Válassza az Oldal lehetőséget

5 jó ok, amiért szükséged lehet okos otthonra

5 jó ok, amiért szükséged lehet okos otthonra

Gondolkoztál már rajta, hogy milyen lehet egy okos otthonban élni?

5 jó ok, amiért szükséged lehet okos otthonra

Ez a cikk egy okos otthonokkal foglalkozó sorozat első eleme. Most még nem mutatunk be konkrét berendezéseket, technológiákat, inkább csak megnézzük, mi azaz 5 pont, ami miatt érdemes lehet egy okos ház vagy lakás építésébe belefogni. Egy picit foglalkozunk az okos otthon piac helyzetével és kilátásaival, szóval megpróbáljuk felkelteni az érdeklődésedet, hogy később vissza gyere és elolvasd a további cikkeket is.

 

Bevezető

1

Napjainkban rengeteget hallunk a mesterséges intelligenciáról, és az azt tartalmazó új eszközökről. Van, amikor kicsit érthetetlen, hogy minek MI bizonyos készülékekbe, de sokszor teljesen egyértelmű, hogy merre tart a világ. Ha érdekel Téged ez a téma – és mivel ezt a cikket olvasod, gyanítjuk érdekel-, akkor nagyon sokat olvashatsz például az önvezető autókról. Ez tipikusan az a terület, ahol nyilvánvaló miért kell, hogy valamiféle mesterséges, intelligens, önálló tanulásra képes rendszer dolgozzon helyettünk. Itt van azonban egy másik terület, ez pedig az okos házak és lakások piaca. Valóban szükségünk van arra, hogy otthonunkat telepakoljuk intelligens kütyükkel?

 

Az okos otthon piac alakulása

Ma még talán Te sem hiszed, de hamarosan el jön az a pillanat az életedben, amikor az otthonod egy új, digitális családtaggal fog bővülni. Megérkezik hozzátok is egy digitális asszisztens, aki tudni fogja mikor vagy otthon, mikor kell kelned, hogy időben beérj a munkahelyedre, odafigyel rá, hogy milyen a forgalom, hív egy taxit, ha kell. De ez az asszisztens vár majd, amikor hazaérsz, kapcsolja fel a villanyt, amíg az előszobában leveszed a cipőd, és kapcsolja le az előszobait és fel a szobait, ha erre lesz szükséged, bekapcsolja a tévét, kiválasztja azt a csatornát, amit abban az időpontban a legtöbbször szeretsz nézni. A konyhában bekapcsol a sütő, és mire otthoniba öltözöl, a vacsorád is elkészül. Ez az asszisztens meleg barátságos fénnyel és kellemes zenével ébreszt reggel, mire kimész a konyhába, ott gőzölög a frissen főtt kávé. Sehol nem kell hunyorognod, mert szép lassan szoktat hozzá a fényekhez.

2

Ez eddig jobban hasonlított egy sci-fi-re, mint a valóságra, de tudnod kell, hogy nem is állunk olyan messze ettől a képtől, mint hiszed. A dolgok internete, vagyis eredeti angol elnevezése szerint az Internet of Things (IoT) egy iszonyatos sebességgel bővülő piac. Az elnevezés alá tartozik minden olyan, nem hagyományos kommunikációs eszközünk, ami az internetre csatlakozik, legyen az egy hűtő, egy porszívó vagy egy égő a lakásban. Ezeknek az eszközöknek a száma pedig robbanás előtt áll.

A Gartner adatai szerint a csatlakoztatott eszközök száma 2009 és 2020 között harmincszorosára növekszik majd. Ez számszerűleg azt jelenti, hogy a 2009-es 900 millióról 2020-ra 26 milliárdra nő az ilyen eszközök mennyisége. És szögezzük le, ebben a tömegben nincsenek benne a legkedveltebb internetre csatlakoztatható eszközeink, az okostelefonok, a tabletek vagy a számítógépek.

4

Az IoT eszközök pedig kommunikálnak egymással. Adatokat adnak át, folyamatokat indítanak el vagy állítanak le anélkül, hogy nekünk közbe kéne avatkoznunk, így hozva létre lakásunk automatizálásának, biztonságossá tételének egy eddig nem ismert szintjét. Lehet, hogy Te is azok közé tartozol, akiket rossz érzéssel tölt el, hogy a technológia ilyen mélységig nyomul majd az életünkbe, de nem kell aggódnod. A gépek, a valódi mesterséges intelligencia forradalma azért még arrébb van, addig még van néhány évtizedünk.

