Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója

A VIOMI SE piacgyilkos árazást, de a csúcsmodellekével megegyező képességeket kapott.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója


 

Ha jobban szereted a videós tartalmakat, akkor nézd meg bemutatónkat itt:


 

VIOMI SE robotporszívó – Bevezető

A robotporszívó az utóbbi évek egyik legnagyobb slágere. Én is imádom őket, pedig 6-7 éve még igyekeztem mindenkit lebeszélni a vásárlásról.

Ennek az oka egyszerű volt, az akkori gépek hardvere nem volt elég erős, és egy csomó technológia nem is létezett, vagy legalábbis nem abban a méretben, hogy egy porszívóba beépíthető lett volna. Ezek a gépek össze-vissza bolyongtak a lakásban, a szívóerejük nevetséges volt, szóval azt gondoltam, hogy maximum egy dologra jók, felvághatunk velük a szomszédok előtt.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 1

Aztán erősödött a hardver, és nem csak a szó szerint vett vas, hanem a processzorok és a szenzorok is, megjöttek a telefonos applikációk, ezzel pedig, legalábbis mai mértékkel nézve okossá váltak a robotjaink. Már nem őgyelegnek jobbra-balra, látnak, gondolkoznak, útvonalat terveznek és el is tárolják a lakásunk alaprajzát, hogy a következő takarítás még hatékonyabb legyen.

Sőt, a legújabb porszívók már nem csak erre képesek, a beépített mesterséges intelligencia segítségével tanulnak is, hogy minél kevesebb fáradtsággal tudják kerülgetni a bútoraink lábát, és takarításról takarításra hatékonyabban tudják az útvonal tervezésébe bekalkulálni a bútorainkat is.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 2

Ebben a cikkben egy ilyen gépről lesz szó, ráadásul egy olyanról, ami ára-tudás viszonya miatt az utóbbi évek legjobbja, és nem csak a Xiaomi kínálatában, hanem úgy általában is.

Mielőtt tovább lépnénk a bemutatóra, egy kicsit beszéljünk az árról! Ezzel ugyan lelövöm a pont, de hozzátartozik a megértéséhez annak, hogy miért tartom ezt a porszívót az utóbbi évek legjobbjának.

Kezdjük ott, hogy lézeres robotporszívót nem nagyon találunk 100 ezer forint alatt. Ennek sok oka van, és a spórolás minden esetben látszik is az olcsóbb gépek teljesítményén, tudásán. Két éve, amikor a dollár 250 forintba került, ünnepnapnak számított, ha a Xiaomi roborock S50 ára, egy-egy brutális kuponos akcióval beesett 100 ezer forint alá. Azóta egy dollár már 300 forintba kerül, ami 20 százalékos többletet jelent minden vásárlásnál.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 3

Így talán már érthető, hogy miért nehéz 100 ezer alatti gépet találni, ami 2 éve ennyibe került, az inflációt nem számolva, ma 120 ezer forintba fájna. Szóval, az alábbian bemutatásra szánt robotot, tessék ilyen szemüvegen át is nézni, nem elfelejtve, hogy tudása már mérföldekkel haladja meg a két éve még csúcsmodellnek számító roborock S50-et!


 

Csomagolás és tartozékok

A VIOMI SE doboza, tartozékai (legalábbis nagyrészben), teljesen megegyeznek a többi, de drágább gépével.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 4

A gép mellett találunk néhány tartozékot. Egy kombinált por és víztartályt, két darab körkefét, ebből egy megy a gépre, a második tartalék. Kapunk egy MOP fejet, ami a feltörlést végzi, ehhez pedig mellékelnek egy második MOP-ot is, ami a bővizes felmosáshoz használható.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 5

Ezeken kívül megtaláljuk még a dokkolóállomást, amin keresztül a gép tölti magát, és egy tápkábelt, ami szerencsére EU szabványú, így átalakítóra nem lesz szükségünk hozzá.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 6


 

Külső

Ugyanígy a külső is majdnem ugyanaz, a méretek teljesen megegyeznek, 35 centis körátmérő, 9,45 centiméteres magasság. A gép tömege, legalábbis a csúcsmodell VIOMI V3-hoz képest majd egy kilóval csökkent, ennek az okairól később írok.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 7

Változott a külső a szín tekintetében. A VIOMI kínálatában a butább gépek között volt már fehér eddig is, de a lézeresek közül ez az első, ami nem valamilyen sötét színt kapott. Üdvözöm az ötletet, mert sokkal kevésbé látszik rajta a por, mint a lakkfekete fényezésen.

