Válassza az Oldal lehetőséget

Full HD monitor és TV egyben – ASUS T1 sorozat

 

Néhány évvel ezelőtt a boltok polcain külön rekeszt kaptak az LCD TV-k és az LCD monitorok. Napjainkra ezek a készülékek erősen összemosódni látszanak. Igaz, fellelhetünk még TV funkció nélküli kijelzőket, ám egyre gyakrabban találkozhatunk olyan termékekkel, melyek TV-tunert is tartalmaznak.

Full HD monitor és TV egyben – ASUS T1 sorozat 1

Ezek a kijelzők méretükből kifolyólag is elmennek televíziónak, hiszen például az ASUS T1 sorozatnál a kisebb 22-, míg a nagyobb 24 colos. Pontosabban ennél kicsit kisebbek, de erre még később kitérünk. A határok tehát szép lassan elmosódnak, így ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha a munka után egy mozdulattal átkapcsolunk egy foci meccsre.

Ezeknek a kijelzőknek így egyre több feltételnek kell megfelelni mind hang, mind kép tekintetében. Igazán akkor mondhatjuk, hogy egy kijelző modern, ha ráköthetjük számítógépünket, nézhetünk rajta TV-t, és ha van akkor a konzolunk képét is kiakaszthatjuk. Ez a rengeteg funkció összetett működést, és sok csatlakozót jelent, így egyáltalán nem kell meglepődnünk rajta, ha a hátlapot böngészve ráakadunk egy digitális hangkimenetre vagy egy HDMI aljzatra.

Full HD monitor és TV egyben – ASUS T1 sorozat 2

Nem csoda, hogy napjainkban ezek a kombinált kijelzők egyre jobban terjednek. Persze ebben az is szerepet játszik, hogy a tunerek és a panelek is fejlődnek, az előállítuk is egyre olcsóbb, a tunerek mérete egyre csökken, eközben a kijelzők mérete folyamatosan növekszik, így lassan bűn lenne kihagyni egy-egy formásabb otthoni kijelzőből a teljes HD felbontás vagy a TV-nézés lehetőségét. Ám a gyártók érdeklődését az új technológiák bevezetése iránt sok esetben az igények szülik. Arra pedig, hogy készülékeink egyre kompaktabbak legyenek, egyre több funkcióra lehessen őket használni van igény, hiszen ahogy látjuk majd, az idősebb korosztály a számítógép kijelzőjén túl hozzájut egy második vagy harmadik TV-hez is a lakásban, ahova apuka visszavonulhat bokszot nézni, ha anyuka a kedvenc sorozatával és a nagytévével magára zárta a nappali ajtáját, vagy lehet persze fordítva is — és ez a jobbik eset 🙂 –, amikor apuka maradt a nagytévé mellett és anyuka nézi a jóbarátokat az ASUS kombinált kijelzőjén.

Persze számítógépet nem csak a 30 felettiek használnak. A fiatalabb korosztálynak a kombinált kijelzők segítségével kialakíthatunk egy komplett játék és multimédia sarkot, ahol senkit sem zavarva teljes HD felbontásban nyomhatják a Gran Tourismót a Play Station 3-on, vagy nézhetnek meg valami pörgős akciófilmet ami közben akár egy gombnyomással már át is válthat az internetböngészőre vagy a chat-programra, miközben a szülők — mostmár együtt — a nagyszobában élvezhetik a nekik szóló műsorokat.

A lehetőségeknek tehát csak a képzelet szab határt ezen új készülékek esetén, hiszen olyan képminőséget, olyan szintű kompatibilitást kapunk a lakás játék és multimédia eszközeivel, olyan képminőséget és annyi féle funkció áldásait élvezhetjük, amennyiről néhány éve csak álmodni mertünk.

Az ASUS T1 sorozata ezeknek a kívánalmaknak mind megfelel. Mindent tud, amit ma egy átlagos otthoni felhasználásra szánt kijelzőnek tudni kell, és erről hamarosan olvasóink is meggyőződhetnek. A két kijelzőt — ASUS TV Monitor 22TE1, 24TE1 — nem fogjuk külön-külön bemutatni, hiszen lényegében ugyan azokkal a képességekkel rendelkeznek. Ennek ellenére a képminőséget a panelek méretéből adódóan külön fogjuk vizsgálni, bár nagy eltérésekre nem számíthatunk. Lássuk a készülékeket! 

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.