 

Mit jelent az intelligens otthon?

Ha most valami nagy léptékű, forradalmi megoldásra számítasz, akkor csalódnod kell. Az intelligens otthon igazából csak átcímkézése annak, azoknak a minket körülvevő dolgoknak, amikkel eddig is találkozhattunk lakásaikban. Mitől más ez mégis? Leginkább az ár miatt.

Régebben csak az igazán gazdagok engedhették meg maguknak, hogy automatizált környezetben éljenek. Napjainkban azonban számos területen olyan mértékű a fejlődés, hogy ezek az eszközök mindenki számára elérhetővé váltak. Egyre fejlettebbek a vezeték nélküli technológiák, egyre gyorsabb, de közben egyre olcsóbb az elérhető internetes sávszélesség. Manapság már arra sincs feltétlenül szükség, hogy a lakásunkban külön vezetékrendszert építsünk ki, ha okosítani akarjuk – persze az igazán sokat tudó rendszerek még mindig igénylik a külön infrastruktúrát-, elegendő felragasztani a falra egy kapcsolót, kamerát vagy mozgásérzékelőt.

5

Ez a fejlődés napjainkra oda vezetett, hogy a nagyobb internetes áruházak külön szekciót hoznak létre az intelligens otthonra vágyó vásárlóknak. Ami viszont sokak számára még mindig hiányzik, az egy olyan információ forrás, ahol végig vezetik a vevőt, fogják a kezét, és elmondják, mit mire lehet használni. A kínálat óriási, és könnyen futhatunk zsákutcába, ha olyan gyártó megoldását választjuk, aki aztán cserben hagy minket. Később egyáltalán nem biztos, hogy a kiválasztott gyártó termékei kompatibilisek lesznek más gyártók hasonló megoldásaival, és az minden bizonnyal fájni fog, ha a teljes rendszert le kell cserélnünk egy régi rossz döntés miatt.

 

5 ok, amiért szükséged lehet okos otthonra

Mi itt most nem meglepő módon a Xiaomi ökoszisztémájával fogunk foglalkozni.

Most, hogy a bevezető végére értünk foglalkozhatunk azzal, amit cikkünk címe ígért, vagyis íme, 5 terület, ami miatt érdemes lehet belevágni az okos otthon felépítésébe!

 1. Energiatakarékosság

Egy okos otthon a beépített szenzoroknak köszönhetően rengeteg energiát takaríthat meg. Hogy csak a legalapvetőbbet mondjuk, nem fog többet olyan helyiségben világítani a lámpa, ahol nem vagyunk bent. De lehetnek ennél bonyolultabb megoldások is, például nyáron, ha szellőztetünk, akkor érdemes kikapcsolni ez időre a légkondit vagy a légtisztítót. Az ablaknyitást érzékelő szenzor képes rá, hogy jelet küldjön a központi egységnek, ami pedig lekapcsolja az eszközt.

6

 1. Költségmegtakarítás

Amikor millió évvel ezelőtt először előfizettünk az internetre, akkor az egyik indok erre az volt, hogy nem kell többet újságra költenünk, minden fent lesz a neten. Az okos otthonoknál is vannak olyan tételek, amikre, mint indokokra elsőre nem is gondolnánk. Az energiatakarékosság az egyik ilyen kézenfekvő terület, amivel sok költséget takaríthatunk meg. De léteznek olyan megtakarítási lehetőségek is, amikre nem is gondolnánk. Például megtakaríthatunk üzemanyagot azzal, hogy a mesterséges intelligenciával felszerelt asszisztens a nap bármelyik szakában megmondja, hogy mennyi ideig fog tartani egy utazás, vagy, hogy merre kerüljünk, ha a szokásos útvonalon dugó van. Egy felmérés szerint egy okos otthon egy amerikai családnak éves szinten akár 4-5 ezer dollár megtakarítást is hozhat.