Ha kinyitjuk a portartály fedelét, akkor sem találunk változásokat. Minden ugyanott van, ahol a nagyobb, drágább testvéreknél. Ha hátára fordítjuk az élmény ugyanez, avatatlan szem meg nem mondja, hogy melyik a drágább gép.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 8

A fedlapon a kinyitható ajtó alatt lakik a portartály, itt találjuk a pengét, ami a hengerkefe tisztítására szolgál. A lézer lövegtornyon kívül, csak egy kerek nyomógombot találunk, aminek az egyik felét nyomva be- illetve kikapcsolhatjuk a gépet, a másik felére kattintva visszaküldhetjük a dokkolóra.

Az alsó oldalon, kétoldalt a nagy küszöbmászó kerekek, elől egy kis bolygókerék, hogy könnyű legyen a kanyarodás. Az egyik nagyobb kerék előtt találjuk körkefét a sepréshez, középen pedig a hengerkefe ami a koszt a szívónyíláshoz továbbítja. Ezen kívül szemet szúrhat még négy szenzor, amik a leesés ellen lettek beépítve, és a MOP helye a hátsó fertály felé.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 9

A gép oldalának hátsó felé találjuk a dokkolóállomás töltőérintkezőit, oldalt hangszóró és szellőzőrács, elől pedig egy infra LED és a hozzá tartozó infraszenzor, valamint egy ütközésérzékelő szenzor. Ezek egy rugalmas, ütéselnyelő zónával megspékelt ütköző alatt laknak.


 

Képességek

Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amiből ki fog derülni, hogy miért annyira jó vétel ez a porszívó. Bevezetőként elég, ha annyit elárulok, hogy mindössze 3 ponton tér el a drágább, mintegy 100 ezer forinttal többe kerülő csúcsmodelltől, a VIOMI V3-tól. Igaz, ezek azért lényeges különbségek, de mint látni fogjátok, a használatot tekintve még sem olyan kardinálisak.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 10

Egy robotporszívónál nagyon fontosak a hardver képességei, de legalább ennyire az is, hogy mennyire okos a gép, és mit tudunk vele a hozzá használható telefonos applikáción keresztül megcsináltatni.

A legfontosabb: Az olcsó VIOMI SE és a drága VIOMI V3 között, a szoftveres tudásban, és a tudást lehetővé tévő szenzorok számában és fajtájában nincs egyetlen különbség sem!

Ez azt jelenti, hogy a két gép tudása lényegében megegyezik! De akkor miért a nagy árkülönbség, mit butítottak az SE verzión?

  1. A drágább modellek több tartályt kaptak, van külön víz- és portartály, valamint van egy kombinált víz és portartály is. Ezzel szemben az SE verzióban csak egy kombinált tartályt találunk, amivel egyidőben tudunk felporszívózni és felmosni, de ha úgy szeretnénk, természetesen használhatjuk csak a porszívó, vagy csak a felmosó képességet is. Erről még később írok!
  2. Kisebb a szívóerő. A VIOMI V3 a piac egyik, ha nem legerősebb szívóerővel rendelkező porszívója 2600 Pa erővel, az SE ennél kevesebbet, 2200 Pascalt tud. Ez még mindig nem kevés, felsőkategóriás adatról beszélünk még itt is!
  3. A VIOMI V3 akkumulátora 4900 mAh- míg az SE akkumulátora 3200 mAh kapacitású. Mit jelent ez? Mindössze annyit, hogy kisebb területet (~200 nm) tud egy töltéssel kitakarítani.
  4. A VIOMI V3 kapott vírusirtó funkciót, amit az SE-ben nem találunk meg.

 

És ennyi, végeztünk is, ez a négy erősebb képesség kerül jelenleg 100 ezer forintba. Megéri a plusz költséget? Akinek a legjobb kell, az ki fogja fizetni ezt az árat, de szerintem többen lesznek, akik azt mondják – fenébe a nagyobb szívóerővel, fenébe azzal, hogy kevesebb négyzetmétert képes kitakarítani, nekem jó lesz SE fele áron!

