben nincs ilyen kérdés. Ha a portartály van bent, akkor amúgy sem tud felmosni. Ha viszont, azt szeretném, hogy felmosson, akkor azt sokkal hatékonyabban teszi, mint a Roborock S50.

Hogy ajánlom e megvételre? Naná, egyértelműen, hiszen egy felsőkategóriás porszívó, ami kicsivel több, mint 300 dollárba, vagyis nagyjából 100 ezer forintba kerül, legalábbis a mostani kuponos akcióban. Nem kérdés, hogy ha jó robotot akarsz venni, akkor ez megéri az árát, és hiába új, nincs rajta az újdonság miatt szokásos felár sem.

xiaomi viomi v2 12

Ha megtudsz barátkozni a gondolattal, hogy külön kell a felmosás és a porszívózás funkciókat kezelni, illetve, ha átmenetileg képes vagy az időzítés nélkül élni, akkor szeretni fogod!

xiaomi viomi v2 10

A Xiaomi VIOMI V2 lézeres robotporszívó ára 399,99 dollár, ebből tudunk most a G925b3c kuponkóddal 80 dollárt faragni. Az ár így 319,99 dollár lesz, így még a mostani vacak árfolyam mellett csak kicsivel több, mint 94 ezer forintért tehetjük kosárba.

Itt vásárolhatod meg:

Xiaomi VIOMI V2 lézeres robotporszívó felmosás funkcióval – Kuponkód: BG925b3c

Ne feledkezz el róla, vásárlás esetén válaszd a vámmentes és tejesen ingyenes EU Priority Line szállítást!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.