7

 1. Biztonság

Azt gondoljuk, hogy nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy lássuk, a távfelügyeleti rendszerek ugyan úgy kihalásra vannak ítélve az új technológiák által, mint egyes szakmák. Amit minden nap hallhatunk, az önvezető autóhoz nem kell sofőr, így például a taxis, mint szakma néhány évtized alatt teljesen megszűnhet. Tehát, ha otthonunkat szinte fillérekből fel tudjuk szerelni mindent látó kamerákkal, mindent érzékelő szenzorokkal, amik aztán felügyelnek, riasztanak, ha baj van, akkor miért fizessünk egy távfelügyeletet nyújtó cégnek? Telefonunk mindig nálunk van, rögzíthetjük vele a kamerák képét, tovább küldhetjük akár a rendőrségnek is, ha azt észleljük, hogy illetéktelen tartózkodik a lakásunkban.

 1. Kényelem

Ha valahol, hát otthon szeretnénk kényelmesen lenni. Egy okos otthon pedig a kényelem alapja. Nem kell felugrálni, ha le- vagy felkapcsolnád a villanyt, ha vendégek jönnek, akkor az a lámpa, ami a mindennapi tevékenységhez szükséges fényt adja átalakul egy kellemes hangulatvilágítássá, a redőnyök leereszkednek ha nagyon tűz a nap nyáron, a légkondi beindul, ha túl párássá válik a levegő a lakásban. Mindez persze automatikusan, nem nekünk kell arra figyelni, hogy páratartalom, a hőmérséklet megfelelő legyen, a lámpák a kellő erővel és színnel világítsanak. A bevezetőben már olvashattátok, hogy mit gondolunk mi a kényelemről, és higgyétek el, tényleg jó arra ébredni, hogy a frissen lefőtt kávé illata csiklandozza az orrunkat.

8

 1. Egészségügyi felügyelet

Évekkel ezelőtt, amikor a mobiltelefonok terjedni kezdtek találkozhattunk olyan hasznos eszközökkel, amiken keresztül egyszerűen hívhatott segítséget idős, esetleg egyedül élő hozzátartozónk. Napjainkra a rengeteg féle olcsó és könnyen üzembe helyezhető távfelügyeleti eszközzel akár rá is nézhetünk idős szüleinkre, még akkor is, ha kényszerűségből egy másik országban élünk. Jelenleg a Xiaomi eszközei között nem találunk olyat, ami egészségügyi vészhelyzet esetén küld riasztást, de csodálkoznánk, ha hamarosan nem lenne ilyen a cég kínálatában. Tavaly sokféle egészségmegőrzés területén szolgáló okoseszközt mutattak be, így például már van mobil applikációval működő vérnyomásmérő, okos mérleg és még ezer egyéb eszköz, innen pedig már csak egy lépés, hogy ezek az eszközök beállíthatóak legyenek, hogy egy bizonyos határérték fölött riasztást is küldjenek.

9

Ez a cikk tehát csak egy kis kedvcsináló volt ahhoz, hogy lássátok, mi mindenre lehet jó egy okosított otthon. Ahogy feljebb írtuk, és persze a blog témájából is ez következik, mi a Xiaomihoz köthető egyszerű és olcsó hardverekkel fogunk foglalkozni, vagyis összefoglalóan, a Xiaomi ökoszisztéma lesz a cikkeink tárgya. Ezek részben olyan eszközök, amikre egy profi okos otthon építő csak legyintene, de ez nem baj. A cél az lesz, hogy mindenki, komolyabb tudás vagy tapasztalat nélkül is képes legyen egy kényelmes okos otthont felépíteni anélkül, hogy ehhez szét kelljen vésni a lakást és milliókat kéne szakembereknek kifizetni.

10

A cikksorozat a következő tematikát fogja követni – legalábbis egyelőre így gondoljuk:

 1. Bevezető (ezt olvassátok)
 2. Technológiák, működési elv
 3. A Xiaomi okostelefonos applikációja, az Mi Home
 4. Az alapok, vagyis a világítás okosítása
 5. Kapcsolók
 6. Átjárás az okos eszközök és a jelenleg használt eszközeink között
 7. A rendszerbe építhető Xiaomi eszközök

Bár nem ebbe a sorozatba terveztük, de olvashattok már nálunk cikkeket olyan eszközökről, amik az épülő okos otthon részeivé válnak majd.

Világítsunk okoségővel – Xiaomi Yeelight teszt sok titkos információval!

Ezt is kipróbáltuk – Xiaomi Philips Eyecare asztali okoslámpa

Nálunk már robotok robotolnak – Xiaomi Roborock S50 robotporszívó teszt

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.