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 11

Feljebb írtam, hogy a VIOMI SE és a VIOMI V3 tömegében majd egy kilónyi különbség van. Nos, most már láthatjuk miért. Az akkumulátor és a motor is kisebb valamivel, bár a differenciát érzésem szerint inkább az akkucsomag kapacitás és méretbeli eltérése okozza.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 12

Oké, most, hogy tisztáztuk a különbségeket, lássuk a megegyező képességeket!

A VIOMI SE egy lézeres porszívó, ami valós időben térképezi fel a körülötte lévő teret, és valós időben találja ki a takarítás útvonalát. Ehhez fejlett és erős processzorra van szüksége, amit, mint feljebb említettem, megtoldottak egy mesterséges intelligencián alapuló öntanuló algoritmussal is.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 13

A feltérképezéshez egy lézer szenzort használ, ami a lövegtoronyból távozó, és az oda visszaverődő lézerfényből számolja ki a bútorok, falak távolságát. Ez a rendszer lényegében megegyezik az önvezető autókban használtakkal, LDS rendszernek, vagy LIDAR rendszernek nevezik, a kettő ugyanazt takarja, LDS- vagyis LIDAR System.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 14

Szokták még emlegetni a gépekkel kapcsolatban a SLAM algoritmust is, ez lényeges, de annyiban még sem, hogy minden fejlett porszívóban megtalálható. A betűszó jelentése lényegében annyi, hogy képes a szenzoroktól beérkező jeleket feldolgozni, és intelligens módon útvonalat tud tervezni. Szóval a SLAM ott van minden hasonló gépben, de az, hogy a SLAM hogy dolgozik dönti el, hogy az adott porszívó mennyire hatékonyan tudja az útvonaltervezést elvégezni. Nos, ebben a Xiaomi nagyon jó!

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 15

A Xiaominál, így a VIOMI márkanév alatt piacra kerülő masináknál is elmondható, hogy ezek bizony nem kínai termékek. Legalábbis abban az értelemben nem, hogy a beléjük kerülő alkatrészek a világ minden tájáról lettek összeválogatva, mindig, mindenből a legjobbat kapják.

Hogy mást ne mondjak, a szívómotor minden Xiaomi porszívóban NIDEC gyártmányú, szénkefementes megoldás, ami Japánból érkezik, de ugyanígy japán cég gyártja a nagy kapaszkodókerekeket is. Szóval ezekben nincs eltérés az olcsó és a drága lézeres porszívóik között.


 

Takarítási módok

Természetesen többféle takarítási módot kapunk, ezekben sem lesz különbség a drágább V3 és a fele annyiba kerülő SE között. Persze, használni leginkább csak egyet fogunk, de azért jó tudni, hogy van több is!

Szóval, a szívóerő négy fokozatban állítható, a leggyengébbnél szinte nincs is hangja a porszívónak. A felmosás erősségét három fokozatban állíthatjuk. Pontosabban azt tudjuk beállítani, hogy mennyi víz jusson a MOP-ra a tartályból. Emellett van lehetőségünk arra is, hogy az újabb intenzívebb Y útvonalú vagy az S útvonalú felmosást válasszuk.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 16

Az Y esetén a gép nem egyenes vonalban halad előre, hanem kitér jobbra-balra-jobbra-balra és így tovább. Ezen a módon egész hatékony felmosást kapunk.

Az S mód lényegében sima porszívózási útvonal, amikor a gép oda-vissza végigmegy a lakáson, nagy S alakokat leírva. Ez a felmosási mód gyorsabb, de kevésbé hatékony.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 17

A porszívózás és a felmosás intenzitása tovább növelhető a „Secondary cleaning” funkcióval, ilyenkor kétszer takarít ki a robot egymás után. A funkciót nem kell kikapcsolni, mindig csak egy takarítás idejére szól! Van emellett „Side sweeping” funkció is, ugyancsak egy alkalomra, ilyenkor a falak, bútorok mentén söpör össze a gép.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 18

Ahogy feljebb írtam, – és ígértem, hogy szólok még róla- a VIOMI SE egy kombinált por és víztartályt kapott. Ezek kapacitása természetesen kisebb, mintha csak por vagy víztartályt használnánk, így nem csak az akkumulátor kapacitása, hanem ez is oka annak, hogy „csak” 200 négyzetméteres lakásméretig ajánlja a gyártó.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 19

Azt azonban jó tudni, hogy egyidőben nem kötelező csak a porszívózást vagy csak a felmosást választani, ezt kombinálhatjuk is. Vagyis megtehetjük, hogy beállítjuk a porszívó erősségét, a MOP-ra jutó víz mennyiségét, a felmosás mintáját (Y vagy S), és így indítjuk útjára a gépet. De megtehetjük azt is, hogy csak felmosunk vele, ilyenkor a porszívómotor be sem kapcsol.

Aztán mi van még? A térképkezelésnél erről is írok!


 

Térképkezelés és időzítés

Ha valamit szeretek a modern Xiaomi (VIOMI) porszívókban, az a térképkezelés. Kezdjük ott, hogy most már az olyan relatív olcsó modellekben, mint a VIOMI SE is, megjelent a több térkép tárolása és kezelése opció. Egészen pontosan 5 térképet tud elmenteni.

Miért jó ez? Azért, mert a porszívó alkalmassá válik többszintes épületek takarításához is, szintenként megjegyzi a lakás térképét a beállításokkal együtt. Ez azért nagyon jó, mert ilyenkor nem csak a térkép tárolódik el, hanem a beállításaink is a térképen.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 20

Használhatunk például virtuális falakat, amikkel elválaszthatunk egymástól ajtó nélküli helyiségeket. Például egy amerikai konyhás lakásban különválaszthatjuk a nappalit a konyhától vagy kijavíthatjuk, ha a gép rosszul érzékeli egy-egy helyiség határait.

Minden helyiségnek vagy virtuális helyiségnek nevet adhatunk, és megtehetjük, hogy a különböző időzített takarításoknál csak egy vagy több kijelölt helyiséget takaríttatunk ki a géppel.

Ha már időzítés. Mód van arra, hogy a 7 eltárolható időzítéssel a hét minden napjára más és más helyiségek kitakarítását programozzuk be. Ezt lehet egyszeri vagy többszöri alkalomra állítani, többszörinél értelemszerűen minden hétfőn, kedden, szerdás és így tovább, ugyanazokat a helyiségeket fogja a robot kitakarítani.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 21

A térképen kijelölhetünk no go zónákat, amikre a porszívó nem teheti be a lábát, vagy akarom mondani a kerekét. Például felmosásnál kijelölhetjük a szőnyegeket, hogy azokat ne akarja felmosni.

De nem csak no go zónát jelölhetünk ki, hanem olyanokat is, ahol alkalomszerűen van szükség takarításra.

Tegyük fel leesik egy pohár az ebédlőasztalról. Mi összeszedjük a nagyobb cserepeket, aztán a porszívóval célzottan kitakaríttatjuk az adott területet, sőt, ha akarjuk a fent már említett „Secondary cleaning” funkcióval kétszer takaríttatjuk ki, hogy véletlenül se maradjon üvegszilánk, amibe beleléphetünk.

 

Ahogy látható, egészen eszement mennyiségű képességre számíthatunk a VIOMI SE-től, de hogy ez ne legyen elég, a kezelése és a hozzá tartozó szoftver is egyszerű, mint a pofon.


 

Szoftver, telepítés, beállítás

A VIOMI SE porszívó a Xiaomi Mi Home telefonos applikáció alá települ fel. Maga a telepítés nagyon egyszerű! Megnyomjuk egyszerre a gép tetején lévő Home és bekapcsológombot, ezzel reseteljük a wifi beállításokat. Ezután az applikációban rákattintunk a jobb felső sarokban a + gombra és a program automatikusan megkeresi az új okoseszközt, (ebben az esetben a porszívót). Ezután már csak végig kell mennünk a varázslón, megadni, hogy a gépet melyik szobában fogjuk elhelyezni (nappali, háló, stb.), és készen is vagyunk, indulhat az első takarítás!

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 22

Cikkeimben az Mi Home applikációról már többször írtam. Könnyen kezelhető és átlátható felület, igaz a nyelv angol, de az egyszeri beállítás után már minden menni fog, mint a karikacsapás. Ezen a felületen keresztül kezelhetjük okoségőinket, szenzorainkat, és most már a porszívót is.

A telepítés menetét megnézheted a cikk elején található videóban!

A porszívó beállításaival amúgy nem kell sokat szöszölni, a legtöbb időt, de ez is csak 10 percekben mérhető, a térképpel fogjuk eltölteni. Szóval ettől tényleg nem kell senkinek megijedni, volt ismerősöm, akinek lövése nem volt az egészről, és kicsi telefonos segítséggel 5 perc alatt beüzemelte a gépet.


 

Tapasztalatok

Ide kéne a legjobb dolgokat írnom, de sajnos nem tudok túl sok mindenről beszámolni. Ha valaki látott már tökéletes szerkezetet, az tudja miért.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 23

A VIOMI SE mindent tud, és mindent remekül tud, amit a specifikáció ígér. Jön-megy, takarít, feltöröl, nem hibázik. Legnagyobb szívóerőn van már hangja, de ez sem különösebben zavaró, nem az az idegesítő visítás, mint amit egyes porszívók tudnak. A leghalkabb üzemmódban, de főleg, ha csak a felmosást használjuk, akkor szellemként suhan a lakásban.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 24

Ha rászoksz a használatára, akkor érteni fogod Te is, miért rajongok annyira ezekért a gépekért. Hazaérsz a munkából, és sehol a sár, sehol a reggeli közben lehullott morzsa. Otthon sem voltál, és a gép kitakarított helyetted. Az már csak hab a tortán, hogy mindezt távolról, a telefonodon keresztül is követni tudod, látod merre jár éppen a lakásban, hogy mennyi az akkumulátor töltöttsége, hogy mikor fejezi be a takarítást.

Ha nem használod az időzítést, akkor megteheted, hogy amikor beérsz a munkahelyedre, távolról, az interneten keresztül indítod el a takarítást, vagy adsz neki külön feladatokat, például menj ki a konyhába, és törölj fel.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 25

Vannak jótanácsim is, de ezek nem kifejezetten a VIOMI-ra értendők, hanem úgy általában minden robotporszívóra!

  1. Rakj rendet! Ne maradjon kint a gyerek duplójából egy-két kocka a szőnyegen, mert az éles peremű műanyag kockára felmegy a gép, aztán elakad.
  2. Lehetőség szerint tekerd össze a kábeleket. Ezek a gépek általában már jól boldogulnak a földön tekergő kábelekkel, de az ördög nem alszik.
  3. Mielőtt először otthon hagyod takarítani, hagyd, hogy akkor menjen körbe, amikor Te is otthon vagy. Így rájössz, hogy mely akadályok jelentenek leküzdhetetlen feladatot a gépnek, ebben nem lakik egy Tom Cruise, hogy a lehetetlen küldetéseket is sikerrel teljesítse. Például előfordulhat, hogy a WC küszöb befelé csak egy centi, kifelé meg három centi magas, ha így van, a gép bent fog ragadni az illemhelyiségben.
  4. Figyelj oda a hosszú rojtokkal ellátott szőnyegekre. A hengerkefe ezeket fel tudja tekerni, és elakad a gép. Ha biztosra akarsz menni, akkor takarítás előtt a végeken lévő hosszú bojtokat hajtsd be a szőnyeg alá.

És nagyjából ennyi!


 

Összegzés

A VIOMI SE érzésem szerint ennek az ősznek a slágerporszívója lehet. Ahogy a cikkből kiderült, pont olyan okos, mint a dupla ennyibe kerülő VIOMI V3, igaz, az olcsóbb árat meg kell fizetnünk a némileg gyengébb motorral és a kisebb kapacitású akkumulátorral, valamint a por és víztartályok tömkelegének hiányával.

Ami viszont fontos, ezek az olcsósítások a gép használatát, szoftveres képességeit, szenzorainak számát egyáltalán nem befolyásolja. Vagyis 100 ezer forint alatt, a legdrágább kivitellel szinte megegyező képességű masinát kapunk.

Xiaomi VIOMI SE – az ősz legjobb lézeres robotporszívója 26

Szerencsére, a VIOMI SE-t nem Kínából, hanem német raktárból, ingyenes szállítással tudjuk megrendelni. Ez esetemben azt jelentette, hogy eddig minden kintről rendelt VIOMI porszívó 7 munkanap alatt megérkezett, sőt, volt olyan, amit hétfőn rendeltem és csütörtök este már a beállításokkal bíbelődtem.

Az európai raktár miatt természetesen se vám, se ÁFA fizetésével nem kell számolnunk!

Jelenleg itthon nem tudok 117 ezer forintnál olcsóbb Xiaomi lézeres porszívóról, ehhez képest, a VIOMI SE 62 ezer forintos ára ajándéknak tűnik, és az is, tényleg ennyit kérnek érte!

Itt tudod megvásárolni:

VIOMI SE lézeres robotporszívó – Kuponkód: VIOMISEDF – 62 000 Ft

 

További Xiaomi cikkek oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.